Cookies de analiza a traficului  Accept | (oricand puteti renunta la acceptul dat) Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
ACTUALITATEA religioasăNr. vizualizari: 1688

Declarații ale Bisericii Ortodoxe Ruse pe teme de actualitate

Tags: alegeri; Albania; ecumenism;
 
  • Învestirea Președintelui reales Vladimir Putin

Patriarhul Chiril al Moscovei a oficiat o slujbă de Te Deum, cu ocazia investirii a funcție a Președintelui Vladimir Putin. Evenimentul a avut loc pe 7 mai 2018, în Catedrala Buneivestiri din Kremlin, Moscova. În aceeași zi a avut loc ceremonia solemnă de investire a Președintelui rus, la Palatul Kremlin, la care a participat și Patriarhul. Patriarhul Kirill, apoi, i-a adresat Președintelui următoarele cuvinte:

 „După alegerea dumneavoastră, de către aproape toți oamenii, în calitate de Președinte al Federației Ruse, în această zi, la investirea în funcție, aș dori să vă salut cu căldură în numele Bisericii Ortodoxe Ruse, episcopilor, clericilor, monahilor și numărului mare de credincioși care, fără îndoială, v-au sprijinit, văzând în dvs nu doar un lider care a condus cu succes statul, ci și un om devotat patriei. Un om, pentru care tradiția spirituală este propriul sine, pentru care atât prosperitatea materială cât și cea spirituală a oamenilor reprezintă o sarcină fundamentală între datoriile Președintelui."

"Ați vorbit despre necesitatea bazării pe calitățile remarcabile ale poporului nostru, pe simțul datoriei, conștiinciozitate, bunătate. Toate aceste concepte nu țin de planul material. Firește, lucrarea șefului statului se axează în principal pe rezolvarea problemelor cu care se confruntă oamenii, a problemelor materiale. Dar ele nu pot fi rezolvate favorabil dacă omul din poporul nostru este slab. De asemenea, puterea spirituală a acestui om, loialitatea lui față de aceleași principii pe care le-ați menționat astăzi - adică adevărata garanție a succesului - reprezintă adevăratul motiv al invincibilității Rusiei. Și Dumnezeu poate vedea că, sub îndrumarea dumneavoastră, toate aceste calități spirituale ale poporului nostru sunt întărite și în creștere.

Ne rugăm în special pentru tinerii noștri de astăzi, care nu au experimentat vremuri grele - nici epoca sovietică, nici anii 1990, tineri care nu pot compara perioada prezentă, cu o altă perioadă. Acei oameni care nu au trecut prin greutăți reale sunt foarte vulnerabili."

Cu această ocazie, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Ruse i-a dăruit Președintelui o icoană din secolul al XVIII-lea, a Mântuitorului Hristos, cu următoarea dedicație: „Pentru Vladimir Vladimirovici Putin, din partea Patriarhului Moscovei și al Întregii Rusii, Kirill, și a membrilor Sfântului Sinod, ca binecuvântare a muncii sale pentru binele Rusiei". - Lonews

  • Ecumenism

Șeful Departamentului pe Probleme Ecleziastice al Patriarhiei Moscovei, Mitropolitul Ilarion de Volokolamsk, nu este de acord cu cei care cred că Bisericile Ortodoxă și Romano-Catolică vor depăși, în cele din urmă, separarea lor istorică. 

"Deși bazele credinței noastre sunt identice, iar Crezul aproape similar, catolicii au avut o altă reprezentare a Duhului Sfânt. Acesta este primul punct. În al doilea rând, timp de aproape o mie de ani de existență separată a istoriei, am acumulat o mulțime de contradicții și dezacorduri", a spus Mitropolitul, pentru programul “Biserica și lumea", al canalului de televiziune Rossia 24, comentând declarația Patriarhului Constantinopolului, Bartolomeu, conform căreia întâlnirea dintre cele două ramuri ale Creștinismului ar fi inevitabilă. Mitropolitul a menționat că unele personaje, recunoscute de Biserica Romano-Catolică, sunt considerate eretice în Biserica Ortodoxă Rusă sau drept persecutori ai Ortodoxiei. "Catolicii vorbesc despre posibilitatea canonizării Cardinalului Stepinac. El a fost croat, este venerat în Biserica Catolică drept sfânt. Dar, în opinia Bisericii Ortodoxe Sârbe, a participat direct la genocidul sârbilor", a spus el.

Mitropolitul Hilarion a menționat o serie de alte argumente care arată că unirea Bisericilor nu este planificată în viitorul apropiat. Printre aceste argumente, se numără numeroasele încercări de impunere a Catolicismului asupra ortodocșilor, care au fost întreprinse de catolici în timpul Cruciadelor, iar în zilele noastre uniații din Ucraina au o activitate anti-ortodoxă - informează Interfax, citând interviul acordat postului TV amintit mai sus.

  • Vizita PF Kirll în Albania

Între 28-30 aprilie 2018 a avut loc vizita oficiala a PF Kiril, Patriarhul Moscovei și a Întregii Rusii în Albania. Patriarhul Moscovei este însoțit de Mitropolitul Ilarion de Volokolamsk, președintele Departamentului de Relații Externe Bisericești al Patriarhiei Moscovei, împreună cu alte oficialități.În prima zi a vizitei sale, Patriarhul a săvârșit un Te Deum în Catedrala ”Învierea Domnului” din Tirana. În aceeași zi, la sediul Bisericii Albaneze, a avut loc o întrevedere oficială dintre cei doi Întâi Stătători. La 29 aprilie, cei doi Patriarhi au oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala ”Învierea Domnului” din Tirana. După aceasta Sanctitatea Sa Kiril, a participat la lansarea traducerii ruse a cărții Întâi Stătătorului Albanez (Chiar și până la marginea pământului), dedicată istoriei, dar și perspentivelor contemporane a misiunii ortodoxe. În timpul vizitei, PF Kiril a oferit un interviu pentru un post de televiziune local. La 30 aprilie, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, s-a întâlnit cu Președintele Republicii Albania Ilirom Metoi, dar și cu Primul-ministru Edi Ramoi. Spre finalul vizitei sale, Sanctitatea Sa a vizitat Mănăstirea Sfântul Valile, dar și Academia de teologie a Bisericii Albaneze. - Sursa: www.patriarchia.ru

Patriarhul Kiril a susținut cu ocazia vizitei în Albania că religia este singura modalitate prin care terorismul și radicalismul pot fi combătute, informează Newsweek. „Nu văd nicio altă metodă prin care să combatem baza ideologică a radicalismului și terorismului cu excepția uneia religioase. Dacă adepții radicalismului se folosesc de adevăruri religioase pentru a-și motiva acțiunile extremiste, atunci doar religia va reuși să învingă asta”, a spus patriarhul Kiril, conform agenției RIA Novosti, fără să facă referiri specifice la anumite grupări teroriste.

În acest context, el i-a învinuit pe cei care „interpretează greșit” doctrinele religioase, ca să câștige adepți în rândul grupărilor extremiste. Doar 7% din populația Albaniei este creștin ortodoxă, conform Radio Europa Liberă. Potrivit sursei citate, Biserica Rusă a devenit un instrument pentru a propaga mesajele Moscovei în Balcani. Albania este una dintre puținele țări europene cu o majoritate musulmană în care radicalismul nu a prins rădăcini.

De asemenea, în timpul Sfintei Liturghii oficiate la Catedrala din Tirana, Patriarhul Kirill al Moscovei a spus că „vindecarea paraliticului este menită să ne reamintească faptul că Învierea lui Hristos este un medicament, un mijloc de vindecare a lumii noastre muritoare, paralizate de starea de păcat și depărtarea de Dumnezeu”și că „Învierea este cea mai supranaturală schimbare a naturii umane pe care și-o poate imagina cineva.”

Patriarhul Moscovei a reamintit de ridiculizarea Apostolului Pavel de către filosofii din Atena atunci când predica despre învierea morților: „Te vom asculta despre aceasta şi altădată” (Fapte 17:32). „Pentru un intelectual păgân din acele vremuri era de neînțeles că un om – un bob de nisip nesemnificativ într-un cosmos imens – poate să depășească o lege fundamentală a naturii ca moartea”.

Cum a înviat Biserica Albaniei

În predica sa, Patriarhul Rusiei a făcut o paralelă între învierea dreptei Tavita de către Sfântul Apostol Petru relatată în cartea Faptele Apostolilor și istoria Bisericii Ortodoxe Albaneze. „În decursul veacurilor, ea (n.ed. Biserica Albaniei) a slujit poporului său în cele mai dificile condiții; a fost distrusă aproape complet în anii îngrozitori ai persecuției atee, dar a înviat din nou pentru a-și purta slujirea față de oameni cu noi puteri cu ajutorul lui Dumnezeu,” a spus Patriarhul Moscovei la Liturghia din 29 aprilie de la Tirana.  „Învierea pentru noi este un triumf asupra răului din lume, o victorie necondiționată asupra lui. Credința în Hristos cel răstignit și înviat deschide calea către cea mai eficientă opoziție față de rău, dar și către confruntarea pașnică și plină de compasiune față de oameni.” „Forța și curajul creștinilor nu sunt în agresiune și în dorința de răzbunare, ci într-o mărturie blândă și inechitabilă a adevărului în toate condițiile, într-o dorință de a servi întotdeauna acest adevăr”.

Martiriul creștin este biruința vieții

Patriarhul a vorbit despre martiriul creștin care „nu este doar o moarte eroică în lupta pentru convingerile cuiva: în primul rând, este un act de compasiune față de cel rătăcit”. „Spunem că martirii, prin moartea lor, mărturisesc despre Hristos”. „Calea unui mucenic este un efort de a îndrepta, chiar și cu costul propriei sale vieți, neadevărul uman, de a vindeca orbirea spirituală a semenilor săi prin lumina Adevărului Dumnezeiesc”.

Patriarhul Kirill a elogiat martirii cu ajutorul cărora „bisericile noastre au supraviețuit în timpul teribilei persecuții ateiste a secolului 20: cu blândețea și adevărul mărturiei lor, au învins, au călcat în picioare moartea și suferința lumii căzute”. Martirajul creștin nu este moartea, ci tocmai opusul său, biruința vieții depline, a spus patriarhul.

Preafericitul Părinte Kirill a atras atenția că „Biserica nu este capabilă să împiedice toată durerea și toate nenorocirile pe care le va aduce în lume voia rea a omului”. „Ea se poate opune răului și morții cu arma ei unică și inconfundabilă de viață – dragostea și compasiunea pentru întregul neam omenesc”.

Vizita a culminat cu liturghia oficiată la Catedrala Învierii din Tirana a cărei construcție a fost finalizată în 2012 și care reprezintă un model al arhitecturii creștine contemporane. Catedrala a fost ridicată pe un teren oferit de guvernul Albaniei ca o compensație pentru catedrala mitropolitană demolată în 1967 de regimul comunist al lui Enver Hoxha. În ultimii 25 de ani, creștinii ortodocși albanezi au restaurat 160 de biserici și au construit tot atâtea alte locașuri de cult noi. Biserica Ortodoxă Albaneză a renăscut în ultimii peste 25 de ani după o distrugere aproape totală și aduce o contribuție notabilă la restructurarea și progresul social al țării astăzi, i-a spus Arhiepiscopul Anastasie patriarhului Kirill la primirea oficială de sâmbătă de la Catedrala Învierii. - Basilica

  • Vizita Patriarhului Irineu al Serbiei la Moscova

Patriarhii Kirill al Rusiei şi Irineu al Serbiei au coliturghisit înainte de sărbătoarea Rusaliilor în Catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova cu prilejul sărbătorii Sfinţilor Chiril şi Metodie, informează Orthochristian.

Sfinţii Chiril şi Metodie sunt socotiţi apostolii slavilor, iar sărbătoarea are o însemnătate deosebită pentru Preafericitul Părinte Kirill care îşi sărbătoreşte ocrotitorul spiritual. Alături de cei doi conducători de Biserici Autocefale au liturghisit peste 30 ierarhi, precum şi numeroşi clerici din Rusia, dar şi din Bisericile Ortodoxe surori. Slujba a fost oficiată în slavonă, greacă, sârbă, japoneză şi a inclus rugăciuni pentru pacea din Ucraina.

În cuvântul său, Patriarhul Kirill şi-a exprimat mulţumirea pentru împreuna slujire cu Preafericitul Părinte Irineu şi a vorbit despre misiunea pe care sunt datori să o desfăşoare continuând munca sfinţilor Chiril şi Metodie.

Noi ca patriarhi suntem chemaţi să continuăm munca sfinţilor Chiril şi Metodie sprijinindu-ne pe ajutorul oferit de fraţii noştri ierarhi, de cler şi poporul binecredincios.

După slujbă cei doi patriarhi au participat la un concert organizat în Piaţa Roşie cu ocazia zilei literaturii şi culturii slavone, celebrată în fiecare an în 24 mai. În cursul serii, la Catedrala Hristos Mântuitorul a avut loc o recepţie organizată cu prilejul onomasticii Patriarhului Kirill. Totodată, Patriarhul Irineu a fost premiat de Fundația publică internațională pentru unitatea popoarelor ortodoxe pentru „contribuţia remarcabilă în consolidarea unității popoarelor ortodoxe și în afirmarea și promovarea valorilor creștine în viața societății” în anul 2017.

 

 

11-05-2018
Citeste si:


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu