Cookies de analiza a traficului sunt inactive, dar pot fi activate prin click pe Accept | Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
ACTUALITATEA religioasăNr. vizualizari: 2105

Preşedintele României, întâlnire cu Patriarhul Ierusalimului și vizită la Reprezentanța Bisericii Ortodoxe Române de la Ierusalim

Biroul de Presă al Patriarhiei Române
Tags: ;
Preşedintele României, întâlnire cu Patriarhul Ierusalimului și vizită la Reprezentanța Bisericii Ortodoxe Române de la Ierusalim

 

Luni, 7 martie, Președintele României și delegația însoțitoare au fost primiţi la Palatul Patriarhiei Ierusalimului de către Preafericitul Părinte Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului și a toată Palestina. În cadrul întâlnirii oficiale, Patriarhul Ierusalimului a felicitat cuplul prezidențial pentru vizita la Sfintele Locuri și a oferit Președintelui Klaus Iohannis Ordinul Sfântului Mormânt. Apoi, în sunetul clopotelor întreaga delegație a coborât în Biserica Sfântului Mormânt, fiind condusă de Patriarhul Teofil al III-lea. Au fost vizitate principalele altare sfinte: Piatra ungerii, Golgota, Sfântul Mormânt și Biserica Învierii.

Cu această ocazie, Preafericitul Părinte Patriarh Teofil al III-lea al Ierusalimului a adresat Președintelui României următorul mesaj, tradus în limba română de Agenția de Știri Lăcașuri Ortodoxe:

Excelența Voastră Domnule Președinte,

Membrii respectabili ai delegației române,

Doamnelor și domnilor,

Vă urăm un bun venit călduros, Excelență, în Cetatea Sfântă a Ierusalimului și în Patriarhia Ortodoxă a Ierusalimului. Ați venit printre noi, ca un făcător de pace, într-o țară care este însetată de pace, și vă asigurăm de rugăciunile noastre în misiunea voastră. Fiind cea mai veche instituție religioasă din Țara Sfântă, Patriarhia este un martor al istoriei sacre și, de asemenea, tutorele și slujitorul Locurile Sfinte. Ne-am străduit întotdeauna să protejam și să susținem locurile sfinte, ca lăcașuri de cult, care sunt accesibile tuturor, fără discriminare. Ierusalimul este foarte drag întregii lumi și, în acest Oraș Sfânt, vă uram bun venit ca pelerin, la fel cum l-am primit si pe predecesorul vostru, Excelența Sa, fostul Președinte Băsescu, în 2014.

Vizita voastra reînnoiește și adâncește relația caldă, care a existat între Patriarhia Ierusalimului și poporul român, de secole. Predecesorii noștri, în special Patriarhul Dositei al II-lea și Patriarhul Hrisant, au demonstrat un devotament pastoral special în regiunea cunoscută azi ca România; și ne bucurăm pentru faptul că principatele anterioare, care formează acum statul modern român, au acordat un mare sprijin moral și material Patriarhiei, în lupta pentru protejarea locurilor sfinte.

Patriarhia primește mulți pelerini din România, în fiecare an, și suntem mulțumiți că exista, astazi, o relație frățească și canonică între Bisericile noastre. Patriarhia Ierusalimului se bucura de grija tuturor creștinilor ortodocși care trăiesc sau vizitează Țara Sfântă, și tratam această responsabilitate pastorală extrem de serios. Aceasta este vocația noastră ecumenică, a Bisericii Ortodoxe. Un semn vizibil al acestei relații apropiate, a fost recenta canonizare a Sfântului roman Ioan cel Nou, Hozevitul, in Manastirea Wadi Qelt. Prezența moaștelor Sfântului Ioan în Mănăstirea Sfântul Gheorghe, sunt o legătură spirituală profundă între Biserica din Ierusalim și poporul român.

Mai mult decât atât, vizita dumneavoastră este o încurajare a prezenței creștine în Țara Sfântă și în Orientul Mijlociu. După cum Excelența Voastră este conștientă de faptul ca prezența creștină este de o importanță capitală pentru integritatea peisajului cultural și religios al regiunii. Prezența creștină este, de asemenea, fundamentală în păstrarea caracterului creștin al Ierusalimului.

Vă felicit, Excelență, pentru alegerea dumneavoastră recenta în calitate de Președinte, și vă asigurăm de cele mai bune urări și de rugăciunile noastre pentru lucrarea grea care se află în fața voastra, în acest serviciu. Ca semn al aprecierii noastre și în recunoașterea relației intime dintre Patriarhia Ierusalimului și România, dorim să vă oferim decoratia Marea Cruce a Sfântului Mormânt.

Fie ca Dumnezeu să binecuvânteze intreg poporul țării voastre iubite. Mulțumesc.

Preafericitul Părinte

III Theophilos

Patriarhul Ierusalimului

Președintele României, domnul Klaus Iohannis și soția sa, Carmen Iohannis, au vizitat marți, 08 martie 2016, Reprezentanța Patriarhiei Române de la Ierusalim. Preşedintele României şi delegaţia însoţitoare au fost întâmpinați de Părintele Arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, Superiorul Așezămintelor Românești în Țara Sfântă și de obștea ostenitorilor. În Biserica „Sfântul Cuvios Gheorghe” a Reprezentanţei Patriarhiei Române din Ierusalim, Părintele Arhim. Teofil Anăstăsoaie le-a adresat un cuvânt de bun venit și le-a prezentat istoria existenței și misiunii românești la Sfintele Locuri, frumusețea arhitecturii și a obiectelor liturgice cu care este înzestrat așezământul.

Preşedintele României a mulțumit pentru primirea călduroasă și specială în această casă românească din Ierusalim, menționând că, deși Ambasada României în Israel nu are un birou în Cetatea Sfântă (Ierusalim), Reprezentanța Patriarhiei Române este o adevărată ambasadă spirituală, unde toți românii care vin la Sfintele Locuri sunt primiți cu dragoste și se pot ruga în graiul străbun. La final, Președintele României a primit în dar din partea Reprezentanței Patriarhiei Române o copie a stelei de la Bethlehem lucrată în sidef și o Biblie românească legată în coperți din lemn de măslin. Din delegația președintelui au făcut parte și Ministrul Afacerilor Externe, domnul Lazăr Comănescu, Ministrul Educației Naționale și Cercetării Științifice, domnul Adrian Curaj și mai mulți Consilieri Prezidențiali. (Sursa: Biroul de Presă al Patriarhiei Române)

 

11-03-2016
De acelasi autor:


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu