Sub podeaua unei biserici antice de pe insula Sveti Ivan (Sfântul Ioan) din Bulgaria arheologii au găsit, în anul 2010, câteva rămăşiţe umane (în imagine în sensul acelor de ceasornic): un arşic, un cubitus, un dinte şi o parte din craniu (împreună) şi o parte dintr-o coastă.
Recent, cercetători de la Universitatea Oxford (Marea Britanie) le-au datat cu carbon ca fiind din secolul I d. Hr. Alte indicii le-au sugerat arheologilor că ar putea fi vorba de Sf. Ioan Botezatorul. Alături de oase, care se aflau într-un sarcofag de marmură, arheologii au găsit o piatră vulcanică, cu o inscripţie în greaca veche care vorbeşte de Sfântul Ioan Botezatorul. Textul face referire şi la “servitorul Domnului, Toma”, cel care a adus probabil în Bulgaria preţioasele rămăşiţe. Una din bisericile vechi (sec. X) este închinată Sfântului Ioan Botezătorul, iar insula îi poartă numele (Sveti Ivan – Sfântul Ioan) din aceeaşi perioadă.
O analiză mai atentă a demonstrat că piatra provine din Turcia. În orasul antic Antiohia, din Turcia, a fost păstrată până în secolul al X-lea mâna dreaptă a lui Ioan Botezătorul, care în prezent se află în muzeul Topkapi din Istanbul (unde am şi fotografiat-o, de altfel, în ianuarie 2000, n.red.) Potrivit crestinortodox.ro, Biserica Ortodoxă Bulgară a recunoscut oficial autenticitatea acestor moaşte.