Cookies de analiza a traficului  Accept | (oricand puteti renunta la acceptul dat) Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
ACTUALITATEA religioasăNr. vizualizari: 538

Liderii din lumea ortodoxă plâng pierderea Patriarhului Serbiei

Biroul de Presă al Patriarhiei Române
Tags: ;
 

Conducătorii de Biserici Ortodoxe locale și-au unit glasurile și inimile îndurerate de pierderea Patriarhului Irineu al Serbiei, rugând pe Dumnezeu să-i așeze sufletul alături de sfinți. Patriarhul Irineu a murit vineri dimineață la spitalul militar Karaburma din Belgrad în vârstă de 90 de ani.

 • Patriarhul Daniel a fost primul Întâistătător de Biserică Autocefală care și-a exprimat „profunda durere” cu privire la moartea Patriarhului Serbiei pe care l-a numit „iubitul nostru frate în Hristos”. Patriarhul României s-a arătat solidar suferinței Bisericii Ortodoxe Sârbe și a transmis „condoleanțe frățești” din partea românilor ortodocși.
 • Patriarhul Ecumenic Bartolomeu și-a început mesajul adresat Bisericii Serbiei cu cuvintele: „Căruntul și cinstitul vostru Patriarh doarme”. Sanctitatea Sa a transmis „calde condoleanțe” din partea Patriarhiei Constantinopolului și a sa personal și a încredințat că se roagă „către Domnul nostru Care are putere peste cei morți și peste cei vii” să odihnească sufletul Patriarhului Irineu. Patriarhul Ecumenic s-a rugat și pentru un succesor vrednic al Patriarhului Irineu „cu care vom colabora pentru relațiile noastre bilaterale și pentru unitatea și cooperarea panortodoxă”.
 • Patriarhul Teodor al Alexandriei și-a adresat solidaritatea în rugăciune cu poporul sârb într-o scrisoare către Mitropolitul Hrizostom de Dabar-Bosnia, cel care va prezida Sfântul Sinod până la alegerea viitorului patriarh. „Patriarhul Irineu a fost o mare personalitate spirituală și un remarcabil și carismatic lider bisericesc”. „Dumnezeu să-l așeze în rândurile sfinților”, a scris Preafericitul Părinte Teodor, care s-a rugat și pentru alegerea „unui vrednic succesor al său”.
 • Patriarhul Antiohiei a primit vestea trecerii la Domnul a Patriarhului Serbiei „cu tristețe pământească, dar cu deplină nădejde în Înviere”. Mesajul de condoleanțe venit din Damasc a fost și un prilej de rugăciune către Dumnezeu „să oprească această pandemie și să Se milostivească asupra lumii Sale”. Numit „un urmaș al Sfântului Sava”, Patriarhul Serbiei a fost „un martor” al rănii Bisericii Antiohiei produsă prin răpirea celor doi arhiepiscopi de Alep, Ioan Ibrahim și Paul Yazigi.
 • Patriarhul Kirill a transmis condoleanțe din partea „arhipăstorilor, păstorilor, monahilor și mirenilor Bisericii Ortodoxe Ruse” pentru pierderea Bisericii Serbiei. „Dumnezeu a dăruit Bisericii Sfântului Sava un patriarh înțelept, care și-a dedicat întreaga viață îndelungată pentru grija ei duhovnicească”. Patriarhul Moscovei și-a amintit de Patriarhul Irineu ca un om „plin de iubire creștină sinceră pentru popor,” care până în ultimul ceas al vieții pământești „a împărtășit suferințele credincioșilor a căror călătorie a vieții a fost întreruptă de epidemia dezastruoasă”. Mesajul a făcut referire la relațiile apropiate dintre Bisericile Rusiei și Serbiei, dar și la dorința Patriarhului Irineu de a sfinți biserica Sfântul Sava din Belgrad împreună cu Patriarhul Kirill.
 • „Plângem împreună cu voi”, a scris Patriarhul Neofit al Bulgariei. „Calea vieții Preafericitului Părinte Patriarh Irineu a fost plină de rugăciuni de slăvire a Dumnezeului Atotputernic” pentru credincioșii încredințați lui spre păstorire, „pentru care s-a bucurat și s-a trudit neîntrerupt”.
 • Condoleanțe a transmis și Patriarhul Georgiei, Ilia al II-lea: „Din partea Bisericii Georgiei și a mea personal, îmi exprim profunda întristare pentru adormirea vrednicului de pomenire Arhiepiscop de Pec, Mitropolit de Belgrad și Karlovci și Patriarhul Serbiei Irineu. Pentru zece ani a fost conducător spiritual al Bisericii Ortodoxe Sârbe, care se distinge mereu prin zelul ei pentru credința, harismele și contribuția Întâistătătorilor ei”.
 • Deși se află pe pat de spital după ce a fost infectat cu noul coronavirus, Arhiepiscopul Atenei a transmis o telegramă în numele Sfântului Sinod al Bisericii Greciei în care își exprimă „profunda întristare” la aflarea veștii morții Patriarhului Irineu. „Participând din tot sufletul la durerea Preasfintei Biserici a lui Hristos din Serbia, ne rugăm din inimă ca Mântuitorul nostru Iisus Hristos, Care stăpânește peste viață și moarte, să așeze fericitul său suflet în corturile drepților și să-l numere cu Sfinții și Cuvioșii, arătând un urmaș vrednic al acestuia,” se menționează în telegrama semnată de Preafericitul Părinte Ieronim al Atenei.
 • Cancelaria Mitropolitului Varșoviei și al Întregii Polonii a informat ortodocșii polonezi despre moartea Patriarhului Serbiei într-un scurt articol pe site-ul oficial, care se încheie cu mesajul „Veșnică pomenire, Preafericirea Voastră”.
 • În timp ce se recuperează la spitalul Evanghelismos din Atena după diagnosticarea cu Covid-19, Arhiepiscopul Anastasie al Albaniei (91) s-a alăturat celorlalți Întâistătători de Biserici Ortodoxe Autocefale și a transmis sâmbătă condoleanțe Bisericii Sârbe. „Personalitatea luminoasă a vrednicului de pomenire Patriarh Irineu cu siguranță îi va insufla deplin pe cei ce îl iubesc pe Domnul din întreaga lume și care caută exemple de etos ortodox adevărat”, a scris Arhiepiscopul Anastasie care pe lângă semnătură a menționat „din unitatea de terapie intensivă a spitalului Evanghelismos”.
 • Mitropolitul Rastislav al Ținuturilor Cehe și Slovaciei a mărturisit că „vestea adormirii Preafericitului Părinte Patriarh Irineu ne-a umplut inimile cu mare durere”. „Viața Patriarhului Irineu de vrednică pomenire a fost o manifestare a iubirii sale fierbinți pentru Dumnezeu și turma încredințată lui spre păstorire”. „Înțelepciunea și autoritatea Sanctității Sale Patriarhul Irineu au devenit încă o perlă care a împodobit tronul Întâistătătorilor sârbi din Pec”, a menționat Preafericitul Părinte Rastislav în mesajul de condoleanțe transmis „cu iubire în Hristos”.

 

Basilica

23-11-2020
De acelasi autor:


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu