Cookies de analiza a traficului  Accept | (oricand puteti renunta la acceptul dat) Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
Sfânta Tradiţie şi ereziileNr. vizualizari: 3093

Cursul de Supravietuire Ortodoxa de Parintele SERAFIM ROSE

Tags: Serafim Rose; Ortodoxie; apostazie;
 
Constantinescu Constantin, prefață la cartea părintelui Serafim Rose, Cursul de Supraviețuire Ortodoxă, 2021

 „Cursul de Supraviețuire Ortodoxă” își are originea în vara anului 1975, atunci când părintele Serafim Rose a decis să țină pentru un grup de tineri convertiți o serie de prelegeri despre civilizația occidentală dintr-o perspectivă ortodoxă.

Obiectivul explicit al cursului era cel de a le oferi studenților o viziune aparte asupra istoriei apusene, pentru ca ei să poată înțelege felul în care s-a dezvoltat mentalitatea modernă, să poată sesiza legăturile de idei între fenomene istorice și culturale foarte variate în aparență, să deceleze rădăcinile teologice și filosofice ale manifestărilor contemporane, să poată privi întreaga istorie a occidentului ca pe o cădere neîntreruptă din Ortodoxie.

Din foarte multe puncte de vedere părintele Serafim Rose a reușit în această lucrare un adevărat tur de forță. De la multitudinea de curente și idei filosofice analizate până la varietatea fenomenelor discutate, cursul fascinează cititorul. Dincolo însă de periplul cultural remarcabil, ceea ce dă greutate acestei întreprinderi și o face să fie singulară este recontextualizarea istoriei din perspectivă ortodoxă.

Practic, „Cursul de Supraviețuire Ortodoxă” este singura carte de istorie a ideilor apusene în care istoria este povestită din punctul de vedere al Tradiției. Chiar dacă părintele Serafim Rose utilizează aproape exclusiv surse apusene pentru a-și argumenta teza, el are grijă de fiecare dată să intervină prin comentarii și analize lapidare, dar esențiale, pentru a fixa un cadru narativ de interpretare unic. În felul acesta, cititorul nu este abandonat nicio clipă și nu are nicio șansă de a rata teza cărții: apostazia Occidentului, manifestată sub forma chiliasmului și nihilismului. Mai mult, din noianul și varietatea de idei discutate, cititorul poate să deprindă o idee unitară.

Departe de a-l deconcerta și nedumeri, de a-l pune în fața unor fenomene ininteligibile, de a-l aiuri cu detalii și curente incomprehensibile, părintele Serafim Rose reușește să lumineze o poveste densă și să fixeze o imagine plină de înțeles. Istoria – și aici vorbim nu doar de istoria politică, ci și de ce cea culturală sau spirituală – capătă astfel sens, iar evenimentele se deslușesc unul pe celălalt, devenind zalele dintr-un mare lanț al căderii.

Forța explicativă a „Cursului” nu se rezumă, de altfel, doar la trecut, ci este legată de o eshatologie creștină, de o anumită finalitate a istoriei, pe care părintele Serarfim Rose o subliniază dintr-o perspectivă patristrică. Din acest punct de vedere, el arată că viziunea unui sfârșit al istoriei dominat de prezența Antihristului nu reprezintă nicidecum un monopol tradițional, ci a fost  o preocupare de seamă a unor gânditori altfel foarte diferiți, precum Henry Miller sau Donoso Cortes, pentru a cita doar două nume. Așadar, așteptarea chiliastă nu este doar apanajul sectelor milenariste, fiind mai degrabă, în opinia părintelui, constanta istoriei apusene, manifestată sub forme variate care merg de la ascetismul extrem al unor secte până la consumerismul contemporan fără inhibiții.

În pofida numelui, „Cursul de Supraviețuire Ortodoxă” nu își propune să ofere niște tehnici concrete de supraviețuire, ci o viziune autentică și reală asupra lumii alături de mijloacele duhovnicești și intelectuale prin care ortodoxul zilelor noastre să poată distinge apostazia. Pe urmele unor cuvioși și sfinți, părintele Serafim anticipa în pragul Apocalipsei o mare înșelare, la care această istorie ar putea servi drept antidot.

În altă ordine de idei, în biografia consacrată părintelui Serafim Rose, ieromonahul Damaschin aprecia în capitolul dedicat „Cursului de Supraviețuire” că impactul cel mai de seamă al acestei lucrări va avea loc în momentul tipăririi, atunci când publicul larg se va întâlni cu acest efort monumental. Din nefericire, apariția volumului s-a tot amânat și iar s-a amânat din motive asupra cărora nu putem decât specula, publicul fiind văduvit astfel de o carte esențială pentru înțelegerea istoriei și a lumii, dar și a gândirii părintelui Serafim Rose. De altfel, o bună parte din creația ieromonahului de la Platina, în special cea dedicată vieților sfinților, poate cea mai importantă ca pondere ( „Vita Patrum”, „Sfinții Catacombelor Rusiei”, „Tebaida Nordului”), este foarte greu de găsit în zilele noastre, cărțile sale devenind nestemate bibliofile, atât prin raritate cât și prin calitatea ieșită din comun a tipăriturii.

În fine, revenind la cartea prezentă, cursul a circulat până acum doar într-o versiune audio parțială și nu demult a apărut transcrierea sa în engleză. Versiunea pe care publicul român o are acum în față reprezintă, așadar, o traducere a cursului transcris în engleză. Din acest punct de vedere, „Cursul” are o puternică notă de oralitate, care pe alocuri îl poate descumpăni pe cititor. Cu toate acestea, trebuie avut în vedere că Părintele Serafim Rose își propusese să revizuiască și să șlefuiască notele de curs astfel încât să publice o versiune cât mai îngrijită și închegată, însă din păcate acesta a rămas doar un deziderat. Totuși, chiar și cu aceste neajunsuri tehnice, în fond neglijabile, „Cursul de Supraviețuire Ortodoxă” rămâne o lectură de neocolit pentru cine dorește să înțeleagă istoria și dimensiunea înșelării moderne.

În traducerea acestei cărți m-am folosit de fragmentele deja traduse din „Demonii” de F.M. Dostoieveski, traducere din limba rusă de Nicolae Gane, Editura Polirom, 2007, „Cartea Facerii, crearea lumii și omul începuturilor” de Ier. Searfim Rose, traducere din limba engleză de Pr. Constantin Făgețan, Editura Sophia 2011, „Povestire despre Antichrist” de Vladimir Soloviov, traducere de Dana Cojocaru, Editura Humanitas 2005.

KARAMAZOV.RO
Cartea Părintelui Serafim Rose

După cum am anunțat în prealabil, am încheiat traducerea Cursului de Supraviețuire Ortodoxă de Părintele Serafim Rose. Între timp, cartea a fost paginată și trimisă la tipografie, unde vor fi trase 1250 de exemplare care vor fi distribuite gratuit către parohii, mănăstiri, entuziaști și doritori.

Cei care vor să sprijine acest efort pot face o donație în contul IBAN RO17BRDE410SV03769864100, deschis la BRD sucursala Știrbei pe numele Nicolae Ganea și/sau îl pot pomeni în rugăciuni pe Nicolae cu tot neamul lui.

Nu se fac livrări în țară din motive logistice, așa că doritorii vor trebui să găsească o soluție de a ridica volumul din București. Mă puteți contacta pe mail pentru detalii. Cartea va ieși din tipografie după Paște, cu ajutorul lui Dumnezeu. Cursul poate fi descărcat gratuit de pe blogul meu există un buton cu poză în stânga sau pur și simplu accesând linkul de pe karamazov.ro
De asemenea, se poate descărca de AICI.

05-05-2021
Citeste si:


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu
Dorin Nadrau - 28-08-2021:

Este uluitor "Cursul"! Multumiri din suflet pentru realizarea traducerii.

Cum ar putea ajunge un exemplar tiparit si in SUA, cu plata cartii si a cheltuielilor, in $, bineinteles.

Balint Georgeta Maria - 21-02-2022:

Buna ziua, Cum as putea intra in posesia unhi volum? Multumesx

agaton - 22-02-2022:

Pentru un volum tipărit scrie mai sus cum, dar acum e tarziu, nu cred că mai exista vreunul din cele 1250 exemplare. In format PDF il puteti descarca de aici (după ce vă înregistrați): 

Curs de supravietuire ortodoxa (agaton.ro) 

SERBAN MIRELA - 27-02-2023:
Buna ziua,
Din pacate , prea tarziu am aflat de aceasta traducere a cartii parintelui Serafim Rose; credeti ca exista sansa sa se mai tipareasca cartea?
multumesc frumos,
Doamne ajuta!
agaton - 01-03-2023:

A mai fost tipărit în tiraj mic la Sibiu și probabil va mai fi, dar puteti merge cu fisierul PDF al cartii la un xerox. Legal se poate face o copie personală de catre oricine. Apoi se poate lega sau indosaria (de regulă poate face acest lucru chiar cel ce ii face copia xerox)