Cookies de analiza a traficului  Accept | (oricand puteti renunta la acceptul dat) Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
Misiune. Mărturii. Vieţile SfinţilorNr. vizualizari: 2986

Părintele Gabriel Bunge: o rază ortodoxă în munții Elveției

Preot Mihai Meseşan
Tags: Ortodoxie; occident;


In primul rand, va rog sa precizati contextul in care l-ati intalnit pe parintele Gabriel Bunge si ce impact spiritual a avut acesta din urma asupra dvs.

L-am întâlnit pe părintele acum 22 de ani cand am ajuns la Lugano cu o bursa de doctorat in teologie la facultatea care se deschisese in 1992. Am auzit de prezenta dansului la schitul din cantonul nostru de la IPS Serafim Joanta, cel care m-a hirotonit preot pe seama parohiei ortodoxe din Lugano, infiintata in 1986, dar care nu a avut niciodata pana la mine un paroh fix. Erau si sunt in continuare putini romani ortodocsi in cantonul nostru. Am construit cu ajutorul lui Dumnezeu Biserica Ortodoxa cea mai eterogena, dupa spusele mitropolitului nostru Iosif Pop, a tuturor ortodocsilor si convertitilor la ortodoxie din cantonul Ticino si vecinatati. Mai multe, daca va intereseaza, puteti gasi pe situl nostru: www.ortodossia.eu.

M-am indragostit din primul moment de omul Gabriel Bunghe, neamt direct, hotarat, neformal si de o cultura asa de vasta cum eu nu am mai intalnit la nimeni.. Vizitele mele la dansul s-au intetit si dupa moartea duhovnicului meu in 1996 i-am cerut si a fost de acord sa ma marturisesc la dansul. Este duhovnicul meu de atunci si pana azi. Faptul ca m-am marturisit la un catolic a "scandalizat" nu pe putini, care nu stiau bineinteles dragostea dansului pentru Ortodoxie, dovedita apoi de convertire.

Care ar fi din punctul dvs de vedere trasatura de caracter dominanta a parintelui Gabriel Bunge?

Cred ca modul direct de a spune intotdeauna ce-i da, da si ce-i nu, nu, cu o hotarare care vine, fara indoiala, si din spiritul german al dansului.

Cum ati descrie aportul pe care parintele Gabriel Bunge, prin pregatirea sa curiculara dar si prin personalitatea sa duhovniceasca, il aduce spiritualitatii ortodoxe contemporane?

Aportul dansului la spiritualitate ortodoxa il puteti intelege cel mai bine din numeroasele carti publicate, din interviuri si din conferintele tinute - nu forte multe pentru ca lipseste foarte putin din schit, devenit recent manastire.

Parintele picteaza, stie sa lucreze obiecte bisericesti din metal si are un bun gust cum rar se poate intalni la un monah. Biserica dansului este o bijuterie de arta si spiritualitate ortodoxa, care razbate din minunatele icoane, obiecte liturgice si, nu in ultimul rand, din multele relicve pentru care parintele are o devotiune profunda.

Numeroasele vizite a multor ierarhi, preoti si credinciosi care il viziteza sunt si ele o dovada a personalitatii sale duhovnicesti.

S-ar putea spune ca parintele Gabriel Bunge este un apostol al Ortodoxiei in Occident, si mai cu seama in Elvetia?

Fara indoiala ca este un Apostol, cu A mare. Dovada: tot ce am spus mai sus si mai ales puterea rugaciunii care se degaja din ochii patrunzatori si din blandetea cu care primeste pe toata lumea.

Care ar fi din perspectiva dvs cele mai importante carti ale parintelui Gabriel Bunge care ne-ar ajuta sa-i descoperim personalitatea duhovniceasca in cel mai relevant mod?

Mie personal imi plac cel mai mult primele doua carti publicate in limba romana: „Icoana Sfintei Treimi” si „Practica rugaciunii personale”. Intr-o lume a confuziilor spirituale si mistificarilor religioase si ideologice, orice crestin care vrea si nu stie cum sa se roage v-a gasi in Practica rugaciuni, sfaturi simple si directe de mare ajutor. De altfel este cartea cea mai cunoscuta in multele limbi in care a fost tradusa si reeditata.

Dat fiind ca dvs l-ati cunoscut si il cunoasteti pe parintele Gabriel Bunge, ati putea sa imi spuneti care a fost cel mai puternic sfat cu folos duhovnicesc pe care l-ati primit din partea Sfintiei Sale?

Ar fi multe sfaturi care m-au facut sa cobor de la dansul (se ajunge mergand pe jos) de fiecare data cand ne intalnim, zburand si radiind de bucurie. Ca sa va raspund punctual cred ca parintele m-a ajutat sa nu ma mai grabesc si sa nu mai vreau sa fac o suta de lucruri deodata.

Intrerviu realizat de Tudor Petcu

 

Alte informatii despre parintele Gabriel Bunge:

http://ro.orthodoxwi

http://ro.orthodoxwiki.org/Gabriel_Bunge

05-04-2016
Citeste si:


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu