A murit părintele Roman Braga, ultimul supravieţuitor al Rugului Aprins
Părintele Roman Braga, unul din cei mai mari duhovnici români, a murit în dimineaţa zilei de 29 aprilie, la vârsta de 93 de ani. Născut în Basarabia, la Condriţa, părintele Roman îşi începe pregătirea teologică la seminariile de la Cernica, Bucureşti şi apoi Chişinău. În 1947 a absolvit cursurile Facultăţii de Teologie din Bucureşti, pentru ca un an mai târziu să se înscrie la doctorat. Apropierea de viaţa autentică creştină o începe de la vârsta de 12 ani, când a intrat pe poarta Mănăstirii Căldăruşani. Însă vocaţia sa de luptător se va concretiza în timpul facultăţii, când căuta calea pentru a înfrunta ideologia comunistă.
Îl cercetează pe Sandu Tudor la Antim, la conferinţele cu miros duhovnicesc ţinute de monahi şi intelectuali ortodocşi. Sandu Tudor este cel care îl convinge că împotriva comunismului se poate lupta numai cu armele duhovniceşti. Totodată, tânărul Braga este implicat în grupul studenţilor de la Teologie care nu puteau accepta instalarea regimului comunist în România. Alături de alţi colegi, precum Antonie Plămădeală, Nicolae Bordaşiu sau Paul Munteanu, redactează un manifest intitulat „Fraţi creştini” în care îi îndeamnă pe români să păstreze în post sâmbăta din Săptămâna patimilor care cădea de 1 mai. Dumnezeu să îl odihnească în pace! (Sursa: activenews.ro)
Grupuri Pro Vita în parohii
Departamentul Pro Vita al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei desfășoară, pentru al doilea an consecutiv, proiectul Grupuri Pro Vita în parohii, inițiativă ce se adresează în mod special parohiilor din Iași, dar și celor din întreaga Patriarhie Română. Aceste grupuri se doresc a fi mici, dar puternice motoare de acțiune în slujba vieții umane. Ele reprezintă entități formate din oameni care iubesc viața și semenii; care doresc să transmită către alții mesajul pozitiv al iubirii și al speranței; care sunt motivați să salveze copiii din comunitatea lor de la avort; care au dorința de a ajuta mamele să înțeleagă consecințele negative ale avortului; care sunt deschiși să ofere sprijin și informare pentru orice femeie și familie cuprinse de nedumeriri cu privire la păstrarea sarcinilor și nu numai.
Cum ia naștere un astfel de grup? Primul pas este ca orice persoană care simte că dorește să se implice într-o astfel de activitate să ia legătura cu preotul paroh sau cu reprezentanții Departamentului Pro Vita. Ulterior, se va elabora de comun acord un plan de activități și de dezvoltare a echipei locale. Mai multe informații veți găsi pe pagina de facebook – Pro Vita Iași. De asemenea, îl puteți contacta direct pe coordonatorul acestui proiect, Dragoș Bălinișteanu, la adresa de e-mail: dragos.balinisteanu@gmail.com sau la numărul de telefon: 0753 427 368. „Pentru ca răul să triumfe, e destul ca oamenii buni să nu facă nimic!” - Edmund Burke (Sursa: doxologia.ro)
Camera Deputaţilor a adoptat proiectul referitor la înscrierea elevilor la ora de religie
Deputaţii au adoptat, în şedinţa de plen din 1 aprilie 2015, proiectul de lege care permite înscrierea sau retragerea elevilor de la orele de religie prin cerere scrisă a părinţilor. Proiectul a fost adoptat cu 213 voturi pentru, un vot împotrivă şi cinci abţineri. Propunerea legislativă prevede ca alin. (2) al art. 18 din Legea Educaţiei Naţionale să fie modificat după cum urmează: "Înscrierea sau reînscrierea elevului pentru a frecventa orele de religie se face prin cererea scrisă a elevului major, respectiv a părintelui sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor. Schimbarea acestei opţiuni sau retragerea se face tot prin cererea scrisă a elevului major, respectiv a părintelui sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor. Situaţia şcolară se încheie, după caz, cu sau fără disciplina religie".
Comisia juridică şi cea pentru învăţământ din Camera Deputaţilor au adoptat un raport comun de admitere a propunerii legislative pentru modificarea prevederilor referitoare la modul de predare a religiei în şcoli din Legea Educaţiei declarate neconstituţionale. Secretarul de stat în Ministerul Educaţiei, Andras Gyorgy Kiraly, declara, după şedinţa comună a comisiilor juridică şi pentru învăţământ din Camera Deputaţilor, că metodologia va fi stabilită după adoptarea textului final în Senat şi în Cameră. (Sursa: basilica.ro)
Delegație a Patriarhiei Române la Ierusalim pentru pogorârea Luminii Sfinte
Sâmbătă, 11 aprilie, la ceremonia pogorârii Sfintei Lumini în Biserica Sfântului Mormânt şi a Învierii Mântuitorului Iisus Hristos din cetatea sfântă a Ierusalimului a fost prezentă şi delegaţia Patriarhiei Române. Delegaţia Bisericii noastre a fost primită de Patriarhul Ierusalimului, Preafericitul Părinte Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului şi al întregii Palestine. Întâlnirea a avut loc la sediul Patriarhiei Ierusalimului. Primirea delegaţiei Bisericii Ortodoxe Române s-a datorat îndelungatei tradiţii, potrivit căreia toate delegaţiile Bisericilor Ortodoxe care sosesc în cetatea sfântă a Ierusalimului pentru primirea Sfintei Lumini să fie primite de către Întâistătătorul Patriarhiei Ierusalimului.
„Preafericitul Părinte Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului, a explicat că în timpul pelerinajului anual al credincioşilor la Locurile Sfinte dispar toate barierele sau disensiunile dintre oameni, fiindcă, odată ajunşi la Ierusalim, se simt toţi aproape fraţi unii cu alţii, mărturisesc şi se împărtăşesc împreună din pacea Ierusalimului. Tot în acest context al întâlnirii, Preafericitul Părinte Teofil al III-lea ne-a vorbit despre jertfa pe care trebuie să o facă Patriarhia Ierusalimului, ca biserică mărturisitoare, pentru a transmite credincioşilor şi pelerinilor pacea şi binecuvântarea lui Dumnezeu prin rugăciunile care se fac aici, atât de către Patriarhia Ierusalimului, cât şi de către Frăţia Sfântului Mormânt, accentuând necesitatea unirii tuturor ortodocşilor pentru păstrarea valorilor spiritualităţii ortodoxe în faţa globalizării”, a precizat arhimandritul Veniamin Goreanu, consilier eparhial coordonator al Sectorului administrativ-bisericesc al Arhiepiscopiei Bucureştilor. (Sursa: basilica.ro)
Consfătuire națională ASCOR și LTCOR
Membrii celor 34 de filiale ale Asociaţiei Studenţilor Creştini Ortodocşi Români (ASCOR) şi ale Ligii Tinerilor Creştini Ortodocşi Români (LTCOR) din întreaga ţară au participat pe 17 aprilie, la consfătuirea naţională organizată în Bucureşti, informează Ziarul Lumina. Evenimentul s-a desfăşurat în prezenţa Preasfinţitului Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. Consfătuirea anuală ASCOR şi LTCOR se organizează de peste 15 ani, iar activităţile derulate de tineri au rolul de a promova credinţa strămoşească şi tradiţiile poporului român.
Necesitatea consfătuirilor anuale ale filialelor ASCOR şi LTCOR din întreaga ţară şi filiala ASCOR Chişinău din Moldova, a subliniat pr. prof. dr. Vasile Gavrilă, îndrumătorul duhovnicesc al membrilor din cadrul filialelor ASCOR şi LTCOR Bucureşti, este determinată de schimbările rapide care se petrec în cadrul societăţii, ale căror consecinţe sunt mai vizibile în centrele universitare în care tinerii îşi desfăşoară activităţile. „Numai o fire şi o capacitate tânără pot rămâne în ton cu modificările societăţii şi pot percepe în modul cel mai concret şi cel mai bine schimbările acesteia. Toate acestea sunt o provocare pentru dumneavoastră, dar, în acelaşi timp, şi pentru Biserică, acesta fiind şi motivul pentru care nişte organizaţii de tineret în sânul Bisericii nu sunt doar bine-venite, ci absolut necesare, pentru că prin ele Biserica percepe mult mai bine ritmul bătăilor inimii societăţii la nivelul tinerilor şi poate regla lucrarea în raport cu tinerii, în funcţie de reacţia şi de răspunsul dumneavoastră în faţa tuturor provocărilor. Cu alte cuvinte, Biserica poate răspunde provocărilor mai bine, avându-vă pe dumneavoastră, dar şi dumneavoastră puteţi răspunde provocărilor mai bine, având călăuzire Biserica, pentru faptul că, aşa cum spune Sfântul Maxim Mărturisitorul, un lucru chiar bun nu mai este bun dacă nu este bine făcut“, a explicat pr. Vasile Gavrilă.
02-04-2015