Beneficii
Vitamina D are un rol dominant în formarea scheletului, mai ales în faza de creștere, asigurând transportul calciului și fosforului în zonele corpului care au nevoie de ele, pentru a sprijini creșterea osaturii infantile și remineralizarea osaturii adulte. Permite absorbția acestor minerale în intestin, apoi transportul calciului în sânge și reabsorbția fosforului în rinichi.
Vitamina D3 menţine concentraţiile normale de calciu în sânge, contribuie la menținerea sănătății sistemului osos şi a dinţilor, a sistemului muscular şi imunitar.
Caracteristici și efecte
Vitamina D este o grupă de vitamine liposolubile, cele două forme relevante fiziologice majore fiind vitamina D2 (ergocalciferol) și vitamina D3 (colecalciferol). Vitamina D poate fi produsă de organism, cu ajutorul razelor ultraviolete, fiind absorbită imediat de vasele sanguine. Vitamina D este conținută de peștele gras (hering, sardină, ton, macrou, somon) și untura de pește (morun, ton, calcan), gălbenuș de ou, unt, lapte integral și lactate nedegresate. Vegetalele nu conțin această vitamină. Deficiența de Vitamina D poate provoca dezvoltarea unor anomalii osoase, cum ar fi oasele moi (osteomalacia) sau oasele fragile (osteoporoza). În cazul copiilor, insuficiența vitaminei D poate provoca rahitism.
Citeste si: | |