Masivul Cozia se încadrează în munții cu altitudine mijlocie din România, vârful Cozia (Ciuha Mare) atingând altitudinea de 1688 metri. Se înalță pe stânga râului Olt, asemenea meterezelor unei cetăți fără vârstă, străjuind stațiunea balneoclimaterică Călimănești-Căciulata.
Se presupune că Masivul a suferit o ridicare în bloc, înălțându-se cu mai bine de 1.200 m. Acest fenomen a fost dovedit prin descoperirea în jurul vârfului masivului a unor roci sedimentare din perioada eocenă, de același tip cu cele aflate în vale la altitudinea de 300-400 metri, de tip gresii, calcare, conglomerate.
În apropierea Mânăstirii Stânișoara se află o pădure de gorun, care urcă până la 1.300 m. altitudine, favorizând climatul mediteraneean. Din acest motiv, la Stânișoara pot fi întâlniți nuci la 750 metri altitudine. Sunt cunoscute, de altfel, toponimele „nucet” întâlnite în legendele legate de Masivul Cozia și zona Stânișoara.
Pornind ascensiunea către vârf, trebuie să te înarmezi cu răbdare pentru că traseele turistice, indiferent de punctul de urcare ales (Mânăstirea Turnu sau Mânăstirea Stânișoara), nu sunt deloc ușoare. Necesită o oarecare condiție fizică și un echipament de urcare adecvat ascensiunilor montane.
Peisajele oferite de golurile ivite ici, colo, pe traseele de urcare, îți oferă priveliști de neuitat, mai ales toamna, când pădurea își îmbracă ținuta de sărbătoare.
Sunt multe puncte de popas „obligatorii” pe traseele alese, prilejuite de priveliștea care poate fi admirată, pe oricare dintre traseele de urcare alese. Așa-zisele puncte de bel-vedere din care, panorama către cele patru zări care ți se deschide înaintea ochilor, este de vis.
Traseul spre Poarta de Piatră începe în Curmătura Mocirlele (unde se află și stâna Mocirlele), la aproximativ 11 Km. de la intrarea pe drumul forestier și la 3 Km. distanță față de Cabana Cozia.
Toamna, combinația de toamnă-iarnă este superbă în zonă. Trebuie urmat traseul marcat cu punct roșu, pe drum fiind întâlnit și un marcaj cu dungă roșie care te poate abate de la traseul propus. Traseul spre Poarte de Piatră este ușor, poteca ține curba de nivel până la un grohotiș abrupt, de unde se poate vedea o arcadă de piatră uriașă: este Poarta de Piatră din Cozia.
Pentru a ne bucura de peisaj, vom urca cei 20-30 metri de traseu abrupt, prin grohotiș. Trecerea pe sub arcada porții te înfioară! Privirea făcută roată, îți oferă priveliști pe care niciun aparat de fotografiat nu le poate cuprinde și imortaliza la adevărata lor valoare. Iată de ce traseul acesta trebuie făcut mergând agale, mai ales toamna, măcar o dată în viață!
18-01-2025
Citeste si: | De acelasi autor: |