Cookies de analiza a traficului  Accept | (oricand puteti renunta la acceptul dat) Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
ACTUALITATEA religioasăNr. vizualizari: 7413

BBC: În România, la fiecare 3 zile se construieşte o biserică

Tags: Biserica Ortodoxă; Biserică şi stat; secularizare; ASUR;
BBC: În România, la fiecare 3 zile se construieşte o biserică
 
Redăm mai jos 3 ştiri recente care au din nou ca subiect Biserica Ortodoxă Română, al cărei asediu mediatic este în plin avânt.
 
În ordine cronologică, primul din seria de noi atacuri la adresa Bisericii aparţine televiziunii Antena 3, care deschide din nou subiectul salarizării preoţilor şi, pentru a induce indignarea publicului, vorbeşte despre „o modă a veşmintelor preoţeşti” care au aplicate cristale Swarovski şi costă 1000 de euro fiecare. Conform Patriarhiei, ştirea a fost inventată de un cotidian online, iar datele vehiculate în emisiunea TV provin de la Asociaţia Secular Umanistă din România, dreptul al replică al Bisericii nefiind solicitat. Biroul de presă al Patriarhieis-a autosesizat şi a formulat un punct de vedere.
 
În zilele imediat următoare, a făcut înconjurul presei o altă ştire negativă privind BOR: „Firma lui Omar Hayssam avea legături cu reprezentanţii Bisericii şi cu TVR, derulând un contract de promovare prin care se folosea de imaginea unor mănăstiri. În schimbul acestei promovări, firma lui Hayssam, Bucovina Enterprises, vira sume de bani Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor. Contractul a fost semnat în anul 2004, campania urmând să fie promovată de catre Televiziunea Romana în 2005”, relatează B1 TV. Sirianul Omar Hayssam a primit pe 2 august mandat de arestare preventivă în dosarul “Bucovina”, în care este acuzat de infracţiuni de delapidare şi înşelăciune.
 
„Coincidenţa” face să li se adauge celor două ştiri, reportajul BBC World Service, difuzat pe 3 august şi numit „The Power and the Faith – Romania’s Orthodox Church” (Trad. n.: Puterea şi Credinţa – Biserica Ortodoxă Română), al cărui fir roşu era finanţarea de către sărăcitul Stat român a câte unei noi biserici ortodoxe la fiecare 3 zile. Realizatoarea reportajului, Tessa Dunlop, este căsătorită cu un cetăţean român şi a venit în România acum 20 de ani. Aceste detalii, alături de prestigiul televiziunii britanice, dau documentarului putere de convingere şi de manipulare cu rezonanţe pe plan intern şi extern. Cităm din reportaj: „Mergeți prin fiecare orășel sau sat și veți vedea două sau trei biserici, multe din ele palate opulente, simbol al credinței într-una din cele mai religioase țări din lume… Aproape peste tot în țară există simboluri și semne ale credintei… România este una dintre cele mai sărace țări din UE. Salariul mediu este foarte scăzut. În ciuda acestui fapt, politicienii români au continuat să direcționeze sume mari de bani în construirea de noi biserici. Aceasta include și donatia a 11 hectare în centrul Bucureștiului și fonduri pentru construirea noii catedrale”. În documentar nu au fost trecute cu vederea nici salariile preoţilor, „pentru care statul acordă anual un milion de euro”, subliniindu-se că de fapt nici nu se prea ştie cât primeşte Biserica de la autorităţile locale sau diverse companii.
 
Din replica Patriarhiei Române spicuim: „Construirea de noi lăcaşuri de cult nu este un capriciu, ci reprezintă o necesitate liturgică, mai ales în mediul urban, acolo unde în timpul regimului comunist a fost interzisă construirea de biserici… În ceea ce priveşte sprijinul de la bugetul de stat pentru cultele recunoscute (nu doar Biserica Ortodoxă Română), potrivit Ministerului Finanţelor Publice, acesta reprezintă 0,2% din bugetul de stat sau 0,08% din PIB-ul României şi este consecinţa confiscării proprietăţilor bisericeşti prinLegea secularizării proprietăţilor bisericeşti (1863) şi de către regimul comunist din România, începând cu anul 1948. O eventuală întrerupere a sprijinului de la bugetul de Stat pentru Cultele religioase trebuie să urmeze retrocedării tuturor proprietăţilor bisericeşti aflate în proprietatea şi exploatarea Statului român. Toate informaţiile inexacte, prezentate în documentarul BBC, sunt preluate din aceiaşi sursă tendenţioasă (ASUR). Considerăm că este mai demn pentru un popor european creştin să construiască biserici noi, necesare unor comunităţi numeroase, decât să vândă biserici goale din lipsă de credincioşi, spre a fi transformate în spaţii comerciale sau sportive, aşa cum se întâmplă adesea în Marea Britanie şi în alte ţări secularizate din Occident, spre mirarea altor religii.”
 
Nota redacţiei:
 
Ne vine în minte a parafraza un proverb cunoscut şi a spune „calul moare de drum lung şi BBC de grija României”. În timp ce numărul bisericilor frecventate în Anglia este în continuă scădere, tendinţă evidentă în toata Europa de Vest, Regina Marii Britanii dă undă verde căsătoriilor homosexuale, iar Biserica Anglicană poate fi dată în judecată dacă nu le va oficia religios. Într-un articol anterior scriam despre cum lăcaşuri de cult din Vest au ajuns a fi închiriate pentru scopuri care de multe ori nu au de-a face cu creştinismul. Este cazul unei biserici protestante din Amsterdam, transformată într-un club de noapte ce poartă în mod grotesc numele de Paradiso, sau a unor biserici din Germania, folosite de comunitatea musulmană.
 
Atâta vreme cât preşedintele şi prim ministrul din ţara noastră susţin făţiş legalizarea „drepturilor minorităţilor sexuale”, Biserica şi ONG-urile creştine rămân singurii apărători ai familiei tradiţionale. Seculariştilor nu le convine ca Biserica să aibă influenţă asupra societăţii, cu atât mai puţin asupra decidenţilor politic. Aşadar, atacurile vizează orice mică fisură în verticalitatea şi credibilitatea acestora, strategia fiind aceea a picăturii chinezeşti care erodează încet, dar sigur.  Interesant ni se pare că nu există reportaje asemănătoare îndreptate împotriva Bisericii Ruse, de exemplu.  Este evident că şi acolo există un „parteneriat avantajos” între Biserică şi politică, cu acordul explicit al Patriarhului Kirill, însă mass media internaţională nu scormoneşte subiectul. 
 
Dacă se construieşte o biserică la fiecare trei zile în România înseamnă că am ajuns vremurile de pe urmă, în care să trăim ad literam cuvintele Mântuitorului „Dărâmaţi templul acesta, şi în trei zile îl voi ridica iară.” (Ioan 2:19). Iar dacă a ajuns construcţia de biserici să fie blamată de necredincioşi, ne mângâie tot Mântuitorul Hristos care spune "Fericiţi veţi fi când vă vor ocărî şi vă vor prigoni şi vor zice tot cuvântul rău împotriva voastră, minţind din pricina Mea. Bucuraţi-vă şi vă veseliţi, că plata voastră, multă este în ceruri" (Matei V, 11- 12).
06-08-2013
Citeste si:


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu
Dani - 10-06-2014:

Mdea...problema este ca bisericile apar in locul scolilor si spitalelor si cu banii care ar fi trebuit sa ajunga la educatie si sanatate. Aceasta este marea crima indreptata impotriva acestui popor!

agaton - 16-06-2014:

Mai Dani, tu esti exemplul omului de azi: ignorant si, implicit, manipulat de mass media. Pai din 1989 numarul elevilor a scazut foarte mult (cu 1,6 milioane!), deci avem scoli/cladiri in plus si deci de ce ar mai trebui construite?! Si profesori in plus!  Iata ce zice Institutul de Statistica referitor la cum stateam in 2008 fata de 1990:
- nr.gradinitelor a scazut cu 86% (de la 12529 la 1731) - asta din cauza avorturilor multe dar... libere! Dar mai sunt vreo 250 de gradinite private.
- nr.elevilor din clasele I-VIII a scazut cu 35% (de la 2,7 milioane la 1,75 milioane)
- nr.scolilor (active) s-a redus de la 13.511 la 4737
- nr.profesorilor s-a redus de la 164.000 la 139.000 (dar tot sunt prea multi raportat la nr.mic de elevi)
- nr.liceenilor a scazut de la 1.000.000 la 780.000
- dar nr.liceelor a crescut de la 1200 la 1426! dar calitatea absolventilor a scazut enorm.
Dupa cum vezi, ”marea crima impotriva acestui popor” cum zici tu, nu este ce face Biserica, ci ce fac politicienii si mass media din oamenii ca tine, ca nu mai sunt in stare sa discearna intre bine si rau, ba chiar zic binelui rau si raului bine. Nu scoli trebuie construite (cel putin acum), ci oameni, iar asta o face Biserica pt.ca scoala nu mai poate, iar Biserica in scoala nu e lasata decat sa informeze, nu sa formeze oameni.
Ca esti ateu te inteleg, dar sa vezi lumina ca intuneric si intunericul ca lumina, nu mai inteleg.

Apoi, bugetul pt.sanatate si educatie e infinit mai mare decat cel pt.culte, dar e furat legal! Prin contracte legale, mai ales sumele alocate sanatatii.

Sa-ti dea Dumnezeu sanatate si minte! ca de la statul roman n-o sa le primesti prea curand.

O imagine mai clara despre ce se intampla: AICI

mai mult...