Patriarhul Daniel a transmis condoleanțe Patriarhului Ecumenic Bartolomeu miercuri, după plecarea la Domnul a Înaltpreasfințitului Părinte Kallistos, Mitropolit de Diokleia, pe care Patriarhul României îl numește „un prieten vechi al Bisericii noastre și al nostru personal”.
Text integral:
București, 24 august 2022
Sanctității Sale BARTOLOMEU,
Arhiepiscopul Constantinopolului – Noua Romă,
Patriarh Ecumenic
Sanctitatea Voastră,
Am aflat cu tristețe de trecerea din această viață, în ziua de 24 august 2022, a Înaltpreasfințitului Părinte Kallistos, Mitropolit de Diokleia, un prieten vechi al Bisericii noastre și al nostru personal, un promotor neobosit al valorilor Ortodoxiei în Occident, unind teologia cu viaţa liturgică şi cu activitatea pastorală.
În special, ne aducem aminte de Înaltpreasfinția Sa ca de ierarhul erudit si profesorul de teologie ortodoxă la prestigioasa Universitate din Oxford si Preşedinte al Institutului pentru Studii Creştin-Ortodoxe din Cambridge pentru mulţi ani.
În aceste momente de întristare, adresăm Sanctității Voastre și Sfintei Biserici a Constantinopolului gândurile noastre fraterne de consolare și ne rugăm Domnului Iisus Hristos, Cel înviat din morți, să dăruiască sufletului fratelui nostru ierarh Kallistos odihnă în pacea, lumina şi iubirea Preasfintei Treimi!
Pomenirea sa să fie veșnică din neam în neam!
Cu aleasă prețuire și frățească dragoste în Hristos Domnul,
† DANIEL
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române
ISRAEL: Sfântul Ioan Iacob, sărbătorit la Hozeva
Sfântul Ioan Iacob de la Neamț a fost sărbătorit miercuri, 10 august, în mănăstirea unde a trăit ultimii opt ani din viață, pe Valea Hozevei, în Deșertul Wadi Qelt, la mică distanță de Ierusalim. La Mănăstirea „Sfântul Gheorghe Hozevitul” a slujit cu această ocazie Patriarhul Teofil al Ierusalimului. Preafericirea Sa a oficiat Slujba Privegherii de toată noaptea (marți spre miercuri), cu Vecernie, Utrenie şi Sfânta Liturghie. Din soborul slujitor au făcut parte Protosinghelul Ioan Meiu și Ieromonahul Avram Mintat, slujitori la Așezămintele Românești din Țara Sfântă. La predică, Patriarhul Ierusalimului a spus că Sfântul Ioan Iacob a devenit prin trăirea sa ascetică în pustie, dar și prin propovăduirea în scris, „un lucrător sincer și desăvârșit al Evangheliei lui Hristos”, asemenea Sfinților Apostoli. Preafericirea Sa a subliniat că nestricăciunea moaștelor cuviosului român și minunile care se fac prin ele sunt un răspuns la rugăciunea psalmistului care spune: „Arătă-ne, Doamne, mila Ta, și dă-ne nouă mântuirea Ta” (Psalmul 84:7). La rândul său, starețul mănăstirii a adăugat că „vremurile în care trăim sunt dure și nevoia de inspirație și de prototipuri spirituale este imperativă”. „Și un astfel de prototip este Sfântul Ioan Noul Hozevit, care de-a lungul vieții s-a remarcat prin virtutea de bază a călugărilor: Smerenia care se ridică spre înălțimi”, a spus Arhimandritul Constantin, starețul Mănăstirii „Sfântul Gheorghe Hozevitul”. Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, i-a conferit Patriarhului Teofil al Ierusalimului, în 22 decembrie 2021, Ordinul „Sf. Cuv. Ioan Iacob de la Neamț, Noul Hozevit”. - basilica
DIASPORA: Tot mai mulți români cer cursuri de limba română pentru copiii lor
Ministerul Educației Naționale a obținut miercuri aprobarea unui protocol care permite de acum și participarea copiilor români din Germania la ore de limba română predate de profesori români în școlile publice. Cererea pentru aceste cursuri crește într-un ritm alert de la an la an, transmite Digi 24. Astfel, Germania se alătură listei de șase țări UE cu care ministerul are deja încheiat un protocol de colaborare în acest sens. Este vorba de țările cu cea mai numeroasă diaspora românească: Belgia, Franța, Irlanda, Italia, Portugalia și Spania. Proiectul de Limbă, Cultură și Civilizație Românească (LCCR) se desfășoară din 2007 prin intermediul Institutului Limbii Române (ILR). Este destinat copiilor români din afara granițelor și care frecventează învățământul preuniversitar din țările europene de adopție. Cursurile se desfășoară gratuit, în școlile din țările partenere, cu profesori români selectați prin concurs. Ministerul își dorește să rezolve problemele de bugetare, pentru ca proiectul să ajungă în toate comunitățile din diaspora.
Cifre făcute publice recent de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni arătau că în afara granițelor țării ar trăi aproximativ 9,7 milioane de români, din care 5,6 în diaspora, iar restul în comunitățile istorice din jurul României (Basarabia – Rep. Moldova; Bucovina de Nord, Transcarpatia și Bugeac – Ucraina; Voivodina și Timoc – Serbia, Bulgaria) sau din Balcani (aromâni, macedo-români, megleno-români din Albania și Grecia). Un studiu G4media de anul trecut estimează că aproape un sfert din totalul rezidenților străini din Italia sunt români (1,13 milioane), iar în Spania românii sunt cea mai mare minoritate (peste 1 milion). Și în Marea Britanie românii au depășit 1 milion de rezidenți, iar în Germania se apropie de 800 de mii. Iar acestea sunt doar cifrele oficiale. - basilica
GERMANIA: Consiliul Mondial al Bisericilor dorește să mobilizeze acțiuni imediate pentru mediu
Consiliul Mondial al Bisericilor dorește să mobilizeze acțiuni imediate pentru mediu la Adunarea Generală care începe la finalul lunii august în Karlsruhe, Germania. „Dacă nu ne schimbăm comportamentul, în 50 de ani planeta noastră va fi nelocuibilă”, a declarat Preotul Ioan Sauca, Secretar General interimar la Consiliul Mondial al Bisericilor (World Council of Churches – WCC). „Trebuie să acționăm acum”, a declarat părintele Sauca într-un interviu pentru revista WCC. Peste 4.500 de participanți sunt așteptați la cea de-a 11-a Adunare Generală a WCC, care se deschide la Karlsruhe în data de 31 august și se desfășoară până pe 8 septembrie în jurul temei „Iubirea lui Hristos mișcă lumea către reconciliere și unitate”. Biserica Ortodoxă Română va avea o delegație la Karlsruhe. La întrunire, a spus Pr. Ioan Sauca, „li se va cere liderilor să acționeze acum pentru a avea grijă de planeta noastră comună, Pământul”. Prima reuniune tematică va avea loc în data de 1 septembrie, Ziua de Rugăciune pentru Mediu, și în discuții va fi pus accentul pe creație. „Este o problemă teologică”, a explicat liderul WCC. „Planul lui Dumnezeu în Hristos a fost atât împăcarea, cât și vindecarea întregii creații”. Pr. Sauca a amintit că WCC a fost de mult timp în fruntea eforturilor care vizează justiția climatică. „WCC tratează creația nu ca pe o problemă la modă a timpului nostru, ci ca pe un element de bază al identității sale”, a spus Pr. Ioan Sauca. - basilica
Linkuri la știri
Entuziasmul tinereții, gândirea armonioasă și bucuria curată sunt binevenite în Biserică și în societate - Basilica