Cookies de analiza a traficului sunt inactive, dar pot fi activate prin click pe Accept | Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
ACTUALITATEA religioasăNr. vizualizari: 3962

Polonezii şi rusii vor să se ierte reciproc

Tags: Polonia; Rusia; Patriarhul Kiril;
         Patriarhul Kiril al Rusiei s-a deplasat în Polonia (predominant catolică) în perioada 16-19 august, în cadrul unei vizite istorice, organizate împreună  cu organizată împreună cu Arhiepiscopul catolic Jozef Michalik, șeful Conferinței Episcopale Poloneze. În cursul vizitei cei doi ierarhi au semnat pe 17 august un apel comun la reconciliere. „Mesajul nostru este un apel către credincioşi şi către toţi, în favoarea unui test de conştiinţă urmat de o cerere de iertare reciprocă”, a declarat monseniorul Michalik, într-un interviu publicat pe site-ul agenţiei de presă catolice poloneze KAI. „Am încrederea că poporul nostru nu vrea să-şi amintească de ceea ce-a fost rău, sau mai degrabă, amintindu-şi, nu vrea să transforme această amintire în ură”, a mai declarat monseniorul. Tot el şi-a exprimat satisfacţia în legatură cu unanimitatea manifestată de episcopii polonezi în favoarea apelului comun al ierarhilor rus şi polonez.

         Relaţiile dificile pe care Polonia şi Rusia le-au întreţinut de-a lungul istoriei lor (dominaţia rusească asupra unei bune părţi a Poloniei în secolul al XIX-lea şi cei 50 de ani de comunism impus de Moscova) includ şi numeroase conflicte între catolicii polonezi şi ortodocşii ruşi. Kiril va semna aşadar un îndemn către ruşi şi polonezi să se ierte reciproc pentru ceea ce şi-au făcut unii altora în cursul istoriei.Nu toţi în Polonia îl aşteaptă însă cu braţele deschise pe patriarhul rus, văzut mai curând ca emisar al Kremlinului decât al Domnului, scrie Europa Liberă. Vizita a fost criticată de partidul de centru-dreapta Lege şi Justiţie, al fostului premier, Jaroslaw Kaczynski.

         Invitat oficial de şeful Bisericii ortodoxe poloneze, Mitropolitul Sawa, patriarhul Kiril al Rusiei s-a întâlnit oficial cu preşedintele Poloniei, Bronislaw Komorowski, cu deputaţi şi senatori. Latura religioasă a sejurului său s-a desfăşurat şi în Grabarka, un mare loc de cult ortodox din Polonia.
         Comunitatea ortodoxă din Polonia, ţară cu 38,2 milioane de locuitori, are circa o jumătate de milion de credincioşi, potrivit statisticilor oficiale. De asemenea, vizita patriarhului Kiril în Polonia a fost prima vizită a unui Patriarh al Rusiei.
16-10-2012
Citeste si:


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu