Patriarhia Română, despre chipul Patriarhului Daniel pe clopotele de la Catedrala Neamului: Este o tradiţie justificată. Este o pecete ascunsă la care nu ajunge nimeni cu privirea niciodată
Efigia chipului Părintelui Patriarh pe clopotele Catedralei Naţionale este justificată de o tradiţie legată de importanţa gestului făcut de ctitorul spiritual al lăcaşului de cult. Chipul patriarhului, alături de alte două însemne de pe clopot, respectiv Steaua şi Crucea patriarhală, reprezintă pecetea ascunsă pe care nu o vede nimeni, niciodată, ţinând cont de înălţimea la care se montează clopotele, a explicat, pentru News,ro, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu.
"Preafericitul Părinte Patriarh Daniel este ctitorul spiritual al Catedralei Neamului. Este o tradiţie justificată de importanţa gestului făcut pentru ridicarea noului lăcaş de cult. Nu este un gest de mândrie, aşa cum încearcă unii, maliţios, să acrediteze. Este o pecete ascunsă la care nu ajunge privirea nimănui, ţinând cont de locul unde sunt montate clopotele", a spus purtătorul de cuvânt al Patriarhiei în legătură cu turnarea în bronz a chipului Patriarhului, pe exteriorul clopotelor de la Catedrala Neamului.
Vasile Bănescu a mai spus că înscrisurile de pe clopot rămân ca mărturie pentru viitor, aşa cum rămân, în toate bisericile, chipurile ctitorilor.
De altfel, în 2008, când au fost schimbate clopotele de la Catedrala Patriarhală, reprezentanţii fabricii de clopote Grassmayr au explicat că este o tradiţie a bisericii creştine să aibă inscripţie cu chipul Întâistătătorului bisericii respective.
"În săptămâna în care am primit comanda de la PF Daniel au mai venit două comenzi: una de la Vatican, cu chipul Papei Benedict al XVI-lea şi alta din Italia, cu chipul Papei Ioan Paul al-II-lea”, spunea, în septembrie 2008, directorul turnătoriei de clopote Grassmayr, din Innsbruck.
În primăvara lui 2008, au început ample lucrări de restaurare a Catedralei patriarhale, în acelaşi timp avându-se în vedere şi achiziţionarea a patru noi clopote care le-au înlocuit pe cele vechi, deteriorate, din clopotniţa de pe Dealul Patriarhiei.
Cele patru clopote au fost binecuvântate, după o veche rânduială liturgică păstrată cu stricteţe în Ortodoxie, de o delegaţie a Patriarhiei Române, în timpul turnării lor, la turnătoria de clopote Grassmayr, din Innsbruck, mai arată reprezentanţii Patriarhiei. Şi clopotele Catedralei Patriarhale au însemnele patriarhale: steaua, crucea şi chipul Patriarhului Daniel, precizează instituţia religioasă.
În 2008 s-au împlinit 350 de ani de când Biserica actualei Catedrale patriarhale, ctitorită de voievodul Ţării Româneşti, Constantin Şerban Basarab (1654-1658), a fost sfinţită de patriarhul Macarie al Antiohiei şi al Întregului Orient, împreună cu mitropolitul Ştefan al Ţării Româneşti şi cu episcopii de Râmnic şi de Buzău.
Primul dintre cele şase clopote ale Catedralei Mântuirii Neamului a fost turnat tot la Innsbruck în 11 noiembrie 2016 şi cântăreşte 25 de tone, fiind acordat pe Do diez (gama zero).
Executat din bronz, clopotul are un sunet pur, conferit atât de calitatea materialelor, cât şi de tehnica folosită. Măsurând 3,3 metri înălţime şi 3,3 metri lăţime, clopotul turnat în data de 11 noiembrie este cel mai mare dintre cele şase clopote ale Catedralei Mântuirii Neamului, precizează Patriarhia.
În 21 aprilie, vor fi turnate celelalte cinci clopotele destinate Catedralei Mântuirii Neamului. Procesul constă în mai multe etape. Aliajul, încălzit la o temperatură de 1.150 de grade Celsius, va fi turnat în forma clopotelor. Urmează apoi răcirea controlată, într-o perioadă mai lungă de timp. Clopotele turnate la Innsbruck în Austria au o garanţie de 15 ani şi o viaţă apreciată la peste 400 de ani. - Sursa: news.ro
Un val de comentarii a venit după ce s-a aflat faptul că chipul Patriarhului României apare imprimat pe clopotele de la Catedrala Neamului.
Patriarhia Română a precizat că este o tradiție justificată de importanța gestului făcut de ctitorul spiritual al lăcașului de cult. Chipul patriarhului, alături de alte două însemne de pe clopot, respectiv Steaua și Crucea patriarhală, reprezintă pecetea ascunsă pe care nu o vede nimeni, niciodată.
Deputatul Daniel Gheorghe a transmis un mesaj celor care sunt indignați în privința acestor aspecte și a precizat că „clopotul este un simbol spiritual al luminii și universalitatii care în momente dificile poate deveni, nu doar folositor, ci și salvator”.
„Vad ca e iarăși un val de indignare artificiala cu privire la dimensiunea clopotului de la Catedrala Mântuirii Neamului. Probabil ca utilitaristii care au impresia ca pentru o mare catedrala se poate folosi un clopoțel de mergi cu el la plugușor omit câteva aspecte: clopotele au fost cele care au bătut la fiecare invazie turco-islamista, tot clopotele au anunțat dezastre precum cutremure, incendii, inundații și mai recent bombardamente pe timp de război. Așadar, domnilor, nu uitați, clopotele au salvat și pot salva vieți! Și la Marea Unire și alte momente istorice de mare însemnătate tot clopotele au bătut, nu s-au dat mesaje pe grupuri de wattsapp ori s-a strigat din gură în gură să audă toată țara. Discursul secularist, perfid în esență asemeni tartorului nevăzut din spate, nu doar că neagă evidența și nu respectă dreptul la libertate religioasă dar vine și cu argumente puerile de genul „ce vor zice turiștii cazați la hotelurile din jur" etc. Turiștii străini vor zice spre exemplu că e foarte bine; înainte de a vizita Casa Poporului se vor minuna, unii închina, după confesiunea fiecăruia, la Catedrala Mântuirii Neamului. Lor o sa le placă! Deranj fonic înseamnă curse ilegale de mașini, spectacole de manele și behaituri comerciale ori dat cu târnăcopul la prima oră. Clopotul este un simbol spiritual al luminii și universalitatii care în momente dificile poate deveni, nu doar folositor, ci și salvator! Sunt deputat al Partidului Național Liberal și cred cu tărie că, la 140 de ani de la obținerea oficială a Independentei de Stat a României și la 100 de ani de la Marea Unire, Catedrala Mântuirii Neamului nu este doar o prioritate națională ci și dovada evoluției și a împăcării neamului românesc atât cu sine însuși cât și cu ceilalți și mai ales cu realitatea duala spirit - materie, sacru - profan în care se mișcă și rezistă de milenii!”, a scris Daniel Gheorghe pe contul său de Facebook. - Sursa: activenews.ro
08-04-2017