Cookies de analiza a traficului  Accept | (oricand puteti renunta la acceptul dat) Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
ACTUALITATEA religioasăNr. vizualizari: 3698

Noutăți și controverse legate de organizarea Sfântului și Marelui Sinod Pan-Ortodox

Tags: sinod panortodox;

Într-un comunicat de presă, Patriarhia Ecumenică a anunțat că, în urma invitației Sanctității Sale Bartolomeu, adresată Fericirilor lor, întâistătători ai Bisericilor Ortodoxe locale sfinte, în perioada 21-28 ianuarie 2016, va avea loc o Sinaxă, sub președinția sa, la Centrul Ortodox al Patriarhiei Ecumenice din Chambésy-Geneva (n.n. despre rezultatele acestei sinaxe vom informa pe larg în numărul următor al revistei). Toți întâistătătorii au confirmat participarea în persoană, cu excepția Patriarhului Ioan al Antiohiei, a Mitropolitului Sava de Varșovia, împiedicat de motive de sănătate, și a Arhiepiscopului Atenei și al Intregii Grecii, din "motive personale". Cei trei vor fi reprezentați de persoane autorizate. Sinaxa va aborda aspecte legate de pregătirea Sfântului și Marelui Sinod, iar pe 24 ianuarie, va fi oficiată Sfânta Liturghie pan-ortodoxa, în Biserica Stavropighie Sfantul Apostol Pavel, prezidată de Sanctitatea Sa Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, la care vor participa toți liderii Bisericilor Ortodoxe locale. 

Sfântul şi Marele Sinod Panortodox se va întruni cel mai probabil în Creta (Grecia)

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a precizat duminică, 24 ianuarie 2016, faptul că Sfântul și Marele Sinod Panortodox din luna iunie a acestui an se va întruni în Creta (Grecia) şi nu în Constatinopol (Turcia), așa cum era stabilit până acum. Preafericirea Sa a anunţat acest lucru în timpul vizitei efectuate astăzi la Paraclisul comunității românești din Geneva.

Avem bucuria şi speranţa că Sfântul şi Marele Sinod Panortodox se va ţine în luna iunie, aproape de Sărbătoarea Rusaliilor sau Pogorârii Duhului Sfânt. De data aceasta putem spune că nu se va mai ţine la Constantinopol cum era prevăzut, ci în Creta, deoarece se dorește să fie într-o țară creștin-ortodoxă. Turcia este acum o ţară eminamente musulmană şi sperăm ca în zilele următoare să finalizăm textele asupra cărora încă nu s-a ajuns la un consens şi să încheiem această lucrare care durează de aproape 50 de ani sau mai bine. Noi am precizat că acest viitor sinod nu este ultimul, nu este un sinod eshatologic, care precede sfârşitul lumii, ci un început bun pentru alte sinoade odată la 5, 7 sau 10 ani, pentru că au apărut probleme noi”, a spus Patriarhul României. (sursa: basilica.ro)

Pe 18 decembrie 2015, Comisia specială inter-ortodoxă pentru pregatirea Marelui Sinod Pan-Ortodox și-a încheiat sesiunea, desfășurată la Atena. Sesiunea a fost deschisa pe 16 decembrie, fiind prezidata de Mitropolitul Ioan de Pergam (Patriarhia de Constantinopol), la ea participând reprezentanți din 14 Biserici Ortodoxe locale. Patriarhia Română a fost reprezentată de Mitropolitul Nifon de Târgoviște. Conform unor surse din Biserică, "lucrarea lansată de Comisie, de elaborare a unui proiect procedural pentru Marele Sinod Pan-Ortodox al Bisericii Ortodoxe, va continua în cadrul procesului pre-sinodal".

În timp ce un înalt ierarh al Bisericii Ortodoxe Ruse dă de înțeles că Sfântul și Marele Sinod ar putea fi amânat, tensiunea crește între Biserica Greciei și Patriarhia Constantinopolului. Agențiile de știri Ria Novosti și Romfea citează surse din interiorul celor două Biserici conform cărora, disensiunile au început odată cu construirea de către reprezentantul Patriarhiei Ecumenice la Atena a unei biserici și a unei clădiri administrative fără a cere binecuvântarea Arhiepiscopului Ieronim al Atenei. De asemenea, se pare că la ședința pregătitoare a Sfântului și Marelui Sinod, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu i-ar fi invitat pe toți ierarhii Patriarhiei Ecumenice din Nordul Greciei, care aparțin Bisericii Greciei și care sunt membri ai Sinodului său, la o întâlnire care a avut loc în august-septembrie în Istanbul. Arhiepiscopul Atenei nu a fost informat despre invitarea acestor ierarhi.

Președintele departamentului afacerilor ecleziale externe al Bisericii Ortodoxe Ruse, Mitropolitul Ilarion de Volokolamsk a afirmat la rândul său că data precisă a Sinodului Panortodox, prevazut pentru 2016, va fi cunoscută în funcție de pregătirea documentelor necesare. “Nu este exact să afirmăm că Sinodul Panortodox va avea loc în 2016. Am auzit o astfel de intenție – de a ține Sinodul în 2016 – din partea Patriarhiei Constantinopolului. Dar, până în prezent, nu a fost făcut un anunț oficial. Data va fi stabilită în funcție de gradul pregătirilor documentelor necesare”, a declarat Mitropolitul. Acesta nu a exclus participarea primatului Bisericii Ortodoxe Ruse la întâlnirea întâistătătorilor Bisericilor Locale. “Preafericirea Sa, Patriarhul va veni la întâlnirea întâistătătorilor, dacă aceasta va avea loc. După câte se pare, aceasta va avea loc în ianuarie”. De altfel, în poziţia delegaţiei Bisericii Ortodoxe Ruse la cea de-a V-a Conferinţă Presinodală de la Chambesy a fost exprimată îngrijorarea profundă cu privire la lipsa deciziilor asupra temelor „Diaspora ortodoxă”, precum şi lipsa de consens asupra documentelor privind „Problema calendarului” şi „Impedimente la căsătorie”. Sfântul Sinod rus consideră foarte importantă realizarea unui consens pan-ortodox cu privire la proiectul de document referitor la Autocefalia în Biserica Ortodoxă şi procedura de declarare a acesteia şi includerea acestuia în ordinea de zi a Sinodului Panortodox,

La capitolul impedimente în pregătirea documentației și în organizarea Sinodului se numără și ruperea comuniunii euharistice dintre Bisericile Ierusalimului și Antiohiei. Reamintim că motivul acestei ruptui este înființarea Episcopiei Qatarului de către Patriarhia Ierusalimului pe un teritoru revendicat canonic de Biserica Antiohiei.

UPDATE 16 ianuarie: După cum informează site-ul Patriarhiei Române, în zilele de marți și miercuri, 12-13 ianuarie 2016, la Fanar, au avut loc discuții între cele două părți ale Bisericii Ortodoxe din Ținuturile Cehe și Slovaciei, în urma lor, Mitropolitul Rastislav fiind recunoscut de către Patriarhia Ecumenică în demnitatea de Mitropolit Primat al Bisericii Ortodoxe din Ținuturile Cehe și Slovaciei. Conform Agenției de Știri Romfea.gr, Mitropolitul Rastislav a cerut scuze în mod oficial pentru declarațiile făcute împotriva Patriarhiei Ecumenice și a poporului grec, lucru care a influențat în mod decisiv rezolvarea pozitivă a problemei Bisericii Cehiei și Slovaciei. Din conținutul scrisorii (disponibil integral aici), rezultă că una dintre motivațiile reconcilierii este și participarea în bune condiții la pregătirile pentru Sinodul Pan-Ortodox: "Îmi doresc să vă întâlnesc personal la Sinaxa Întâistătătorilor de Biserici Autocefale, la care suntem chemați să finalizăm procesul de pregătire a Sfântului și Marelui Sinod al Bisericii Ortodoxe, care reprezintă o manifestare mult așteptată a unității și o mărturisire creștină a Sfintei Biserici Ortodoxe pentru lumea contemporană."

Deși informația care ajunge la public este sărăcăcioasă în privința pregătirilor pentru Marele Sinod, ne putem da seama că lucrurile avansează cu dificultate, temele aprinse nefiind din păcate doar de ordin canonic-duhovnicesc, ci mai degrabă de ordin politic și al intereselor de putere.

 

 

 

 

 

 

12-01-2016
Citeste si:


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu