Patriarhul ecumenic a avut o intervenție plină de semnificaţie și forță astăzi la Constantinopol, adresându-se mai multor persoane cu privire la problema Sfintei Împărtășanii. El a arătat limpede că Biserica Ortodoxă nu este dispusă să treacă sub negociere problema modului în care este oferită Sfânta Împărtășanie, informează Cuvântul Ortodox.
Patriarhul ecumenic s-a aflat la metocul mănăstirii athonite Sfântul Pantelimon din Galata, unde, conform calendarului iulian, a avut loc pomenirea sfântului. Acolo, el a spus: „Nu există niciun pericol de a contracta coronavirusul prin primirea Sfintei Împărtășanii.” El a amintit, de asemenea, că Patriarhia ecumenică nu a modificat modul în care Sfânta Împărtășanie este oferită credincioșilor.
„Vă felicit pentru că ați venit sa primiţi Sfânta Împărtășanie, cea mai importantă dintre Taine. Știți deja că în ultima vreme a existat o dezbatere despre Sfânta Împărtășanie. Credem cu tărie că nu există pericolul de a contracta coronavirusul la primirea Trupului și Sângelui Domnului. De aceea, noi, Patriarhia Ecumenică, nu am schimbat modul în care este oferită Sfânta Împărtășanie”, a spus Patriarhul Ecumenic credincioșilor la Biserica Sfântul Pantelimon.
Patriarhul s-a adresat de asemenea credincioșilor de origine rusă care, în ciuda deciziilor Bisericii Ruse de a se rupe de comuniunea deplină cu Patriarhia ecumenică din cauza problemei autocefaliei Bisericii din Ucraina, au venit să participe la cinstirea Sfântului Pantelimon. Patriarhul ecumenic a vorbit din nou, în semn de împăcare, despre o „binecuvântată întâlnire între părinte și copii”.
„Dacă toți rușii binecredincioşi sunt consideraţi fii duhovniceşti ai Bisericii-mame din Constantinopol, atunci voi, cei care trăiți aici, sunteți considerați drept copiii noștri, deoarece în acest loc națiunea rusă a îmbrățișat creștinismul și, prin urmare, a fost luminată și botezată. De aceea am venit astăzi la voi pentru a ne ruga împreună”, a adăugat Patriarhul ecumenic.
Se reamintește că Patriarhul ecumenic a cerut, într-o scrisoare pe care a trimis-o celorlalți capi ai Bisericilor Ortodoxe, să fie informat despre poziția pe care o vor lua cu privire la problema Sfintei Împărtășanii. În plus, el a afirmat că nu crede să existe vreun motiv pentru a schimba ceva. Conducatorii și Sinoadele locale au răspuns în același mod și, prin urmare, au încheiat oficial discuția pe această temă.
Singura Biserică ce a ales să urmeze o cale proprie, chiar și în prezent, a fost Biserica Rusă, care a introdus folosirea diferitelor linguriţe care vor fi dezinfectate cu alcool înainte și după oferirea Sfintei Împărtășanii fiecărui credincios (Arhiepiscopia ortodoxă greacă din Canada folosește lingurițe multiple pentru Sfânta Împărtășanie – n.r.).