Cookies de analiza a traficului  Accept | (oricand puteti renunta la acceptul dat) Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
Tema luniiNr. vizualizari: 2291

Episcopul românilor din Harghita și Covasna, apel către Președintele României

Tags: românism; minorități;
 Episcopul românilor din Harghita și Covasna, apel către Președintele României

Un detaliu se cere a fi menționat din start, fiind evident:  Președintele Iohannis s-a întâlnit cu liderii comunității maghiare într-o instituție publică a statului român în timp ce întâlnirea cu prefecții și comunitatea românească din cele două județe s-a întâlnit într-o catedrală. Mesajul transmis astfel de Președintele Iohannis este unul tot de desconsiderare a comunităților de români din zonă... 

Episcopul Covasnei și Harghitei, PS Andrei Moldovan, i-a înmânat președintelui Klaus Iohannis, în cadrul întrevederii de la biserica ortodoxă Sfântul Nicolae din Miercurea Ciuc, o scrisoare în care românii din cele două județe îi solicită șefului statului sprijin pentru păstrarea identității naționale și culturale. Întâlnirea a avut loc pe 18 iulie, cu prilejul vizitei preşedintelui României, Klaus Iohannis, în judeţele Harghita şi Covasna. Au trecut mulţi ani de când un şef de stat nu a mai fost în vizită oficială în cele două judeţe din centrul ţării, iar scopul acestei vizite îl reprezintă cunoaşterea problemelor locale, identificarea realităţilor zonei, dar şi a elementelor care ţin de viitoarea dezvoltare regională”, după cum a precizat purtătorul de cuvânt al preşedintelui Klaus Iohannis.

"Vă adresez aceste cuvinte în calitate de păstor al credincioșilor ortodocși români din Episcopia Covasnei și Harghitei, punându-ne nădejdea în dumneavoastră că ne veți fi alături în demersurile noastre de păstrare a identității naționale, a culturii și tradițiilor pe aceste meleaguri. Vă aducem la cunoștință că, din această perspectivă, este imperios necesară găsirea unor soluții pentru asigurarea, prin bugetul central, a suportului financiar pentru proiectele promovate de asociațiile și fundațiile culturale, religioase și civice din cele două județe, având în vedere potențialul economic extrem de redus al comunității românești în acest spațiu", se arată în scrisoarea înmânată președintelui de episcopul Andrei Moldovan.

Românii din Harghita și Covasna contează pe sprijinul președintelui pentru elaborarea unei strategii de dezvoltare economică, prioritară pentru zona Covasna-Harghita și atragerea de investitori, cu finalitate în crearea unor noi locuri de muncă și menținerea celor existente, deoarece "componenta economică este principala cale de estompare a asperităților interetnice, de eliminare a exodului populației românești din zonă și de reafluire a generațiilor tinere spre locurile natale", se arată în scrisoare.

"În același timp, ne punem speranța ca veți acorda o atenție deosebită legilor trimise de Parlament către Dumneavoastră spre promulgare, legi care, uneori, la nivelul județelor Harghita, Covasna și Mureș pot produce efecte juridice nedorite în zonă și care pot pune în pericol buna conviețuire interetnică în zonă", se mai afirmă în scrisoare. Sursa: Agerpres

Președintele, inivitat la Centenarul Marii Uniri, la Toplița

Cu aceeași ocazie, Președintele Iohannis a fost invitat de episcopul Covasnei și Harghitei la Mănăstirea Sf. Ilie din Toplița, de Centenarul Unirii Președintele României. Episcopul Andrei Moldovan i-a spus președintelui că Mănăstirea Sfântul Ilie din Toplița a fost ctitorită în curtea casei părintești a primului patriarh al României, Miron Cristea. În timpul vizitei, președintele statului a primit din partea episcopului Harghitei și Covasnei o icoană cu chipul lui Iisus Hristos, 'care să vă însoțească în marea și greaua misiune pe care o aveți de înfăptuit', pictată de măicuțele de la Mănăstirea din Izvorul Mureșului. De asemenea, președintele a primit o carte conținând operele unor autori români din județele Harghita și Covasna, precum și un dar cusut de mână, din partea Asociației Șezătoarea Românească, cu însemnele naționale.

"Vă mulțumesc primirea frumoasă pe care mi-ați făcut-o. Dragi enoriași, dragi români, sunt foarte bucuros că am ajuns astăzi în Catedrala Episcopală, unde m-ați așteptat așa frumos. Sunteți așa de frumos îmbrăcați, aveți copii frumoși și mi-ar plăcea ca aceste comunități să se dezvolte frumos și bine. Pentru mine, este un moment foarte special această vizită în catedrală, un moment pe care personal mi l-am dorit și nu este greșit să spunem că aceste lucruri, în aceste întâlniri, nu țin numai de biserică, numai de stat, ci ele țin și de noi, toți', a spus Klaus Iohannis, în interiorul catedralei.

La ieșire, președintele a declarat presei că este impresionat de primirea care i s-a făcut și și-a exprimat speranța că va reveni și va aprofunda discuțiile începute.

'În primul rând, mi-au pregătit o primire foarte frumoasă, sunt impresionat. Mi-am dorit mult să vin aici, la Catedrala Episcopală. Astăzi, am întâlnit oameni frumoși, care m-au întâmpinat cum se cuvine, cu pâine și sare, cu copii îmbrăcați în straie sărbătorești. Am discutat un pic împreună și sunt foarte bucuros că am avut astăzi această ocazie. Sper să revin cât mai de curând și să aprofundăm discuțiile începute astăzi', a declarat președintele Iohannis, la ieșirea din Catedrala Episcopală. Sursa: Agerpres

Forumul Civic al românilor: Președintele, manipulat de gazdele gălăgioase din secuime, a ignorat comunitatea de români

Conducerea Forumului Civic al Românilor din județele Covasna, Harghita și Mureș își exprimă regretul că președintele Klaus Iohannis, care a efectuat o vizită în Covasna și Harghita, nu a alocat timp și unei întâlniri cu reprezentanții comunităților românești din această zonă, în care sunt minoritari din punct de vedere numeric.

Liderul Forumului, prof. univ. dr. Ioan Sabău-Pop menționează, într-un comunicat de presă, că ar fi fost de „importanță majoră” ca președintele să fi fost informat și să cunoască direct de la sursă „problemele grave, de discriminare etnică, de deznaționalizare, de epurare la care este supusă populația românească de către unele autorități și lideri locali”.

„Surprinzător, am fost complet ignorați, nu am primit niciun răspuns și nici nu am fost primiți de președintele României, într-o întâlnire separată. Mai mult chiar, nici în plenul întâlnirii, reprezentanților comunității românești nu li s-a permis să vorbească. S-a întâmplat chiar în prezența președintelui, care nu s-a sfiit să stea solemn în picioare când s-a intonat așa — zisul imn secuiesc, care conține texte prin care românii sunt priviți de sus cu trufie nemeșească. Ne exprimăm regretul că președintele ales al tuturor românilor s-a lăsat manipulat de gazdele sale care revendică gălăgios, cu sfidătoare stăruință, drepturi ce ar proveni dintr—o istorie închipuită ce poartă reminescența vetustă a epocii feudale”, se arată în documentul citat.

Reprezentantul Forumului Civic mai menționează că, în urma vizitei președintelui Klaus Iohannis, „am rămas cu sentimentul abandonării, cu lipsa de preocupare în calendarul său public și politic pentru soarta noastră”.

Ne pare rău de adevărul pe care îl constatăm: că, la rândul său, președintele României nu dorește să știe de existența și necazurile noastre, ale românilor, numeric minoritari în zonă și pe cale de dispariție în unele localități, după ce, în continuitatea noastră multimilenară, ne-am purtat destinul printre acești munți, am ținut trează lumina civilizației prin tradițiile ce le avem ca popor statornic și creștin. Ar fi fost un prilej potrivit pentru un dialog constructiv, chiar istoric, cu efecte benefice pentru toți locuitorii județelor vizitate și un semnal pentru autoritățile locale de a păși spre normalitate. Chiar dacă statistic contăm electoral mai puțin, avem și noi dreptul la respect și tratament egal din partea președintelui, regretăm că s-a pierdut prilejul de a o face. În orizontul nostru de așteptare am fi dorit să se risipească sentimentul coincidențelor post-decembriste de până acum, în care noi românii de aici, am fost spectatori nevinovați la defilarea unei galerii triste a multora dintre demnitarii care în loc să ne reprezinte cu adevărat în forurile țării ne-au trădat, ne-au ignorat, deseori am fost dați uitării, deși existăm și mai suntem încă pe aceste meleaguri”, afirmă liderul Forumului Civic.

Referindu-se la modul în care s-a desfășurat vizita șefului statului, președintele Forumului a opinat că organizatorii, respectiv reprezentanții „puterii locale au creat aparența oficializării și autentificării marcării teritoriale simbolice a unui ținut inexistent, rupt de teritoriul României, prin cele două momente controversate, al intonării imnului și oferirii steagului secuiesc, amintind de momente istorice dramatice pentru români”.

Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș, ce reunește aproape 40 de organizații nonguvernamentale, a fost fondat în anul 2005 de un grup de intelectuali, cu binecuvântarea actualului mitropolit al Banatului, Ioan, cu scopul de a contribui la păstrarea și dezvoltarea identității naționale a românilor din cele trei județe. Sursa:

Unde a greșit și unde s-a comportat corect Președintele Iohannis
O bună analiză a rezultatelor vizitei, precum și sublinierea momentelor delicate din cadrul acesteia, găsim pe Dan Tanasa Blog: 

Vizita Preşedintelui Klaus Iohannis în județele Covasna și Harghita de ieri a marcat un moment important pentru comunitățile locale din cele două județe. Din păcate, din anumite puncte de vedere, modul în care a fost pregătită această vizită lasă loc unor speculații.

Unde a greșit Președintele Iohannis

  • În primul rând, organizarea vizitei a fost lăsată în mâna autorităților publice locale, controlate de UDMR, în timp ce prefecții celor două județe, reprezentanții statului în teritoriu, au fost complet ignorați. O astfel de vizită, de protocol zero, în care se pun la punct absolut toate detaliile, ar fi trebuit organizată de prefecți, iar cei doi prefecți ar fi trebuit să-l însoțească pe Președintele Iohannis peste tot.

Fără să-și propună acest lucru, Iohannis a subminat autoritatea prefecților în cele două județe și a transmis un mesaj eronat, acela că în acea zonă partenerii lui de discuție nu sunt reprezentanții guvernului ci grofii locali ai UDMR. Evident, este necesară cunoașterea opiniilor autoritățile publice locale din zonă, însă în această zonă există o particularitate, aceea că toată administrația publică locală este controlată de UDMR. De altfel, Iohannis s-a întâlnit cu liderii UDMR într-o instituție publică a statului, Consiliul Județean Harghita, în timp ce întâlnirea cu prefecții celor două județe a avut loc în Catedrala Episcopală din Miercurea Ciuc.

  • Apoi, Președintele Iohannis a stat la aceeași masă cu un lider UDMR trimis în judecată pentru fapte de corupție, un „penal”. Este vorba despre liderul UDMR Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita.

Dezbaterea „Coerență și transparență, exemple de bune practici la nivelul județelor Harghita și Covasna”, care a avut loc în incinta Consiliului Județean Harghita în prezența Președintelui Klaus Iohannis, a fost o mascaradă ieftină pusă la punct de UDMR cu acordul stafului prezidențial. Cu excepția primarului UDMR din orașul Covasna, toți ceilalți vorbitori (exclusiv maghiari) s-au plâns Președintelui Iohannis despre chestiuni identitare închipuite. De altfel, UDMR a dovedit o dată în plus că nu este o formațiune de oameni politice serioși ci una de circari. În primul rând pentru că, contrar protocolului stabilit, l-au forțat pe Președintel Iohannis să asculte drepți „imnul secuiesc” (imn despre care Marko Bela sau Kelemen Hunor nu știau nimic în 1990 sau 2000) iar în al doilea rând pentru că, din nou contrar protocolului stabilit, „dezbaterea” nu a fost o dezbaterea ci un prilej de campanie electorală pentru liderii ultra-naționaliști ai UDMR din zonă.

  • Românii din Covasna și Harghita au fost discriminați pe criterii etnice chiar sub ochii Președintelui Klaus Iohannis, organizatorii „dezbaterii” permițând doar unor etnici maghiari să se adreseze Președintelui, în vreme ce românilor prezenți în sală li s-a refuzat pur și simplu oportunitatea de a se adresa Președintelui. Liberalii covăsneni au reacționat public și au tansmis că sunt nemulţumiţi de faptul că niciun reprezentant al comunităţii româneşti „nu a fost lăsat să vorbească” la întâlnirea pe care preşedintele Klaus Iohannis a avut-o marţi, la sediul Consiliului Judeţean, din Miercurea Ciuc, cu reprezentanţii administraţiei publice locale din Covasna şi Harghita, transmite Agerpres preluat de Mesagerul de Covasna.

Liderul PNL Covasna, Olimpiu Floroian, care este şi consilier judeţean, a declarat pentru AGERPRES că termenul „dezbatere” menţionat în program de către organizatori a fost impropriu, întâlnirea, la care au participat circa 300 de primari şi consilieri locali şi judeţeni din cele două judeţe, printre care şi el, fiind, în fapt, o „informare” privind aspecte ce vizează comunitatea maghiară.

„Nu a fost, practic, o dezbatere, ci o informare a comunităţii maghiare despre cum trăiesc şi ce s-a întâmplat de o sută de ani încoace, de când românii îi ‘domină’. Despre asta s-a discutat. Niciun reprezentant al comunităţii româneşti nu a fost lăsat să vorbească, nu s-a putut discuta pe temele stabilite, pentru că nu s-au respectat. (…) Suntem revoltaţi de faptul că am fost martorii unui scenariu, prin faptul că atunci când a dorit să ia cuvântul un reprezentant al comunităţii româneşti, nu a fost lăsat. Şi, mai mult decât atât, cei care au luat cuvântul au fost numiţi de moderatorul dezbaterii, ceea ce ne duce cu gândul la faptul că a fost un scenariu bine gândit şi stabilit dinainte. (…) Ar fost bine ca şeful statului să ne asculte şi pe noi şi să acceptat o întâlnire cu reprezentanţii comunităţii româneşti, aşa cum i s-a cerut de fapt”, a armat Olimpiu Floroian.

Preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, a negat aceste acuzaţii, susţinând că nu a fost un gest intenţionat. „Moderatorul nu ştia etnia celor care au ridicat mâna şi care nu au putut să ia cuvântul. (…) Nu a fost nominal pe bază de listă”, a declarat, pentru AGERPRES, Tamas Sandor. În mod evident, afirmația grofului UDMR este o minciună.

În cursul zilei de luni, conducerea Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, ce reuneşte aproape 40 de organizaţii nonguvernamentale din cele trei judeţe, i-a solicitat preşedintelui Klaus Iohannis să includă în programul vizitei sale în judeţele Covasna şi Harghita şi o întrevedere cu reprezentanţii comunităţii româneşti, pentru a informat cu privire la „aspectele particulare” cu care se confruntă populaţia românească din această zonă, minoritară din punctul de vedere numeric, care este supusă unui „proces de erodare şi pierdere a identităţii naţionale”. Din păcate, Președintele Klaus Iohannis a refuzat să dea curs cererii legitime a Forumului Civic.

După dezbaterea de marţi cu autorităţile locale, la care s-a referit liderul PNL Covasna, şeful statului s-a întâlnit, tot la Miercurea Ciuc, cu episcopul Covasnei şi Harghitei, Andrei Moldovan, care i-a înmânat o scrisoare prin care românii din cele două judeţe îi solicită sprijinul pentru păstrarea identităţii naţionale şi culturale. Președintele Iohannis s-a întâlnit cu liderii comunității maghiare într-o instituție publică a statului român în timp întâlnirea cu prefecții și comunitatea românească din cele două județe s-a întâlnit într-o catedrală. Mesajul transmis astfel de Președintele Iohannis este unul tot de desconsiderare a comunităților de români din zonă. 

Unde a procedat corect Președintele Iohannis

  • Unele detalii ale vizitei Președintelui Iohannis au fost bine pregătite de către staful prezidențial.În sală nu au fost arborate nici steagul secuiesc și nici steagurile județelor Covasna și Harghita, toate trei simboluri separatiste maghiare. Panoul din spatele Președintelui Iohannis a fost inscripționat corect, mai întâi în limba oficială de stat.
  • Președintele Iohannis a procedat corect și elegant în cazul episodului cu steagul secuiesc. În mod evident, staful prezidențial a fost pregătit pentru un astfel de episod de circ, pus la punct de UDMR. Grofii UDMR nu puteau rata o nouă poză cu steagul secuiesc și un important lider, mai ales că de această dată sperau la o poză cu Președintele Iohannis și steagul secuiesc. Iohannis a procedat elegant și i-a arătat grofului UDMR că nu coboară la nivelul lui. De altfel, Iohannis nici măcar nu a pus mâna pe steagul secuiesc.
  • Mesajele transmise de Președintele Iohannis au fost echilibrate și au dovedit că, deși a susținut că a venit să se informeze, domnia sa cunoaște foarte bine realitățile zonei. „Este o problemă care trebuie depășită, pentru că doar astfel putem conviețui în armonie, dar și pentru că doar așa le putem asigura acestor tineri un viitor. Maghiarii bine educați au dreptul la șansa de a-și construi o carieră, fiind capabili să lucreze și aici, dar și la București sau în orice altă parte a țării. De aceea, reprezentanții comunității maghiare și ai Ministerului Educației trebuie să se așeze la masa dialogului și să găsească urgent soluțiile cele mai bune. Să nu îi privăm pe copiii și pe tinerii maghiari de aceste oportunități, să nu le limităm viitorul din cauza unor concepții care țin uneori prea mult de politicianism și prea puțin de oameni”, a afirmat șeful statului citat de Agerpres.
  • De asemenea, Președintele Iohannis a tranșat și subiectul autonomiei teritoriale pe criterii etnice, subiect pe care liderii UDMR sperau să primească un semnal pozitiv de la sasul Iohannis. „Descentralizarea este obligatorie, regionalizarea este de dorit, dar numai dacă duce la modernizarea administrației, dar autonomia pe criterii etnice nu este de dorit, fiindcă ar inhiba dezvoltarea”, a declarat marți președintele Klaus Iohannis citat de Agerpres.

Per ansamblu, organizarea vizitei Președintelui Klaus Iohannis, foarte binevenită în zonă, putea fi îmbunătățită. Comunitatea de români din zonă este obișnuită să fie ignorată de către autoritățile de la București. Cei care au pierdut însă sunt liderii UDMR pentru că nu au găsit în minoritarul sas Iohannis un interlocutor în chestiunea autonomiei sau măcar o poză cu steagul secuiesc. Sursa: Dan Tanasa Blog

 

 

27-07-2017
Citeste si:


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu