Cookies de analiza a traficului  Accept | (oricand puteti renunta la acceptul dat) Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
Sfânta Tradiţie şi ereziileNr. vizualizari: 3691

Raport de etapă privind Sfântul și Marele Sinod Pan-Ortodox: condamnarea Uniației, clarificări privind bugetul alocat, logo, controverse

Tags: sinod panortodox;

 

Mitropolitul Andrei de Pogonia: Sfântul și Marele Sinod Pan-ortodox trebuie să condamne Uniația

Unul dintre episcopii influenți ai Bisericii Ortodoxe a Greciei, Mitropolitul Andrei de Pogonia, și-a exprimat părerea vizavi de Sfântul și Marele Sinod Pan-ortodox, fiind citat de piblicația ruseasca "Sfântul Munte" (Agion Oros):

"Cerința principală pentru participanții la Sfantul si Marele Sinod Panortodox, este păstrarea unității Ortodoxiei și marturisirea Bisericii noastre - Una, Sfântă și Apostolească. Biserica noastră a fost întemeiată de Hristos și este bazată pe învățăturile Apostolilor, Sfinților Părinți, Sinoadelor Ecumenice, conținând aceeași credință și evlavie. Aș dori ca, la Sfantul și Marele Sinod, să fie condamnată practica uniată - această variantă papistașă, care i-a dus pe ortodocși la înșelare... Uniația - un sistem de minciuni și de înșelăciune - a provocat mari pagube Ucrainei și Orientului Mijlociu.

Aș vrea să văd ca învățăturile eretice sunt înfierate (și chiar sunt) papismul, protestantismul, anglicanismul, monofizitismul și ecumenismul (pe care Sfântul sârb Iustin Popovici l-a numit pan-erezie).

Frații mei, să ne rugăm ca Duhul Sfânt să-i lumineze pe participanții la Sfântul și Marele Sinod Pan-ortodox, pentru ca Ortodoxia să fie proclamată încă o dată: această credință apostolică, această credință a Părinților, aceasta este Credința Ortodoxă! Apărătorilor Ortodoxiei, împăraților credincioși, patriarhilor sfinți, episcopilor, învățătorilor, martirilor, mărturisitorilor, veșnica pomenire! Faceți asta în Sfantul și Marele Sinod Panortodox, și vom da cu toții slava lui Dumnezeu. Amin!".

Discutii aprinse la Conferința despre Sfântul si Marele Sinod Pan-Ortodox din Grecia

Printre organizatorii conferinței științifico-teologice s-au numarat patru Mitropolii ale Bisericii Ortodoxe a Greciei: de Gortina, Kifisia, Glyfada și Pireu. Evenimentul a avut loc în centrul orasului Pireu, în prezența a numeroși participanți. Evenimentul a fost deschis de către Mitropolitul Serafim de Pireu. Episcopul a subliniat faptul că recunoașterea și procesul de luare a deciziilor de către un Sinod al Bisericii, depind în întregime de măsura în care aceasta se înscrie în cadrul tradiției patristice, și reprezinta o continuare a Sinoadelor anterioare. Potrivit Mitropolitului Serafim, prezența în cadrul Sfantului și Marelui Sinod Pan-Ortodox a doar 24 de episcopi din fiecare Biserică locală "nu este justificată", "punând la îndoială egalitatea tuturor episcopilor, în plus, ridicând întrebări cu privire la principiile și criteriile de selecție a participanților la Marele și Sfțntul Sinod Pan-Ortodox".

În opinia mitropolitului, în cazul în care Sfântul și Marele Sinod Pan-Ortodox va veni în contradicție cu tradiția patristică, el va ramane în istorie ca "pseudo-Sinod tâlharesc".

Mitropolitul Ieroteu de Nafpaktos, în raportul său, și-a exprimat parerea că textele pregătite pentru Sfântul și Marele Sinod sunt un "rod al compromisului". El a subliniat faptul că participanții la Sfântul și Marele Sinod Pan-Ortodox "trebuie să urmeze teologia sfinților. Să urmeze Sfinților Părinți, fără a distorsiona în vreun fel învățăturile acestora".

Mitropolitul Pavel de Glyfada este de părere că în cazul în care Sfântul și Marele Sinod Pan-ortodox nu va recunoaște deciziile Sinoadelor VIII (879-880) și IX (1351), acesta va deveni "pseudo-Sinod": "În cazul în care va exista o încercare de rediscutare a deciziilor Sinoadelor din trecut, ne va rămâne doar o singură alegere: să respingem Sfântul și Marele Sinod Panortodox". În plus, episcopul a numit inacceptabilă prezența la Sfântul și Marele Sinod, a "observatorilor" heterodocsi.

Mitropolitul Serafim de Kifisia a spus ca Sfântul și Marele Sinod poate fi numit Pan-ortodox, doar dacă la el vor lua parte toți episcopii ortodocși, fără excepție. Episcopul a spus că este convins că "nu exista nicio altă Biserica creștină, în afară de Biserica Ortodoxă a lui Hristos" și a subliniat că "Sfânta Biserică a lui Hristos nu acceptă primatul papal în Rasarit". 

Și Mitropolitul Gavriil de Loveci (Bulgaria) și tot clerul din Eparhia sa s-au declarat împotriva proiectului documentului pre-Sinodal RELAȚIILE BISERICII ORTODOXE CU ÎNTREAGA LUME CREȘTINĂ. Într-o scrisoare, se amintelte: "Noi sprijinim pe deplin și în unanimitate poziția episcopului nostru, Mitropolitul Gavriil de Loveci, adresată Patriarhului Bulgariei Neofit, președinte al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Bulgare, prin scrisoarea nr 61 din 11 martie 2016, privind textele documentelor care urmează să fie luate în considerare de către Sfantul si Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe, care va avea loc in perioada 16-27 iunie, la Academia Ortodoxă din Creta și, în special, privind gravele obiecții formulate împotriva unuia dintre documente, pe tema relațiilor cu întreaga lume creștină".

Posibilă reconciliere mediată de Constantinopol privind Quatarul

Patriarhul Ecumenic Bartolomeu l-a invitat de urgență pe Patriarhul Ioan X al Antiohiei în Fanar, pentru a discuta despre disputa privind compentențele asupra Qatar-ului. Cu două luni înainte de organizarea Marelui si Sfantului Sinod Pan-Ortodox, Patriarhul Antiohiei este invitat de Patriarhul Bartolomeu - pentru a putea participa la mult așteptata întrunire - să găseasca o soluție la disputa cu Patriarhia Ierusalimului privind Qatar-ul. 

Cu toate că Patriarhia Antiohiei și-a desemnat reprezentanții pentru Sfântul și Marele Sinod Pan-Ortodox, o scrisoare recentă a Patriarhului Antiohiei precizează că acesta s-ar putea să nu ajungă în Creta. Ca răspuns la aceasta scrisoare, Patriarhului Bartolomeu i-a lansat o invitație la Istanbul, pentru a discuta problema. Conform publicației Vima, Patriarhul Bartolomeu a afirmat că scrisoarea Patriarhului Antiohiei i-a provocat "durere și mâhnire sufletească". El a reamintit eforturile de lungă durată ale Patriarhiei Antiohiei, pentru pregătirea Sfântului și Marelui Sinod Panortodox, care, din păcate, ar putea eșua acum, din cauza unei dispute nerezolvate între cele două Patriarhii antice asupra Emiratului Qatar. Patriarhul a mai remarcat și faptul că, personal, a depus eforturi de mediere în rezolvarea problemei, inclusiv prin participarea Guvernului Grec dar, din păcate, fără niciun rezultat până în prezent. Până acum, Patriarhia Antiohiei nu a trimis un răspuns către Fanar.

Dezmințire privind suma alocată organizării Sfântului și Marelui Sind Pan-Ortodox

"Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe a Greciei dezminte categoric afirmațiile iresponsabile din mass-media, privind o sumă uriașă, de milioane de euro, care ar fi fost necesară pentru organizarea Sfântului și Marelui Sinod Pan-Ortodox, și precizează că cheltuielile cu cazarea și deplasarea membrilor delegațiilor Bisericilor Ortodoxe vor fi suportate chiar de către Bisericile Ortodoxe în cauză, care vor participa la Sinod. De asemenea, Sfântul Sinod ia act de necesitatea de a exista o informare responsabilă a credincioșilor, pe întreaga perioadă de desfășurare a Sfântului și Marelui Sinod Panortodox, astfel încât să nu se răspândească poziții extremiste, care să nu reflecte realitatea. Mai mult decât atât, Sfântul Sinod va emite o broșură specială, care va fi transmisa tuturor mănăstirilor și parohiilor insulei, pentru conștientizarea aspectelor legate de Sfantul si Marele Sinod Panortodox de către toți creștinii. În cele din urmă, ierarhii ii îndeamna pe toți credincioșii aflati in mijlocul Postului Mare, să participe activ la slujbe și la Sfânta Euharistie, mai ales în Săptămâna Mare, urmand un Paște binecuvântat și luminos".

A fost publicată sigla Sfântului și Marelui Sinod Pan-Ortodox. Biserica Serbiei cere să fie folosite toate limbile Bisericilor autocefale.

Sigla oficială a Sfântului și Marelui Sinod Pan-Ortodox a fost făcută publică. Sigla este inspirată din iconografie "Pregătirea Tronului" - informează în premieră Agenția de știri Lăcaşuri Ortodoxe. Tronul pe care se află Evanghelia și Duhul Sfânt, ca un porumbel, sunt principalele elemente din logo-ul Sfântului și Marelui Sinod Pan-ortodox. Pe siglă se pot citi, în limba engleză, următoarele: "Sfântul și Marele Sinod", apoi "Cincizecime 2016" și "I-a chemat pe toți la unitate". Potrivit revistei grecești Info Ortodoxia, care a publicat logo-ul, Biserica Sârbă și-a exprimat deja dezacordul privind alcătuirea acestuia, sugerând că nu doar limba engleza ar trebui să fie folosită, ci toate limbile Sinodului.

 

surse: basilica.ro; lonews.ro; 
 

04-04-2016
Citeste si:


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu