Cookies de analiza a traficului  Accept | (oricand puteti renunta la acceptul dat) Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
ACTUALITATEA religioasăNr. vizualizari: 2608

Nimeni nu trebuie ucis pentru ca altcineva să trăiască: Patriarhia Române față de vaccinarea obligatorie

Tags: vaccin; vaccinare;
 

Poziția oficială a Patriarhiei Române referitoare la vaccinare este că „Biserica susține programele publice de vaccinare care urmăresc scopuri terapeutice, însă este necesar să existe o informare precisă, detaliată și transparentă cu privire la toate activitățile cuprinse în procesul de vaccinare și să se stabilească responsabilitățile producătorilor și ale autorităților publice pentru erorile medicale și efectele secundare ale vaccinurilor, în cazul în care acestea apar”, se arată într-un răspuns al Patriarhiei Române trimis către un credincios care solicitase un punct de vedere în acest caz.

De asemenea, în document se precizează că „Biserica Ortodoxă Română a subliniat importanța vaccinării, fără a susține obligativitatea acestei metode terapeutice”.

În continuare, documentul precizează că „Biserica Ortodoxă Română și-a exprimat de-a lungul timpului punctul de vedere și în ceea ce privește implicațiile bioetice ale utilizării vaccinurilor, valoarea sacră a vieții umane încă de la concepție, condamnarea practicilor avortive ca păcate grave și faptul că 'nimeni nu trebuie ucis pentru ca altcineva să trăiască`, poziție publică ce se regăsește și pe pagina de internet a Patriarhiei Române, în secțiunea Bioetica”.

Documentul este semnat „din încredințarea Preafericitului Părinte Daniel” de către Pr. Ionuț Corduneanu, vicar administrativ Patriarhal.

Legea Vaccinării Obligatorii, aflată acum în dezbaterea Camerei Deputaților, a stârnit vii proteste din partea societății civile, zeci de mii de oameni protestând - de la lansarea proiectului de lege și până acum - împotriva obligativității vaccinării. 

De asemenea, numeroase personalități publice, inclusiv medici de familie, chirurgi și  parlamentari, au luat poziție împotriva acestui proiect de lege depus de Guvern. Menționăm că proiectul a fost votat în Senat, dar în Camera Deputaților - for decizional -, au fost depuse mai multe amendamente, aflate în dezbatere. -  Activenews

Puteți citi mai jos două dintre răspunsurile oferite de comunicatorii de presă ai Patriarhiei Române cu privire la Legea vaccinării obligatorii:

 
  • RFI.ro: BOR despre vaccinare: Respectăm dreptul la libertatea de opinie. Milităm pentru dreptul părintelui de a decide informat

Biserica Ortodoxă Română (BOR) susține programele publice de vaccinare care urmăresc scopuri terapeutice. Efectele secundare pot genera ezitări şi rezerve ale unor părinți, care trebuie adresate şi discutate în detaliu cu personalul medical, a transmis recent Patriarhia Română, prin intermediul unui comunicat de presă.

BOR susține însă că părinții trebuie să primească asigurări ferme, din partea autorităților și a companiilor farmaceutice. Pe de altă parte, orice intervenție medicală obligatorie încalcă anumite libertăți, afirmă, la RFI, Ionuț Mavrichi, purtător de cuvânt al Patriarhiei. În tot acest context, BOR mai transmite că preoții care se opun public, deschis, vaccinării o fac fără mandat oficial:

Ionuț Mavrichi: Biserica a susținut întotdeauna programele de vaccinare. A recunoscut întotdeauna că reprezintă un pas foarte important în medicina modernă. Raportarea nu poate fi decât una pozitivă, subliniind în același timp faptul că ezitările părinților cu privire la riscurile sau efectele secundare care sunt menționate inclusiv în prospectele medicamentelor sunt cumva firești. Trebuie adresate și discutate personal și în detaliu cu cei avizați, adică cu personalul medical. Și pe de altă parte trebuie să existe și asigurări din partea autorităților competente și a companiilor farmaceutice asupra faptului că vaccinurile provin de pildă din surse sigure. Și trebuie încă o dată stabilite responsabilitățile. Și ale producătorilor și ale autorităților publice pentru erorile medicale și efectele secundare ale vaccinurilor, în cazul în care acestea apar.

Reporter: Responsabilitățile sunt deja stabilite de lege.

I.M.: Există vreun exemplu pe care dvs. îl cunoașteți de părinte care a câștigat în instanță un proces împotriva unei companii farmaceutice?

Rep.: În unele țări.

I.M.: În alte țări, da. De aceea când dvs. spuneți că sunt precizate aceste responsabilități mă întreb dacă cineva le-a clamat în instanță vreodată.

Rep.: N-aș intra pe acest palier cu discuția. V-aș întreba dacă mesajul Patriarhiei a fost transmis și către preoții din țară. De pildă din comunitățile unde se înregistrează foarte multe cazuri de rujeolă.

I.M.: Mesajul a fost transmis pe de o parte către opinia publică, către presă. Iar pe de altă parte a fost postat pe site-ul agenției de știri a Patriarhiei Române, pe basilica.ro, de acolo fiind preluat de către presa locală bisericească și sigur că preoții au acces, sunt informați cu privire la poziția oficială a Bisericii.

Rep.: N-a fost transmisă o circulară către preoți, să le vorbească sau să-i îndemne pe enoriași să se informeze și eventual să-și vaccineze copiii…

I.M.: Nu. A fost suficientă informarea aceasta pe cale digitală. Nu cred că se pune problema să existe preoți care să nu aibă acces la internet.

Rep.: E posibil să existe și preoți care la acest moment se opun vehement vaccinării?

I.M.: Dacă există preoți care se opun vaccinării, o fac fără mandat al Bisericii. Biserica nu se poate exprima cu privire la probleme eminamente medicale. Dar poate trage semnale de alarmă atunci când apar probleme sociale. Dar pe de altă parte Biserica trebuie să respecte la rândul ei dreptul constituţional la libertatea de exprimare şi la libertatea de opinie. Nu poate interveni…Nu doar preoţi s-au exprimat. Înţeleg, din ce am văzut şi eu în media, că există  şi persoane fizice care militează împotriva vaccinării. Biserica s-a delimitat de aceştia. Nu se pune problema ca să aibă ei vreun mandat din partea Bisericii.

Rep.: Dvs personal şi apoi Patriarhia în sine, priviţi legea vaccinării ca un instrument care posibil ar putea să încalce anumite libertăţi?

I.M.: Există instanţe internaţionale care au declarat cu mulţi ani în urmă că orice intervenţie medicală obligatorie încalcă… Fără îndoială că obligativitatea unui act medical încalcă după părerea… dar nu e vorba aici de părerea Bisericii. După părerea legislaţiei internaţionale. Totul a început de exemplu cu procesul de la Nurnberg…

Rep.: Vorbim de lucruri totuşi diferite. Organizaţia Mondială a Sănătăţii invocă necesitatea vaccinării. O autoritate a statului, un minister, face o campanie de vaccinare. Aduce vaccinuri şi le distribuie. Nu sunt acestea giruri suficient de puternice pentru a convinge că e nevoie de vaccinare?

I.M.: Sigur că da. Dar în acelaşi timp a forţa părinţii…trebuie în primul rând juriştii să le spună dacă acel lucru constituie sau nu încălcarea unei libertăţi. Milităm foarte clar pentru dreptul părintelui de a decide informat.

Rep.: Ştiţi prea bine cum este situaţia în multe regiuni din România. Ştiţi care este gradul de acces la informaţie. În realitate poate că lucrurile stau un pic altfel şi informarea nu este atât de uşor de făcut.

I.M.: Informarea cu privire la vaccinuri nu cade în responsabilitatea Bisericii, ci a Ministerului Sănătăţii.

Rep.: Aţi fi deschişi la o discuţie cu cei de la MS şi punctual, la o eventuală colaborare?

I.M.: Există în acest domeniu un protocol semnat (…) care e de câţiva ani în vigoare.

Rep.: În contextul acestei epidemii de rujeolă, acest protocol s-a activat?

I.M.: Unul din demersurile pe care Biserica le-a făcut în acest sens este tocmai că mesajul de susţinere făcut public acum câteva zile. Expresia acestui dialog şi a acestui protocol. 

 

09-12-2017
Citeste si:


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu