Cookies de analiza a traficului  Accept | (oricand puteti renunta la acceptul dat) Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
Predici. Cateheze. PastoraţieNr. vizualizari: 1467

Noul echipaj al bărcii lui Hristos. 2020 va fi un an al examenelor!

Tags: Sfanta ImpartaSanie; Euharistia; marturisire; Sfantul Duh; Iisus Hristos;
 

Cuvânt al PS Părinte Mitropolit Neofit de Morfou la Privegherea în cinstea sărbătorii Sfintei Irina și a Sfântului Efrem cel Nou (04.05.2020), în traducerea Cuvântul Ortodox, preluare parțială:

“Ani multi si binecuvantati sa aveti!

(...) Și această ispită, pe care o avem noi acum cu acest coronavirus, orice ar fi, este în primul rând o încercare a noastră ca și creștini, în primul rând a celor ce sunt purtători de rasă, a patriarhilor, episcopilor, preoților, diaconilor, cântăreților și călugărilor, și apoi a voastră, a credincioșilor, care insistați să participați, în ciuda propagandei care se face, la aceste atât de frumoase vecernii ce au gustul și bucuria Învierii, slava Vieții Veșnice.

Și dacă veniți la Liturghie, veți avea o și mai mare pregustare din Viața Veșnică, dacă vă împărtășiți, încă și mai mult veți simți. Dacă vă împărtășiți cu smerenie, și având conștiința păcatelor voastre, nu cu gândul că este dreptul vostru, ci cu gândul: “Hristoase deoarece Tu vrei să Te unești cu mine atunci și eu, nevrednicul, îndrăznesc să mă împărtășesc cu acest Trup și cu acest Sânge care a biruit moartea, păcatul și diavolul.” Și atunci vine mare Har. Și în trup, și în inimă... 

Desigur că Sfânta Împărtășanie este viață veșnică când ne împărtășim cu smerenie, în duh de iertare. Atunci nu doar ca nu te îmbolnăvești dar, după cum spunea și Sfântul Porfirie, dacă ai vreo boala în tine, te curățești. Zicea ca cei ce au cancere, leucemii și boli molipsitoare să se împărtășească cât mai des pentru că aceasta curățește și sufletul, și trupul, dar cu condițiile pe care vi le-am spus (n.n. smerenia, pocăința, iertarea). Asta au înțeles sfinții noștri. Nu aveau teamă în ei, pentru că aveau credința întru Hristos, pecetea Duhului Sfânt. Nu avem noi nevoie să luăm vreo pecete, nici cea a vaccinurilor lui Bill Gates, nici orice altceva. Noi suntem pecetuiți deja [cu harul Duhului Sfânt]. Alții să aiba grijă, cei nemiruiți. 

Acest an, poate și celălalt, zic cei ce văd (n.n. cu înaintevedere), vor fi anii examenelor. Vom da examene. De mai multe ori, nu doar cu ocazia acestei boli. Și alte încercări vor fi, una va pleca, altele vor veni. Ne-au avertizat sfinții, dar cine a fost atent la asta? Avem de dat aceste examene, deoarece Hristos are nevoie să aleaga cine sunt oamenii Lui, ca să Își facă noul “echipaj” pentru Barca Sa. Care este Barca lui Hristos? Biserica Ortodoxa! Și a decis Hristos să curățească echipajul Său. Echipajul nu sunteti doar voi, simplii creștini. Sunt și guvernanții noștri, patriarhii, ierarhii, preoții și psalții. Acum vom da cu toții examene.

(...) Noua lume este pregatită de planul lui Hristos. Nu au planuri doar Kissinger și Bill Gates, europenii și oligarhii ruși. Nu! Are planuri și Hristos. Și El ne iubește mai mult decât oricine, mai mult decât mama noastră. Cine va intra în această barcă și care dintre noi vom fi călători nelegitimi se va vedea în funcție de atitudinea noastră în cursul anului și, poate, și la anul. Dacă nu vom reuși acum, pentru că Dumnezeu este milostiv, ne va da poate încă un an, ca să își aleagă acest nou echipaj al străvechii noastre Biserici Ortodoxe pentru epoca ce va urma dupa cel de al treilea razboi mondial, care deja a început. Ceea ce traim acum este începutul războiului mondial, este un razboi biologic. Și mai ales este un razboi al fricii. Dacă reușești să înfricoșezi poporul, poți să îi faci ce vrei. Nu doar vaccinuri, ci te sui pe el și îți spune și mulțumesc!

Acum este epoca mărturisirii și a martiriului... Este nevoie de bărbăție ca să poți azi să Îl mărturisești pe Hristos și să nu te temi de ce îți vor spune jurnaliștii, conducătorii acestui secol, chiar și câțiva dintre purtătorii de rasă, care nu au înțeles încă care este planul noii epoci. Problema noastră nu este cum vom gestiona o boală, zici că prima oara a venit o epidemie în lume. Nu, boala este un motiv ca să înfricoșăm lumea și să vedem cum vom putea să controlam masele pentru următoarele care vin și pe care le inițiază. De aceea, să avem discernămînt al duhurilor, să studiem viața sfinților ca să avem inspirație divină, să iubim pocăința, ca să ne putem împărtăși în felul pe care l-am descris deja, ca să avem cu adevărat parte de iertarea păcatelor și de viața de veci. Dar mai ales să ne amintim mereu și să îi învățăm asta și pe copiii și nepoții noștri: că viața noastră nu se termină în mormânt. Așa se biruiește frica, a oricărei boli, a oricărui accident, a oricărui război sau sărăcie. Atâta timp cât nu putem să învingem frica, înseamnă că nu am crezut în inima noastră în Viața Veșnică a lui Hristos. (…) Și să iubim poruncile Lui și Persoana Sa și Numele Său. De aceea, îndeletniciți-vă cu cele ale lui Hristos. Asta este Viața Veșnică. Asta va alunga frica. Iubirea desăvârșită alungă frica. Acesta este Iubire desăvârșită, pe Care L-au iubit Sfânta Irina, Sfântul Efrem și toți sfinții – și părinții noștri, și bunicii noștri. Pe Acesta L-au iubit.

De aceea, vă rog să citiți viețile sfinților, Evanghelia, Psaltirea, rugăciuni și veți avea și bucurie, și curaj, și bărbăție, veți avea înlăuntrul vostru pe Hristos. Veți fi surprinși cât de repede vor cădea toate planurile acestor demoni și cât de mult va lucra Domnul. Zicea Sfântul Paisie că atat de mult va interveni Hristos, că vom crede ca se întâmplă a Doua Sa Venire. Dar asta va fi operația pe care o va face Hristos, ca să se întărească credința celor slabi. Vedeți? Are un plan Hristos, nu deveniți lași, nu vă îndoiți de puterea Sa, căci El vrea să ne dea Viața Sa veșnică. Noi vrem asta? Acum dăm examene, a început operația despre care vă spuneam de ani de zile. Cine a crezut...!

Să știți că Hristos este hotărât să Își umple Barca Sa cu “echipaj” nou și să o conducă spre lumina Ortodoxiei, care El vrea să ajungă la toate popoarele, la toți oamenii. (…)”

 

  • traducere exclusivă din limba greacă, pentru Cuvantul ortodox, de E.P.
  • articolul integral, disponibil la sursă

 

15-05-2020
Citeste si:


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu


CARTI/produse despre:
Sfanta ImpartaSanie, Euharistia, Marturisire, Sfantul Duh, Iisus Hristos,