VATICAN: NU legalizării parteneriatelor civile
În urma materialelor apărute în presă despre o aşa-zisă poziţie a Bisericii Catolice faţă de persoanele homosexuale, în contextul dezbaterii lansate în spaţiul public pe marginea propunerii legislative privind reglementarea parteneriatului civil între persoane de acelaşi sex, Arhiepiscopia Romano-Catolică de Bucureşti face următoarele precizări: Învăţătura Bisericii Catolice (Catehismul Bisericii Catolice) îndeamnă la respect, compasiune şi delicateţe faţă de persoanele homosexuale... Biserica Catolică nu este împotriva garantării drepturilor civile ale cetăţenilor homosexuali, însă consideră că aceste drepturi pot fi garantate şi fără legalizarea parteneriatului civil, prin care se doreşte de fapt echivalarea acestuia cu căsătoria şi implicit cu familia naturală, întemeiată pe uniunea dintre un bărbat şi o femeie. Opunându-se legalizării parteneriatelor civile, Biserica Catolică nu vrea să impună o gândire proprie, ci să salvgardeze o realitate naturală care nu este impusă de vreo religie, ci de natura însăşi. Poziţia Bisericii Catolice în această privinţă nu diferă de cea a Bisericii Ortodoxe Române.
IRLANDA: A fost legalizat mariajul gay
Irlanda a devenit prima țară din lume care a recunoscut căsătoria între persoane de același sex printr-un vot popular. Irlanda este o națiune cunoscută pentru numărul catolicilor si al legilor create sub influenta catolică. Irlanda scosese în afara legii căsătoria gay, prin decret constituțional. Actele homosexuale erau incriminate, cu doar două decenii în urmă. Cu toate acestea, într-un referendum național, Irlanda a răsturnat această interdicție, devenind prima națiune din lume care legalizeaza căsătoriile între homosexuali printr-un vot popular. Mai mult de 62% din persoane au votat în favoarea acordarii permisiunii, homosexualilor irlandezi si lesbienelor, să se căsătorească. (Sursa: lonews.ro)
REPUBLICA MOLDOVA: Mii de oameni au participat la Chişinău la marşul pentru unirea cu România
Manifestaţia, organizată de asociaţii unioniste, a pornit din centrul oraşului şi a vizat, pe traseul său, ambasadele Rusiei, Germaniei, Statelor Unite şi României. Marşul, care a decurs fără incidente, a avut loc la 203 ani de la anexarea Basarabiei de către Imperiul Ţarist. Mulţimea de manifestanţi s-a strâns în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău. Manifestanţii, majoritatea tineri, au desfăşurat un uriaş drapel tricolor şi au afişat pancarte cu mesaje unioniste. "Am venit în Piaţa Marii Adunări Naţionale pentru asta, pentru unire, am venit pentru un trai mai bun pentru cetăţenii din Republica Moldova", a spus Constantin Codreanu, organizator al marşului. "Dacă ne dorim un viitor mai bun, unirea este unica şansă! Şi vedem asta zi de zi, pentru că am încercat mai multe soluţii şi niciuna nu a dus la acei sorţi de izbândă pe care-i vrea orice cetăţean, un trai mai bun!", a spus o tânără prezentă la marş.
După o serie de discursuri ale liderilor asociaţiilor unioniste, manifestanţii au pornit în marş, pe străzile Chişinăului. Prima destinaţie a fost ambasada Rusiei. Manifestanţii şi-au continuat marşul către ambasadele germană, americană şi cea a României. Protestatarii au condamnat decizia autorităţilor Republicii Moldova de a-l expulza, zilele trecute, pe George Simion, cetăţean român şi liderul unei asociaţii unioniste, care, totodată, era şi unul dintre organizatorii manifestaţiei. Potrivit organizatorilor, 25 de mii de oameni au participat la marş, în timp ce poliţia din Chişinău estimează că au fost 5 mii de manifestanţi. (Sursa: antena3.ro)
CHINA: China va permite hirotonirea preoților ortodocși pe teritoriul său
Mitropolitul Ilarion Alfeyev, "ministru de externe" al Patriarhiei Moscovei, a făcut acest anunț după o vizită în China, unde a întâlnit liderii Administrației de Stat pentru probleme religioase. Primul preot ar trebui sluji în Harbin. Sunt așteptate două hirotoniri. Pentru a compensa izolarea din Vest peste criza ucraineană, Moscova și-a refacut alianța strategică cu Beijingul, prin intermediul Bisericii. Într-adevăr, pentru prima dată în 60 de ani, Republica Populară Chineză a autorizat hirotonirea de preoți ortodocși in China.
Ortodoxia în China. Biserica Ortodoxă Rusă a sosit în China, în secolul al 17-lea. Primele comunități s-au format de imigranți ruși, în special în nordul țării. Chiar și astăzi, cea mai mare parte, anume 13.000 de creștini ortodocși din China sunt de origine rusă, concentrati mai ales în Parish Harbin Mijlocitoarea (Heilongjiang); in Labdarin (Mongolia Interioară), precum și Kulj și Urumqi (Xinjiang). Biserica Ortodoxă din China a dobândit autonomia în 1950, a spus secretarul Diacon Kirill Alexander Volkov; cu toate acestea, Revoluția Culturală a lasat țara fără episcopi și preoți. Chiar și astăzi, credincioșii nu au nici preot, slujba de duminica tinandu-se ocazional. Patriarhia Rusa a inceput cooperarea cu Republica Chineza de cativa ani. O incercare similara a avut-o si Patriarhia Ecumenică de la Constantinopol, care a încercat să aibă relații cu creștini ortodocși din Orientul Îndepărtat. "Cooperarea religioasă" a fost închisa în mod oficial în 2013, când președintele Xi s-a intalnit pentru prima dată cu Patriarhul Kirill la Sala Mare a Poporului din Beijing. (Sursa: asianews.it)
AUSTRIA: Conferință OSCE pentru combaterea discrimiării creștinilor
La Viena a avut loc o conferință privind prevenirea și combaterea intoleranței și a discriminării împotriva creștinilor, cu accent pe infracțiunile motivate de ură, excluziune socială, marginalizare și negare a drepturilor. La conferință, au participat reprezentanți ai statelor-membre ale OSCE (Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa), ai comunităților religioase și ai altor organizații neguvernamentale. Printre vorbitorii la reuniune, s-a aflat si președintele Departamentului Patriarhiei Moscovei pentru Biserica și Societate, protopopul Vsevolod Chaplin. In discursul său, acesta a atins un număr de probleme experimentate de comunitățile creștine din regiunea OSCE. In cadrul discursului, au fost tratate:
- intoleranța în numele toleranței,
- profanarea lucrurilor venerate de către creștini și a simbolurilor lor,
- discursul urii împotriva creștinilor,
- provocarile agresive din partea secularismului militant.
Conform vorbitorului, aceste probleme au apărut în primul rând pentru că mulți oameni nu doresc restaurarea și consolidarea influenței crestine în procesele sociale. In cadrul intalnirii, s-a mai atras atentia asupra drepturilor credincioșilor din Ucraina si s-a subliniat situația creștinilor din Orientul Mijlociu și Africa de Nord, solicitandu-se OSCE să asigure protecția drepturilor creștinilor, ca pe o prioritate a activităților sale, și să tina seama de situația creștinilor în relațiile cu țările din regiune. (Sursa: lonews.ro)
26-05-2015