Cookies de analiza a traficului  Accept | (oricand puteti renunta la acceptul dat) Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
ACTUALITATEA religioasăNr. vizualizari: 649

Tebea, 150 de ani de la trecerea la Domnul a lui Avram Iancu

Tags: Avram Iancu; patriotism; revolutie; eroism;

 

Mesaj al Patriarhului României

Părintele Patriarh Daniel a transmis sâmbătă, 10 septembrie 2022, un mesaj la împlinirea a 150 de ani de la plecarea la Domnul a Eroului Naţional Avram Iancu.

„Avram Iancu are marele merit de a fi catalizat poporul român din Transilvania în jurul idealurilor sfinte de libertate şi de afirmare a conştiinţei naţionale. Numele său a devenit în curând un simbol puternic al libertăţii naţionale în conştiinţa întregului popor român, încât declararea sa oficială drept Erou al Națiunii Române, în 17 noiembrie 2016, a reprezentat doar validarea unui adevăr incontestabil”, transmite Preafericirea Sa. „Comemorarea Eroului Naţional Avram Iancu la împlinirea a 150 de ani de la moartea sa are rolul de a contribui la promovarea şi completarea cunoaşterii istoriei noastre, cât şi la educarea modului în care ne raportăm la memoria şi istoria naţională”, adaugă Patriarhul României.

Text integral:


AVRAM IANCU
Un luptător pentru libertate şi demnitate naţională

Anul acesta comemorăm împlinirea a 150 de ani de la trecerea la Domnul a Eroului Naţional Avram Iancu (†1872), considerat cel mai mare erou naţional al românilor din Transilvania, cu merite excepționale în afirmarea identităţii şi a drepturilor naţionale ale românilor, cel care a condus Revoluția română din Transilvania între anii 1848-1849.

„Primăvara popoarelor”, cum a fost numit valul revoltelor revoluționare împotriva regimurilor absolutiste din anul 1848, a reprezentat un moment istoric excepțional în cursul istoriei. Curentul revoluţionar, care a debutat în Franța, a devenit în scurt timp o amplă mișcare politică şi socială, manifestată la nivelul întregii Europe, cuprinzând şi Ţările Române.

În Moldova şi Ţara Românească, amenințate de intervențiile represive ale două mari imperii absolutiste (Rusia şi Turcia) revoluția din 1848 nu a durat decât câteva zile, fiind repede înăbușită. În Transilvania, însă, aflată sub stăpânirea Imperiului Habsburgic, revoluția română a avut un caracter preponderent naţional, susţinută fiind şi de fruntaşii români veniți de peste Carpaţi, în Munţii Apuseni. Aici, revoluția română nu a putut fi înfrântă cu forța armelor, ci a durat aproape un an şi jumătate, având ca opoziție partea maghiară, care voia răpirea Transilvaniei şi anexarea ei la Ungaria, şi care nu recunoştea românilor şi sașilor dreptul la existență naţională, la păstrarea limbii şi a credinţei.

Astfel, anul 1848, anul marilor speranțe, n-a produs imediat împlinirile așteptate, mai ales pentru români. Represiunea a acționat succesiv, înăbușind procesele revoluționare. Însă, de fapt, revoluția era marea biruitoare, încât la scurt timp popoare întregi, inclusiv românii, şi-au realizat treptat idealurile unităţii naţionale.

Avram Iancu are marele merit de a fi catalizat poporul român din Transilvania în jurul idealurilor sfinte de libertate şi de afirmare a conştiinţei naţionale. Numele său a devenit în curând un simbol puternic al libertăţii naţionale în conştiinţa întregului popor român, încât declararea sa oficială drept Erou al Națiunii Române, în 17 noiembrie 2016, a reprezentat doar validarea unui adevăr incontestabil.

La scurt timp după moartea sa, poporul român l-a înălţat pe Avram Iancu drept stindard al libertăţii şi al identităţii naţionale, numele său devenind un reper important cu încărcătură simbolică.

Memoria colectivă, după cum se știe, este scurtă; mai ales atunci când un popor traversează traume colective: războaie, regimuri opresive totalitare, perioade critice care manipulează conștiințe prin încercarea ștergerii identității noastre naţionale şi spirituale.

Comemorarea Eroului Naţional Avram Iancu la împlinirea a 150 de ani de la moartea sa are rolul de a contribui la promovarea şi completarea cunoaşterii istoriei noastre, cât şi la educarea modului în care ne raportăm la memoria şi istoria naţională.

Istoria vieţii şi a luptei lui Avram Iancu, dedicate cauzei româneşti, trebuie spuse şi cunoscute pentru a întări astfel legătura noilor generaţii cu trecutul, pentru a păstra şi cultiva în memoria noastră şi a urmașilor noştri preţuirea şi recunoştinţa faţă de sacrificiul înaintașilor care s-au jertfit pentru împlinirea idealurilor de libertate şi unitate ale poporului român.

Evenimentele culturale şi spirituale organizate de Consiliul Județean Hunedoara împreună cu Episcopia Devei şi Hunedoarei, pentru omagierea personalităţii lui Avram Iancu, culminează în această zi cu sfinţirea bisericii cu hramul „Adormirea Macii Domnului”, o nouă poartă a cerului, unde se vor înălța rugăciuni către Milostivul Dumnezeu pentru Eroul Naţional Avram Iancu, cel care odihnește în apropierea acestui sfânt lăcaş, întru nădejdea Învierii şi a vieţii veşnice.

De-a lungul timpului, Biserica Ortodoxă Română a manifestat o grijă deosebită faţă de eroii neamului românesc, pomenindu-i la fiecare Sfântă Liturghie. Atunci când cinstim eroii neamului românesc, cinstim demnitatea poporului român credincios, jertfelnic şi luptător, iar atunci când îi comemorăm şi îi pomenim din neam în neam, din generaţie în generaţie, afirmăm conştiinţa unităţii naţionale şi conştiinţa continuităţii naţionale.

Avem convingerea că cei care s-au jertfit pentru neamul românesc sunt binecuvântaţi de Dumnezeu pentru iubirea lor smerită și jertfelnică, deoarece libertatea și unitatea unui popor sunt daruri de la Dumnezeu, care trebuie însă cultivate, păstrate şi apărate.

Felicităm pe toți organizatorii acestor evenimente culturale şi bisericeşti, pe ctitorii și binefăcătorii acestui sfânt lăcaş și pe credincioșii prezenți la aceste momente sfinte și solemne de spiritualitate și demnitate naţională.

Ne rugăm Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Cel Răstignit şi Înviat, să reverse harul Său, al luminii şi al vieţii veşnice, peste Eroul Naţional Avram Iancu, dăruindu-i odihnă sfântă întru nădejdea Învierii, iar nouă, celor ce îl cinstim, să ne dăruiască puterea să păstrăm dreapta credinţă, să ne iubim poporul şi patria, să ne rugăm şi să lucrăm pentru pace, spre slava lui Dumnezeu şi mântuirea oamenilor!

† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Rezumat al evenimentelor de la Țebea

Sâmbătă, la împlinirea a 150 de ani de la moartea lui Avram Iancu, a fost sfințită pictura bisericii care veghează la mormântul eroului național de la Țebea, comuna Baia de Criș, județul Hunedoara. Slujba, Sfânta Liturghie și Pomenirea eroului au fost oficiate de cinci ierarhi, în frunte cu Mitropolitul Laurențiu. Mitropolitul Ardealului a slujit împreună cu Episcopul Nicodim al Severinului și Strehaiei, cu Episcopul Andrei al Covasnei și Harghitei, cu Episcopul Nestor al Devei și Hunedoarei și cu Episcopul Siluan al românilor ortodocși din Ungaria. Au participat clerici, parlamentari, reprezentanți ai autorităților județene și locale, oameni de cultură și numeroși credincioși.

„Evenimentul acesta are loc în sâmbăta dinaintea duminicii care pregătește sărbătoarea Sfintei Cruci. Și ne place să constatăm un lucru minunat: că nu e nimic întâmplător”, a subliniat ierarhul, adăugând că eroii au biruit și ei prin jertfa proprie.  „Dacă-ți respecți înaintașii, te respecți pe tine și ai dorința ca și urmașii urmașilor noștri să fie și ei demni de ceea ce a împlinit atâta mulțime de eroi care și-au dat viața pentru țara noastră, pentru Biserica noastră, pentru libertatea noastră”, a adăugat Înaltpreasfințitul  Părinte Laurențiu. „Cerem mila lui Dumnezeu să ne ocrotească în această zi de prăznuire națională, îl rugăm pe Dumnezeu să-i pomenească pe toți înaintașii noștri, pe toți eroii și luptătorii noștri români. Să ne ajute Dumnezeu să facem și noi un gest de pietate.”

„Dacă biserica am înfrumusețat-o cu podoabele acestea minunate ale picturii, florile recunoștinței noastre se pun pe mormintele eroilor, dar nu o floare luată din grădina noastră, ci să adăugăm și o floare din sufletul fiecăruia dintre noi. Și, dacă în noi arde o candelă a credinței, să aprindem din ea dragostea noastră față de toți înaintașii noștri!” și-a încheiat Mitropolitul Ardealului cuvântul din cadrul Sfintei Liturghii.

La finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Andrei a citit mesajul Patriarhului Daniel la 150 de ani de la moartea lui Avram Iancu, cel care a condus Revoluția română din Transilvania între anii 1848-1849. „Avram Iancu are marele merit de a fi catalizat poporul român din Transilvania în jurul idealurilor sfinte de libertate şi de afirmare a conştiinţei naţionale”, a transmis Preafericirea Sa. Momentul a fost urmat scurte ceremonii de ridicare în rang și de oferire de distincții pentru lucrătorii și binefăcătorii bisericii. Părintele Paroh Mirel Petrica a fost hirotesit iconom stavrofor, iar Laurențiu Nistor, președintele Consiliului Județean Hunedoara, Călin Petru Marian, prefectul județului Hunedoara, și Mihaiu Liviu Gorcea, primarul Comunei Baia de Criș, au primit distincții de vrednicie.

Au primit diplome de vrednicie și numeroși alți sprijinitorii ai lucrărilor, printre care dep. Natalia Intotero, Costel Avraam, managerul Consiliului Județean Hunedoara, membrii Consiliului Local al Primăriei Baia de Criș, pictorul Cătălin Cezar Băluț, dar și membrii Consiliului Parohial Țebea.

„Mulțumim tuturor celor care au contribuit la înfrumusețarea acestei biserici și avem certitudinea că Dumnezeu va răsplăti cu răsplată nepieritoare și veșnică tuturor acelora care au arătat dragoste față de Biserica Sa cea sfântă”, a spus Preasfințitul Părinte Nestor.

Episcopul Devei și Hunedoarei le-a dăruit celorlalți ierarhi câte o copie a drapelului așezat pe mormântul lui Avram Iancu după înmormântare. Steagul îl reprezintă pe erou alături de Horea, Cloșca și Crișan. A fost dorința lui Avram Iancu să fie îngropat la Țebea, lângă gorunul de unde a pornit lupta lor pentru drepturile românilor.

După liturghie, Preasfințitul Părinte Andrei a oficiat slujba Parastasului la mormântul lui Avram Iancu. Au susținut alocuțiuni Mihaiu Liviu Gorcea, primarul Comunei Baia de Criș, și Dan Dungaciu, Președintele Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I.C. Brătianu” al Academiei Române.

„Vă mulțumesc că m-ați invitat aici să vorbesc despre personajul istoric care mă emoționează cel mai puternic”, a spus Dan Dungaciu. „Primul lucru și prima emoție pe care o resimt ține de angajamentul lui total, irevocabil, pentru o cauză.”. „Există în fiecare dintre noi o capacitate de a ne asuma, dincolo de ființa noastră individuală, ființa noastră comunitară”, a continuat sociologul. „Și, uneori, facem asta cu o intensitate atât de mare, încât ființa noastră individuală pur și simplu dispare, devine irelevantă.”

„Atunci când, de pildă, o mamă este gata să se jertfească pentru copiii ei, ea ne transmite mesajul că, fără această comunitate, a familiei, a copiilor ei, ea nu mai are nici un rost.” Tot astfel, destinul fiecăruia dintre noi este profund legat de destinul comunității din care facem parte, a mai explicat cercetătorul.

Ziua de sâmbătă s-a încheiat în comuna Baia de Criș cu dezvelirea unui bust al lui Avram Iancu în localitate.

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Țebea a fost construită în stil neoclasic în secolul al XIX-lea în locul unui lăcaș mai vechi și a trecut prin mai multe renovări până în 1990, dar rămăsese nepictată. Actuala pictură a păstrat motivul tricolor, singurul care împodobea biserica înainte de pictare. Festivitățile din acest an de la Țebea continuă duminică. După Sfânta Liturghie, urmează ceremonia de depuneri de flori și momentul rugăciune la statuia eroului, defilarea gărzii de onoare și un concert folcloric organizat și transmis în direct de TVR 1. - basilica

12-09-2022
Citeste si:De acelasi autor:


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu