Cookies de analiza a traficului  Accept | (oricand puteti renunta la acceptul dat) Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
ACTUALITATEA religioasăNr. vizualizari: 1541

14 Mai, Ziua Nationala a Sfintilor inchisorilor

Tags: sfintii inchisorilor; prigoana; marturisitori;
 
Context nou: În ziua de 25 februarie 2021, în Palatul Patriarhiei din Bucureşti, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, s-a desfășurat ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, iar între deciziile adoptate s-a numărat si începerea demersurilor de canonizare a unor mărturisitori şi mari duhovnici misionari români din timpul comunismului, în anul 2025, cu prilejul împlinirii a 140 de ani de autocefalie a Bisericii Ortodoxe Române (1885) şi a 100 de ani de la înființarea Patriarhiei Române (1925).
 
Un articol de Marius Oprea
Comemorarea arestării legionarilor ca zi naţională a fost iniţiată de un grup de parlamentari liberali, dintre care extrem de activ a fost, la începutul anului 2017, fostul deputat liberal Ovidu Raeţchi. El însuşi evreu, a fost între promotorii acestei legi care comemorează, în mod paradoxal, arestarea în masă a legionarilor, în 1948. La momentul respectiv, m-a căutat la Insitututul de Investigare a Crimelor Comunismului, în legătură cu proiectul de lege preconizat şi i-am sugerat să-i consulte pe foştii deţinuţi politici: ei îşi comemorează deja, din 1990 încoace, martirii de Ziua Sfinţilor Mucenici şi mi s-ar fi părut ca aceea să fie data aleasă, atîta vreme cît este sărbătorită, de atunci încoace, de către ei în 9 martie, de Sfinţii 40 Mucenici din Sevastia. Apoi, că se năştea o mare problemă: în 14 mai 1948, data preluată de iniţiatori (majoritatea liberali, cîţiva neafiliaţi, dar şi PSD-işti) ca referinţă pentru ”Ziua naţională” de comemorare a victimelor din temniţele comuniste e tocmai ziua în care a fost organizată arestarea în masă a legionarilor. Domnul Raeţchi a insistat, însă, să păstreze ziua de 14 mai.
Ceea ce m-a mirat la momentul respectiv a fost că legea, aşa cum e ea, putea fi foarte bine iniţiată şi promulgată de o Românie, ca stat naţional legionar. E vorba, de fapt, cum am arătat, de comemorarea martirilor legionari din închisorile comuniste, arestaţi în masă în urma unei operaţiuni de amploare a poliţiei politice comuniste, în noaptea de 14 spre 15 mai 1948 şi aruncaţi în temniţă. Această operaţiune a vizat ”decapitarea” mişcării legionare, fiind arestaţi toţi liderii ei, în special cei ai mişcării de tineret (”Frăţiile de Cruce”). După statisticele Securităţii, au fost reţinuţi în acea noapte şi condamnaţi ulterior peste 6.200 de lideri legionari. Astăzi, acel moment este comemorat ca zi naţională.
Poezia lui Radu Gyr, poetul pus la zid de către Insitutul Elie Wiesel, ”Ne vom întoarce într-o zi”, a fost una profetică. Nu mi-am putut, însă, imagina că profeţia s-a putut împlini cu concursul evreilor. Din acest punct de vedere, această Zi Naţională marchează un moment al reconcilerii cu istoria: comemorarea arestării în masă a legionarilor nu a fost în niciun moment contestată de către Institutul Holocaustului, Ambasada Israelului la Bucureşti, Federaţia Comunităţilor Evreieşti nu au protestat. Promulgarea legii nu a fost în niciun fel împiedicată de istoricul Andrei Muraru, consilier prezidenţial, dar la acea dată şi cercetător la Insitutul ”Wiesel”, condus de domnul Alexandru Florian, altfel atît de vocal în orice ocazie împotriva legionarilor.
Cum să mai zici ceva rău de Mişcarea Legionară, cînd arestarea capilor ei în 1948 e comemorată ca Zi Naţională?
„Au pătimit asemenea primilor creştini!”
În expunerea de motive a legii se arată că ”marea sărbătoare a tuturor românilor care cinstesc sfînta jertfă a martirilor din temniţele comuniste este ziua de 14 mai 1948, cînd au fost arestaţi de regimul comunist marea majoritate a tinerilor, a intelectualilor, alţi mulţi români care, prin exemplul de neascultare şi reală libertate exprimată în faţa regimului dictatorial ateu, au pătimit asemenea primilor creştini”.
Că e vorba, în mod specific, de arestarea legionarilor, nu se spune; dar se arată în schimb că ”În acea noapte de 14 spre 15 mai 1948 au fost arestaţi peste 10.000 de tineri anchetaţi ulterior, condamnaţi şi repartizaţi în puşcăriile unde urmau să execute fiecare condamnarea. Sîntem conştienţi de nume mari ca ale părintelui Nicolae Steinhardt, pastorului Richard Wurmbrand, episcopului greco-catolic Iuliu Hosu, părintelui greco-catolic Tertulian Langa, politicianului Iuliu Maniu, poetului Radu Gyr şi soţiei sale sau Mircea Vulcănescu, Aurelian Bentoiu între mulţi alţii care au pătimit în temniţe. Se impune aşadar ca această zi să fie cinstită şi declarată ca zi naţională a acestor martiri care şi-au adus darul înaintea istoriei, care s-au jertfit ei pentru ca nouă să ne fie mai bine. Din respect pentru cei care au îndrăznit să reziste acelor vremuri istorice, Parlamentul României are datoria morală să declare ziua de 14 mai ca zi a martirilor temniţelor comuniste”.
Deşi în expunerea de motive a legii sînt nume trecute la index de Institutul ”Elie Wiesel”, precum Radu Gyr, sau Mircea Vulcănescu, deşi este, în fond, vorba de comemorarea celei mai mari operaţiuni destăşurate de Securitate în anul 1948: arestarea în masă a conducătorilor legionari, de la ”şefi de cuib” în sus, legea a întrunit un larg consens.
La dezbaterile parlamentare a prioectului care a devenit lege în 30 mai 2017, deputatul minorităţii evreieşti Silviu Wexler, atît de activ anul trecut în a lupta împotriva legionarilor, dar şi a copiilor lor, cărora li s-au refuzat compensaţiile cuvenite pe motivul apartenenţei păriniţilor lor la Mişcarea Legionară, nu a avut nicio obiecţie şi legea a fost votată cu o largă unanimitate.
La votul în plen la Camera Deputaţilor, nimeni n-a obiectat că e vorba de fapt de o zi de sărbătoare legionară, care comemorează un moment tragic din istoria mişcării legionare, nimeni n-a cerut retragerea ei. Proiectul legislativ trecuse prin toate ”filtrele” şi astfel ziua de 14 mai 1948, zi în care în România au fost arestaţi în masă legionarii în 1948, a fost proclamată ”Zi naţională a martirilor din temniţele comuniste”.
Radu Gyr a avut dreptate, în poezia sa: ”Ne vom întoarce într-o zi!” Pronia, ajutată de din plin de prostia omenească şi fudulia politică, a făcut acest lucru posibil.
Silviu Wexler a uitat să facă scandal de Ziua Naţională a martirilor legionari
Legea 127 pentru declararea zilei de 14 mai drept ”Ziua naţională de cinstire a martirilor din temniţele comuniste” a fost adoptată pe 16 mai 2017. În cursul dezbaterilor parlamentare, Silviu Wexler, deputatul minorităţii evreieşti, şi Alexandru Florian, preşedintele Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” nu au exprimat niciun punct de vedere. Preşedintele Iohannis îi număra pe atunci printre consilierii prezidenţiali pe istoricul Andrei Muraru. Fost preşedinte al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, dar şi cercetător prin cumul de funcţii la Institutul „Elie Wiesel”, acesta e acum ambasador al României în Statele Unite. Cum le poate el explica evreilor din America, de la Memorialul Holocaustului, că a fost părtaş la transformarea zilei arestării în masă a leginarilor din România, în Zi Naţională?
Cum am mai scris, avem, deci, o zi naţională a României care comemorează de fapt arestarea în masă a legionarilor, incriminaţi printr-o altă lege şi al căror ”cult” e pedepsit penal. Cu doi ani înainte de promulgarea legii de comemorare a legionarilor arestaţi, preşedintele Klaus Johannis a promulgat legea 217/2015 care interzice promovarea ”cultului persoanelor vinovate de săvîrşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii”, care îi priveşte direct pe legionari. Aşa că preşedintele a încălcat el însuşi legea, prin comemorarea zilei arestării lor în masă şi decretarea martiriului legionarilor drept Zi Naţională.
M-am întrebat cum de n-a existat nicio reacţie la momentul respectiv din partea lui Silviu Wexler, deputatul Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, atît de vocal în alte împrejurări, mult mai benigne, împotriva ”derapajelor antisemite”. Ce altceva mai strigător la cer, pentru evrei, decît comemorarea arestării legionarilor, ca Zi Naţională? Am căutat pe internet şi am găsit răspunsul: era îndrăgostit, de o tînără actriţă de la Teatrul Evreiesc din Bucureşti şi nu prea mai călca pe la Parlament, nu-l mai interesa nimic în afara alesei. Cu care s-a şi căsătorit, în primele zile de toamnă ale acelui an 2017, cînd România a devenit, fără să ştie, ”verde”. La nuntă n-a lipsit, cum era de aşteptat, bunul său prieten (de atunci) Liviu Dragnea, dar nici Silviu Predoiu, fostul şef al SIE.
Între timp, Institututul Holocaustului se ”încuscrise” şi el cu Mişcarea Legionară, ”năşit” de proporiul cercetător Muraru şi de şeful său şi al statului, Klaus Iohannis: conform legii, ca instituţie a statului român, pe 14 mai Alexandru Florian trebuie să arboreze Tricolorul la Institiutul ”Elie Wiesel” pe care-l conduce, comemorînd şi el ziua arestării în masă a legionarilor, în anul 1948. E Zi Naţională!
 
sursa: mediafax.ro via stiripesurse.ro

 

24-05-2021
Citeste si:


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu