Cookies de analiza a traficului  Accept | (oricand puteti renunta la acceptul dat) Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
ACTUALITATEA religioasăNr. vizualizari: 7071

Duhul Sfânt lucrează prin copii

Tags: Duhul Sfânt; copii;
         Biserica Coptă îşi va alege patriarhul (papa) în 2 decembrie, după ce Papa Shenouda, care a condus Biserica pentru 4 decenii, a trecut la cele veşnice în martie. Creştinii copţi sunt îngrijoraţi de ascensiunea islamismului la putere în Egipt. O zecime din cei 83 de milioane de locuitori ai Egiptului sunt creştini.
            Alegerea Papei va urma o tradiţie veche, în care un copil mic alege un nume dintr-o cutie. Prin aceasta, copţii acordă Duhului Sfânt puterea de a alege din mai mulţi episcopi.
           O procedură asemănătoare, care lasă pe Dumnezeu să aleagă pe cel mai bun dintre cei buni, se desfăşoară şi în Biserica Ortodoxă a Serbiei, unde la alegerea patriarhului, se propun trei ierarhi de seamă ai Bisericii, şi apoi se trage la sorţi, nimeni având certitudinea că va fi patriarh, ci totul fiind lăsat la latitudinea Duhului Sfânt: "Părutu-s-a Duhului Sfânt şi nouă".
          Acest tip de alegeri bisericeşti sunt o sinergie între înţelepciunea oamenilor (ierarhii sunt propuşi pentru meritele lor, pentru credinţa, misiunea, jertfelnicia şi zelul lor apostolic) şi înţelepciunea cea tainică şi cu neputinţă de tâlcuit a lui Dumnezeu, care vede viitorul, friabilitatea umană, dorinţa de vindecare şi stabileşte viziunea Bisericii pe termen veşnic.
15-10-2012
Citeste si:


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu
Gigi Alecu - 03-11-2012:

anul trecut am intrebat un preot de mir cum se acorda gradele bisericesti si cum sunt evaluati preotii. Raspunsul a fost socant \"cati bani trimiti la protoerie\" Ma intreb daca nu mai conteaza - credinţa, misiunea, jertfelnicia şi zelul lor apostolic- si administrarea biserici a devenit SRL, de ce ne mai framantam de degradarea sociala si morala?

agaton - 03-11-2012:

Pentru un credincios conteaza credinta si misiunea, altfel nu e credincios! Iar raspunsul acelui preot arata tocmai ca, vazand el neregulile, este preocupat de degradarea sociala si morala. Apoi, a nu ne mai framanta sa revenim pe calea cea buna, inseamna a cadea in deznadejde, care e un pacat si mai mare. Sa nu uitam: credinta noastra este in Domnul Iisus Hristos, in capul Bisericii, nu in preoti si ierarhi, iar sfintii Bisericii sunt in cer, in Biserica biruitoare, nu in cea luptatoare. Daca vreti sa mai gasiti oameni buni, nedegradati moral, in primul rând  ii veti gasi în Biserica, in parohii, in manastiri, in protoierii, in eparhii. Aici insa sunt si mai multe duhuri rele. Totul depinde de noi, daca ii cautam in Biserica pe cei invinsi de duhurile rele (cum fac reporterii) sau pe cei biruitori.

Marian Maricaru - 05-12-2012:

Duhul Sfant lucreaza prin copii, dar in Biserica Ortodoxa, nu in „Biserica” eretica miafizita copta, care nu are Duhul Sfant, taine, episcopat si preotie valide/lucratoare etc. Nu inteleg cum poate prelua astfel de articole anti-ortodoxe o revista ce se pretinde ortodoxa, si inca „de misiune si informare”. Se observa contrariul. Nu poti face misiune daca nu marturisesti Adevarul intru Iubire si Iubirea intru Adevar. Misiunea este incompatibila cu ideile relativizante dogmatic si eclesiologic ale ecumenismului. Observ, cu durere, ca nu este prima data cand confundati lucrurile, punand pe acelasi plan Ortodoxia si erezia, sfintii ortodocsi cu „pseudo-sfintii” eretici. Post cu folos si bucurie in Duhul Sfant, Duhul Adevarului, intru care ne sfintim!

agaton - 06-12-2012:

Domnule Marian, aveţi dreptate şi totuşi… Duhul Sfânt suflă unde vrea. Locuieşte şi lucrează în Biserica Ortodoxă, dar nu e prizonier aici. Prin El păgânii devin creştini, prin El se convertesc ereticii la ortodocşi. A suflat si in oracolul idolatru de la Delfi (o dată, ca excepţie) si de ce nu ar sufla prin nişte copii. În mare, însă, aveţi dreptate. Dar dacă noi, cum ziceţi, nu mărturisim Iubirea întru Adevăr, nici dv.nu mărturisiţi Adevărul întru Iubire, căci numai iubire nu e in cuvintele „articole anti-ortodoxe; o revistă ce se pretinde ortodoxă s.a.” – şi nici adevăr. Nu puteţi spune că aveţi Duhul Sfânt dacă nu aveţi şi roadele Lui: dragostea, bucuria, pacea, îndelunga răbdare, bunătatea, facerea de bine, credincioşia, blândeţea, înfrânarea poftelor. Haideţi să ne recunoaştem reciproc că suntem ortodocşi, dar nu desăvârşiţi. La toţi ne mai lipseşte ceva ca să fim desăvârşiţi, ca tânărului bogat din Evanghelie. Nefiind uniţi, ci mereu pe sfadă, tocmai acesta este semnul că nu avem Duh Sfânt, deoarece numai El ne uneşte pe toţi într-un singur Trup. "Poruncă nouă vă dau vouă: să vă iubiţi unii pe alţii. După aceasta vă vor cunoaşte că sunteţi ucenicii Mei, că aveţi dragoste unii fată de alţii" (In. 13, 34-35)

mai mult...