Cookies de analiza a traficului  Accept | (oricand puteti renunta la acceptul dat) Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
ACTUALITATEA religioasăNr. vizualizari: 1345

Știri interne - noiembrie 2018 (RO)

Tags: catedrala;
 
România aşteaptă vizita Patriarhului Ecumenic
Mai sunt câteva zile până când Sanctitatea Sa Patriarhul Ecumenic Bartolomeu va reveni în România. Vizita sa este programată să înceapă în data de 23 noiembrie 2018, cu două zile înainte de sfinţirea Catedralei Mântuirii Neamului. Motivul principal al vizitei îl constituie sfinţirea Catedralei Mântuirii Neamului construită în Dealul Arsenalului. Slujba va fi oficiată în data de 25 noiembrie de Sanctitatea Sa împreună cu Preafericitul Părinte Patriarh Daniel şi mai mulţi ierarhi români. După întronizarea ca Patriarh Ecumenic, Sanctitatea Sa a vizitat România, de 9 ori. Patriarhul Bartolomeu s-a aflat pentru prima oară în România în anul 1993, în perioada 12-18 august. La doar doi ani după aceea, în 1995, Sanctitatea Sa a participat la festivitățile prilejuite de aniversarea a 110 ani de autocefalie și a 70 de ani de patriarhat ale Bisericii Ortodoxe Române. În anul 1997 a vizitat România de două ori, în septembrie şi octombrie, apoi a revenit în 1999, 2000, 2004, 2005. Ultima vizită în România a avut loc  în anul 2010, în perioada 26-29 octombrie. În acest timp, Patriarhul Ecumenic a oficiat, împreună cu Patriarhul României, Sfânta Liturghie cu ocazia hramului Catedralei Patriarhale, 27 octombrie, și, de asemenea, a participat la Ședința Solemnă a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în ziua de 28 octombrie. - Basilica
 
Patriarhul Daniel își dorește „ca atunci când dialogăm cu alte popoare să o facem cu demnitate, nu cu un complex de inferioritate”
Patriarhul României a spus că Unirea a fost o lucrarea care uneori s-a făcut în taină, cu rugăciune și cu speranță, informează Radio Trinitas. În cadrul lucrărilor celei de a doua sesiuni a Conferinței pastoral-misionare de toamnă din Arhiepiscopia Bucureștilor, PF Daniel a mai adăugat că Biserica a contribuit „în mod substanțial” la unitatea neamului românesc. „Este forte important să reținem că ideea aceasta de unitate nu a fost o întâmplare, ci a fost un proces îndelungat la care a contribuit biserica în mod substanțial”. „Această susținere a luptei pentru libertate națională și pentru unitate a fost pregătită nu întotdeauna într-un mod vizibil și zgomotos, ci foarte des în taină, cu rugăciune, cu speranță încât istoria tulburată a neamului s-a limpezit atunci când românii au devenit mai curajoși mai harnici și mai uniți între ei”, a precizat Patriarhul. PF Daniel a explicat care este rostul acestor conferințe: „Noi prin aceste conferințe dorim să transmitem nu doar cunoștințe de istorie, ci și convingeri patriotice și să continuăm în suflul acesta al iubirii de țară, de neam, ca atunci când dialogăm cu alte popoare să o facem cu demnitate, nu cu un complex de inferioritate”.
 
Simona Halep a primit Crucea Sf. Apostol Andrei: „Cred în Dumnezeu pentru că fără ajutorul Lui nu se poate face nimic”
„Mereu mă închin şi cred în Dumnezeu pentru că fără ajutorul lui Dumnezeu nu se poate face nimic”, a mărturisit Simona Halep marți, 6 noiembrie 2018, când a primit distincția „Crucea Sf. Apostol Andrei” din partea Arhiepiscopiei Tomisului. „Succesul dumneavoastră este și succesul tuturor românilor”, a spus Arhiepiscopul Teodosie dorindu-i sportivei ca pe lângă cununa de cea mai bună tenismenă a lumii, să primească și cununa cea mare a mântuirii. Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie a oferit Crucea Sf. Apostol Andrei celei mai cunoscute sportive născute în Constanța în contextul împlinirii a 100 ani de Marea Unire și a 140 de ani de când Dobrogea a revenit la patria mamă. Ierarhul a apreciat determinarea, credința și eforturile Simonei Halep și a spus că premiază „o persoană tânără care s-a depășit pe sine”. Ceremonia de acordare a distincției a avut loc marți dimineață în Catedrala „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Constanța. - Basilica
 
Catedrala Mântuirii Neamului a costat 110 milioane de euro, iar construcția este finalizată în proporție de 95%
Catedrala Mânturii Neamului este construită în proporție de 95%, în ceea ce privește stadiul "la roșu", însă, potrivit Patriarhiei Române, cea mai mare biserică din România mai are mult până să fie finalizată. Până în acest moment s-au cheltuit 110 milioane de euro. Într-un răspuns la solicitarea Mediafax, Patriarhia Română transmite că până în prezent, pentru Catedrala Mânturii Neamului a fost cheltutită suma de 110 milioane de euro, cu tot cu TVA. "Din această sumă, un procent de aproximativ 25% provine din donații, restul reprezentând sprijinul financiar oferit de autoritățile administrației publice centrale și locale în baza prevederilor unor acte normative", au transmis reprezentanții Patriarhiei Române. Potrivit sursei citate, Catedrala este finalizată în proporție de 95%, în stadiul "la roșu". "Din stadiul I, «catedrala la roșu», lucrările sunt finalizate în proporție de 95 %. Lucrările pe șantierul Catedralei sunt foarte avansate, lucrându-se intens la finalizarea altarului, dar și la cota + 91 m, în zona turlei principale, precum și în zonele celorlalte turle. Concomitent se efectuează laborioasa operațiune de punere în funcțiune a clopotelor și finul reglaj al acestora. Recent a fost montată structura metalică a acoperișului turlei clopotnițe", explică reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române. În ceea ce privește costurile viitoare, Patriarhia spune că nu se poate estima o sumă, "întrucât nu există încă proiectele finalizate".
"Cu banii existenți (104 milioane lei primiți la începutul lunii octombrie de la Guvern) se va termina structura de rezistență a «catedralei la roșu», ferestrele și ușile montate, acoperișul (inclusiv învelitoarea din cupru), crucile, subsolurile adiacente din vest, spațiul liturgic exterior și dependințele asimilate", mai declară reprezentanții BOR. Potrivit Patriarhiei, pe data de 25 noiembrie va fi sfințit Altarul Catedralei, în prezența Patriarhului Ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului. "Pe data de 25 noiembrie noua Catedrală va fi locul cel mai important din România, aflată doar cu câteva zile înainte de sărbătorirea celor 100 de ani de statalitate modernă și independentă: ziua de 1 Decembrie, sărbătoarea noastră națională. Ziua va începe cu slujba de târnosire (sfințirea Altarului și catapetesmei) a Catedralei Naționale (intervalul 9-10,30), care va fi urmată de slujba Sfintei Liturghii (începând cu ora 10,30). Alături de Părintele Patriarh Daniel și de toți ierarhii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române va sluji Sanctitatea Sa, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I, invitat special cu ocazia acestui mare eveniment. În intervalul 26-30 noiembrie se vor desfălura "zilele sfințirii catedralei" care vor include un program liturgic și cultural", mai transmite Patriarhia Română. – Hotnews 
 
Părintele Constantin Necula, interviu. Moment tulburător după ce a spus că se retrage
Anunțul preotului Constantin Necula privind retragerea din viaţa publică a generat uimire, oamenii transmițându-i să revină asupra deciziei. Într-un interviu acordat DC News , a afirmat că îl bucură și responsabilizează reacția lor, însă îl și tulbură. Totodată, a spus că țara se află sub un abuz de răutate fără precedent.
După ce ați anunțat că vă retrageți din viața publică, ați primit numeroase mesaje de la oameni. Vă așteptați la asemenea reacții? A fost un mesaj care v-a uimit?
Îmi pare că mi s-a dat prea mare importanță. Nu sunt decât un soldat. M-am gândit mereu cum va fi prima zi după ce voi fi murit. Acum am pregustat. Le mulțumesc oamenilor pentru că țin la mine, sper din toată inima să țină mai mult la Hristos, Dumnezeul nostru viu. Pentru ei aș vrea să fie important Dumnezeu. Să-l iubească și să-l țină în inima lor. M-a uimit reacția lor pentru că mereu mă socotesc un simplu pitic la moara Duhului Sfânt, cum am învățat să trăiesc în Hristos slujirea. Mă bucură și responsabilizează reacția lor, dar mă și tulbură. Eu sunt un nevrednic. Se vede că geme Țara după lideri, de vreme ce oamenii se entuziasmează la un nimic ca mine.
Ce înseamnă mai exact această retragere și care au fost motivele ce v-au determinat să luați o astfel de hotărâre?
Voi fi mai atent la ce invitații răspund și voi căuta să nu mai construiesc poduri cu oamenii care batjocoresc Biserica. Am remarcat cât de mare poate fi invidia, ca aliat al prostiei, și nu mai vreau să le dau prilej de invidie. Țara e sub un abuz de răutate fără precedent. Mă supun binecuvântării misiunii ce o am. În general, am refuzat să fac parte din grupuri de interes ori bârfitoare la adresa Bisericii. Sunt preot și asta mă ține viu. Promit doar să muncesc mai mult și mai atent.
Într-un interviu acordat înainte de referendumul pentru familia tradițională, ați declarat că „un om poate să pună ştampila pe "Da", poate să pună pe "Nu", poate să stea acasă, poate să facă ce vrea el. Asta nu înseamnă că înaintea lui Dumnezeu vom fi nevinovaţi. E o judecată mult mai presus decât aceea a referendumului şi a noţiunii populare". Ce spuneți la câteva săptămâni de la rezultatul referendumului?
Îmi pare rău că am avut dreptate și oamenii au văzut pe dracul unde a vrut dracul să le arate că este. Ratând un demers cât se poate de logic-democratic. Suntem dinaintea alegerilor personale în fiecare clipă, dar ca Neam o facem rar. Și, se pare, inadecvat de fiecare dată. Apoi ne plângem de comploturi, atacuri... Judecând în raport cu Împărăția lui Dumnezeu, poate am fi mai responsabili. Atât.
Raportat la propria credinţă, care a fost cea mai mare provocare de până acum?
Toate zilele au în ele astfel de provocări. Nu știu să vă răspund. Morțile și bolile celor din jur, trădările, propriile neputințe... macină toate la firea credincioasă ce o țin în mine. De fiecare dată, însă, Hristos îmi ține partea și mă scoate din prostie. Și asta nu mă face deștept, ci dator cu bucuria către El.
Părintele Constantin Necula a absolvit Facultatea de Teologie „Andrei Şaguna” din Sibiu şi este doctor în teologie. A publicat volume în care a adunat predici, studii şi articole şi a susţinut sute de conferinţe în ţară şi în străinătate. - DCNews
 
 
Linkuri la știri:
14 ONG-uri cer retragerea României din Convenția de la Istanbul – Activenews 
De ce sunt alături de Patriarhul Daniel – Averea Bisericii
Ultimele noutăți în cazul părintelui Hrisostom Filipescu – Activenews 

 

12-11-2018
Citeste si:


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu