Cookies de analiza a traficului  Accept | (oricand puteti renunta la acceptul dat) Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
Tema luniiNr. vizualizari: 553

Oamenii care refuza contopirea cu Inteligenta Artificiala vor disparea

Tags: transumanism; inteligenta artificiala; genetica; nano-tehnologie;
 
Klaus Schwab, la Summitul Guvernului Mondial 2024: Oamenii care refuză să se contopească cu Inteligența Artificială vor dispărea în curând. IA, Internetul Lucrurilor, ingineria genetică “devin fundamentul vieții noastre” 

Fondatorul Forumului Economic Mondial, Klaus Schwab, a vorbit la Summitul Guvernului Mondial, ediția 2024, afirmând că omenirea face tranziția către „o nouă eră”, „era inteligentă”. Schwab a avertizat că oamenii care refuză să fuzioneze cu inteligența artificială (AI) vor descoperi în curând că nu mai au loc în societate. Schwab a declarat în fața audienței că a avut o „lungă discuție” cu ChatGPT despre cum va arăta această „nouă eră” a „evoluției” umane. Discuția s-a întins pe 20 de pagini, iar ulterior Schwab a cerut ChatGPT să rezume discuția și să răspundă la întrebarea cum va arăta nouă eră. Potrivit răspunsului ChatGPT, citit de Schwab, în „noii zori” ai civilizației umane, „cele mai profunde nevoi și aspirații ale umanității” vor fi armonizate cu tehnologiile celei de-a Patra Revoluții Industriale, precum Inteligența Artificială, roboți, Internetul Lucrurilor, printarea 3D, ingineria genetică, calculatorul cuantic devin „fundamentele vieții noastre zilnice”. În această „nouă eră” distopică, tehnocratul FEM adept al transumanismului, Klaus Schwab, consideră că oamenii vor fuziona cu lumea digitală și că dimensiunile noastre biologice vor fi modificate. Schwab a prezis anterior chiar că, în doar zece ani, lumea va arăta „complet diferită față de cea de acum”. Noua ediție a Summitului Guvernului Mondial s-a desfășurat în perioada 12-14 februarie 2024, la Dubai, Emiratele Arabe Unite, potrivit site-ului oficial al evenimentului, worldgovernmentsummit.org, preluat de Activenews.

Opinii ale unor sfinți părinți și teologi ortodocși cu privire la pericolul modificărilor genetice, al nano-tehnelogiei, al inteligentei artificiale și în concluzie, al transumanismului - spicuiri:
  • Starețul Dionisie Ignat: O să fie schimbări mari. Conducătorii omenirii de astăzi sunt hotărâți să distrugă omul

Să avem nădejdea la Dumnezeu, dar timpurile sunt critice. Timpurile-s foarte critice. După cum spun Sfinții Părinți, Sfinții Prooroci, noi am intrat în veacul al VIII-lea, și ei așa scriu că, intrând în al VIII-lea veac, multe necazuri o să vină peste omenire, mari schimbări o să fie în lume. După scrierile Sfinților Părinți, omenirea așteaptă două pericole înfricoșate: un război înfricoșat de mare și împărăția lui antihrist. Acuma numai Dumnezeu știe care va apuca înainte, războiul acela care se așteaptă sau împărăția lui antihrist. Nouă nu ne-a rămas altceva decât să ne pregătim. Să ne pregătim prin pocăință, spre mărturisire curată, că nimenea nu se poate mântui decât numai prin pocăință, adică prin mărturisirea păcatelor înaintea părintelui duhovnic. O să fie un război înfricoșat, poate nu acum, dar în câțiva ani. Așa va fi că nu vor mai cunoaște că au fost oameni cei omorâți. Suntem în vremurile de pe urmă. Sunt semne vădite. 

Conducătorii omenirii de astăzi sunt hotărâți să distrugă omul, atât duhovnicește, cât și firește; adică nu se mai pune problema de a fi un bun creștin, asta e departe, dar nu mai poți fi om firesc. Vor să schimonosească firea omului. Conducătorii europeni se vede bine treaba că au luat locul lui satan însuși, că de acum ei, cu ideile lor, introduc răutatea în omenire. Dar pentru ce? Ca să distrugă cu desăvârșire tot ce-i duhovnicesc în om, dar nu numai atât, ci și tot ce-i omenesc. Ăștia vor să facă lumea ca pe niște dobitoace, să nu știe că este Viață Veșnică. Chiar dacă zic că este Dumnezeu, ei spun că totul este aici, viața asta să fie bine. Uniunea Europeană este casa fărădelegilor, este distrugerea omului, nu numai a creștinului sau a monahului. Lăsăm asta la o parte [monahismul sau creștinismul], dar vedem că legile Uniunii Europene duc la distrugerea omului, fiindcă dau drepturi lui satan. Ei legiferează că păcatul împotriva firii este ceva bun. Vezi, ăștia de la Comunitatea Europeana o țin (consideră) pe România ca cea mai înapoiată. De ce? Pentru că crede în Biserică, fiindcă are mulți preoți și monahi. Adică crede în Viața Veșnică și nu crede în ideile lor. Vor să bage ideile lor și Biserica le stă în cale. O să fie schimbări mari. Ce, crezi că Comunitatea Europeană este după Dumnezeu? O să-i schimbe pe toți, o să le schimbe mintea. Această schimbare este spre dărâmare, iar nu spre zidire. Pentru păcatele noastre, ale omenirii, pentru fărădelegile care se petrec, bag seama că s-a luat Harul Sfântului Duh și de la alimente, fructe și legume. Le bagi în gură, dar nu vor să se pogoare în stomac, că nu au gust. Și gustul alimentelor este un dar de la Dumnezeu, dar acum toate sunt serbede. Să te scoli de la masă cu o mică poftă de mâncare, așa povățuiesc Sfinții Părinți, și asta este folositor și trupește, și sufletește. - Extras din Lumea în vremurile de pe urmă. Vol. II – Starețul Dionisie, Editura Prodromos.

  • Avva Iulian de la Prodromu şi inteligenţa artificială

O să "trebuiască" îndată niște implanturi, pentru că mintea ta n-are să mai facă față inteligenței ăsteia diavolești!..

Măi, uite ce-i: diavolul vrea cu orice chip să intre-n om. Iar dacă nu poate – din cauza Duhului Sfânt primit la botez – atuncea îi atacă mintea cu asta… cu „inteligenţa artificială”. Am auzit şi eu că unii vor ca oamenii să-şi descarce toate amintirile, gândurile şi cunoştinţele pe nişte computere. Cred că în felul ăsta pot fi manipulaţi foarte uşor – deşi ei spun că o fac pentru binele nostru. Ai să vezi că va veni vremea când o să îmbrăţişezi o nălucă de peste ocean şi n-o să-ţi mai trebuiască nevasta ta. Trebuie mare grijă. De nu te va păzi Domnul, în zadar o să fie toată grija ta. Rugăciune: „Rugaţi-vă neîncetat”. Şi stat aproape de Dumnezeu. Că satana umblă ca un leu, să ne înghită – că i s-a apropiat vremea. -  revista Lumea monahilor nr. 138 / 20 Decembrie 2018

  • Monahia Gavriila „HOMO CONNECTICUS” ȘI SCLAVIA BIOMETRICĂ

 „Dar vine omul modern cu tehnica lui și întoarce lumea. Vine cu tehnica asta, care chipurile îi prelungește viața, dar de fapt i-o scurtează, fă­cându-l rudă cu toate bolile posibile din lumea aceasta” (Arhim. Justin Pârvu).

Din ce în ce mai des, auzim vorbindu-se în ultimii ani despre așa-numitul homo connecticus care este legat și atașat de tot ceea ce înseamnă mass-media și tehnologie digitală: televizor, PC, tabletă, laptop, telefon, smartphone, etc., de unde și noile forme de dependență sau de adicție, cyber-adicția sau cyber-dependența, ori adicțiile asistate de tehnologie. La summitul IQ DIGITAL de la Iași, olandezul Richard van Hoojdank, futurolog și observator al noilor tendințe din tech, a prezentat răstimp de 63 de minute, o înfricoșătoare lecție (din punct de vedere creștin-ortodox) despre anticipare și gândirea inovativă, având ca deviză propria convingere că „pentru a experimenta cu adevărat viitorul e necesar să trăiești cât se poate de fizic în el” și că „oamenii de știință pot să imite astăzi felul în care ne depozităm informația din creiere în format digital[1]

În era hiper-tehnologizantă a terifiantului viitor, omul este redus la condiția de entitate depersonalizată, în timp ce inteligența artificială, în speță robotul, devine demiurgul întregului univers. Perspectiva creștină asupra creării și menirii omului pe pământ este înlocuită cu una de-a dreptul scelerată, sortită să golească sufletul uman de orice licărire dumnezeiască. Astfel, gândurile consemnate acum 100 de ani de Sf. Nicolae Velimirovici devin de o actualitate cutremurătoare:

„Dumnezeu vrea să înalțe și să slăvească identitatea omului deasupra materialității fără de minte și de viață, în timp ce oamenii vor să își îngroape identitatea și să își uite Ziditorul, făcându-și ca scop unic al vieții tehnologia și bogăția materială. Mulți oameni care sunt handicapați spiritual și moral din cauza necredinței lor în Hristos, fac din tehnologia modernă idoli la care se închină, și cheamă pe toți oamenii și popoarele să aducă jertfă acestor idoli. Este binecunoscută povestea biblica a regelui Nabucodonosor. El a construit orașul Babilonului cu palate, și turnuri suspendate, cu o asemenea dibăcie tehnologică și frumusețe cum lumea nu mai văzuse. Regele a privit spre orașul pe care îl clădise, stând pe acoperișul palatului său și a grăit plin de mândrie: «Oare nu este acesta Babilonul cel mare pe care l-am clădit eu întru tăria puterii mele și spre cinstirea strălucirii mele, ca reședință a împăratului?». Pe când glăsuia el aceste vorbe încrezute, Dumnezeu l-a lovit cu nebunia și și-a pierdut mințile, și în nebunie a trăit vreme de șapte ani ca o fiară între fiarele pădurii. Orașul lui, Babilonul cel mare, a devenit o grămadă de dărâmături și loc de batjocură. A ajuns un pustiu fără de locuitori, întocmai cum a prorocit Ieremia, profetul (Ieremia 51:37)”[2].

E posibil ca lucrurile să se întâmple așa cum sunt prevăzute doar dacă facem abstracție totală că ar mai exista și un Stăpân atotputernic al acestei lumi. Oricum, omul zilelor noastre, fascinat de progresele tehnologiei modern, îi „interzice” din ce în ce mai mult lui Dumnezeu să intervină în vreun fel, în planul teluric al existenței sale. Prezentarea continuă cu o apologie a mașinilor autonome. În viziunea lui van Hooijdonk „oamenii conduc ca niște maimuțe”, în vreme ce o mașină Tesla, prevăzută cu camere ce pot surprinde peste 20 de autoturisme care circulă în fața ei, poate frâna la timp ca să evite o coliziune sau poate lua o decizie rapidă care să salveze vieți, pentru că nu are reacții întârziate ca ale omului. Riscul mare este că aceste mașini inteligente pot fi sparte de hackeri, pot încăpea pe mâinile unor minți criminale și trimise să facă rău. „Tehnologia va face producția de mărfuri mai bună și mult mai ieftină”, continuă futurologul olandez. Prin serviciul de printare 3D, astăzi îți poate sta la dispoziție întreg procesul de realizare pe baza schițelor a unui prototip exact, de la partea de proiectare 3D și până la modelul fizic propriu-zis. Datorită tehnologiei de printare 3D, costurile de producție pentru un produs, pot scădea la jumătate. Reversul medaliei este că se pot printa și arme.  Și în domeniul sănătății, inovațiile tehnologice vor aduce schimbări radicale. Corpul uman va fi monitorizat continuu prin tehnologia Apple care dacă în prezent, printr-un ceas de mână te poate avertiza cu privire la un posibil atac cardiovascular, peste trei ani, va fi capabilă să prezică starea de sănătate psihică a utilizatorului, după modul în care folosește tastatura și după mișcările trupului sau vocea pe care o are. Operațiile chirurgicale vor fi efectuate de roboți, fiind mult mai rapizi și mai preciși decât oamenii. El așteaptă cu entuziasm implantarea cipului cerebral care, în opinia lui, ar rezolva cazurile de demență, alzheimer sau epilepsie. Futurologul olandez își încheie expunerea cu o meditație „extravagantă”, ca să nu-i spunem aberantă, asupra morții. Pentru omul care în viziunea lui reprezintă doar o sumă de amintiri, de aptitudini și de cunoștințe, „moartea va fi o alegere”, pentru că noul robot Tesla Bot va îngloba digital personalitatea, memoria, ideile noastre personale și le va descărca în realitatea virtuală, „veșnică”. În fața atâtor descoperiri fulminante ale științei și tehnicii, se pare că realitatea potrivit căreia sufletul omului este nemuritor prin actul creației dumnezeiești va dispărea și ea în spatele vreunei holograme. Oftăm din greu și exclamăm ca neuitatul Cicero: „O, tempora! O, mores!”. - (Articol publicat în Revista Atitudini Nr. 80)
  • Pr. Theologos, din Muntele Athos: Inteligența Artificială nu îl are pe Dumnezeu. Consecințe

Mare atenție, motoarele de inteligență artificială nu știu nici sensul vieții, nu au nici idee de frumos, nu au nici conștiință. Inteligența Artificială nu știe nici de Dumnezeu, nici de milă, nici de iubire. Este ceva care nu o să ajungă niciodată la nivelul omului pentru că omul este chip și asemănare după Dumnezeu și deci este capabil de această comunicare interpersonală. Deci din cauza asta aceste sisteme de Inteligența Artificială efectiv distrug comunicarea interpersonală, distrug iubirea, distrug persoana din noi pentru că persoana se fărâmițează în aceste click-uri repetate, căutări repetate care duc de fapt în neant. Pentru că aceste platforme de Inteligența Artificială se arată în fața noastră ca niște „supra-oameni”, ca niște pseudo-mântuitori, ca niște pseudo-iubitori care ne satisfac cum spuneam poftele , dar care de fapt ele nu știu nimic, nu concep nimic și deci iubirea noastră față de platformele respective se duce în neant. Noi nu o să primim niciodată înapoi această iubire pe care o dăm în direcția respectivă. Dar ceea ce noi trebuie să facem întâi de toate ca să ieșim de sub robia acestor sisteme care acționează prin plăcere pentru că am spus că sunt sisteme de Inteligența Artificială care acționează mai degrabă pe partea durerii (sisteme de supraveghere, militare), dar ne limităm acum la cele care acționează prin plăcere, trebuie să ne folosim partea mânietoare și să spunem stop, până aici: nu o să dau în continuu click, nu o să hălăduiesc în continuu pe aceste platforme, nu o să mă duc ca boul de belciug, înțelegeți. Pentru că atunci efectiv mă fac rob. Deci prin osândirea de sine, prin folosirea forței, prin rugăciune, neapărat trebuie să ne rugăm – Doamne, ajută-mă, luminează-mă să am echilibrul, Doamne, nu mă lăsa! – prin conștiința veșniciei noastre și prin răbdare, adică trebuie să avem o luptă continuă cu aceste lucruri și bineînțeles prin limitarea expunerii la aceste sisteme (expunerea care poate să ajungă până la cote foarte scăzute, inclusiv la nivelul zero), putem să ieșim din mirajul acestor sisteme. 

Virtuțile noastre sunt scut în fața Inteligenței Artificiale 

Ceea ce este foarte important în cazul acesta sisteme de constrângere este să fim curați, să încercăm și cu toată forța noastră să nu avem nimic de ascuns și să ne rugăm la Dumnezeu să ne ajute și să avem nădejde că o să fie bine, că Dumnezeu este mai presus de aceste sisteme de Inteligență Artificială. Un caz aparte sunt sistemele de Inteligență Artificială care sunt, după cum aminteam la un moment dat, management, adică e vorba de o supra-optimizare. Deci sistemul se gândește – eu trebuie să maximizez profitul, deci eu trebuie să-i strâng pe oameni de gât să lucreze, să aibă o anumită performanță în muncă, să aibă o anumită producție. Atunci văzând toate activitățile omului, îl vor constrânge cu amenințarea datului afară de la muncă sau diferite amenzi sau diferite proprii la bancă și așa mai departe ca omul să lucreze ca o mașină pentru că și inteligența artificială este o mașină. Și în acest caz trebuie – dincolo de conștiința și cunoștința lui Dumnezeu care este capitală în clipa în care gestionăm și avem de-a face cu aceste sisteme – să evităm, deci să încercăm să avem relații duhovnicești, de iubire cu ceilalți semeni astfel încât în clipa în care un astfel de sistem ridică un cartonaș galben sau chiar roșu, ceilalți oameni să știe că da, cel de lângă noi nu este așa. Și să putem să facem un recurs la cei de lângă noi astfel încât să putem să fim deblocați, să putem să ieșim de sub urmărirea acestor sisteme. Bineînțeles dacă aceste sisteme reușesc să aibă astfel de chei de siguranță încât să poată deblocheze astfel de urmăriri. Dacă nu putem evita Inteligența Artificială, să fim mereu aproape de Dumnezeu. Acum, sigur că lucrul cel mai bun dincolo de toată acestea este depărtarea, evitarea acestei inteligențe artificiale despre care de fapt nimeni nu știe foarte bine ce este cu toate că anumiți oameni de știință încearcă să se responsabilizeze pe această temă pentru că au fost trase destul de multe sisteme de alarmă. Și să încercăm să avem viața noastră aproape de Dumnezeu, aproape de semenii noștri, o viață iubitoare, interpersonală, fără să avem între noi sisteme care nu mai știe nimeni ce fac datorită faptului că se învață singure pe căi care nu pot fi controlate și cu răspunsuri care uneori nu pot fi bănuite. În clipa în care suntem aproape de Dumnezeu, în clipa respectivă ieșim din această lume virtuală și intrăm în real. - chilieathonita.ro

  •  Cuvântul de înțelepciune și cuvintele inteligenței artificiale - Ștefan Trăușan-Matu

Trebuie făcută o distincție între cuvântul de înțelepciune pe care îl dă Duhul Sfânt (Corinteni I 12:8) și cuvintele care îndepărtează de la o viață spirituală și cele care pot duce chiar la distrugere. Părintele Stăniloae considera cuvântul ca fiind „cea mai mare putere din lume”, care „zideşte şi dărâmă în ordinea spirituală” (Stăniloae, Iisus Hristos sau restaurarea omului, Ed. Omniscopp.235). Cuvintele sunt însă și vârful de lance al inteligenței artificiale, aplicația ei cea mai recentă, chatGPT cunoscând cea mai rapidă răspândire din istorie, în doar două luni de la lansare. Acest tip de aplicații au învățat toate textele existente în formă electronică, sunt utile în multe sarcini, și dau impresia că pot răspunde aproape la orice întrebare și să genereze orice fel de text îi cerem. Ele însă, deși ne dau multe informații luate din textele învățate, nu ne dau adevărata înțelepciune. În acest sens este relevantă îndrumarea Sf. Ap. Pavel, care spunea să fim slujitori nu ai literei, ci ai duhului (Corinteni II  3:6). În ultimii ani, datorită performanțelor rețelelor neuronale artificiale, inteligența artificială a devenit omniprezentă, atât prin aplicațiile de prelucrare a limbajului (agenți conversaționali, răspuns la întrebări, traducere automată, recunoașterea și prelucrarea vocii), cât și în analiza și prelucrarea imaginilor (inclusiv în telefoanele pe care majoritatea le avem), robotică etc. Totodată însă, nu ne putem încrede în orice rezultat dat de aceste rețele neuronale, fie text, fie imagine, uneori ele având și probleme grave de etică. Aceste neajunsuri, împreună cu necesitatea explicării rezultatelor furnizate, sunt acum priorități ale cercetătorilor în domeniu, de a căror rezolvare depinde viitorul inteligenței artificiale.

  • Care este locul credinței și mai ales locul lui Hristos și al Crucii într-un viitor dominat de Inteligența Artificială (IA)?

Dezvoltarea fără precedent din ultimii ani a Inteligenței Artificiale stârnește îngrijorare în cercurile religioase. Este Mașinăria Inteligentă o primejdie pentru Spiritualitatea Umană? DA!, răspunde Dan Schneider, vicepreședinte al Centrului de Cercetări Media și de Libertate de Exprimare din America, în cadrul unui amplu documentar realizat de Fox Digital. „Stânga (politică) controlează IA, iar Stânga va face ceea ce Stânga face de obicei. „Stânga disprețuiește toată această idee a unei ființe superioare care stabilește norma pentru ceea ce este bine și ceea ce este rău.” Și Schneider adaugă: „Stânga vede religia ca pe motorul care a distrus diferite societăți și popoare de-a lungul istoriei. Acuză religia de acest lucru – deși religia poartă meritul pentru majoritatea lucrurilor bune petrecute în lume.” Iar Dan Schneider merge și mai departe cu avertismentul său: „Inteligența Artificială va fi cea mai puternică armă împotriva credinței, împotriva adevărului, împotriva religiei. „Cuvântul DUMNEZEU nu va fi o prioritate în nici un program de Inteligență Artificială.”

În aceste condiții, ce ar trebui să facă Credinciosul? Schneider susține că persoanele religioase nu trebuie să fugă de Inteligența Artificială, ci trebuie să îi cunoască capcanele pentru a se feri de ele. Este și ceea ce sfătuiau Sfinții Părinți: trebuie să cunoști vicleniile Diavolului pentru a te putea păzi eficient.

Comparând IA cu politica, Schneider constată că, din nefericire, credincioșii de azi resping instinctiv folosirea inteligenței artificiale așa cum americanii de rând respingeau implicarea în politică în anii 1950-60. Or, la fel ca Politica, nici Inteligența Artificială nu trebuie lăsată în mâinile Stângii. „Există multe avantaje potențiale ale IA, însă credincioșii trebuie să se trezească. „Stânga controlează instrumentele IA. În viitor, Stânga intenționează să folosească IA într-un război împotriva credincioșilor. „Dacă credincioșii realizează de pe acum avantajele IA, trebuie să se angajeze în luptă pentru a le proteja mâine.” O opinie similară are și pastorul Jesse Bradley din Auburn, Washington: „IA poate fi folosită într-o manieră pozitivă, pentru a avea acces la informații și idei. Dar, în același timp, ea poate duce la încălcări și manipulări ale vieții private.” Inteligența Arficială ridică noi probleme „juridice și etice” care trebuie cunoscute și conștientizate. „Încăpută pe mâini rele, IA poate suprima libertăți și aduce atingere comunității și demnității umane.” Aici Bradley face două observații absolut remarcabile: „Este important să nu uităm că avem nevoie mai mult de transformare (interioară) decât de informații.” („We need transformation more than information”). Și:

 „Iubirea este mult mai importantă decât Cunoașterea.”

La rândul său, Jason Thacker, șef al catedrei de cercetări în domeniul eticii tehnologice în cadrul Comisiei pentru Etică și Libertate Religioasă a Convenției Baptiste de Sud, face o afirmație surprinzătoare. El susține că o „chestiune fundamentală” astăzi, în era Inteligenței Artificiale, este de a conștientiza „ce anume înseamnă” să fii Om. „Umanitatea este fundamental diferită de IA, deoarece este vorba de CINEVA versus CEVA.” Și Thacker explică: „În esență, mărturia creștină și Evanghelia nu înseamnă doar transfer de informații sau doar dobândirea de mai multe cunoștințe, ci mai degrabă o întâlnire personală cu Dumnezeu cel Viu care este împărtășită cu semenii.” Și adaugă: „Astfel, deși IA poate fi capabilă să prezinte informații sau să efectueze sarcini complexe specifice omului, ea nu poate mărturisi cu adevărat și nici măcar propovădui, deoarece este incapabilă să experimenteze harul adevărat sau pocăința care sunt la baza mesajului Evangheliei.” O opinie asemănătoare are și James Spencer de la Centrul Dwight L. Moody: „Dacă am avea în vedere doar producția și răspândirea verbală sau scrisă, ar părea că IA este capabilă să mărturisească Evanghelia. „Dar vestirea Evangheliei necesită prezența Bisericii în lume. Așa cum Hristos L-a făcut cunoscut pe Tatăl prin întrupare, noi creștinii mărturisim Evanghelia prin existența noastră fizică.” Și Spencer adaugă:

„Inteligența Artificială nu va fi niciodată capabilă să înlocuiască Biserica prin care se face cunoscută înțelepciunea lui Dumnezeu cea de multe feluri (Efeseni 3, 10), căci a demonstra înțelepciunea lui Dumnezeu nu este o chestiune de funcție sau de potențialitate, ci de substanță și de trăire.”

„Realitatea existenței Bisericii arată realitatea lui Hristos.” James Spencer ridică și o altă întrebare extrem de interesantă: „Poate Inteligența Artificială să învețe (priceapă/însușească) Evanghelia?” Și explică: „Învățarea Evangheliei nu este doar o simplă chestiune de a stăpâni o idee intelectuală printr-o codificare sofisticată sau prin interacțiuni cu enorme cantități de date. Evanghelia se învață printr-o existență fizică scufundată în realitatea prezenței vii a lui Dumnezeu.” Mai departe: „Se învață atunci când oamenii lui Dumnezeu (credincioșii) o experiază prin supunere. Se învață prin Sfântul Duh care sălășluiește în cei care cred.” Inteligența Artificială poate enunța Evanghelia, dar „nu o poate învăța așa cum o fac oamenii”. Și conchide: „În final, chiar dacă inteligența umană este depășită de IA, asta nu va face IA umană. Nu va fi umană, deoarece esența a ce înseamnă să fii OM nu este o chestiune de capabilități, ci de a FI, și mai cu seamă de a FI făcut după Chipul lui Dumnezeu.” - Activenews

 

a consemnat Cristina Roman

 
18-02-2024
Citeste si:


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu