Ne aflăm în perioada Postului Mare, prilej pentru care vă prezentăm felurile postirii.
În acest post, credincioșii ortodocși nu mai consumă alimente de origine animală și încep o perioadă de renunțare și sobrietate care va culmina cu frumusețea sărbătorii Învierii Domnului.
Recapitulăm aici principalele feluri de postiri, pentru o înțelegere mai ușoară și clară.
După asprime
- Postul integral (total) sau ajunarea propriu-zisă, ce reprezintă abținerea totală de la apă și mâncare pe un timp definit (nu prea lung). Acest fel de post a fost ținut de Moise pe muntele Sinai, timp de 40 zile (Ieșirea 24,18) și mulți alții.
- Postul aspru (xirofagie). La acest tip de postire se recomandă consumarea de hrană uscată și apă. Acest tip de post a fost ținut de Sf. Ioan Botezătorul în pustia Iordanului (Matei 3,4; Marcu 1,6) și nu numai.
- Postul comun sau obișnuit. În cadrul acestui fel de post se admite consumarea mâncărurilor gătite din alimente de origine vegetală, fără a se consuma orice aliment de origine animală.
- Postul ușor (dezlegare). Pe parcursul acestui tip de post se îngăduie consumarea peștelui și a vinului, precum și a untdelemnului, în perioadele când este impus post aspru.
În funcție de extensiunea postului, acesta poate fi:
- Post general (obștesc) fiind ținut de întreaga Biserică.
- Post local (regional), ce este ținut într-o regiune, o eparhie sau o localitate.
- Postul particular (personal), ținut de fiecare credincios în parte, după nevoile personale și în afara posturilor obștești.
În funcție de durata lui, postul poate fi de două feluri:
- Post de o zi, cum ar fi:
– toate miercurile și vinerile de peste an, cu mici excepții;
– Sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci (14 septembrie);
– Ziua Ajunului Bobotezei (5 ianuarie);
– În ziua Tăierii Capului Sf. Ioan Botezătorul (29 august).
- Post de mai multe zile, sunt în număr de patru:
– Postul Nașterii Domnului (postul de iarnă);
– Postul Paștilor sau Păresimile (postul de primăvară);
– Postul Adormirii Maicii Domnului (postul de vară);
– Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel.
Cum se postește în Postul Mare
Postul Mare este, în general, un post aspru.
- în primele două zile – luni şi marţi din prima săptămână – se recomandă, pentru cei ce pot să ţină, post complet sau pentru cei mai slabi ajunare până spre seară, când se poate mânca puţină pâine şi bea apă;
- în primele trei zile – luni, marţi şi miercuri – şi ultimele două zile – vineri şi sâmbătă din Săptămâna Patimilor, la fel;
- miercuri în Săptămâna Pătimirilor se ajunează până seara, după săvârşirea Liturghiei Darurilor înainte sfinţite, când se mănâncă pâine şi legume fierte fără untdelemn;
- în tot restul postului, în primele cinci zile din săptămână se mănâncă uscat o singură dată pe zi, seara, iar sâmbăta şi duminica de două ori pe zi, legume fierte cu untdelemn şi puţin vin;
- La praznicul Bunei Vestiri şi în Duminica Floriilor se dezleagă la peşte.
* Informații preluate din „Liturgica Generală”, autor Pr. prof. univ. dr. Ene Braniște, Editura Basilica, București – 2015.