Cookies de analiza a traficului  Accept | (oricand puteti renunta la acceptul dat) Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
ACTUALITATEA religioasăNr. vizualizari: 3664

Comisie teologică pentru cercetarea vieţii şi activităţii Părintelui Arsenie Boca (prima şedinţă de lucru)

Tags: Arsenie Boca;
Comisie teologică pentru cercetarea vieţii şi activităţii Părintelui Arsenie Boca (prima şedinţă de lucru)

La sediul Episcopiei Devei şi Hunedoarei s-a desfăşurat sâmbătă, 16 aprilie 2016, prima ședință de lucru a comisiei teologice mitropolitane speciale care cercetează viața și activitatea Părintelui Arsenie Boca, după cum se precizează într-un comunicat remis de Biroul de presă al Eparhiei.

Părintele Arsenie Boca s-a născut la 29 septembrie 1910. A studiat la Gimnaziul ortodox „Avram lancu” din Brad (1922-1929), Academia Teologică „Andreiană” din Sibiu (1929-1933) și la Academia de „Belle Arte” din București și un stagiu de documentare la Muntele Athos. Hirotonit diacon – necăsătorit în 1936 și preot, la 10 aprilie 1942. La 3 mai 1940 a fost tuns în monahism la Mănăstirea Sâmbăta, sub numele de Arsenie, a cărei obște a îndrumat-o până în toamna anului 1948, când a fost transferat de mitropolitul Nicolae Bălan la Mănăstirea Prislop, redevenită atunci ortodoxa. Arestat de autoritățile comuniste în noaptea de 15/16 ianuarie 1951 și închis la Aiud, Baia Sprie, Ocnele Mari, nouă luni la Canalul Dunăre-Marea Neagră.

Eliberat la 17 martie 1952 s-a întors la Mănăstirea Prislop, participând la slujbe, pictând și lucrând în obștea mănăstirii. în anul 1955 era anchetat la Timișoara, suferind alte șase luni de detenție. În anul 1969 Mănăstirea Prislop a fost închisă, iar părintele Arsenie exclus din monahism, începând perioada de pribegie prin București și alte localități, în 1961 era angajat la Atelierele Patriarhiei, iar în 1968, pensionat. S-a retras la parohia Drăgănescu, lângă București, începând pictarea bisericii de aici. Ulterior s-a stabilit, cu o mică obște de maici, într-o casă din Sinaia. Spre sfârșitul vieții i s-a permis să se reîntoarcă la Prislop. A trecut la cele veşnice în 28 noiembrie 1989 la Sinaia şi a fost înmormântat la Mănăstirea Prislop. (basilica.ro)

Nota redacţiei: Au fost prezentate 72 de cărţi despre viaţa şi activitatea Părintelui Arsenie ce urmează a fi studiate de membrii comisiei (se vor respinge cele cu caracter pur comercial). De asemenea, vor fi studiate şi arhivele şi manuscrisele Părintelui Arsenie. Toate acestea se vor face într-un timp destul de îndelungat, dat fiind numarul mare de documente de studiat. Comisia va întocmi un document ce va fi înaintat Sfântului Sinod, singurul care are competenţa canonizării. 

18-04-2016
Citeste si:


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu
Ana Sofroni - 04-05-2016:

Slava Domnului, că s-a mişcat carul din loc! Nădăjduim să se facă totul cu dreptate!
 

Nicolae Ene - 08-05-2016:

Mai devreme sau mai tarziu, cu siguranta, Parintele Arsenie Boca va fi trecut in randul sfintilor.