Cookies de analiza a traficului  Accept | (oricand puteti renunta la acceptul dat) Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
ACTUALITATEA religioasăNr. vizualizari: 3050

Știri externe - ianuarie 2014 (EXT)

Tags: ;

TURCIA: Este autorizată construirea unei noi biserici la Istanbul, o premieră din 1923

Premieră absolută în istoria Turciei moderne: guvernul a autorizat construcţia unei biserici creştine, pentru prima dată din anul 1923, când a fost întemeiată Republica turcă. Până acum s-a permis restaurarea şi redeschiderea unor biserici, dar nu şi construirea unora noi. Decizia intervine la câteva săptămâni de la vizita Papei Francisc. Noul lăcaş de cult va fi ridicat la Istanbul pentru o comunitate de numai câteva zeci de mii de credincioşi sirieni. Turcia este prin Constituţie un stat laic, dar 99% din locuitori sunt musulmani iar actualul guvern este de orientare islamistă moderată. 

RUSIA: Sfinții Porfirie Kavsokalivitul, Meletie de Ypseni și Nichifor Leprosul, adăugați în calendarul ortodox rusesc 

Numele Sfântului Porfirie Kavsokalivitul a fost adăugat în calendarul ortodox rusesc. Decizia a fost luată în cadrul ședinței Sfântului Sinod, pe 25 decembrie 2014. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse a decretat ca Sfântul Cuvios Porfirie Kapsokalivitul să fie comemorat în ziua de 2 decembrie. Sfântul Sinod a mai hotărât, de asemenea, includerea "numelor Cuviosului Meletie de Ypseni, din Rhodos (secolul al 19-lea, fondator al Mănăstirii Panagia Ypseni, în 1855) și Cuviosului Nichifor Leprosul (1890-1964, făcător de minuni, care a trăit în casa leproșilor  din Chios), în calendarul rusesc ortodox, respectiv pe 12 februarie și 4 ianuarie. (sursa: lonews.ro)

RUSIA: Biserica Rusă vrea să medieze conflictul între Biserica Sârbă și cea Macedoneană

Mitropolitul Ilarion Alfeyev, al doilea oficial ca rang înalt din Biserica Ortodoxă Rusă, a declarat că Moscova dorește să medieze disputa bisericească între Belgrad și Skopie, conform Agenției de Informații Religioase (VIA). Biserica Ortodoxă Rusă nu poate recunoaște Biserica Macedoneană Ortodoxă (MPC) unilateral – recunoașterea trebuind să aiba loc la nivelul întregii Ortodoxii, dar suntem gata să fim mediatori, afirmă mitropolitul Bisericii Ortodoxe Ruse. El a vizitat recent Skopje, unde s-a întâlnit cu Arhiepiscopul Ștefan, liderul Bisericii Macedonene canonic-nerecunoscute, și cu Președintele macedonean Gjorge Ivanov. Mitropolitul Ilarion a mai vorbit, de asemenea, cu Arhiepiscopul Jovan Vraniskovski de Ohrid. (sursa: lonews.ro)

CHINA: Hirotonie a unui preot ortodox chinez prima dată în 60 de ani

Zilele trecute, în biserica ortodoxa din Khabarovsk, închinata Sfantului Inochentie din Irkuțk, chiar în ziua de hram, Mitropolitul Ignatie de Khabarovsk și Amur l-a hirotonit pe preotul Anatoly Kung (Kung Cheung Ming). Astfel, pentru prima dată în ultimii 60 de ani, un preot a cărui limbă maternă este limba chineză a fost hirotonit.  Parintele Anatoli va sluji în Parohia Sfinții Apostoli Petru și Pavel, din Hong Kong fiind catehet misionar, în primul rând pentru chinezii din Hong Kong. (sursa: radiodobrogea.ro)

 

VATICAN: Plan ecumenic comun între luterani și catolici

Conform Radio Vatican, Federația Mondială Luterană (LWF) și Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor (PCPCU) vor găzdui în comun un eveniment ecumenic, în toamna anului 2016. Potrivit unui comunicat de presă lansat de organizatori, această întâlnire reprezintă o continuare a procesului "De la conflict la Comuniune", la împlinirea a 50 de ani de dialog ecumenic între LWF și Biserica Romano-Catolică. (sursa: lonews.ro)

 

 

GRECIA: Sfantul Sinod restricționează utilizarea Internetului de către călugări și clerici

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe a Greciei a emis o notificare formală, care limitează utilizarea Internetului de către clerici și călugări, informeaza Greek Reporter. În avizul său, Sfântul Sinod a precizat anumite restricții, în ceea ce privește discuțiile online și comentariile pe care membrii clerului le fac folosind discursuri care provoacă divizare, propagarea sau promovarea unor facțiuni partizane. "Călugării nu au voie să se exprime, mai ales prin intermediul Internetului, în vreun mod care să ducă la nerespectarea jurămintelor lor ascetice, sau să se implice în probleme lumești, care pot afecta natura monahismului", a declarat anunțul. Prezenta decizie a vizat mai multe site-uri web, care pot fi găsite pe Internet, și care pun la dispoziția credincioșilor "spovedanii" on-line sau alte servicii, informează Greek Reporter. Anunțul include, de asemenea, restricții privind site-urile parohiale, care de acum înainte vor fi lansate numai după ce au primit o aprobare oficială, unicul lor obiectiv fiind acela de a informa enoriașii, vizavi de slujbe, de programele de cateheză sau despre istoria bisericii.

 

02-01-2015


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu