Părintele arh. Timotei Aioanei a primit de la patriarhul Ierusalimului cheia Așezământului românesc de la Ierihon
Superiorul Aşezămintelor Româneşti de la Ierusalim, Ierihon şi Iordan, reprezentantul Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Timotei Aioanei a răspuns invitației Preafericitului Părinte Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului și a vizitat vineri, 22 august 2014, sediul Patriarhiei Ierusalimului – informează Patriarhia Română. Părintele arhimandrit Timotei Aioanei a fost primit de Patriarhul Ierusalimului şi de o parte dintre ierarhii Sinodului acestei Biserici.
Întâlnirea s-a desfășurat în Sala Tronului, în cadrul căreia reprezentantul Patriarhiei Române la Locurile Sfinte a transmis frăţeşti urări pentru Patriarhul Ierusalimului din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. „În cadrul întâlnirii au fost discutate aspecte ale activităţii liturgice şi misionare din cadrul Aşezămintelor Româneşti de la Locurile Sfinte. Preafericitul Părinte Teofil a amintit de recentele evenimente de la Bucureşti dedicate Sfântului Domnitor Martir Constantin Brâncoveanu, sprijinitor al Patriarhiei Ierusalimului şi prieten apropiat al Patriarhului Hrisant Notara. De asemenea, a fost pomenit şi ajutorul primit din Moldova de Patriarhia Ierusalimului, în vremea păstoririi Patriarhului Dositei al Ierusalimului, cărora românii i-au închinat o bogată lucrare monografică”, a spus părintele arhimandrit Timotei Aioanei.
Preafericitului Părinte Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului i-a înmânat în mod simbolic părintelui arhimandrit Timotei Aioanei cheia bisericii româneşti de la Ierihon şi un antimis pentru săvârşirea Sfintei Liturghii. Patriarhul Ierusalimului a evocat întâlnirile avute cu Patriarhul României, cu Preşedintele României, dar şi cu alţi ierarhi români. Totodată, Patriarhul Ierusalimului a dăruit părintelui arhimandrit Timotei Aioanei lucrarea „Istoria Bisericii Ierusalimului”, care a apărut în trei ediţii: 1910, 1970 şi 2010. (sursa: basilica.ro)
Sfântul Hristofor a devenit ocrotitorul transportatorilor rutieri români
Între hotărârile adoptate la 18 august a.c. de către Sfântul Sinod al Patriarhiei Române, se numără și cea de declarare a ocrotitorului (patronului spiritual) al transportatorilor rutieri din România. Astfel, la cererea Uniunii Naţionale a Transportatorilor Rutieri din România, Sfântul Mucenic Hristofor (serbat pe 9 mai) a fost declarat ocrotitor (patron spiritual) al acestora. Sfântul Hristofor apare in icoanele ortodoxe, de multe ori, ca un bărbat obișnuit care Îl poartă în spate pe Pruncul Hristos, peste o apă. Tradiția amintește că Sfântul Hristofor făcea acest lucru, ajutând oamenii să traverseze apa, întrucât avea o înălțime mai mare decât a celorlalți. Acesta mai apare reprezentat în icoane ca având un cap de câine sau de miel, sau ca purtând un cap de câine pe o tavă. Reprezentarea în cauză face referire la înfățișarea acestui sfânt, despre care se știe că ar fi avut un chip înfiorător, asemenea membrilor unor triburi africane, din care se crede ca el s-ar fi tras, cunoscute pentru comportamentul blând și bun. Tradiția mai spune și că acest chip s-ar fi datorat rugăciunilor insistente ale sfântului, de a-i fi luat frumusețea excepționala pe care ar fi avut-o nativ, pentru a nu sminti pe nimeni prin aceasta. Hristofor a trăit în jurul anilor 250 – 308. Se spune că toți cei care văd icoana Sfântului Mucenic Hristofor într-o zi, nu vor muri de moarte rea în ziua respectivă. (sursa: lonews.ro)
Prilej de bucurie duhovnicească în viaţa Bisericii: un fost mare actor, devenit călugăr și preot
La Catedrala Arhiepiscopală din Râmnicu-Vâlcea, Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a oficiat sâmbătă, 2 august, în cadrul Sfintei Liturghii, slujba de hirotonie întru preot a monahului Valerian de la Mănăstirea Pătrunsa. Slujba de hirotonie a părintelui Valerian a fost prilej de bucurie pentru foarte mulţi oameni, care au ţinut să-i fie alături la acest moment de revărsare a harului dumnezeiesc, între ei numărându-se preoţi, teologi, monahi, mai mulţi actori consacraţi, precum Manuela Hărăbor, Claudiu Bleonţ, Tomi Cristin, Gabriela Iacob, Magda Catone, Iulia Lazăr, Rareş Ioan Stoica şi alte personalităţi culturale: academicianul Sorin Dumitrescu, regizorii Chris Simion şi Iulian Capsali, jurnalista Mariana Borloveanu, poeţii Florin şi Diana Caragiu ş.a.
Părintele Valerian (n. 1951) este nimeni altul decât fostul actor Dragoş Pâslaru, unul dintre cei mai talentaţi şi îndrăgiţi actori români, cunoscut prin rolurile interpretate vreme de aproape două decenii în filme, pe scena Teatrului Nottara, cât şi pe multe alte scene din ţară. După zilele sângeroase ale revoluţiei din 1989 şi frământările sociale care au urmat, părintele Valerian a luat atitudine în mod public împotriva abuzurilor şi corupţiei noii conduceri. Pe când participa la un protest organizat în Piaţa Universităţii în zilele de 13-15 iunie 1990, a fost bătut în mod sălbatic de mineri, ajungând în comă la Spitalul de Urgenţă din Bucureşti.
Revenind în chip minunat din pragul morţii, în perioada ce a urmat a resimţit tot mai viu chemarea spre o viaţă închinată lui Dumnezeu, închinoviindu-se la Mănăstirea Frăsinei în acelaşi an. Ulterior, a refuzat să depună mărturie împotriva celor care l-au maltratat, spunând: „Am luat coarnele plugului dumnezeiesc şi sufletul meu a iertat tot“.În Mănăstirea Frăsinei a fost ucenic de chilie al cuviosului Ghelasie, un renumit duhovnic, care i-a călăuzit paşii şi l-a ajutat să sporească pe calea cea strâmtă a vieţii însufleţite de dorul dumnezeiesc. După trecerea la Domnul a duhovnicului său, s-a mutat la Mănăstirea Pătrunsa. În ultimii ani a pustnicit în apropierea mănăstirii, cu binecuvântarea duhovnicului său, părintele stareţ Varsanufie. (sursa: ziarullumina.ro)
În România se nasc prea puţini copii
După anul 1989, populaţia României s-a redus cu peste 3,1 milioane de locuitori, o cauză fiind şi emigraţia, în condiţiile în care în 2007, considerat vârful plecărilor în străinătate, aceasta a fost de 458.000 de persoane. Natalitatea scăzută, o altă cauză, a fost în anul 2012 la jumătatea celei din anul 1989. Iar mortalitatea, cu toate că a crescut speranţa de viaţă, este peste nivelul natalităţii. Scăderea populaţiei rezidente a României din perioada 1990-2012, potrivit INS, are la bază trei cauze. Migraţia internaţională, care a condus la o reducere medie anuală a populaţiei României cu aproape 104,2 mii persoane. Planningul familial, prin diversele lui forme, care a determinat reducerea constantă a numărului anual de naşteri pe parcursul perioadei de tranziţie (numărul de naşteri din anul 2012 a fost cu 51% mai mic decât cel din anul 1989). Şi a treia cauză, mortalitatea ridicată în întreaga perioadă de după 1990.
„În anul 2013, numărul născuţilor vii a fost de 198.200, mai mic faţă de 2012 cu 29.000. Scăderea s-a produs cu precădere în mediul rural, unde s-au născut cu 17% mai puţini copii decât în urban. Din numărul total al născuţilor vii înregistraţi în anul 2013 cu domiciliul în România, 176.013 copii s-au născut în România, iar 22.203 s-au născut în străinătate. Şi vârsta medie a mamei la naşterea primului copil este din ce în mai înaintată, a ajuns în jur de 30 de ani. „Printre cauzele scăderii natalităţii sunt şi cele economice, dar cred că ţine şi de mentalitate. Femeia modernă doreşte să devină mamă abia după ce şi-a făcut o carieră sigură, după ce şi-a constituit un cămin sigur, după ce şi-a realizat anumite aspiraţii vocaţionale. Femeia de odinioară era menită să fie mamă prin natura ei şi atunci făcea 5, 6, 7 sau mai mulţi copii. Acum familiile cu mai mult de 2 copii sunt o raritate şi numărul mediu de copii care se nasc pe familie este 1,08, deci sub media de înlocuire necesară, care trebuie să fie peste 2“, explică Vladimir Alexandrescu de la INS. (sursa: ziarul lumina.ro)
06-08-2014