ȚARA SFÂNTĂ: A fost descoperit mormântul Sfântului Arhidiacon Ștefan
În timpul săpăturilor efectuate în apropierea orașului palestinian Ramallah, arheologii au descoperit una dintre cele mai mari relicve creștine – locul de înmormântare a Sfântului Arhidiacon Ștefan, primul martir al lui Hristos, conform unui raport al publicației Linga. Ca parte a unui proiect al Universității din Ierusalim, destinat descoperirii și restaurarii de antichități, un grup de arheologi, condus de Dr. Salah Al Hudeliyya, a descoperit ruinele unui întreg complex bisericesc, care include un lăcaș al epocii bizantine și o mănăstire bizantină. "În interiorul acestor biserici, am dat peste o inscripție care indică faptul că biserica descoperită a fost construită în cinstea Sfântului și întâiului mucenic Arhidiacon Ștefan, îngropat aici, în anul Domnului nostru 35", a raportat istoricul. "Cercetarile vor mai dura încă cinci ani, și când vor fi gata, această biserică va deveni cu siguranță un loc de pelerinaj pentru credincioșii din întreaga lume. Turiștii se vor bucura de ocazie, întrucat acest sit este un exemplu viu de continuitate culturală în Orientul Mijlociu: aici, pe sit, putem vedea moștenirea începutului și sfârșitului Evului Mediu, culturile elenistice, bizantine și islamice", a spus arheologul in încheiere. Un sfert din satul ruinat Taiar aparține Bisericii din Ierusalim, a precizat expertul, și va face din acest loc unul potrivit pentru pelerini. (Sursa: lonews.ro)
RUSIA. S-a deschis Congresul Internațional al Tineretului Ortodox – 2014
Peste 10.000 de tineri din toate raioanele federale ale Rusiei, CSI și din străinătate (Ucraina, Belarus, Kazahstan, Moldova, Țările Baltice și Asia Centrală, Germania, Austria, Franța, Marea Britanie, Canada, Statele Unite ale Americii), participă la Congresul Internațional al Tineretului Ortodox, care are loc în perioada 18-19 noiembrie 2014, la Moscova. Vor fi organizate programe culturale și educaționale extinse, pentru tineret și se vor discuta principalele tendințe în dezvoltarea activității tineretului în Biserica Ortodoxă Rusă, tratand subiecte precum: misiunea apologetica a tineretului; suportul informațional în lucrul cu tinerii; tineretul ortodox și combaterea terorismului; organizarea de cluburi de tineret; Biserica și lucrarea seculară în educația spirituală și morală a tineretului; liderul tineretului în Biserică, cine este el? Vor fi prezentate, de asemenea, proiecte pentru tineret și vor avea loc discuții cu experți invitați. (Sursa: lonews.ro)
ISRAEL-PALESTINA: Pelerinaj pentru pace la Biserica Sfânta Ecaterina din Bethleem și pe Drumul Crucii din Ierusalim
O rugăciune speciala a fost programată la 24 noiembrie în Biserica Sfânta Ecaterina din Bethleem, iar un pelerinaj a fost organizat pe Drumul Crucii, pe străzile din Orașul Vechi al Ierusalimului. Ambele actiuni au ca scop lansarea unui apel la pace în regiune. Pelerinii, care doresc o manifestare pașnică vor purta ramuri de măslin, mărșăluind printre musulmani, creștini și evrei. (Sursa: lonews.ro)
CONSTANTINOPOL:Patriarhul Bartolomeu - reunificarea Bisericilor este o datorie a timpurilor noastre
"În Turcia au existat evoluții recente legate de libertățile religioase, însă mai sunt multe de făcut", a spus într-un interviu Patriarhul Ecumenic Bartolomeu. În același interviu, întrebat fiind de schisma de la 1054, acesta a afirmat că restaurarea și reunificarea Bisericii sunt "o datorie majoră a timpurilor noastre". [...] Patriarhul s-a referit la primii pași făcuți în această direcție acum 50 de ani de Papa Paul și de Patriarhul Atenagoras, când dialogul teologic oficial dintre cele doua Biserici a dus la eliminarea neînțelegerilor și diferentelor de opinie. Patriarhul Ecumenic s-a referit, de asemenea, și la întalnirea din mai, din Ierusalim, cu Papa Francisc, precum și la vizitele frățești anuale între delegațiile celor două Biserici la Roma cu ocazia sărbătorii Sf. Ap. Petru și Pavel și, respectiv, cu ocazia sărbătorii Sf. Ap. Andrei la Constantinopol, unde, în acest an, pe 20 noiembrie, va fi invitat Papa Francisc. (Sursa: cuvântul-ortodox.ro)
VATICAN: Un nou stadiu în relația dintre Biserica Catolică și Bisericile Evanghelice
În cadrul unei întâlniri cu o delegație a Alianței Mondiale Evanghelice, Papa Francisc și-a exprimat încrederea că Duhul Sfânt "va deschide o nouă etapă în relațiile dintre catolici și evanghelici – o etapă care sa permita realizarea mai deplina a voinței Domnului, de a duce Evanghelia chiar si la cele mai îndepărtate margini ale pământului". Papa Francisc a vorbit despre Taina Botezului, ca despre "un dar divin inestimabil", pe care îl au comun toți creștinii. Papa a recunoscut prezența diviziunilor între creștini, "de la începuturi", și a precizat că "rivalitățile și conflictele" continuă între comunitățile creștine. "Astfel de situații", a spus el, "slăbesc capacitatea noastră de a îndeplini porunca Domnului, de a predica Evanghelia, tuturor neamurilor". Creștinii ar putea să proclame Evanghelia mai bine, dacă ar putea depăși diferendele lor, astfel încât, împreună, sa poata răspândi Cuvântul lui Dumnezeu și mărturisi caritatea creștină. Papa Francisc s-a aratat încântat de eforturile semnalate în diferite țări, de construire a unor relatii mai bune intre catolici și evanghelici. El a subliniat, în special, lucrările Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor și ale Comisiei Teologice a Alianței Evanghelice Mondiale. Conform Radio Vatican, Papa și-a exprimat, de asemenea, speranța că un document comun, "Marturisire creștină într-o lume multi-religioasă: Recomandări pentru conduită", ar putea să devină motiv de inspirație pentru vestirea Evangheliei în contexte multi-religioase. (Sursa: lonews.ro)
GRECIA: Biserica Ortodoxă a Greciei intensifică activitatea socială
Preafericitul Părinte Ieronim al II-lea, Arhiepiscopul Atenei şi al Întregii Grecii, a participat la 7 noiembrie, la lucrările Primului Simpozion Postuniversitar pentru Asistenţă Socială, organizat de către Departamentul de asistenţă socială al Institutului Tehnologic Educaţional din Atena şi Federaţia Europeană de Asistenţă Socială şi a Lucrătorilor Sociali, filiala Grecia, anunţă Romfea.gr, citat de “Ziarul Lumina”. Simpozionul este intitulat „Asistenţa socială pe timp de criză. Provocări şi perspective pentru asistenţa socială“. Arhiepiscopul Atenei şi al Întregii Grecii a subliniat implicarea Bisericii în activitatea socială şi a făcut un apel la cooperarea între instituţiile sociale de stat şi private, pe de o parte, şi Biserică, spunând că „astfel se poate face mai mult pentru oamenii aflaţi în suferinţă … Biserica îşi continuă, ca şi odinioară, această lucrare pentru că doreşte să fie alături de oameniˮ. Ulterior, Arhiepiscopul Ieronim a dat exemple de lucrare socială efectivă a Bisericii, prin aziluri, cantine pentru săraci, cabinete medicale, care au nevoie de susţinere pentru a-şi putea continua activitatea. (Sursa: basilica.ro)
04-11-2014