Cookies de analiza a traficului  Accept | (oricand puteti renunta la acceptul dat) Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
ACTUALITATEA religioasăNr. vizualizari: 4861

Stareţul Schitului Rădeni, ameninţat cu caterisirea pentru nepomenirea ierarhului

Tags: sinod panortodox; schismă; nepomenire;
Stareţul Schitului Rădeni, ameninţat cu caterisirea pentru nepomenirea ierarhului

 

Mitropolitul Moldovei, în război cu un „schismatic“. Stareţul Pamvo, ameninţat cu caterisirea pentru nepomenirea lui.  ÎPS Teofan: „Se face vinovat de schismă“ 

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a dat prima sancţiune în scandalul neînţelegerilor provocate de Sinodul din Creta. Preotul Pamvo Jugănaru, stareţul Schitului Rădeni din Neamţ, a fost acuzat de schismă şi sancţionat cu un avertisment scris. Mitropolia Moldovei şi Bucovinei (MMB) a dat prima sancţiune în scandalul schismaticilor care contestă deciziile şi textele adoptate de Sinodul din Creta. Mitropolia ieşeană a decis să sancţioneze atitudinea ostilă a stareţului Pamvo Jugănaru de la Schitul „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Rădeni, judeţul Neamţ, unul dintre clericii care au oprit pomenirea la slujbe a superiorul canonic ÎPS Teofan, mitropolitul MMB. Hotărârea vine după aproape jumătate an în care ÎPS Teofan a fost ţinta unui atac fără precedent în Biserica Ortodoxă Română. Încă din august, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a fost ameninţat de un grup de clerici şi credincioşi că nu va mai fi pomenit la slujbe dacă nu se dezice de textele adoptate de Sinodul din Creta, respectiv de ecumenismul promovat de acestea. Până în prezent, exponenţii mişcării anti-sinod au trimis către MMB numeroase scrisori prin care contestă sinodul din insula grecească. În replică, administraţia mitropoliei prin exarhatul mănăstirilor a cercetat mişcarea „schismatică” din rândul mănăstirilor şi pe 22 decembrie a dat prima sancţiune în acest sens. Pedeapsa îl vizează pe ieromonahul Pamvo Jugănaru, stareţul Schitului „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Rădeni, judeţul Neamţ, cel care a informat MMB pe 16 decembrie că nu-l mai pomeneşte pe ÎPS Teofan la slujbe. Călugărul este acuzat de schismă şi a fost sancţionat pentru neîndeplinirea rânduielilor bisericeşti cu un avertisment scris, următoarea sancţiune prevăzută de canoanele bisericeşti fiind caterisirea, după cum arată MMB.

„Având în vedere că nepomenirea chirirarhului intră sub incidenţa prevederilor art. 11 alin 1 din Regulamentul Autorităţilor Canonice Disciplinare şi al Instanţelor de Judecată ale Bisericii Ortodoxe Române (denumit în continuare Regulament): schisma este despărţirea de Biserică prin acţiuni sau interpretări publice deosebite ale unor norme de disciplină, morală şi cult din învăţătura şi Tradiţia Bisericii sau nesupunerea şi refuzul de a asculta de autoritatea bisericească, după ce i s-a atras atenţia în scris, şi se sancţionează astfel: 1. în cazul clericilor, cu destituirea din slujirea clericală sau caterisirea”, se arată în documentul emis de MMB şi semnat de arhimandritul Nichifor Horia, exarhul mănăstirilor. Potrivit actului respectiv, în şedinţa Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Iaşilor de pe 22 decembrie, ÎPS Teofan a decis sancţionarea ieromonahului Pamvo Jugănaru cu un avertisment scris. „Ţinând cont de propunerile formulate de Sectorul exarhat, în temeiul prevederilor canoanelor 31 Ap., 39 Ap., 6 Sin. II Ec., 13 sin. I – II Constantinopol şi în aplicarea art. 11, alin 1 din Regulament, care prevede atragerea atenţiei în scris, ca procedură premergătoare sancţionării pentru săvârşirea abaterii de schismă, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan, în cadrul permanenţei Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Iaşilor din data de 22.12.2016, a decis următoarele: Ieromonahul Pamvo Jugănaru de la Schitul ,,Sf. Cuvioasa Parascheva” Rădeni, jud. Neamţ, se sancţionează cu pedeapsa prevăzută de art. 4, lit. a din Regulament: dojană arhierească scrisă”, se mai precizează în documentul citat. MMB subliniază ulterior că, dacă stareţul schitului din Neamţ continuă să nu-l mai pomenească la slujbe pe mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, acesta va fi caterisit.

 „Se atrage atenţia Ieromonahului Pamvo Jugănaru că, prin dojana arhierească scrisă este împlinită procedura avertismentului scris precizată de art. 11, alin 1 din Regulament şi în cazul în care va continua nepomenirea chiriarhului la Sfânta Liturghie, precum şi la celelalte sfinte slujbe, se face vinovat de săvârşirea abaterii de schismă, urmând a suporta consecinţele canonice şi regulamentare bisericeşti.” Decizia mitropoliei ieşene vine la o zi după ce Patriarhia Română a emis un comunicat de presă prin care anunţa că preoţii implicaţi în acţiuni de răzvrătire şi denigrare a Sinodului din Creta „vor fi chemaţi la îndreptare prin dialog paşnic şi lămurire canonică privind gravitatea dezbinării şi a tulburării păcii şi unităţii Bisericii”. În acelaşi comunicat, Patriarhia Română anunţa că preoţii care vor persita în atitudinea ostilă faţă de Sinodul din Creta şi vor continua să tulbure pacea şi unitatea Bisericii vor primi sancţiuni administrative şi canonice disciplinare. „Sancţiunile administrative şi canonice disciplinare se vor aplica spre îndreptarea clericilor, monahilor şi mirenilor care persistă în starea lor de răzvrătire şi dezbinare, tulburând pacea şi unitatea Bisericii”, se nuanţa în informarea BOR. De aproape jumătate de an, în sânul BOR mocneşte un scandal uriaş determinat de participarea delegaţiei României la Sinodul din Creta, în perioada 17-26 iunie 2016. Semnarea documentelor aprobate în cadrul acestei întâlniri a stârnit reacţii virulente printre clericii din mănăstiri. Principalul înscris care a provocat nelinişte a fost „Relaţiile Bisericii Ortodoxe cu ansamblul lumii creştine“. Sursa: Adevarul

În situație asemănătoare se află și:

06-01-2017
Citeste si:


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu
Nedelea Ligia - 06-02-2017:

Într-un moment istoric atât de greu, în care legea dominoului pare să funcționeze după reguli umane, sub imperiul răului, e nevoie de mare înțelepciune. Scindarea Bisericii din Moldova a fost folosită și în trecut pentru scindarea mai mare, cea de Bucovina. Îmi recunosc nepriceperea și neputința, dar pot să sper ca, peste ani, tot acest rău să fie de domeniul trecutului: "Ce e val, ca valul trece...". Doamne ajută.