Sfântul Sinod a ales ierarhii titulari în scaunele vacante de Mitropolit al Banatului şi Arhiepiscop al Romanului şi Bacăului
În zilele de 16 şi 17 decembrie 2014, la Reşedinţa patriarhală, sub preşedinţia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, se desfăşoară şedinţa de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. În zilele de 6 şi 7 noiembrie 2014, Sinodul mitropolitan al Mitropoliei Banatului în consultare cu Adunarea eparhială a Arhiepiscopiei Timişoarei au desemnat prin vot secret drept candidaţi pe Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop onorific Ioan Selejan, Episcopul Covasnei şi Harghitei, Preasfinţitul Părinte Dr. Lucian Mic, Episcopul Caransebeşului şi Preasfinţitul Părinte Dr. Sofronie Drincec, Episcopul Oradiei. Sfântul Sinod a ales prin vot secret pe Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop onorific Ioan Selejan în scaunul vacant de Arhiepiscop al Timişoarei şi Mitropolit al Banatului cu 26 de voturi din 45 de voturi valid exprimate. Întronizarea noului Mitropolit al Banatului va avea loc duminică, 28 decembrie 2014, în Catedrala mitropolitană din Timişoara.
În continuare, sub președinția Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a avut loc şedinţa Sfântului Sinod pentru alegerea noului Arhiepiscop al Romanului şi Bacăului. Sfântul Sinod a ales prin vot secret pe Preasfinţitul Părinte Ioachim Băcăuanul, în scaunul vacant de Arhiepiscop al Romanului şi Bacăului cu 35 de voturi din 45 voturi valid exprimate. Întronizarea noului Arhiepiscop al Romanului şi Bacăului va avea loc duminică, 4 ianuarie 2015, în Catedrala arhiepiscopală din Roman. (Sursa: Biroul de Presă al Patriarhiei Române)
Sondaj între tineri: peste 50% ar dori restrângerea dreptului la avort în România
Potrivit unui sondaj realizat de CURS pentru Fundatia Friedrich Ebert – Romania despre tinerii din Romania: 50% dintre cei de peste 18 ani stau cu părinții, aproape 40% își doresc să emigreze, iar 1 din 2 vrea restrângerea drepturilor la avort. Tinerii mai consideră că principalele probleme cu care se confruntă România sunt corupția, sărăcia și lipsa locurilor de muncă. În ceea ce privește relația lor cu religia, tinerii au răspuns astfel:
A fost ales noul stareț al Mănăstirii Sihăstria
După trecerea la Domnul a preacuviosului părinte arhimandrit Victorin Oanele, la scurt timp după săvârşirea Parastasului de 40 de zile, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan a hotărât organizarea de alegere a noului stareţ, următor predaniei Bisericii noastre. În urma voturilor exprimate de către obşte, s-a constatat că protosinghelul Arsenie Popa a fost dorit de către majoritatea obştii, întrunind cel mai mare număr de voturi. Luând act de rezultatul acestei alegeri, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan a binecuvântat gândul exprimat de către părinţi şi a împlinit rânduiala instalării noului stareţ. Slujba specifică de hirotesie s-a săvârşit în biserica mare a mănăstirii în prezenţa întregului sobor. Preacuviosul părinte Arsenie Popa s-a născut în data de 25.09. 1971, în localitatea Constanţa. A intrat în obştea Mănăstirii Sihăstria în septembrie 1998. A fost tuns în monahism în data de 11.12. 2001, având binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, fiind hirotonit ierodiacon în data de 26.12.2001, ieromonah în data de 07.08.2002 şi hirotesit protosinghel în data de 27.12.2005. Părintele este absolvent al Facultăţii de Fizică a Universităţii Bucureşti, promoţia 1996, şi al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Iaşi, promoţia 2004, şi a împlinit în obştea mănăstirii mai multe ascultări, în ultimul timp fiind eclesiarh. (Sursa: ZiarulLumina)
Un nou pas către pecetluire – înlocuirea PIN-ului, a bancomatelor și a banilor lichizi cu scanarea retinei sau amprentei digitale
O serie de elemente tradiționale pe care le folosim în prezent pentru a achita diverse servicii și produse vor dispărea sau vor suferi mutații rapide pentru a ține pasul cu tehnologia. Codurile PIN și cititoarele de carduri sunt primele amenințate de invazia noii tehnologii. Datele de identificare incluse în baza de date a noilor dispozitive vor înlocui codurile de siguranță din prezent. Printre caracteristicile noilor tehnologii se numară recunoașterea amprentei, scanarea retinei, mascarea dispozitivelor în accesorii sau în lentilele de contact. Nu va fi o schimbare imediată, ci una graduală, dar cert este că într-acolo se indreaptă lucrurile cu mare viteză. Site-ul sursă ne readuce în atenție un avertisment recent al Părintelui Paisie aghioritul cu privire la viclenia folosită în introducerea pecetluirii: “Încet-încet, după cartelă și buletin de identitate, adica după “îndosariere”, vor înainta în mod viclean la pecetluire. Vor sili prin diferite mijloace viclene, pentru ca oamenii sa primească pecetea pe frunte sau pe mână... Cel ce nu va avea cartela, nu va putea nici vinde, nici cumpăra. Vă vor spune: “Fara pecete va chinuiti! Daca ati fi primit-o, nu ati fi trait asa de greu”. Nu vor putea folosi nici monezi de aur, nici dolari dacă vor avea. De aceea, dacă fiecare se va îngriji să trăiască de pe acum simplu, în cumpătare, va putea trăi în acei ani.ˮ (Sursa: cuvântul-ortodox.ro)
Superiorul Așezămintelor românești în Țara Sfântă a efectuat o vizită oficială la Ierusalim
PS Părinte Timotei (Aioanei) "Prahoveanul", Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a efectuat o vizită în Țara Sfântă, închinandu-se pe rând la Sfântul Mormânt, Biserica Învierii, Golgota și Betleem, conform Patriarhiei. PS Timotei l-a vizitat, cu această ocazie, pe Preafericitul Părinte Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului, în urma cu o zi, la sediul Patriarhiei Ierusalimului, unde au fost discutate "diferite aspecte ale vieții eclesiale locale și privitoare la Așezămintele Românești din Țara Sfântă". PS Timotei Prahoveanul s-a mai întâlnit, de asemenea, cu Cesare Marjieh, director general pentru Culte în cadrul Ministerului de Interne al Statului Israelian, și cu personalul Așezămintelor Românești din Ierusalim și Ierihon. (Sursa: lonews.ro)
02-12-2014