Cookies de analiza a traficului sunt inactive, dar pot fi activate prin click pe Accept | Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
ACTUALITATEA religioasăNr. vizualizari: 1549

A fost târnosită prima biserică închinată Sfântului Porfirie Kavsokalivitul

Tags: Porfirie;
A fost târnosită prima biserică închinată Sfântului Porfirie Kavsokalivitul

Prima biserică închinată Sfântului Cuvios Porfirie Cavsocalivitul a fost sfinţită marţi, 10 mai 2016, în localitatea Iraklion din Langada, informează imlagada.gr. Slujba de sfinţire şi prima Sfântă Liturghie au fost oficiate de Preafericitul Părinte Ieronim, Arhiepiscopul Atenei şi al întregii Elade. Împreună cu Preafericirea Sa au coliturghisit mai mulţi ierarhi ai Bisericii Greciei. Printre clericii care au luat parte la eveniment s-au numărat și starețul Sfintei Mănăstiri Iviron din Sfântul Munte Athos, Arhimandritul Natanail, precum și fostul stareț al aceleiași mănăstiri, Arhimandritul Vasilios Gontikakis. La eveniment au participat diferiţi reprezentanţi ai autorităţilor de stat şi locale.

Slujba târnosirii a început cu o litanie făcută în jurul bisericii, cu Sfinte Moaște. Deși slujba s-a săvârșit într-o zi de lucru, credincioșii evlavioși au fost prezenți în număr mare la momentul deosebit al Mitropoliei de Langada, Litis și Rentinis. La finalul slujbei, Mitropolitul Ioannis de Langada, Liti şi Rentini a mulţumit Arhiepiscopului Atenei pentru participarea la slujbele dedicate sfinţirii locaşului de cult, oferindu-i în semn de recunoştinţă cea mai înaltă dinstincţie a Mitropoliei:Crucea de aur a Sfântului Apostol Pavel şi a Sfinţilor Chiril şi Metodie.

În cuvântarea sa, Mitropolitul Ioannis a spus că „Sfântul Porfirie a fost un prieten adevărat al lui Iisus Hristos, un om nefăţarnic şi cu un cuget bisericesc adevărat”. De asemenea, a menţionat faptul că Sfântul Porfirie a ales acel loc pentru a i se ridica o biserică în chip minunat. În omilia sa, Mitropolitul de Langada a subliniat faptul că „Biserica poate avea duşmani, dar îi priveşte pe toţi cu aceeaşi dragoste nemicşorată, pentru că scopul ei este acela de a călăuzi oamenii către Dumnezeu”.

La rândul său, Arhiepiscopul Ieronim a mulţumit pentru invitaţie şi pentru conferirea distincţiei, făcând referire totodată la faptul că scopul episcopilor este acela de a fi în slujba oamenilor. „Patria noastă se află pe un drum dificil” a afirmat Arhiepiscopul adăugând că „toate chinurile noastre vor continua şi probabil că greutăţile se vor înmulţi, dar să urmăm sfatului Sfântului Porfirie care a zis: răbdare şi ochii îndreptaţi spre cer!”

Preafericitul Părinte Ieronim a subliniat nevoia unei sinergii (conlucrări) cu Dumnezeu şi a transmis un mesaj către autorităţile prezente la eveniment: „Sunt bune conferinţele şi participările la evenimente, dar acestea sunt ca nişte aspirine care opresc durerea pentru puţin timp şi nu vindecă boala. Avem nevoie de anticorpi. Este timpul să gândim cu toţii şi să ne asumăm responsabilităţile. Să nu căutăm să transmitem altora propriile noastre greşeli”.

(...)

Sfântul Cuvios Porfirie Cavsocalivitul (1906-1991) a fost un duhovnic grec harismatic, care s-a nevoit în Sfântul Munte Athos. Sfântul Sinod al Patriarhiei Ecumenice a Constantinopolului l-a trecut în rândul sfinţilor în cadrul şedinţei sale din 27 noiembrie 2013, cu zi de prăznuire 2 decembrie, ziua trecerii sale la Domnul.

 

Sursa: doxologia.ro

Foto: pemptousia.gr

 

13-05-2016
Citeste si:


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu
Luize - 05-06-2016:

Slava Tie, Doamne, slava Tie!