Siropurile Nera Plant, obținute din plante proaspete și fără adaos de apă, prezintă un conținut bogat de principii active și o însemnată valoare nutritivă. Acționează rapid, protejând, totodată, mucoasa gastrică. Datorită gustului dulce-aromat și mirosului plăcut, sunt ușor de administrat copiilor. Se recomandă consumul lor și în scop preventiv, ca băuturi vitaminizante și energizante, pentru o alimentație zilnică sănătoasă.
Efect terapeutic:
Recomandari:
ADMINISTRARE:
Intern: 3-4 lingurite pe zi pentru copii si 3-4 linguri pe zi pentru adulti, diluat in apa sau ceai, in cure de 3-4 saptamani.
Contraindicat persoanelor cu alergie sau hipersensibilitate la oricare dintre componentele produsului sau carora le este interzis/limitat consumul de zahar/alcool.
COMPOZITIE: 65% sirop de Afine (Vaccinium myrtillus), Aronia (Aronia melanocarpa), Cătină (Hippophaë rhamnoides), Porumbe (Prunus spinosa), Zmeură (Rubus idaeus) – în părți egale: 7,8%, în bază de apă și îndulcitori: zahăr invertit și miere de albine; 35% vin de fructe obținut din Coacăze negre (Ribes nigrum), Măceșe (Rosa canina) – în părți egale: 10,5%, în bază de apă și îndulcitori: zahăr invertit și miere de albine.
Coacazele-negre contin un numar impresionant de minerale si vitamine, intre care vitamina C, intr-o forma care se dovedeste a fi cea mai stabila dintre toate fructele, rezistand la caldura si oxidare. in plus, este singurul fruct de padure care contine ulei volatil intr-o proportie destul de mare, un ulei cu miros mai putin placut, dar cu efecte deosebite.
Coacazul-negru contine taninuri, rutozid, vitamina C, urme de ulei volatil de culoare verde (pana la 0,2%) format din carburi terpenice. Fructele contin cca 150 mg% vitamina C, vitamine din complexul B:B₃,B₅,B₆,B₉, acizi organici (citric, malic), pectine, zaharuri, antociani, ulei gras, terpene, flavonoide (miricetol, cvercetol, carnferol), pectine, calciu, mangan, magneziu, minerale, fier, potasiu, fosfor, vitamina PP.
Frunzele au efect diuretic, iar fructele aperitiv, digestiv, tonic, racoritor, laxativ, diuretic, astringent, depurativ, hemostatic, elimina acidul uric in exces si purinele, hipotensor. Sinergismul dintre vitamina C si antocianozide le comunica proprietatea de a preveni accidentele vasculare si a mari acuitatea vizuala. Coacazele revitalizeaza rapid organismul, ajuta la reechilibrarea metabolismului, normalizeaza activitatea nervoasa, maresc acuitatea vizuala – lupta impotriva anemiei.
Fructele consumate in stare cruda sau sub forma de extract au efecte benefice in: anemie, surmenaj, insuficienta cardiaca si respiratorie, pneumonie, gastrita, hipertensiune arteriala, ulcer, colita, diaree cronica, dizenterie, boli reumatice, pielonefrite, celulita, ateroscleroza, obezitate, tulburari circulatorii, boli oculare, insomnii si afectiuni ale sistemului nervos. Coacazele negre protejeaza impotriva agentului patogen ce provoaca pneumonia. Deoarece fructele sunt puternic diuretice, pot fi folosite la tratarea gutei si anginei.
Macesul este un puternic antibiotic natural. Pseudo-fructele de maces detin un depozit mare de vitamina C (de 100 de ori mai multa decat in portocale), dar si vitamine precum: A, B₁, B₂, B₃, E, K, P, PP si minerale ca: magneziu, fier, potasiu. Datorita concentratiei mari de vitamine, macesele sporesc imunitatea organismului si mentin sanatatea tesuturilor si a organelor interne. Sunt recomandate ca un revigorant in sezonul virozelor. in paralel cu efectele antivirale, testate in timp, macesului i s-au atribuit si alte valente terapeutice: mentine buna functionare a vaselor capilare si normalizeaza circulatia sanguina. Au, de asemenea, efect antiinflamator, antioxidant, gastroprotector, imunostimulent, antidiareic.
Sunt utilizate cu rezultate semnificative in cazurile de alergii, in ameliorarea simptomelor osteoartritelor, ca adjuvant in afectiuni imunitare, ca tonic si regenerant pentru copii si varstnici, ca ameliorator al simptomelor determinate de dismenoree. Combat anxietatea, palpitatiile, greturile, viermii intestinali si cresc secretia biliara – fapt care le recomanda in afectiunile ficatului.
Siropul de Afine este un produs natural obtinut prin macerarea fructelor plantei Vaccinium myrtillus, fiind considerat un supliment alimentar deosebit de complex si bogat in principii active.
in medicina traditionala europeana utilizarea afinelor este mentionata in primul mileniu al erei noastre – folosirea lor fiind extinsa in sec. al XVI-lea – in special in tratamentul diareei si dizenteriei. in medicina noastra traditionala fructele de afin se folosesc in enterocolite, infectii urinare, guta, reumatism, uremie si chiar in diabet.
Fructele constituie cel mai valoros produs ce se poate recolta de la afin. Ele contin 5-10% taninuri catechice, cca. 30% zahar invertit, cca. 1% acizi organici, flavonolglicozide (astragalina, hyperozid, izoquercitrina si quercitrina), acizi fenolici, pectine, triterpene, antociani, antocianidine (malvidina, cyanidina si delfinidina). Continutul in antocianozide creste in timpul coacerii fructelor, in timp ce taninurile catechice si proantocianidinele dimerice descresc pe masura ce fructele se coc mai mult.
Taninurile confera produsului proprietati antidiabetice si astringente. Afinele regleaza tranzitul intestinal, fac sa inceteze fermentatiile intestinale, ajuta la eliminarea gazelor si amelioreaza inflamatiile hemoroidale.
Protectia retiniana este atribuita antocianilor prin inhibarea fosfoglucomutazei si a monofosfatului-6-glucozic. Antocianidinele stimuleaza si prelungesc rezistenta capilarelor, au actiune vasoprotectiva, antiedematoasa si vasodilatatoare. De asemenea regleaza functionalitatea microcirculatiei si contractia ritmica a musculaturii netede a arteriolelor care controleaza fluxul hematic.
Relativ recent a fost experimentata actiunea bacteriostatica si fitoncida a extractelor din afine pe culturi de coli si stafilococi. Alti fitocomplecsi din fructe au actiune antioxidanta si antimutagena, prevenind formarea tumorilor.
Comisia Europeana a aprobat utilizarea preparatelor pe baza de afine in diaree, inflamatii usoare ale membranelor mucoasei bucale si ale gatului, in afectiuni vasculare si ale capilarelor, in insuficienta venoasa, hemoroizi si colite spastice.
Sucul de Aronia, are un continut ridicat de antioxidanti, in special antocianina, este un remediu natural eficient in prevenirea si tratarea numeroaselor afectiuni. Toata bogatia acestui arbust sta in fructele care au un gust dulceag-amarui si contin o cantitate mare de antioxidanti. Este foarte bogat in minerale: potasiu, calciu, fosfor, magneziu, fier, mangan, iod, molibden si vitamine precum: A,B₁, B₂, B₃,B₅, B₆, B₉, C, E, K, P. Fructele contin zaharuri, acizi organici, tanini, pectine, niacina, riboflavina (B₂), acid folic, sorbitol, minerale: magneziu, flavanoizi, antociane substante tanante; fosfor, cupru, iod, antocianine, flavonoide si multe vitamine: B, E, K, o mare cantitate de Vitamina PP care ajuta la fixarea Vitaminei C in tesuturi si de asemenea, contin de 5 ori mai multa Vitamina C decat strugurii. Semintele sunt bogate in uleiuri.
Fructele de aronia au un efect tonic general, invioreaza, cresc vitalitatea si sporesc imunitatea, echilibreaza metabolismul, scad nivelul hormonilor de stres, calmeaza si intretin buna dispozitie. Aronia detoxifiaza intregul organism si ajuta la combaterea stresului oxidativ datorita antocianidinelor din compoztie este un bun antiinflamator, anticancerigen. Sunt recomandate in dietele sportivilor, ale copiilor care prezinta insuficienta de iod, ca antialergice, datorita proprietatilor antihistaminice. Purifica sangele si sunt recomandate in dietele antiage.
Ajuta la imbunatatirea fluxului sangvin si la stabilizarea tensiunii arteriale. Ajuta in tratarea bolilor ficatului si vezicii biliare, inflamatii ale stomacului, alergii, boli de piele si chiar radiatii. Aronia este de asemenea foarte buna pentru sanatatea tractului urinar; combate cu succes toate infectiile urinare care produc durere in timpul urinarii sau nevoia continua de urinare. Mai mult, consumul de aronia ajuta la sanatatea creierului, inclusiv la prevenirea pierderilor de memorie, pierderea echilibrului si a coordonarii, dar si pentru Alzheimer. Aronia ajuta si la scaderea nivelului de zahar din sange, obezitate, tensiune arteriala ridicata, nivel de colesterol anormal.
Tinand seama de proprietatile terapeutice ale Zmeurei, putem spune ca Dumnezeu a raspandit acest “medicament” cu generozitate. Zmeura este o sursa remarcabila de antioxidanti si fitonutrienti (antocianine, flavonoide, acid fenolic, taninuri, cianidine, pelargonidine), pectine, acizi organici - citric si malic, zahar, fragarina, acizi liberi, albuminoide, caroten, tanin, cianina, acid succinic, acid salicilic, dar si de fibre. Zmeura are un continut foarte bogat in vitamina C, vitamina K, acid folic, vitaminele B₁, B₂, B₃, B₅,B₆, B₉, A si vitamina E. Dintre minerale, zmeura contine cantitati importante de mangan, magneziu, cupru si potasiu. Fructele de zmeura contin si calciu, zinc, fosfor, toate in forme usor asimilabile. Zmeura este bogata in acid elagic, un compus fenolic care ajuta la prevenirea cancerului, care inhiba cresterea celulelor canceroase si care opreste dezvoltarea anumitor forme de cancer.
Consumand zmeura, aducem in organism o paleta larga de antioxidanti si compusi antiinflamatori care intaresc imunitatea, redau vitalitatea organismului si incetinesc procesele de imbatranire. Diversitatea antioxidantilor din zmeura este remarcabila si unica printre fructe. Acesti antioxidanti au efect anticancerigen si protector impotriva bolilor cronice si degenerative, dintre care amintim: obezitatea, diabetul zaharat, hipertensiunea, ateroscleroza, afectiuni ale sistemului osteoarticular si nervos. Tilirosida continuta de zmeura, activeaza un hormon care regleaza metabolismul tesutului adipos, denumit adiponectina. in functie de partea folosita din planta (fructe sau frunze), preparatele obtinute din zmeur au efecte diuretice, laxative, depurative, astringente, antidiareice, dezinfectante, tonice si stomahice. in afectiunile externe actioneaza in ingrijirea pielii, prin efecte de regenerare, astringente, exfoliante si de catifelare.
Fructele de catina (Hippophaë rhamnoides) sunt bune energizante si maresc rezistenta organismului in fata bolilor. Produsele pe baza de catina sunt adjuvanti alimentari care au un rol insemnat in reglarea proceselor din organism, oferind o imunitate ridicata.
Fructele de catina au o concentratie mare de vitamina C, aproape de zece ori mai mare decat o au citricele, dar si una de beta-caroten mai mare decat morcovul. De asemenea, contin in cantitati mari vitamina A si vitamina E, iar in doze variabile vitaminele complexului B, vitamina K, F, PP, etc. si microelemente precum fosfor, potasiu, magneziu, calciu, fier si sodiu.
Se recomanda ca anual sa se faca cate o cura cu fructe de catina, pentru a oferi organismului necesarul de vitamine si oligoelemente. Sunt renumite pentru efectele de regenerare si reglare imunitara care le recomanda ca adjuvante intr-o gama larga de tulburari: de la infectii repetate la alergii, de la imbatranire prematura la boala canceroasa. Se folosesc si in tratarea afectiunilor stomacului si duodenului. Catina se mai recomanda in cazul afectiunilor specifice pentru persoanele in varsta (vitamina E este considerata vitamina tineretii), in tulburari nervoase, sterilitate, carente de vitamine si de minerale.
Continutul mare de tanin, taninul fiind un antioxidant puternic care actioneaza asupra imunitatii organismului, ridica Porumbele pe una din treptele inalte in lupta cu bolile. Taninul din porumbe dezinfecteaza locurile pe unde trece. incepand cu cavitatea bucala, unde indeparteaza tartrul de pe dinti, continuand cu esofagul, unde actioneaza ca un ulei asupra unor amigdale bolnave si ajungand in stomac unde este pansament pentru toata flora stomacala.
Porumbele contin totodata minerale importante precum calciu, potasiu, zinc, fier, cupru, sodiu, magneziu, dar si vitamine precum provitamina A, vitamine din complexul B (B₂ si B₁₅) si vitamina C.
Fructele au actiune astringenta si diuretica, efect antidiareic si antidizenteric. Au nenumarate beneficii pentru sanatate. Datorita proprietatilor tonice stomahice, porumbele favorizeaza digestia prin stimularea secretiei sucurilor gastrointestinale. Fructele au efect depurativ, tonifiant, antiseptic si sedativ (in bolile cardiovasculare).
Se recomanda in dureri de stomac, diaree, dizenterie, afectiuni renale, guta, tuse convulsiva, hipertensiune arteriala. Porumbele ajuta la eliminarea acidului uric si uratilor. O actiune benefica au si in dischineziile biliare. in plus, datorita continutului ridicat in tanin, mustul proaspat de porumbe opreste sangerarile nazale. in colita cronica da rezultate spectaculoase cidrul de porumbe. intaresc imunitatea si alunga oboseala, tonifica oasele, dintii si unghiile, cresc hemoglobina, curata plamanii, regleaza pulsul inimii. Numeroasele cercetari de laborator din tarile europene au dezvaluit un lucru extraordinar: porumbele combat obezitatea, fiind printre cele mai eficiente remedii in lupta cu kilogramele.
Mierea de albine este alimentul care furnizeaza rapid cea mai mare cantitate de energie. Compusa in principal din fructoza, glucoza si apa, cu raportul de aproape 1:1 intre fructoza (39%) si glucoza (32%), mierea este foarte sanatoasa pentru ficat si organism. Contine vitamine (complexul B, vitaminele A, C, D, K), aminoacizi, enzime si minerale (potasiu, calciu, magneziu, fosfor, fier, cupru). Este un puternic antiinfectios natural, cu actiune de la tubul digestiv si caile respiratorii pana la nivelul pielii si al mucoaselor. Stimuleaza digestia si metabolismul, regleaza tranzitul intestinal, ajuta la eliminarea rapida a toxinelor din organism. Mentine echilibrul endocrin. Are proprietati stimulatoare pentru muschiul cardiac.
Indulcitorii realizeaza extragerea siropului prin macerare la rece si conserva produsul.
Citeste si: | |