Cookies de analiza a traficului  Accept | (oricand puteti renunta la acceptul dat) Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
ACTUALITATEA religioasăNr. vizualizari: 2235

Știri interne - noiembrie 2014 (RO)

Tags: ;

Trei candidaţi pentru scaunul de Mitropolit al Banatului

Primii doi candidaţi pentru scaunul mitropolitan al Banatului, P.S. Părinte Lucian Mic, Episcopul Caransebeşului, şi P.S. Părinte Sofronie Drincec, Episcopul Oradei,  au fost desemnaţi joi, 6 noiembrie curent, în cadrul şedinţei de lucru a Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Banatului. Întrunirea, care a avut loc la reşedinţa mitropolitană din Timişoara, a fost prezidată de Prea Fericitul Părinte Daniel Ciobotea, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în calitate de Locţiitor de Arhiepiscop al Timişoarei şi Mitropolit al Banatului. La şedinţă au participat Înalt Prea Sfinţitul Părinte Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, Prea Sfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, şi Prea Sfinţitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei. La 7 noiembrie, în conformitate cu prevederile statutare, lista celor doi candidaţi stabiliţi de către Sinodul mitropolitan a fost prezentată în şedinţa specială de consultare a acestuia cu Adunarea eparhială extinsă a Arhiepiscopiei Timişoarei. Această întrunire a fost precedată de slujba de Te Deum, oficiată de un sobor de preoţi de la Catedrala mitropolitană din Timişoara la biserica monument istoric cu hramul „Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş, Mitropolitul Banatului“ din incinta Centrului eparhial. Şedinţa a avut loc în sala de festivităţi a Centrului eparhial al Arhiepiscopiei Timişoarei şi a fost prezidată de Prea Fericitul Părinte Patriarh Daniel. În urma consultării deschise privind menţinerea sau completarea motivată a listei candidaţilor eligibili pentru slujirea de Arhiepiscop al Timişoarei şi Mitropolit al Banatului, lista a fost completată prin vot secret cu încă un candidat, şi anume Înalt Prea Sfinţitul Părinte Arhiepiscop onorific Ioan Selejan, Episcopul Covasnei şi Harghitei, care a primit voturile a 25 de membri din  totalul celor 37 prezenţi. Întrunirea Sfântului Sinod pentru alegerea viitorului Mitropolit al Banatului va avea loc în luna decembrie. În acea şedinţă de lucru, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române mai poate desemna încă un candidat. (Sursa: Revista VIAŢA CULTELOR, Buletin săptămânal de informare religioasă, Anul XXIII, nr. 1057 - 1058, 15 Noiembrie 2014)

Curtea Constituţională a României a hotărât ca Religia să fie o disciplină opţională în învăţământul românesc

La 12 noiembrie 2014 Curtea Constituţională a României a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile art. 9 alin. (2) teza întâi din Legea învăţământului nr. 84/1995 şi dispoziţiile art. 18 alin. (2) teza întâi din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011 sunt neconstituţionale. Textul declarat neconstituţional, în vigoare de aproape 20 de ani, este următorul: „La solicitarea scrisă a elevului major, respectiv a părinţilor sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor, elevul poate să nu frecventeze orele de religie”. O majoritate a Curţii Constituţionale, neprecizată încă, a cărei motivaţie va fi cunoscută oficial doar după publicarea deciziei în Monitorul oficial, partea I, a schimbat jurisprudenţa existentă, contrar tradiţiei constituţionale şi legislative a României de până la acest moment. Astfel, decizia Curţii Constituţionale induce ideea solicitării în scris de către părinţi a studierii Religiei de către copiii lor în şcolile de stat. (Sursa: Revista VIAŢA CULTELOR, Buletin săptămânal de informare religioasă, Anul XXIII, nr. 1057 - 1058, 15 Noiembrie 2014)

Predică aparent politică a Patriarhului B.O.R.

"În istoria poporului român, ca răspuns la rugăciunile sale pentru a dobândi libertatea şi unitatea naţională, adesea Dumnezeu a lucrat chiar şi prin oameni străini de neamul nostru. De pildă, România Mare s-a realizat mai ales şi prin conducători ai României ca regele Ferdinand şi regina Maria, care nu aveau deloc sânge românesc în venele lor. Când Dumnezeu voieşte ca să se ridice şi să ajute un popor, lucrează prin cine voieşte El, când voieşte şi cum voieşte, ca noi să învăţăm că nu numai cei de un neam cu noi sau rude apropiate pot să ne ajute, ci, adesea, chiar şi oameni străini de neamul nostru, dar care îl iubesc şi vor să îl ajute", a spus Prea Fericitul Părinte Patriarh Daniel Ciobotea în cuvântul de învăţătură rostit în timpul Sfintei Liturghii pe care a slujit-o în paraclisul reşedinţei patriarhale Duminică, 16 noiembrie curent. Aceasta a fost ziua celui de al doilea tur al alegerilor prezidenţiale care îl opunea pe lutheranul sas Klaus Johannis, primarul oraşului Sibiu (centrul României) şi preşedintele noului PNL, ortodoxului român Victor Ponta, preşedintele PSD, partid de guvernământ. Dacă în urmă cu câteva zile B.O.R. era acuzată că se poziţionează de partea lui Victor Ponta numai pentru că era ortodox, fără să privească la politica pe care o duce partidul său şi la câţi condamnaţi penal a înregistrat acesta în ultima vreme pentru fapte de corupţie, acum exista riscul ca predica Patriarhului să fie interpretată ca o pledoarie în favoarea lui Klaus Iohannis, care a şi câştigat de altfel confruntarea electorală. În plus, se mai putea crede că P.F. Părinte Daniel îl socoteşte pe Klaus Iohannis “străin de neamul” românesc, în condiţiile în care saşii trăiesc pe actualul teritoriu al României din secolul al XII-lea, data colonizării lor pe aceste locuri de către regii unguri de atunci.

Un comunicat transmis marţi, 18 noiembrie, de biroul de presă al Patriarhiei Române, face precizarea că Întâistătătorul B.O.R. a reluat în predica sa principalele învăţături pe care le-a rostit şi cu alte ocazii la Evanghelia zilei, Luca 10, 25-37 (pilda  Samarineanului milostiv), aşa cum  reiese din ediţia on-line a săptămânalului Lumina de duminică din 11 noiembrie 2010, publicată în ediţia tipărită a aceluiaşi săptămânal de duminică, 14 noiembrie 2010, şi apoi din ediţia on-line din 10 noiembrie 2011 şi din ediţia tipărită de duminică 13 noiembrie 2011 a săptămânalului menţionat. Comunicatul biroului de presă al Patriarhiei Române clarifică astfel că predica din 16 noiembrie nu a avut scop electoral. Pe de altă parte, există declaraţia purtătorului de cuvânt al Patriarhiei Române, Părintele Constantin Stoica, din 11 noiembrie curent, despre "Cazurile izolate de încălcare a hotărârii Sfântului Sinod fundamentate pe canoanele Bisericii Ortodoxe Universale, potrivit cărora clerului ortodox îi este interzis să facă politică partizană şi să se implice în campanii electorale, (care) vor fi cercetate de instanţele de judecată bisericească demnuri pentru sporirea vieţii duhovniceşti." (Sursa: Revista VIAŢA CULTELOR, Buletin săptămânal de informare religioasă, Anul XXIII, nr. 1057 - 1058, 15 Noiembrie 2014)

Un arhimandrit ortodox dezaprobă implicarea unor preoţi în campania electorală

Înregistrările apărute în spaţiul public în ultima săptămână dinaintea celui de al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din România (16 noiembrie 2014), care arată implicarea unor preoţi ortodocşi în campania electorală cu recomandare explicită ca votul să fie acordat unuia dintre cei doi candidaţi numai pentru că este ortodox, l-au determinat pe Părintele Arhimandrit Siluan Vişan să afirme, într-o scrisoare făcută publică de www.ziare.com, “că îi este ruşine de atitudinea preoţilor şi ierarhilor în acest joc murdar al politicii”.

            “Când s-a pomenit ca bisericile să fie birouri electorale, scrie Părintele Arhimandrit Siluan, când este îngăduit în loc de predică, de explicarea cuvântului lui Dumnezeu, să se facă propagandă? Dacă eu sunt smintit, simt că sunteţi şi voi. Dacă eu sunt dezamăgit, cu atât mai mult voi. Hristos a spus: 'daţi Cezarului ce este al Cezarului, şi lui Dumnezeu ce este al lui Dumnezeu...', nu a spus să nu ne supunem conducătorilor ca cetăţeni ai acestei lumi, ci din contra, şi-a plătit şi El dările către autorităţile vremii. Nici Sf. Ap. Pavel nu ne învaţă să fim răzvrătiţi în faţa conducătorilor, ci să ne supunem cu ascultare. Dar nu mai mult decât atât, nu trebuie să propovăduiesc minciuna lor în loc să propovăduiesc cuvântul lui Dumnezeu! Oare aceşti prelaţi au impresia că vor primi şi ei diplome la judecata viitoare? Puterea şi harul pe care-l au este al lui Hristos, nu al lor. Cel ce priveşte slujirea lui Dumnezeu ca putere în faţa poporului a înţeles greşit lucrurile, mai rău decât asta este să foloseşti această putere în slujba unor conducători ce se prefac că sunt credincioşi pentru a înşela alegătorii. Cel ce cumpără de la un hoţ şi el este hoţ. Şi îi mai dau şi o diplomă de onoare. Săracii de ei! Noi, ca păstori, suntem responsabili de turma lui Hristos, de felul în care îi ajutăm la mântuirea sufletului, nu la cum să-i îndemnăm ce să voteze. Dar 'peştele de la cap se împute'. Dacă noi suntem corupţi şi vânduţi slavei lumeşti, tot aşa şi credincioşii vor fi; dacă noi spunem adevărul fără frică şi lăsăm masca ipocriziei, tot aşa vor face şi credincioşii. Vă rog din suflet, fraţi creştini, păstraţi-vă credinţa în Dumnezeu ce ne-a fost propovăduită în cuvânt şi faptă de către Fiul Său, căci nu credinţa noastră este 'strâmbă', ci reprezentanţii ei care o folosesc în folosul personal al lor. Într-un spital poate lucra şi un medic ce nu-şi practică cunoştinţele corect, fiind interesat de şpagă şi cum să ajungă director, dar asta nu înseamnă că toţi medicii sunt la fel sau că medicina este nefolositoare. Haideţi să nu-L învinuim pe Dumnezeu pentru faptele oamenilor, ci să nu uităm jertfa şi dragostea Lui. Cred şi mărturisesc că există şi alţi clerici ce-mi împărtăşesc părerile, dar nu pot vorbi de frica superiorilor. Eu cred şi vreau să trăiesc îndemnul lui Hristos: 'Nu vă temeţi!...', nu vreau să trăiesc în minciuna acestei lumi, ci urmez îndemnurilor ce izvorăsc din credinţa şi dragostea ce m-a îndemnat să-I urmez Lui. Mai mult ca oricând trebuie mărturisit adevărul, adevărul Lui... Sau aşteptăm să vorbească pietrele?" (Sursa: Revista VIAŢA CULTELOR, Buletin săptămânal de informare religioasă, Anul XXIII, nr. 1057 - 1058, 15 Noiembrie 2014)

Conferințe ale Arhimandritului Zharia Zaharou în București

Cu binecuvântarea şi la invitaţia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, arhimandritul Zaharia Zaharou, de la Mănăstirea „Sfântul Ioan Botezătorul“ din Maldon-Essex, Anglia, a susţinut, în zilele de 2 şi 3 noiembrie, două conferinţe duhovniceşti în Bucureşti, informează Ziarul Lumina. Arhimandritul Zaharia Zaharou este unul dintre ucenicii direcţi ai părintelui Sofronie Saharov şi unul dintre marii duhovnici ai mănăstirii amintite. Părintele arhimandrit Zaharia Zaharou a subliniat necesitatea şi importanţa pocăinţei, care are menirea de a reînnoi în om dragostea lui faţă de Dumnezeu şi de a dori neîncetat cele dumnezeieşti. „Viaţa trăită în pocăinţă este una dinamică. Nu este o lucrare pe care astăzi o săvârşim şi pe urmă o neglijăm pentru câteva zile, ca mai apoi să ne întoarcem la ea. Dacă nu păstrăm fierul mereu înroşit, spun Părinţii, nu vom putea să-i dăm forma pe care o dorim. Inima noastră trebuie să fie pururi zdrobită de poruncile dumnezeieşti, de harul lui Dumnezeu, pentru că la fel cum în ceara moale şi caldă se poate întipări o imagine, tot aşa într-o inimă caldă se poate întipări chipul lui Hristos“, a spus arhim. Zaharia Zaharou. Pocăinţa, a mai afirmat părintele duhovnic al Mănăstirii „Sfântul Ioan Botezătorul“ din Maldon-Essex, presupune osândirea sinelui, şi nu judecarea aproapelui, întrucât „gândurile de judecată sunt semnul îndepărtării noastre de Dumnezeu, iar dacă ne judecăm aproapele, nu vom dobândi nici măcar o fărâmă din dragostea lui Dumnezeu“. Astfel, zdrobirea inimii şi lacrimile sunt hrana duhovnicească a sufletului, iar prin ele „mintea se luminează şi ne înalţă la starea de îndumnezeire şi atunci inima noastră nutreşte această dorinţă, bunăvoire, ca şi Dumnezeu, ca toţi să se mântuiască. Din acest moment începe lucrarea omului adevărat. (…) Dacă ne vom osândi pe noi înşine, nu vom mai putea să ne răzvrătim atunci când cineva ne osândeşte. Singura atitudine bineprimită de Dumnezeu este a ne considera pe noi înşine nevrednici de El şi de semenii noştri. Acesta este începutul dragostei de Dumnezeu şi de aproapele. Atunci nu va ieşi din gura noastră nici un cuvânt de judecată sau de osândă împotriva semenilor noştri, fiindcă energia pe care o primim de la Dumnezeu, ca răsplată pentru zdrobirea inimii şi pentru lacrimile vărsate, nu va lăsa nici un cuvânt negativ să iasă din gâtlejul nostru. Fie ca Dumnezeu să ne dea să avem mereu această zdrobire a inimii pentru a deveni fără de păcat, căci singura clipă în care omul este fără de păcat este atunci când se osândeşte pe sine“, a mai explicat părintele Zaharia Zaharou. La finalul cuvântului duhovnicesc, potrivit tradiţiei, invitatul conferinţei a răspuns la întrebările celor prezenţi. Conferinţa de la Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti a fost organizată de Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi Români, filiala Bucureşti. (Sursa: basilica.ro)

Simpozion Internaţional la Mânăstirea Neamţ dedicat Părintelui Paisie Aghioritul

În perioada 13-15 noiembrie 2014, Centrul social-cultural „Sfântul Paisie“ al mânăstirii Neamţ a găzduit Simpozionul internaţional „Întâlnire cu Părintele duhovnicesc: cuviosul Paisie Aghioritul (1924-1994)“, organizat de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, împreună cu Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iaşi, la împlinirea a 20 de ani de la trecerea în veşnicie a celui omagiat. Alături de Înalt Prea Sfinţitul Părinte Teofan Savu, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, au participant numeroşi teologi, precum şi profesori şi monahi din ţară şi din străinătate, care l-au cunoscut pe marele Părinte athonit sau care s-au aplecat asupra învăţăturii acestuia. În timpul celor două zile, pe lângă referatele amintite, au fost oferite publicului şi alte materiale: înregistrări audio cu vocea cuviosului Paisie (cuvinte de folos şi psalmodii), texte abordând diferite subiecte duhovniceşti, precum şi o prezentare Power Point, care s-a dorit a fi o explicare a fenomenului religios numit evlavia populară, ca prim stadiu în procesul de canonizare a unui sfânt. Zilele în care s-a desfăşurat simpozionul au fost şi ale unor mari momente liturgice din viaţa Bisericii Ortodoxe în general şi a B.O.R. în special (13 noiembrie - sărbătoarea Sfântului Ioan Gură de Aur, 14 noiembrie - sărbătoarea Sfântului Grigorie Palama şi 15 noiembrie - sărbătoarea Sfântului Paisie Velicicovschi, ale cărui sfinte moaşte au fost relativ recent expuse spre închinare în biserica mânăstirii Neamţ). (Sursa: Revista VIAŢA CULTELOR, Buletin săptămânal de informare religioasă, Anul XXIII, nr. 1057 - 1058, 15 Noiembrie 2014)

 

04-11-2014


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu