Cookies de analiza a traficului  Accept | (oricand puteti renunta la acceptul dat) Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
ACTUALITATEA religioasăNr. vizualizari: 1088

Teologul Radu Preda, demis de la conducerea IICCMER

Tags: IICCMER; inchisorile comuniste; sfintii inchisorilor;
 

Radu Preda a fost demis de la președinția Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc de către premierul Ludovic Orban, care a trimis corpul de control la IICCMER. Teologul Radu Preda a fost eliberat din funcția de președinte executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) printr-o decizie a premierului Ludovic Orban publicată marți, 14 ianuarie, în Monitorul Oficial, potrivit Agerpres. Premierul Ludovic Orban a semnat această decizie în urma unei Note de informare a Corpului de control al prim-ministrului privind documentarea efectuată la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc. 

Guvernul Ludovic Orban a fost învestit în noiembrie 2019, cu aproximativ o lună înainte de marcarea a 30 de ani de la căderea regimului comunist în România. La mai puțin de o lună după ceremoniile dedicate eroilor anti-comuniști uciși în 1989, șeful noului guvern a decis demiterea președintelui Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului, informează Activenews.

Reacția lui Radu Preda după demiterea din fruntea IICCMER:

La trei decenii de la căderea comunismului, cultura memoriei este subminată de indivizi abulici, egolatari, răzbunători, toxici, fără anvergura, capabili de trocuri politice imunde

Radu Preda spune că actul demiterii sale din fruntea IICCMER nu este doar ilegal, ci și imoral. Teologul deplânge faptul că o parte a presei a preluat acuzații aduse „de un grupuscul de la institut și care nu s-au dovedit întemeiate până acum”.

În seara zilei de 14 ianuarie 2020, premierul Orban a semnat decizia demiterii mele de la conducerea IICCMER. Nu doar ca actul este ilegal, având mandat legal (protectiv, cum spun juriștii), dar este imoral. Presa a preluat, ticălos, acuzații care îmi sunt aduse de un an de zile de un grupuscul de la institut si care nu s-au dovedit întemeiate până acum. Un „clasic" război pentru putere. Personal, am anunțat din vreme ca, în ciuda primirii celui de al doilea mandat, am de gând sa plec, dar lăsând instituția și mai ales tema pe mâini bune. Se pare ca unii nu au mai avut răbdare. Una peste alta, cultura memoriei în România, la trei decenii de la căderea comunismului, este subminată de indivizi abulici, egolatari, răzbunători, toxici, fără anvergura, capabili de trocuri politice imunde etc. Păcat!”, a scris teologul și profesorul Preda.

Anterior, Radu Preda afirmase că o eventuală desființare a IICCMER ar simboliza victoria definitivă a „Securității pe stil nou” după trei decenii de la căderea comunismului.

 

15-01-2020
Citeste si:


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu