(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
Sfânta Tradiţie şi ereziileNr. vizualizari: 2736

Un amestec religios intre ortodoxia romaneasca si paganismul dacilor

Răzvan Dragoş
Tags: daci; păgânism;
Un amestec religios intre ortodoxia romaneasca si paganismul dacilor

Un proiect monstruos care arata un fals nationalism a fost realizat de catre artistul plastic valcean - sculptorul Ivan Jinaru. Proiectul  pare a fi un kitsch de nuanta New-Age-ista care promoveaza amestecul religios dintre ortodoxie si zalmoxianismul pagan al zeilor dacici.

 

Autorul l-a intitulat: "Deceneu si dacii". Acest proiect imita columna lui Traian si se vrea asezat in Bucuresti, tocmai in fata cladirii Parlamentului Romaniei. In centru are o columnă înaltă de 33 de metri, deasupra căreia se află Deceneu și statuile laterale ale lui Ștefan cel Mare, Mihai Viteazul, Ferdinand I, Burebista, Constantin Brâncuși, Mihai Eminescu și George Enescu. In acelasi proiect sunt introdusi duhovnicii ortodocsi Iustin Parvu si Arsenie Boca. Printre sustinatori il gasim si pe ezoteristul Dorel Vișan alaturi de alti cantareti de muzica populara.
Proiectul este mult mediatizat in mediile ezoterice si pentru promovarea lui s-a folosit un cuvant al istoricului si teologului Dan Zamfirescu. Din pacate nu se relateaza sursa pentru a se putea verifica daca citatul exista in realitate si daca este pus in contextul real din care a fost preluat. 

 Ideea de a se ridica un monument marelui preot dac Deceneu a fost discutată cu un mare ierarh atunci când a binecuvântat monumentul părintelui Arsenie Boca de la Vaideeni. Inspirația, susținerea și muza acestui monument îi aparține frumoasei mele soții, marea interpretă a folclorului românesc, Mariana Anghel Jinaru. Acest proiect s-a construit, aș putea spune, în Postul Mare al anului 2014, când am însoțit-o la concertele de pricesne, pe care le-a ținut în țară cu ocazia Învierii Mântuitorului, a declarat pentru AGERPRES domnul Ivan Jinaru. Din aceasta declaratie se observa ca autorul proiectului se foloseste de imaginea Bisericii Ortodoxe. Spune ca ideea a fost discutata cu un arhiereu ortodox, dar evita sa dea numele si raspunsul inaltei fete bisericesti. Deoarece nu ii da numele, nu putem verifica daca informatia este reala.

A-l asocia pe Deceneu si zeii dacilor cu sfintii si duhovnicii Bisericii Ortodoxe este dovada unui sincretism religios. Proiectul arata inselarea spirituala in care se afla autorul precum si modul in care acesta incearca sa promoveze amestecul conceptiilor religioase ce sta la baza curentului neopagan din Romania. Acest curent este tot mai des promovat in mediile ezoterice sub simbolul "stramosilor nostri dacii". Astfel, o mare parte a ezoteristilor din Romania promoveaza ideea intoarcerii la credinta in Zalmoxe, sub pretextul ca "asa au crezut stramosii nostri dacii".
sursa: http://astradrom-filiala-bihor.blogspot.ro/
21-05-2015
Citeste si:


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu
TIMONEA VALENTIN - 03-07-2015:

Nu este frumos,nu este necesar acest monument,mai bine ar planta copaci care odata cu trecerea timpului vor orna frumos arhitectura neinspirata a vremurilor trecute.Daca se vrea o alaturare inspirata si placuta atunci va fi catedrala mintuirii care se inalta mai in spate si atunci vom avea si o simbolistica mai potirvita.Arsenie Boca sa ramina la Prislop,Iustin Pirvu sa ramina unde a slujit iar Deceneu sa ramina la Sarmisegetuza regia la Orastie .