În timpul lucrărilor de restaurare efectuate la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, un grup de arheologi a descoperit miercuri, 26 octombrie 2016, lespedea (catafalcul) pe care a fost aşezat trupul Mântuitorului Iisus Hristos după răstignirea Sa, anunţă National Geographic citat de basilica.ro. Acest catafalc de piatră calcaroasă nu a mai fost văzut din anul 1555 d. Hr., fiind acoperit cu marmură.
Preafericitul Părinte Teofil, Patriarhul Ierusalimului, însoţit de Mitropolitul Isihie de Kapitoliada, Arhiepiscopul Aristarh al Constantinei şi alţi părinţi hagiotafiţi (din comunitatea Sfântului Mormânt), s-au deplasat miercuri la Biserica Învierii pentru a fi martori ai descoperirii, a transmis Patriarhia Ierusalimului într-o precizare a secretariatului Sfântului Sinod.
În ediculul (baldachinul) Sfântului Mormânt, unde se află lespedea pe care a fost aşezat trupul lui Hristos, au intrat, de asemenea, Francesco Patton, Custodele Ţării Sfinte, şi reprezentanţi ai comunităţii armene. În martie 2016, comunităţile religioase ale Bisericii Sfântului Mormânt au convenit să demareze lucrările de restaurare la baldachinul Sfântului Mormânt. Lucrările sunt preconizate să se încheie în primăvara anului viitor.
UPDATE: Descoperire minunată! Cercetător: îmi tremură genunchii!
Până în noaptea de 28 octombrie, cu doar câteva ore înainte ca Sfântul Mormânt să fie resigilat, patul de înmormântare original din calcar a fost dezvăluit intact.
"Sunt absolut uimit. Genunchii îmi tremură un pic, pentru că nu mă așteptam la acest lucru", a declarat Fredrik Hiebert, arheolog al National Geographic. "Nu putem spune 100 la sută, dar pare să fie vizibilă dovada că locația Mormântului nu s-a pierdut de-a lungul timpului, ceea ce oamenii de știință și istoricii s-au întrebat de zeci de ani".
De asemenea, cercetătorii care studiază locul îngropării lui Mântuitorului Hristos de la Mormântul Sfânt din Ierusalim, s-au lovit de un fenomen inexplicabil în timpul lucrărilor; nişte interferenţe, mai exact nişte unde electromagnetice au deconectat dispozitivele de măsurare ale specialiştilor, informează Interfax-Religie, preluată de altarulcredintei.md. După cum se mai precizează de către cercetători, din Mormântul Sfânt iese o “bună mireasmă”.
Se va cunoaște forma originală a Mormântului Mântuitorului
Potrivit experților, această piatră este acoperită cu marmură datând de pe la anul 1555, poate chiar mai de demult. Potrivit National Geographic, care a avut exclusivitate în ipostazierea evenimentului, analiza pietrei "va oferi o perspectivă asupra formei originale a Mormântului și, totodată, a modulului în care starea lui a evoluat (...), de la identificarea sa de către Sfânta Elena, mama Sfântului Constantin, în anul 326 după Hristos".
"Marmura care a acoperit mormântul a fost trasă și am avut o surpriză uriașă să descoperim ce materiale există aici. Va fi o analiză știintifică lungă, dar în sfârșit avem ocazia să vedem structura inițială unde a fost depus trupul Mântuitorului" a spus arheologul Fredrik Hiebert pentru The Guardian.
Un arheolog care însoțește echipa de restaurare a declarat că testele radar penetrante au stabilit că pereții peșterii sunt, de fapt, în picioare - la o înălțime de aproape doi metri și conectați la roca de bază - în spatele panourilor marmorate ale camerei din centrul Bisericii Sfântului Mormânt din Ierusalim.
Se va putea urmări cercetarea Mormântului în timp și spațiu real
"Suntem într-un moment critic al lucrării la Altar", a declarat Antonia Maropoulou, om de știință responsabil cu restaurarea. "Tehnicile pe care le folosim pentru acest monument unic le va permite oamenilor să vadă cercetările noastre, ca și când ei înșiși s-ar fi aflat în Mormântul lui Hristos".
Un eveniment istoric, odată la 200 de ani
"Este un eveniment care are loc la 200 de ani", subliniază preotul Alliata. Ultima oara s-a întâmplat după incendiul din 1808, care a distrus Mormântul".
"Pentru a proceda la injectarea de mortar, necesară în cadrul lucrărilor, a trebuit să verificăm că Mormântul este protejat în mod adecvat", a declarat, pentru publicația franțuzească La Croix, preotul franciscan Eugenio Alliata, profesor de arheologie, specialist în probleme legate de Sfântul Mormânt, cu reședința în Ierusalim. Se cunoaște că protecţia de marmură a mormântului este susţinută de decenii de o structură metalică. Această structură susţine ansamblul blocurilor de marmură care altfel s-ar desprinde, odinioară din cauza intemperiilor, iar în prezent în urma afluxului zilnic al miilor de pelerini şi turişti.
Este o oportunitate ca Știința să reconfirme adevărul biblic
Alexei Yudin, teolog din Moscova a declarat pentru publicația rusească Sputnik că "... în ceea ce-i privește pe sceptici, ei doresc dovezi. Teologia a parcurs un drum lung, făcând mari descoperiri care ar fi trebuit să spulbere orice îndoială...". El a menționat în context descoperirea Pergamentelor de la Qumran, de pe țărmul de nord-vest al Mării Moarte, care datează din ultimele trei secole înainte de Hristos și din primul secol al erei noastre. Aceste texte sunt de o mare importanță istorică, religioasă și lingvistică, deoarece includ cele mai vechi manuscrise cunoscute care sa fi supraviețuit vreodată, incluse în Biblia canonica ebraică, alături de manuscrisele deuterocanonice și extra-biblice. "Sulurile de Pergament din Peșterile Qumranului sunt dovada existenței unei comunități căreia i-ar fi aparținut cel mai probabil Sfântul Ioan Botezătorul. Acest lucru înseamnă că avem dovada istorică a [ceea ce se spune în Biblie]", a continuat Yudin.
De asemenea, Rectorul Institutului de Psihologie, Christian Andrei Lorgus, a menționat descoperirea, în anul 1961, a unei plăci de calcar în Israel, cu numele lui Ponțiu Pilat și cu înscrisul "prefectul Iudeii", pe suprafața sa.
S-au făcut pregătiri minuțioase pentru restaurare
Restaurarea Mormântului Sfânt a început prin pregătirea şantierului de lucru, astfel încât accesul pelerinilor şi al turiştilor să se poată desfăşura normal în cele opt luni, cât vor dura lucrările, potrivit AFP, citat de Agerpres. Au fost montate schele în jurul lăcaşului, precum şi panouri albe de protecţie. O structură metalică a fost, de asemenea, amplasată în faţa uşii mormântului pentru a proteja turiştii care vor veni să viziteze această biserică atunci când vor fi început efectiv lucrările.
Cum vor decurge lucrările
Ediculul de protecţie ridicat sub cupola bisericii de pe locul grotei unde, conform tradiţiei creştine, a fost aşezat trupul lui Hristos după moartea sa, va fi demontat şi restaurat în mod identic, a precizat Custodia Sfântului Mormânt. Doar piesele prea fragile sau sparte vor fi înlocuite; plăcile de marmură care vor putea fi conservate vor fi curăţate, iar structura de sprijin a acestor plăci va fi consolidată.
Finanțarea lucrărilor
Lucrarea va fi finanţată de cele trei confesiuni creştine majore ale Sfântului Mormânt (ortodocşi, franciscani şi armeni) precum şi prin contribuţii publice şi private. Restaurarea, încredinţată unei echipe din Grecia, este de aşteptat să dureze opt luni şi să fie finalizată la începutul anului 2017. Restaurarea a început în urma cu doi ani și a costat 4 milioane de euro.
De ce era necesară o astfel de restaurare
Ediculul construit între anii 1809-1810 în stil baroc otoman, după un incendiu care a afectat întreaga bazilică, este cea mai veche construcţie datată după secolul al IV-lea, de pe locul mormântului lui Hristos. Construcţia a fost afectată repede, dând semne de slăbiciune şi scufundându-se sub propria greutate, fiind expusă intemperiilor printr-o deschidere spre cer din cupola bisericii. Factorii de mediu din epoca contemporană au accelerat degradarea, alături de prezenţa vizitatorilor, a căror respiraţie sporeşte umiditatea ambiantă şi alterează mortarul. Lumânările care ard la câţiva centimetri de această construcţie provoacă tensiuni termice asupra marmurei şi depuneri groase negre şi uleioase, menţionează AFP, citată de România Liberă.
O interesantă galerie foto poate fi vizionată pe doxologia.ro.
07-11-2016
Citeste si: | |