MOMENT ISTORIC. Administrația Trump inițiază o coaliție a Statelor pro-viață și vede politicile pro-viață și pro-familie ca pe o chestiune de suveranitate națională
Pe 16 ianuarie 2020, Administrația Trump a găzduit o întâlnire internațională pentru promovarea unei coaliții pro-viață la nivel global. Au participat ambasadori, miniștri și alți oficiali guvernamentali din peste 35 de țări, reprezentând o populație de 1,7 miliarde de oameni.
Comunicatul oficial informează că evenimentul a reafirmat „sprijinul Administrației Trump pentru promovarea unui drept universal la viață și opoziția sa la eforturile ONU de a folosi canale diplomatice în scopul subminării suveranității națiunilor în aceste chestiuni”.
La eveniment a mai participat ca vorbitor și Kellyanne Conway, consiliera președintelui Donald Trump. Al doilea invitat care a luat cuvântul după Alex Azar a fost Katalin Novák, Ministrul Familiei și Tineretului din Ungaria, țară despre care acesta a afirmat că este „un aliat valoros, care nu se teme să recunoască și să promoveze importanța familiei pentru o societate sănătoasă”. Secretarul de Stat pentru Sănătate a îndemnat țările participante să lucreze împreună cu Valerie Huber, consilier guvernamental pentru probleme de sănătatea femeii, pentru a construi în câteva luni o coaliție internațională pro-viață.
În noiembrie 2019, Valerie Huber și reprezentanții altor nouă state au emis o declarație prin care criticau organizarea la Nairobi, de către ONU, Danemarca și Kenya, a unei conferințe internaționale pe tema dezvoltării populației, la care erau așteptați aproape 10.000 de invitați. „Nu există un drept internațional la avort”, se spunea în declarația comună a SUA și a celorlalte nouă state. „În schimb, legislația internațională le garantează tuturor dreptul la viață. Nu putem sprijini educația sexuală care nu implică și părinții și promovează avortul ca metodă de planificare familială”.
Prima acțiune a noii coaliții va fi organizarea la Geneva a unei conferințe globale despre sănătatea femeii în data de 16 mai 2020, înainte de plenara Organizației Mondiale a Sănătății.
„(…) Astăzi avem ocazia să le mulțumim statelor cu care am colaborat anul trecut pentru a promova o viziune pozitivă despre sănătatea femeii, pentru a proteja atât viața celor mai vulnerabili, cât și rolul important al familiei – mai ales al părinților – în ceea ce privește sănătatea și bunăstarea copiilor, și am colaborat pentru a obține respectarea suveranității naționale.
(…) Carta Atlanticului [precursoarea Cartei Națiunilor Unite, inițiată de SUA și Marea Britanie – n.red.] evidenția nevoia de cooperare și colaborare și sublinia că fiecare națiune este suverană și are dreptul la autodeterminare. Aceleași principii au stat la baza funcționării instituțiilor care joacă un rol în lumea de astăzi, printre care Organizația Națiunilor Unite (ONU) și agențiile sale afiliate, precum Organizația Mondială a Sănătății (OMS).
Aceste organizații au fost fondate pentru a proteja drepturile omului, a-i apăra pe cei vulnerabili și a oferi o platformă unde toate națiunile să se poată face auzite. Astfel că se cuvine… să ne continuăm eforturile de a determina aceste organizații să-și respecte principiile fondatoare.
Ca grup, am înregistrat deja progrese importante. Vă rugăm să acceptați sincerele mulțumiri ale Administrației Trump pentru că ne stați alături în lupta pentru politici pozitive de sănătate, care să le permită femeilor și familiilor să trăiască o viață sănătoasă și împlinită. Vă mulțumim că apărați curajos alături de noi viața copiilor nenăscuți. Vă mulțumim că apărați ideea că fiecare viață este prețioasă. Și vă mulțumim că afirmați limpede că suveranitatea națională nu este un concept vag sau demodat, ci datoria cea mai importantă pentru noi, ca lideri în guvernele noastre.
Fiecare țară are dreptul și datoria față de propriii cetățeni să decidă ce legi și politici publice sunt mai bune pentru a consolida familia, a asigura o sănătate optimă pentru femei și adolescenți… și a proteja copiii nenăscuți.
Aceste subiecte, printre care și legea avortului din SUA – una dintre cele mai permisive din lume –, sunt supuse unei dezbateri active în politica noastră internă. Administrația Trump a lucrat foarte mult pentru a proteja mai bine viața copiilor nenăscuți în Statele Unite, atât prin inițiative legislative, cât și pe căi juridice.
Agențiile ONU sau alte guverne străine nu au niciun drept să intervină în această dezbatere.
Așa cum noi nu ne permitem să le spunem Franței, Danemarcei, Suediei sau Uniunii Europene să-și schimbe legile, nu încurajăm amestecul și presiunea din partea altor țări în aceste chestiuni.
Din nefericire, după cum știți cu toții, acest tip de presiune apare în contextul politicilor globale de sănătate. Din acest motiv, Administrația Trump și mai ales ministerul meu am chemat statele dumneavoastră și alte state care au o orientare similară să se unească sub un stindard comun în această problematică.
Vocile noastre se pot auzi individual, dar împreună suntem mult mai puternici și putem schimba rezultatul dezbaterii. Nu numai o țară sau două sunt preocupate de suveranitatea națională, de familie, de protejarea copiilor nenăscuți, de asigurarea unei viziuni pozitive cu privire la sănătatea femeii. De fapt, foarte multe țări împărtășesc această viziune, iar dorința dumneavoastră de a lucra împreună cu noi va face imposibil de negat acest lucru.
Am afirmat aceasta la ONU în septembrie 2019 și o repet și acum:
Avortul nu este nici drept al omului, nici drept recunoscut internațional. În schimb, dreptul la viață este un drept al omului recunoscut la nivel internațional.
Președintele Trump a afirmat cu claritate la ONU și în mai multe contexte internaționale: serviciile de sănătate există pentru a îmbunătăți și proteja sănătatea umană – este scopul comun cu care toți suntem de acord.
Dacă se împlinește scopul unora de a transforma avortul într-un «drept al omului» recunoscut internațional, atunci toate țările care protejează prin lege viața copiilor nenăscuți vor suporta sancțiunile internaționale care se impun în astfel de situații.
Sigur vă este cunoscut zumzetul constant de pe coridoarele ONU și OMS, care cere normalizarea termenilor de «sănătate sexuală și reproductivă» și «drepturi reproductive». Despre ce drepturi reproductive se vorbește? Din context se înțelege cu claritate că unele agenții ONU și unele state vor ca aceasta să desemneze accesul nelimitat la servicii de avort la cerere. Iar noi nu putem rămâne pasivi la acest pericol.
Popoarele noastre pot lucra împreună pentru a cere un limbaj mai rezonabil în deciziile ONU și OMS, ceea ce readuce în atenție nevoile critice de sănătate ale femeilor. De asemenea, putem lupta pentru includerea în aceste documente a unui limbaj care să demonstreze agențiilor ONU și altor state că, în privința vieții umane și a familiei, legile locale și contextul național au întâietate, ceea ce va asigura protecție pentru țările noastre chiar dacă nu avem câștig de cauză în dezbaterile de la ONU cu privire la anumite definiții. (…)
Împreună, am construit o coaliție pro-viață, pro-familie, pro-suveranitate a cărei forță nu poate trece neobservată. Dar coaliția noastră informală are nevoie să se dezvolte și să fie mai activă. Nu putem rămâne pe loc, deoarece avem foarte mult de lucru în 2020 și pe viitor.
Pe lângă nevoia de a ne promova viziunea la ONU și OMS, prin parteneriatul nostru trebuie să educăm și alte state cu privire la importanța acestui demers, să creștem numărul aliaților și să consolidăm cooperarea dintre noi. (…)”
VIDEO excepțional: 14 supraviețuitori ai avortului au arătat ce înseamnă „alegerea” celor care susțin avortul. Marșul pentru viață 2020 Washington
Sursa: HHS.gov, via stiripentruviata.ro
06-02-2020Citeste si: | |