Cookies de analiza a traficului  Accept | (oricand puteti renunta la acceptul dat) Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
ACTUALITATEA religioasăNr. vizualizari: 2431

COMUNICAT - UPDATE | Se convoacă şedinţa de lucru a Sinodului Permanent al BOR

Biroul de Presă al Patriarhiei Române
Tags: ;
COMUNICAT - UPDATE | Se convoacă şedinţa de lucru a Sinodului Permanent al BOR

 

Urmare solicitării Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, de convocare a Sinodului Permanent „în vederea cercetării presupuselor abateri de natură morală de care este acuzat Preasfinţitul Părinte Corneliu, Episcopul Huşilor” şi urmare referatului Cancelariei Sfântului Sinod nr. 7600 din 17 iulie 2017 privind necesitatea unor precizări statutare şi regulamentare referitoare la cercetarea şi judecarea unui ierarh, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, Preşedintele Sfântului Sinod, a convocat Comisia pentru Statut şi regulamente a Bisericii Ortodoxe Române în zilele de 27 şi 28 iulie 2017 şi şedinţa de lucru a Sinodului Permanent în zilele de 17 şi 18 august 2017.

Fixarea acestor date ţine cont de prevederile statutare şi regulamentare care nu permit cercetări disciplinare în posturi, inclusiv postul Adormirii Maicii Domnului (1-14 august), precum şi de necesitatea unui cvorum de 2/3 din membrii Sinodului Permanent pentru validitatea şedinţelor de lucru ale acestuia.

Biroul de presă al Patriarhiei Române

UPDATE:

Patriarhia: Sfântul Sinod va sancționa ferm orice caz major de imoralitate apărut în rândul clerului înalt / Vom analiza cu maxim discernământ posibilele cazuri smintitoare de corupție morală

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Romane, Vasile Bănescu, a declarat, sâmbătă, pentru News.ro, ca Sinodul BOR "va analiza și sancționa ferm orice caz major de imoralitate apărut în rândul clerului înalt", adăugând că preoții implicați în scandalurile publice din ultima perioadă, "de crasă imoralitate", trebuie "să-și asume situațiile scandaloase în care au ajuns, să se autosuspende din funcțiile pe care le au, daca știu că sunt cu adevărat vinovați, și să nu facă un și mai mare rău Bisericii care le-a acordat cândva încrederea și o misiune la înălțimea căreia nu s-au putut ridica".

"Este evident, toate aceste cazuri în cascadă vor constitui un prilej de intensă reflecție a autorităților bisericești la nivelul eparhiilor, dar și la nivelul Sfântului Sinod, în legătură cu selectarea mai riguroasă a tuturor celor ce urmează a fi aleși pe viitor în funcții reprezentative în Biserică. Urmează o necesară perioadă a cernerii celor ce reprezintă Biserica lui Hristos în societate. Cazurile punctuale(!) de crasă imoralitate sunt ale unor persoane care trebuie să-și asume situațiile scandaloase în care au ajuns, să se autosuspende din funcțiile pe care le au, dacă știu că sunt cu adevărat vinovate, și să nu facă un și mai mare rău Bisericii care le-a acordat cândva încrederea și o misiune la înălțimea căreia nu s-au putut ridica", a afirmat Vasile Bănescu.

El a precizat că Patriarhia Română va analiza "cu maxim discernământ posibilele cazuri smintitoare de corupție morală" si toate acele persoane care "prin acțiunile lor contribuie la discreditarea imaginii, a mesajului și a discursului public al Bisericii în societate". "Sfântul Sinod va analiza și sancționa ferm, de câte ori acest lucru se va impune, orice caz major de imoralitate apărut în rândul clerului înalt, care prin consecințele lui mediatice va periclita încrederea firească de care Biserica Ortodoxă Română se bucură în societate. Nu trebuie ignorat însă nicio clipă, mai ales în contextul atât de regretabil și recent creat, raportul existent în orice instituție, acela dintre "uscături și pădure". Exact acele persoane din cler ajunse azi în centrul unor scandaluri mediatice nu reprezintă Biserica, iar plecarea lor din funcțiile pe care doar printr-o nefericită întâlnire cu propria vocație au ajuns să le ocupe, va ajuta Biserica să respire firesc și fertil duhovnicește în societatea pe care aceasta o slujește cu demnitatea și devotamentul tuturor celor care o reprezintă cu adevărat", a mai spus Bănescu. – Hotnews.ro

 

 

18-07-2017
De acelasi autor:


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu