În dimineața zilei de duminică, 25 octombrie 2015, preacuviosul părinte arhimandrit Vasile Prescure a trecut la Domnul, la Mănăstirea Prislop din Episcopia Devei și Hunedoarei.
Părintele Vasile Prescure a văzut lumina zilei la data de 11 octombrie 1927, în localitatea Boholţ din ţinutul Făgăraşului, din părinţii Vasile şi Magdalena. A urmat cursurile şcolii primare între anii 1935-1942 în localitatea natală, Şcoala de cântăreți bisericești din Sibiu între anii 1943-1946 şi apoi Seminarul Teologic din Cluj-Napoca între anii 1949-1954.
Un eveniment marcant pentru părintele Vasile l-a reprezentat întâlnirea pe care a avut-o la 16 ani cu cel pe care l-a numit „un călugăr ca focul”, părintele Arsenie Boca. Aşa de profund a fost motivat de întâlnirea Sfântului Ardealului încât a dobândit o şi mai mare năzuinţă spre cunoaşterea lui Dumnezeu, căutare ce a culminat cu înscrierea la Facultatea de Teologie din Sibiu, pe care a absolvit-o în anul 1958. Acolo l-a avut ca şi coleg pe un alt vrednic slujitor hunedorean, părintele Crăciun Opre, cel care a păstorit sufletele credincioșilor parohiei „Pogorârea Sfântului Duh” din localitatea hunedoreană Cinciş. După terminarea anilor de licență de la Sibiu, părintele Vasile Prescure a mai studiat între anii 1960-1963 în cadrul Magisteriului (cursuri de doctorat) la Facultatea de Teologie din București, obţinând titlul de „magistru” în Teologie.
Părintele Vasile Prescure este hirotonit diacon celib în 3 octombrie 1978, pe seama Seminarului Teologic din Craiova, iar în data de 10 aprilie 1982, preot onorific pe seama Mănăstirii Lainici, ambele hirotonii fiind săvârșite de vrednicul de pomenire, Înalt Preasfinţitul Părinte Nestor Vornicescu, Mitropolitul Olteniei. În seara zilei de 19 decembrie1981 este tuns în monahism de către Preacuviosul Părinte Caliopie Georgescu, exarhul de atunci al Arhiepiscopiei Craiovei, pe seama Mănăstirii Lainici. În ziua de 8 august 1982 a fost hirotesit protosinghel, iar în data de 27 octombrie 1984 a fost ridicat la rangul de arhimandrit.
Cea mai mare parte a vieții sale, părintele Vasile şi-a petrecut-o în călăuzirea tinerilor seminarişti craioveni, pe care i-a iniţiat în dogmele şi în principiile morale ale credinţei noastre dreptmăritoare, şcolind în perioada 1965-1991 peste 1000 de viitori slujitori ai altarului, printre care amintim şi câţiva ierarhi ai Bisericii noastre Ortodoxe Române: Î.P.S. Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Î.P.S. Irineu, Mitropolitul Olteniei, Î.P.S. Ioan, Mitropolitul Banatului, P.S. Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei şi P.S. Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei.
După o viaţă întreagă în care a adus laudă neîncetată lui Dumnezeu, îndeplinind, pe lângă chemarea de slujitor al altarului şi profesor la Seminarul Teologic din Craiova, misiunea de stareţ al Mănăstirilor Sadova, apoi Coşuna-Bucovăţul Vechi şi exarh al Arhiepiscopiei Craiovei în perioada 1992-2009, părintele Vasile Prescure s-a retras aproape de cel care i-a deschis calea către slujirea lui Dumnezeu, Părintele Arsenie Boca, petrecând ultimii ani ai vieţii la Mănăstirea Prislop din Episcopia Devei și Hunedoarei, loc în care, la cei 88 de ani ai preacuvioşiei sale, a trecut la Domnul, lăsând în urmă un model de smerenie şi de viață duhovnicească autentică.
Mărturia Părintelui Vasile Prescure despre Părintele Arsenie Boca:
28-10-2015Citeste si: | |
CUVANT pe masura autorului, vrednic urmas al Parintelui ARSENIE: inalt si demn, precum stejarul pe care a aparut crucea de la mormantul celor DOI din cimitirul Prislopului.