Situată în partea de răsărit a Municipiului Câmpulung-Muscel, pe dealul ,,Flămânda”, cu un nume care face trimitere la o întâmplare intrată în legendă, Biserica Flămânda mai este cunoscută drept Biserica Miresei, având-o ocrotitoare pe Maica Domnului. Numele dealului ,,Flămânda” pe care este ctitorită biserica, face trimitere la epoca domnitorului Neagoe Basarab, domn muntean care, neavând izbândă la o vânătoare organizată pe aceste meleaguri, a flămânzit.
Deși istoria bisericii începe în urmă cu aproape o mie de ani, faima sa nu se datorează vechimii, ci unui mormânt în care se află o mireasă care și-a pierdut viața într-un accident de mașină, chiar în ziua căsătoriei sale. O poveste adevărată, cutremurătoare, care a iscat, ulterior, fel de fel de alte povești enigmatice. O poveste nu prea veche, dar care, estompându-se în timp, a fost reinterpretată în felurite moduri, devenind legendă.
Întâmplarea la care facem referire a avut loc în anul 1936, pe 24 septembrie, într-o zi de sâmbătă, când tânăra Margareta Ștefănescu se întorcea cu mașina de la București, la Câmpulung, însoțită de soțul ei și de părinți. Margareta, fiica Elenei Luiza Ştefănescu şi a boierului Gheorghe Ştefănescu, unul dintre cei mai bogaţi oameni din judeţ, făcuse cununia religioasă la Bucureşti şi revenea acasă, la Câmpulung, unde servitorii tocmai încheiaseră pregătirile pentru petrecerea de nuntă de la conac. O nuntă care ar fi trebuit să fie una ca-n povești, pentru că la nuntă fusese invitată toată lumea bună a Câmpulungului.
Pe drumul către casă, în localitatea Găeşti, datorită stării precare a părții carosabile a drumului, automobilul familiei Ştefănescu s-a ciocnit violent cu un camion încărcat cu lemne. În urma accidentului produs, Margareta, îmbrăcată în rochie de mireasă, a fost singura care şi-a pierdut viaţa, la numai 26 de ani! Ceilalţi pasageri, mama, tatăl şi mirele, au scăpat fără nicio zgârietură! Durerea familiei boierului Ştefănescu a fost mare, Margareta fiind singurul lor copil. Îmbrăcată chiar în rochia de mireasă purtată în ziua accidentului, pe care se mai vedeau petele de sânge, Margareta a fost înmormântată în Cimitirul Bellu din Capitală.
Povestea spune că, la scurt timp după înmormântare, boierul Gheorghe Ştefănescu a început să-şi viseze fiica îmbrăcată în rochie de mireasă și implorându-l să o aducă acasă. Copleșit fiind de visele sale, boierul Ştefănescu ia hotărârea să ridice o biserică mare, în amintirea fiicei sale, pe dealul Flămânda. Era dealul unde, cu aproape două sute de ani în urmă, a existat un lăcaş numit „Schitul Mireselor”. De asemenea, era dealul unde primeau zestre fetele nevoiaşe din Câmpulung care hotărau să se mărite, fiind folosiți banii proveniți din donațiile strânse de la enoriaşi.
Boierul Gheorghe Ştefănescu a pus piatra de temelie a bisericii în anul 1938, lăcașul fiind ridicat după doar doi ani. Planurile lăcașului au fost concepute de arhitectul George Matei Cantacuzino în stilul moldovenesc al Muşatinilor, cu care se înrudea prin strămoşii săi. La construcția bisericii a fost folosită piatră albă de Albeşti construcția fiind desăvârşită de nişte meşteri italieni stabiliţi la Câmpulung (Victor Mezzaroba, Luigi Pavoni şi fraţii De Nicolo). Înainte de-a fi încheiată pictura interioară, rămăşiţele pământeşti ale Margaretei Ştefănescu au fost deshumate de la Bellu, aduse la Câmpulung şi aşezate în biserica ridicată în amintirea ei, sub o lespede de mormânt albă, precum un voal de mireasă, din piatră.
Din mărturiile slujitorilor acestui sfânt locaș nevoiți aici de-a lungul timpului, reiese că niciun cuplu de tineri căsătoriți aici, nu au ajuns la divorț. Se consideră că locul este binecuvântat de Dumnezeu, prin îndelungata sa istorie cât și prin tragedia miresei ce se odihneşte aici.
Intrând în arealul aflat în interiorul perimetral al bisericii, ești copleșit de fastul multor alte monumente funerare ridicate în cimitirul bisericii. Oameni de valoare ai orașului, cu funcții importante în viața publică antebelică, și-au aflat odihna în apropierea mormântului miresei. Mi-au atras atenția câteva nume sonore ale unor persoane aflate, cu mai bine de un secol în urmă, la vârful piramidei sociale a orașului Câmpulung-Muscel: Vișoianu, Negulici, Aricescu, Paul (Nae A. Paul,1839-1894, fost Senator, decorat în Războiul de Independență din 1877, Nicolae N. Paul, 1877-1967, Prefect, Deputat, Senator), Nicolau (Sache Nicolau, fost Primar, Deputat și Senator, d. 1902) și așa mai departe... Biserica Miresei este un loc de reculegere, de introspecție, de liniște interioară. Un loc binecuvântat!
Sursă legendă: Universul argeșean.ro/biserica-miresei/2023
Foto: Ion Talpoș
12-09-2024
Citeste si: | De acelasi autor: |