Cookies de analiza a traficului  Accept | (oricand puteti renunta la acceptul dat) Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
Renasterea satului, a scolii si a comunitatii crestineNr. vizualizari: 232

Traditiile populare nu sunt lasate de izbeliste!

Ing. Ion Talpoş
Tags: ie;

 

Atunci când particip la un eveniment închinat meșteșugurilor populare, păstrării și promovării tradițiilor noastre  autentice, nu pot să nu remarc, cu bucurie, prezența la eveniment a unor participanți îmbrăcați în frumoasele noastre costume populare!  Și când aceștia fac parte dintre cei care promovează aceste nestemate folclorice, costume sau elemente din costumele lor populare autentice, bucuria este pe măsură!

Este și cazul evenimentului desfășurat joi, 23 mai 2024, la Brezoi-Vâlcea, în cadrul ediției anuale a  Zilei Europene a Parcurilor Naționale. Cu acel prilej, acolo a fost organizat un Festival în aer liber unde, reprezentanți  ai Parcurilor Naționale din țară și-au promovat produsele și obiceiurile tradiționale specifice zonelor geografice reprezentate. Printre participanți, am întâlnit-o pe doamna Ecaterina Nițu, meșter popular din Râmnicu Vâlcea.

Remarcându-i standul, am interpelat-o! Am rugat-o să-mi ofere câteva detalii legate de pasiunea sa pentru arta populară pe care o promovează.

Particip la o șezătoare în Râmnicu Vâlcea unde, alături de alte colege, mă specializez în arta cusutului de mână, a broderiei. Întâlnind la șezătoare alte colege, m-am perfecționat alături de ele.  Lucrez broderie de aproximativ opt ani. La început, înainte de a mă pensiona, am pornit această activitate ca autodidact, încercând să reproduc niște ii vechi pe care le am de la bunica mea. Am aici o ie cusută pe verde, cu un model preluat de pe ia pe care a purtat-o bunica mea, când a fost mireasă!

 La ia aceasta verde, am respectat modelul clasic de croială, așa cum o făceau bunicile noastre altă dată: cu altița mai mică, cu încrețul acesta mai mic... Încrețul este bentița aceasta mai mică, dintre mânecă și umăr... Am lucrat la ia aceasta aproape un an de zile! Am acasă și fota aferentă acestui costum. Avem avantajul că acum avem și cărți de specialitate, de unde ne mai inspirăm...

 

Apoi, ia aceasta albă, am lucrat-o cu o prietenă. Ea a fost cea care mi-a arătat tehnica aceasta de broderie, numită broderie spartă!

 

Am stăruit cu privirea asupra detaliilor oferite de Nițu Ecaterina, meșterul popular. Apoi, după o scurtă pauză, arătându-mi o altă ie, aceasta a continuat:

Avem aici fața unei ii cu trei rânduri de flori... Aici, la jumătate, am intrat cu deschizătura. Adică, am împărțit puțin modelul, pornind de aici, de unde am intrat cu deschizătura... Apoi, mâneca cu altița, încrețul și râurii, și spatele simplu. Cum spuneam, aceasta este ia pe care bunica mea a purtat-o când a fost mireasă.

 

 

 

 

 

 

Plimbându-și mâinile peste materialele catifelate ale produselor expuse, Ecaterina Nițu și-a oprit privirea asupra unei alte ii:

Aceasta este o ie de la nașa mea, care este o mare iubitoare de folclor, de tradiții. Este un model foarte dificil, pentru realizarea căruia folosim o altă tehnică de lucru. După cum se observă, ia are un modul mai mare, pe mijloc, și niște pătrate, de-o parte și de alta.

 

 

 

 

 

           Mi-ar fi plăcut să am mai mult timp la dispoziție, să pot să ascult și să observ detaliile tuturor iilor cu care meșterul popular Ecaterina Nițu ne-a încântat privirile. Ar fi fost însă, din partea mea, un gest părtinitor în condițiile în care și la celelalte standuri din cadrul festivalului erau expuse alte și alte produse și servicii pe care mi-am dorit să le cunosc.

 

Felicitări organizatorilor evenimentului și participanților care, în ciuda vremii neprielnice, de afară, ne-au convins încă o dată (dacă mai era nevoie!) că avem  o țară frumoasă, bogată, cu oameni inimoși, implicați în conservarea obiceiurilor și a tradițiilor noastre populare autentice.

30-06-2024
Citeste si:De acelasi autor:


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu