Cookies de analiza a traficului  Accept | (oricand puteti renunta la acceptul dat) Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
ACTUALITATEA religioasăNr. vizualizari: 2587

Știri interne - septembrie 2014 (RO)

Tags: ;

 

Înaltpreasfințitul Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului, a trecut la Domnul, în seara zilei de 28 septembrie 2014

Înaltpreasfințitul Părinte Nicolae s-a născut la data de 21 noiembrie 1923 în municipiul Caransebeș. Între anii 1934-1942 a urmat școala elementară și liceul în Caransebeș. A fost student la Facultatea de Teologie din București între anii 1942-1946. În anul 1943 a fost hirotonit diacon celibatar de către episcopul Veniamin Nistor al Caransebeșului. După absolvirea facultății s-a înscris la doctorat, iar la 30 iunie 1949 a susținut teza cu titlul: „Viața și petrecerea Sfântului Antonie cel Mare. Începuturile monahismului creștin pe Valea Nilului” sub coordonarea părintelui profesor Ioan G. Coman. În anul 1960 a fost hirotonit preot. S-a călugărit la Mănăstirea Cernica din Arhiepiscopia Bucureștilor la data de 12 ianuarie 1961.

A fost hirotonit arhiereu în biserica „Sfântul Spiridon Nou” din București la data de 15 ianuarie 1961, de către patriarhul Justinian Marina împreună cu alți doi ierarhi. Instalarea în funcția de episcop al Aradului a avut loc la 22 ianuarie 1961 în Catedrala episcopală din Arad. La 17 februarie 1962, a fost ales Arhiepiscop al Timișoarei și Caransebeșului și Mitropolit al Banatului. Instalarea s-a făcut în data de 4 martie 1962 în Catedrala mitropolitană din Timișoara de către patriarhul Justinian Marina. Conform Statutului pentru organizare şi funcţionare Bisericii Ortodoxe Române, Locțiitor de Arhiepiscop al Timişoarei şi Mitropolit al Banatului este Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, care va fi pomenit la toate slujbele din Arhiepiscopia Timișoarei, până la alegerea noului chiriarh canonic. Pe site-ul basilica.ro puteți citi mesajul de condoleanțe transmis de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Preafericitul Părinte Daniel aniversează şapte ani de la întronizarea ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române

Marţi, 30 septembrie 2014, Preafericitul Părinte Daniel aniversează şapte ani de la întronizarea ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române (30 septembrie 2007). La ceas aniversar, de la orele 9.00, Patriarhul României a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala patriarhală, înconjurat de ierarhi ai Sfântului Sinod, preoţi şi diaconi. Sfânta Liturghie,  fost urmată de slujba de Te Deum ca mulţumire adusă lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra Bisericii Ortodoxe Române, poporului român şi Preafericirii Sale în cei şapte ani de slujire patriarhală. Între participanți enumerăm ierarhi ai Sfântului Sinod şi membri mireni ai Adunării Naţionale Bisericeşti, reprezentanţi ai autorităţilor de Stat centrale şi locale, personalităţi ale vieţii publice româneşti, membrii Permanenţelor Consiliului Naţional Bisericesc şi Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Bucureştilor, clerici şi mireni. (Sursa: basilica.ro)

 Mânăstirea Prislop (Hunedoara) în haine de sărbătoare

         De praznicul Înălţării Sfintei Cruci, mânăstirea Prislop din judeţul Hunedoara şi-a serbat unul dintre hramuri. Sfânta Liturghie arhierească a fost săvârşită de Prea Sfinţitul Părinte Gurie Georgiu, Episcopul Devei şi Hunedoarei, alături de Prea Sfinţitul Părinte Daniil Stoenescu, Episcopul Daciei Felix, Prea Sfinţitul Părinte Andrei Făgărăşeanul, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, şi Prea Sfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi. Slujba religioasă, la care au participat numeroşi credincioşi, a fost oficiată în altarul de vară, amenajat în imediata apropiere a bisericii mânăstirii. La sfârşitul Sfintei Liturghii s-a oficiat o slujbă de pomenire pentru Părintele Arsenie Boca (1910 – 1989) în cimitirul mânăstirii.

            Mânăstirea Prislop a constituit în timpul vremurilor care s-au scurs peste ea un focar de spiritualitate, un centru deosebit al evlaviei şi al rezistenţei credinţei ortodoxe. De aceea, cu multă dragoste, credincioşii din toate colţurile ţării participă în fiecare an la hramul acesteia. Mânăstirea Prislop a fost întemeiată, potrivit tradiţiei, la cumpăna secolelor XIV şi XV de către Sfântul Nicodim, considerat reorganizatorul şi îndrumătorul monahismului românesc medieval. Locaşul de cult al mânăstirii a fost rectitorit în 1564 de domniţa Zamfira, fiica domnitorului Moise Vodă al Ţării Româneşti, fiind supus în timp mai multor renovări. De numele acestui aşezământ monahal din Ţara Haţegului se leagă numeroase exemple de înaltă vieţuire duhovnicească, cele mai cunoscute fiind Sfântul Ioan de la Prislop, canonizat în 1992 şi prăznuit în fiecare an la 13 septembrie, şi marele duhovnic Arsenie Boca, personalitate marcantă a monahismului românesc al secolului XX, scrie Pr. Sergiu Nicolae Succurro pe site-ul www.episcopiadevei.ro

 Aducerea la Mangalia (Constanţa) a moaştelor Sf. Nectarie de la Eghina

           Cu prilejul Zilelor municipiului Mangalia, 6-7 septembrie 2014, Protoieria Callatis a organizat o serie de evenimente religioase, la care au participat credincioşi din ţară, dar şi oaspeţi din Grecia. Astfel, la invitaţia Î.P.S. Teodosie Petrescu, Arhiepiscopul Tomisului, la Mangalia a sosit în seara zilei de sâmbătă, 6 septembrie, Î.P.S. Serafim Mentzelopoulos, Mitropolitul de Pireu. Primirea oaspetelui, care a venit cu vaporul pe mare şi a adus cu el racla cu moaştele Sf. Nectarie de la Eghina, vindecătorul de cancer, a avut loc în portul turistic din Mangalia, de la ora 19.30, unde a fost salutat cu un concert de fanfară. După întâmpinarea oaspeţilor şi a Sfintelor Moaşte, de la ora 20.00, cei prezenţi au plecat în procesiune pe traseul: portul turistic, str. Ștefan cel Mare, şos. Constanţei, sens giratoriu, biserica „Sf. Mina”. A doua zi, Duminică, de la ora 8.30, Î.P.S. Teodosie împreună cu Î.P.S. Serafim şi un sobor de preoţi au oficiat Sfânta Liturghie în biserica „Sf. Mina”. Slujba a fost transmisă în direct de Radio Dobrogea (99,7 FM). (Sursa: Revista Viața Cultelor nr. 1049-150, septembrie 2014)

Înălţărea Sfintei Cruci şi consultări pentru construirea unei biserici ortodoxe româneşti la Bonn

          Sâmbătă, 13 septembrie curent, Consulatul General al României de la Bonn a găzduit o serie de consultări cu privire la redemararea proiectului zidirii unei biserici pentru comunitatea ortodoxă română din Bonn. La discuţii au luat parte Înalt Prea Sfinţitul Părinte Serafim Joantă, Mitropolitul Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, şi Părintele Cătălin Preda, noul paroh al comunităţii ortodoxe române din Bonn, şi, din partea autorităţilor statului român, Cătălin Ţârlea, ministru consilier în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Victor Opaschi, secretar de Stat pentru Culte, şi Andrei Ungar, consilier al Secretariatului de Stat. Gazda discuţiilor a fost consulul general al României la Bonn, Mihai Botorog.

            În ziua următoarea, Duminică, de praznicul Înălţării Sfintei Cruci, Înalt Prea Sfinţitul Mitropolit Serafim a slujit Sfânta Liturghie în mijlocul comunităţii româneşti de la Bonn. În cuvântul de învăţătură, Părintele Mitropolit a descris iubirea jertfelnică, autentică, care se deosebeşte de patimile egoiste sau pragmatismul care reclamă pe nedrept şi cu superficialitate numele de „iubire”. “Iubirea adevărată este iubirea graţie căreia Domnul nostru Iisus Hristos a acceptat să fie răstignit pentru noi şi al cărei simbol rămâne Sf. Cruce”, a spus Î.P:S. Serafim, care în încheiere a mulţumit tuturor susţinătorilor proiectului zidirii unui locaş de cult pentru parohia din Bonn şi mai ales consului general Mihai Botorog căruia, în semn de mulţumire din partea comunităţii româneşti, i-a dăruit o icoană reprezentând Răstignirea Domnului, a relatat diac. dr. Alexandru Roşu pe site-ul mitropolia@mitropolia-ro.de

Prea Sfințitul Vasile Someşanul, internat la spital cu accident vascular cerebral

Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Clujului, PS Vasile Someşanul, a fost internat în data de 15 septembrie la Clinica de Neurochirurgie din Cluj-Napoca, în urma unui accident vascular cerebral suferit după ce ierarhul a fost prezent la festivităţi prilejuite de deschiderea noului an şcolar. Reprezentanţii Arhiepiscopiei Clujului au menţionat că deşi diagnosticul este unul serios, evoluţia este bună şi există şanse de recuperare totală. Evoluţia este bună, sunt speranţe că starea se va ameliora şi sunt şanse de recuperare integrală”, a precizat pentru voceatransilvaniei.ro purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Clujului, preotul Bogdan Ivanov. PS Vasile Someşanul a avut parte de un incident medical, de mai mică amploare şi acum o lună, pe 14 august, după procesiunea organizată cu ocazia sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, din localitatea Gherla până la mănăstirea Nicula. După încheierea procesiunii, care s-a desfăşurat pe o căldură excesivă, de aproximativ 35 de grade Celsius la umbră şi aproape 40 de grade Celsius în genereal, ierarhul a leşinat, primind îngrijiri medicale. El a fost cazat la mănăstire, pentru a beneficia de câteva ore de odihnă. (Sursa: Vocea Transilvaniei)

A început distribuția cardurilor de sănătate

În ultimele zile, milioane de carduri au fost livrate de la casa de asigurări către Poșta Română, pentru începerea distribuției. De la începutul anului viitor, serviciile medicale nu vor mai putea fi decontate în lipsa cardurilor de asigurat. „În jur de 700.000 de carduri pot fi preluate zilnic. Începând cu data de 19 septembrie, operatorii poștali vor începe distribuirea cardului către asigurații cu vârsta peste 18 ani. În data de 22 septembrie va începe distribuirea cardului concomitent în mai multe județe din țară. Procesul de distribuire va continua în luna octombrie pentru cei aproximativ 12,5 milioane de asigurați pentru care au fost tipărite cardurile”, potrivit reprezentanților Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Cardul de sănătate va fi înmânat titularului în baza unui act de identitate și a semnăturii de primire. În situația în care, după minimum două prezentări la domiciliul asiguratului, dovedite pe baza avizului de transmitere, cardul nu a putut fi predat, acesta va fi trimis casei de asigurări teritoriale în evidența căreia se află acesta. (Sursa: hotnews.ro)

06-09-2014


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu