Cookies de analiza a traficului  Accept | (oricand puteti renunta la acceptul dat) Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
Predici. Cateheze. PastoraţieNr. vizualizari: 1392

Starețul Efrem despre Patriarhul Daniel și Catedrala Neamului - sinaxa online

Biroul de Presă al Patriarhiei Române
Tags: Catedrala Nationala; Duhul Sfant; Iisus Hristos;

 

Canalele online ale Televiziunii Trinitas TV a Patriarhiei Române au transmis luni în direct telesinaxa Părintelui Arhimandrit Efrem Koutsou, Starețul Mănăstirii Vatoped din Sfântul Munte Athos, cu credincioșii români. Cu binecuvântarea Părintelui Patriarh Daniel, starețul vatopedin a vorbit despre semnificația Postului Nașterii Domnului. În deschidere, el a oferit gânduri de prețuire pentru Părintele Patriarh Daniel și lucrarea sa.

Întâlnirea online a fost inaugurată de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

„Ne bucurăm de prezența Părintelui Arhimandrit Efrem în această seară”, a spus ierarhul român. „Întotdeauna cuvântul lui este așteptat, pentru că vine dintr-un loc special – mănăstirea pe care o conduce de multă vreme și Muntele Athos, cetate a Ortodoxiei”.

„Adresăm cuvinte de mulțumire din partea Părintelui Patriarh Daniel pentru prezența sa și ne bucurăm, așteptând acum cuvânt de întărire din experiența pe care a dobândit-o, în special în Grădina Maicii Domnului”, a mai spus Preasfințitul Părinte Timotei.

Este o binecuvântare că PF Daniel a fost ales patriarh

Părintele Arhimandrit Efrem Vatopedinul a spus că l-a cunoscut pe Părintele Patriarh Daniel. „Am văzut dragostea Preafericirii Sale pentru Biserică, pentru întreaga Ortodoxie, durerea pentru poporul său”, a spus starețul.

„Cred că această mare străduință și osteneală pe care o face pentru a se zidi această mare biserică în Capitala României este o lucrare foarte însemnată a patriarhului”, a adăugat starețul Efrem, referindu-se la Catedrala Mântuirii Neamului, numită și Catedrala Națională.

Interesul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru mijloacele de comunicare în masă ale Bisericii „arată dorul său de a ajuta poporul să-L găsească pe Dumnezeu”, a continuat Părintele Stareț Efrem.

„Este o binecuvântare faptul că a fost ales acest om patriarh, pentru că greutatea personalității sale dă strălucire și o poziție sănătoasă Bisericii”, a afirmat arhimandritul.

„Pentru că, frații mei, o țară poate să se ostenească în plan politic, să facă ceea ce poate, însă comoara poporului – și mă refer la poporul meu și la poporul dumneavoastră, care sunt popoare ortodoxe – este Ortodoxia noastră.”

„Și, atunci când avem păstori care cu adevărat împodobesc Ortodoxia și o promovează într-un chip adevărat, ne bucurăm și îl slăvim pe Dumnezeu”, a continuat el.

„De aceea, Părintele Patriarh Daniel, căruia îi cer binecuvântarea și îi pun metanie, este acest om care împodobește Biserica Ortodoxă și vrea să dea mărturia adevărată a lui Iisus Hristos”.

„Și noi întotdeauna ne rugăm cu smerenie la fiecare Sfântă Liturghie, îl pomenim și cu smerenie cerem întărirea și luminarea sa de sus”.

Coronavirusul, semnul vremurilor. Noi respirăm oxigenul harului Duhului Sfânt

Starețul le-a adresat un cuvânt de încurajare credincioșilor, spunând că „este o mare binecuvântare această vreme pe care o trăim acum, cu toate că ne biciuiește coronavirusul, care este și el un semn al vremurilor”.

„Cu toate acestea, noi respirăm oxigenul adevărat, care este harul Duhului Sfânt, pe care îl dobândim și îl gustăm numai în Biserică”, a explicat duhovnicul.

„De aceea, Îl slăvim pe Dumnezeu, pentru că suntem creștini ortodocși, pentru că se cern roadele adevărate ale credinței creștine”, a afirmat el.

Hristos, primul monah; Maica Sa, prima monahie

La sugestia Părintelui Patriarh Daniel, Arhimandritul Efrem a ținut o prelegere despre Postul Nașterii Domnului.

„Cunoaștem cât de ascetică este Biserica Ortodoxă, pentru că se identifică cu Însuși Hristos, Dumnezeu și Omul”, a spus Părintele Stareț Efrem.

„Să nu uităm că Hristos, ca Dumnezeu-Cuvântul întrupat, S-a pogorât din ceruri și S-a făcut Dumnezeu și Om – subliniez: 100% Dumnezeu și 100% Om. Lucrul acesta trebuie subliniat”, a menționat arhimandritul.

„Și, îndată după Botez, S-a dus în duh în Pustie. De ce S-a dus în Pustie?”

„S-a dus în Pustie ca să arate că era ascet. Și Hristos este cel dintâi monah în Biserica noastră ortodoxă. Și prima monahie este Maica Sa. Așa spune Sf. Grigorie Palama, cel iubitor de Maica Domnului”, a explicat starețul.

„Lui nu-I trebuia postul. Însă toată viețuirea Sa a fost ca să ne arate cu fapta cum se săvârșește tămăduirea omului de după Cădere”.

După prelegere, arhimandritul a stat de vorbă cu credincioșii, într-o sesiune de întrebări și răspunsuri moderată de Părintele Vasile Ioana. Printre participanți s-a numărat și cunoscutul realizator de emisiuni radiofonice Daniel Buzdugan.


Arhimandritul Efrem, Starețul Lavrei Vatopedu din Sf. Munte Athos, s-a născut în 1956 în Cipru. Părinții săi munceau pământul.

A absolvit Facultatea de Teologie a Universității din Atena. La 19 ani a ajuns prima dată în Sfântul Munte, unde părintele Efrem Katunakiotul i-a prezis că se va călugări, deși el se împotrivea gândului.

În 1982 a fost tuns în călugărie în obștea de la Nea Skiti a părintelui Iosif Vatopedinul, ucenic al Cuviosului Iosif Isihastul (†1959). Obștea s-a mutat în Mănăstirea Vatopedu în 1990, iar părintele Efrem a fost ales stareț.

Basilica

16-12-2020
Citeste si:De acelasi autor:


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu