Cookies de analiza a traficului  Accept | (oricand puteti renunta la acceptul dat) Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
ACTUALITATEA religioasăNr. vizualizari: 2367

Știri externe - martie 2015 (EXT)

Tags: ;

 

CONSTANTINOPOL: O parte din Sfânta Cruce ar fi ascunsă în Hagia Sophia

După cum informează ziarul turcesc Sabah, Radi Dikici, unul dintre experții turci în Bizanț, consideră că o parte a Sfintei Cruci descoperită de Sfânta Împărăteasă Elena în secolul al patrulea, și adusă la Constantinopol, se află  încă undeva în perimetrul Catedralei Hagia Sophia (Sfanta Sofia), într-un loc ascuns. Conform datelor istorice înregistrate despre Împărăteasa Elena și descoperirea Crucii în afara zidurilor Ierusalimului, aceasta a lăsat o parte din Sfânta Cruce în Ierusalim și a adus restul înapoi la Constantinopol, împreună cu piroanele. Ulterior acestea au fost plasate în Hagia Sophia pentru venerare. Potrivit istoricului turc Radi Dikici, există mărturii că, atunci când cruciații au venit in Constantinopol, în 1204, anumiți demnitari bizantini și preoți au luat Sfânta Cruce și au ascuns-o într-un loc secret în Hagia Sophia. În timpul în care Constantinopolul s-a aflat sub jug latin, cei care au ascuns Crucea au murit, iar locația sa a rămas secretă. (Sursa: lonews.ro)

ISRAEL: Pare să fi fost descoperită casa copilăriei Mântuitorului Iisus Hristos

Potrivit arheologului Ken Dark, cCasa în care Și-ar fi petrecut copilaria Iisus, pare să fi fost descoperită sub Mănăstirea Surorilor, în Nazaret, Israel. Într-un articol intitulat "A fost descoperita casa lui Iisus Nazarineanul?", publicat în numărul publicatiei din martie/aprilie 2015 a revistei de Arheologie biblică, Ken Dark, directorul Proiectului Arheologic Nazaret, nu numai că descrie rămășițele casei, ci explorează dovezile care sugereaza ca acest loc este, într-adevar, locul în care Iisus Și-a petrecut anii copilariei. Excavarea a arătat o "casă cu curte", din primul secol, care a fost parțial săpată în rocă naturală și parțial construită cu ziduri din piatră. Multe dintre caracteristicile originale ale locuinței sunt încă intacte, inclusiv ușile și ferestrele. De asemenea, pe sit au existat morminte, un rezervor și, ulterior, o biserică bizantină.

Resturile, combinate cu descrierea găsită în notările din secolul al VII-lea, De Sanctis Locus, susțin că această casă ar fi aparținut lui Iisus din Nazaret (Sursa: lonews.ro)

PAKISTAN: Strigăt de disperare al ortodocşilor după atentatele teroriste din 15 martie

Duminică, 15 martie 2015, mai mulţi kamikadze au atacat două biserici creştine din Pakistan. În urma acestui atac sângeros, care s-a desfăşurat în timpul slujbelor din bisericile pline, 17 persoane au fost omorâte, iar 98 rănite grav. Această tragedie a cutremurat comunităţile creştine din Lahore. Creştinii ortodocşi de la Parohia Sfântul Serghie de Radonej din Sargodha s-au adunat împreună cu alţi creştini pentru un marş de protest împotriva acestor crime motivate religios săvârşite de radicali musulmani. Părintele Joseph Farouk, parohul acestei biserici a înălţat o rugăciune pentru sufletele celor omorâţi fiind ascultat de sutele de creştini adunaţi acolo. El a spus că această tragedie este o crimă barbară împotriva creştinilor din Pakistan care nu au nicio vină şi nu au făcut rău nimănui.

Părintele şi comunitatea sa ortodoxă au cerut Guvernului pakistanez să asigure securitatea şi libertatea religioasă a creştinilor din Pakistan. “Ţara noastră în care trăim este plină de conflicte. Această ţară, istoric vorbind, este plină de rebeli islamici, bază a traficului de droguri, refugiu celor care au fugit din Afganistan, şi trăieşte o sărăcie extremă a populaţiei, absenţa tuturor nomelor sociale, violarea completă a drepturilor omului, exploatarea pe criteriu religios şi etnic, toate formele posibile de violenţă la adresa persoanei şi a libertăţii ei. În trecut, rebelii şi actele lor ilegale erau nepedepsite. Rebelii trăiau liberi în societate şi tendinţele lor radicale se concentrau în războiul împotriva necredinicioşilor, adică a creştinilor” a spus clericul ortodox. (Sursa: http://www.orthodoxie.com via doxologia.ro)

ONU: S-a adoptat prima declarație în sprijinul creștinilor din Orientul Mijlociu

La inițiativa Rusiei, Vaticanului și Libanului, Consiliul pentru Drepturile Omului, al Organizației Națiunilor Unite, a adoptat prima declarație din istorie în sprijinul creștinilor din Orientul Mijlociu. Pe 13 martie 2015, Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, în timpul sesiunii numarul XXVII, a adoptat ​​declarația "Susținerea Drepturilor Omului pentru creștinii și alte comunități, în special în Orientul Mijlociu", dictată de situația catastrofală a creștinilor din Orientul Mijlociu, care au fost supuși persecuției fără precedent din partea Statului Islamic și a altor grupări teroriste. (Sursa: lonews.ro)

REPUBLICA MOLDOVA: Elevii ar putea studia Religia în școală

Elevii din stânga Nistrului ar putea învăța Religia în școli, începând cu data de 1 septembrie 2015, conform publicației Bisericii Ortodoxe din Moldova – de sub Patriarhia Moscovei. Potrivit sursei, cursul se va numi „Bazele Ortodoxiei” sau „Bazele Eticii”, urmând ca părinții să decidă care dintre cele două variante este mai potrivită pentru copilul lor. Cursul va fi obligatoriu, la început, doar pentru elevii din clasele primare. Astfel de lecții mai existau în școli din regiunea transnistreană, dar erau predate facultativ.

FRANȚA: Icoană ortodoxă a Maicii Domnului, izvorâtoare de lacrimi

Cu ani în urmă, un cuplu de musulmani din Turcia s-a hotarat să locuiască la Paris. Aici, cei doi și-au găsit locuri de muncă și s-au stabilit într-o suburbie. Numele lor sunt Esat și Sevin Altindagoglu. În ultimul timp, casa lor din Paris este plina de oaspeți, nu numai din Franța, ci chiar și din străinătate. Toți vin să vadă o icoană, pe care capul familiei o numește  "miraculoasă". Icoana ortodoxă a Maicii Domnului, din perioada bizantină, pe care familia a primit-o în Antakya și a adus-o cu ea la Paris, a început să izvorască lacrimi, conform portalului grecesc Romfea. Potrivit celor doi, icoana le-a fost dăruită în anul 2006, de un călugăr grec din Libia. Imediat ce au primit această icoană marturisesc ca au simțit o mare sfințenie și o atmosferă de pace inexplicabilă, ce au început sa domneasca în casa lor. Icoana "Preasfintei Fecioare", cum a numit-o familia turcă, în curând a devenit un obiect de venerație și o sursă de minuni. Vestea despre icoană s-a răspândit peste tot în lume, iar acum pelerini din țări precum Germania și Belgia vin să se inchine Maicii Domnului. (Sursa: lonews.ro)

SUA: Biserica Presbiteriană a aprobat oficierea de căsătorii gay

Biserica Presbiteriană a recunoscut oficial căsătoria gay și va permite "nunțile" între persoane de același sex. Biserica Presbiteriana a aprobat, de asemenea, o nouă definiție a căsătoriei. În noua "definiție" se spune: "Căsătoria presupune un angajament unic între două persoane, în mod tradițional un bărbat și o femeie, pentru dragostea și sprijinul reciproc pentru tot restul vieții lor". Conform Fox News, clericii nu ar fi totuși obligați prin această decizie să oficieze o "cununie" gay.

 

03-03-2015


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu