Întâistătător al Bisericii Ortodoxe din Ucraina a fost ales mitropolitul de Cernăuți și Bucovina Onufrie
La 13 august, Soborul epsicopilor Bisericii Ortodoxe din Ucraina, care s-a desfășurat în lavra Pecerska din Kiev, l-a ales pe noul Întâistătător al Bisericii Ortodoxe din Ucraina - Locțiitorul șefului catedrei mitropolitane a Kievului mitropolitul de Cernăuți și Bucovina Onufrie. Sanctitatea Sa Patriarhul Moscovei și al întregii Rusii Chiril l-a felicitat pe mitropolitul de Cernăuti și Bucovina Onufrie pentru alegerea în funcția de Întâistătător al Bisericii Ortodoxe din Ucraina. La rândul său, Președintele Departamentului Sinodal informațional V.R. Legoida a calificat alegerea în funcția de mitropolit al Kievului și al întregii Ucraine a mitropolitului de Cernăuți și Bucovina Onufrie drept un exemplu de unitate interbisericească și și-a exprimat speranța că noul Intaistatător va cârmui Biserica Ucrainei pe calea slujirii păcii pe pământul ucrainean. Soborul episcopilor Bisericii Ortodoxe din Ucraina și-a încheiat lucrările cu un Te Deum de mulțumire oficiat la catedrala „Adormirea Maicii Domnului" a lavrei Pecerska din Kiev. Amintim, că întronizarea nou alesului Mitropolit a avut loc în data de 17 august. (www.ortodoxia.md)
Participarea delegatului Patriarhiei Române la întronizarea noului Mitropolit Primat al Bisericii Ortodoxe din Ucraina
Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Biserica Ortodoxă Română a fost reprezentată la acest eveniment deosebit pentru Ortodoxia ucraineană de către Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei, însoţit de diaconul Eugeniu Rogoti de la Sectorul relaţii bisericeşti, interreligioase şi comunităţi bisericeşti externe al Patriarhiei Române. În ajunul zilei de întronizare, sâmbătă, 16 august 2014, în faţa catedralei Adormirea Maicii Domnului de la Lavra Pecerska, a avut loc slujba privegherii, la care au asistat şi delegaţii Bisericilor Ortodoxe Autocefale. În dimineaţa zilei de 17 august 2014, pe podiumului amenajat în faţa Catedralei Adormirea Maicii Domnului de la Lavra Pecerska a avut loc Liturghia cu ceremonialul de întronizare a noului Mitropolit al Kievului şi întregii Ucraine. La slujbă au participat, pe lângă noul mitropolit, ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Ucrainene, reprezentantul Patriarhului Moscovei fiind Înaltpreasfinţitul Părinte Ilarion de Volokolamsk, Preşedintele Departamentului pentru relaţii externe bisericeşti al Patriarhiei Moscovei, precum şi reprezentanţi ai Bisericilor Ortodoxe Autocefale.
Din partea Bisericilor Ortodoxe Surori la eveniment au participat Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Emanuel al Franţei, de la Patriarhia Constantinopolului; Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Atanasie de Cirene, de la Patriarhia Alexandriei; Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Timotei de Vostra, de la Patriarhia Ierusalimului; Preasfinţitul Părinte Episcop Antonie de Moraviţa, de la Patriarhia Serbiei; Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nifon al Târgoviştei, de la Patriarhia Română; Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Naum de Ruse, de la Patriarhia Bulgară; Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Serghie de Nekresk şi Mitropolitul Grigorie de Poti, de la Patriarhia Georogiei; Preasfinţitul Părinte Procopie de Hristianopole, din Biserivca Ortodoxă Greacă; Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Abel de Lublin, din Biserica Ortodoxă a Poloniei şi Arhimandritul Serafim Şemiatovski, din Biserica Ortoodă a Ţintururilor Cehiei şi Slovaciei.
După încheierea Liturghiei, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Agatanghel al Odesei, împreună cu Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Lazăr al Crimeii au adresat felicitări din partea Sinodului episcopilor ucraineni noului Întâistătător al Bisericii Ortodoxe Ucrainene, înmânându-i cârja arhierească a mitropoliţilor Kievului şi instalându-l pe un jilţ arhieresc. S-a dat citire mesajelor de felicitare ale Preşedintelui Ucrainei Petro Poroşenko şi primarului Kievului.
Ulterior, reprezentanţii Bisericilor Ortodoxe Autocefale Surori au dat citire mesajelor Întâistătătorilor Bisericilor Ortodoxe. Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nifon al Târgoviştei, după citirea mesajului Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, i-a înmânat Mitropolitului Kievului icoana Sfântului Apostol Andrei, cârja arhierească, realizată la Atelierele Patriarhiei Române, precum şi medalia jubiliară dedicată anului omagial al Sfinţilor martiri Brâncoveni. (sursa: basilica.ro)
Mesaj al Patriarhului BOR la întronizarea noului Mitropolit Primat al Bisericii Ortodoxe Ucrainene
Mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, adresat Preafericitului Părinte Onufrie, Mitropolitul Kievului şi al întregii Ucraine, cu ocazia întronizării ca Mitropolit Primat al Bisericii Ortodoxe Ucrainene, Kiev, 17 august 2014:
Preafericirii Sale,
Preafericitului Părinte ONUFRIE,
Mitropolitul Kievului şi al întregii Ucraine
Preafericirea Voastră,
Preaiubit frate întru Hristos şi coliturghisitor,
Vă felicităm călduros cu prilejul întronizării Preafericirii Voastre ca Mitropolit al Kievului şi întregii Ucraine, spre binele tuturor ortodocşilor din Ucraina, pe care îi păstoriţi împreună cu Sfântul Sinod.
În acest moment binecuvântat, privind la chemarea sfântă (cf. 1 Corinteni 1, 9) pe care Hristos Domnul V-a adresat-o şi apreciind activitatea pe care aţi împlinit-o până în prezent, avem speranţa că veţi păstori cu multă dăruire de sine Biserica Ortodoxă din Ucraina, pe calea păcii, a comuniunii frăţeşti şi a cooperării practice pentru binele Bisericii şi al Ţării.
În efortul de renaştere al Bisericii Ortodoxe din Ucraina, după deceniile de persecuţii comuniste împotriva Bisericii, o atenţie specială a fost acordată în ultimii ani cultivării relaţiilor cu Bisericile Ortodoxe surori, în special cu cele din imediata vecinătate, cum este Biserica Ortodoxă Română, în duhul Sfinţilor Petru Movilă şi Paisie Velicicovski. Delegaţii Patriarhiei Române care au participat la diferite evenimente importante din viaţa Bisericii Ortodoxe din Ucraina au fost primiţi cu multă bucurie de către ierarhii, clerul şi credincioşii ucraineni. De asemenea, credincioşii ortodocşi ucraineni care trăiesc azi în România se bucură de atenţia părintească a Patriarhiei Române şi de sprijinul frăţesc al eparhiilor ortodoxe române. Sperăm că şi în viitor va continua buna cooperare între Bisericile noastre, mai ales în domeniul teologiei şi al culturii ortodoxe.
Cu ajutorul lui Dumnezeu, având drept călăuză Sfânta Scriptură şi învăţăturile Sfinţilor Părinţi, veţi putea îndruma cu multă râvnă şi înţelepciune, în dreapta credinţă, atât pe oamenii simpli, cât şi pe intelectuali, pe vârstnici şi pe tineri, pe toţi cei care au nevoie de sfatul şi binecuvântarea Preafericirii Voastre.
Cu multă bucurie, Vă dorim deplină sănătate şi mult ajutor de la Hristos Domnul, Capul Bisericii şi Mântuitorul lumii, în toată lucrarea pastorală a Preafericirii Voastre.
Întru mulţi şi fericiţi ani, Preafericirea Voastră!
Cu frăţească dragoste în Hristos,
† DANIEL
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române
Comentariu al presei din Republica Moldova, citată de hotnews.ro, care citează și agenția de presă AFP, privind alegerea mitropolitului Onufrie
Un conservator cu opinii pro-ruse exprimate deschis, Onufrie Berezovski, a fost ales noul lider al Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, subordonată Patriarhiei Moscovei, și care va trebui să se poziționeze față de separatismul din Est și creșterea sentimentelor anti-ruse din restul țării, scrie AFP. În vârstă de 69 de ani, mitropolitul Cernăuților și Bucovinei, considerat mai degrabă orientat spre viața spirituală decât spre gestiunea resurselor materiale și umane, a câștigat în fața lui Antonie, 46 de ani, mitropolitul din Brovary, mai modern și mai liberal, și a lui Simeon, mitropolit de Vinnitsa, 51 de ani, considerat un apropiat al președintelui Petro Poroshenko și care susține soldații ucraineni care luptă împotriva separatiștilor din estul țării.
Cea mai mare comunitate religioasă a Ucrainei, cu 11 mii de parohii, mult în fața Patriarhiei Ortodoxe din Kiev creată în 1992 după independența Ucrainei, această Biserică depinde de Patriarhia Moscovei și întreține relații strânse cu Rusia. Spre deosebire de predecesorul său, Vladimir, care a reușit să păstreze o cale de mijloc, fără să se alinieze complet la Patriarhia Moscovei, tradițional apropiată de puterea rusă, noul șef al Bisericii Ortodoxe a Ucrainei este mult mai orientat spre Moscova. "Luările sale de poziție au fost întotdeauna deschis pro-Moscova, este un reprezentant dovedit al ideologiei 'lumii ruse'. Nu s-a exprimat niciodată deschis asupra conflictului din est", subliniază Taras Antoshevski, director al Serviciului de informații despre religie, o organizație independenta. După "liberalismul" lui Vladimir, care a condus Biserica timp de 22 de ani, Onufrie "va păstra tradiția. Se știe că el consideră marea foamete (Holodomorul din anii 1930) drept o pedeapsă pentru păcatele ucrainenilor și că nu a condamnat niciodată agresiunea rusă", adaugă Liudmila Filipovici, vicepreședinte al asociației ucrainene a cercetătorilor specializați în chestiuni religioase.
Într-un mesaj adresat miercuri episcopatului, președintele ucrainean a subliniat importanța "potențialului patriotic" și a "rolului de consolidare" al Bisericii, în condițiile în care Kievul este angajat de patru luni în lupte sângeroase cu insurgenții pro-ruși susținuți la scenă deschisă de unii lideri ai Bisericii. Onufrie va trebui să se poziționeze fata de separatismul pro-rus și să facă față frondei unei serii de preoți. "Dacă apără deschis pozițiile Moscovei, acest lucru nu va fi trecut cu vederea și există riscul unei plecări masive de preoți spre Patriarhia Moscovei. Va încerca să păstreze echilibrul", crede Liudmila Filipovici. Alegerea mitropolitului trebuie să primească binecuvântarea Patriarhului Moscovei, Kirill. Anterior foarte activ în Ucraina, acesta a preferat în ultima vreme să păstreze un profil mult mai retras și nu a asistat la ceremoniile e înmormântare ale mitropolitului Vladimir "pentru a evita provocări".
"Alegerea mitropolitului Kievului este o afacere interna a Bisericii Ortodoxe a Ucrainei", a subliniat miercuri mitropolitul Ilarion, responsabil pentru afaceri externe al Patriarhiei Moscovei. Miza este importanta: 43% dintre parohiile Bisericii Ortodoxe Ruse se afla în Ucraina. Cotidianul Timpul.md notează că românii din Bucovina îl supranumesc pe Onufrie "schismaticul roșu" iar acesta este acuzat că a persecutat clericii romani din cele 110 parohii ortodoxe românești care cer cu insistență, conform drepturilor fundamentale ale omului și comunităților etnice, oficierea serviciului religios în limba maternă. "'Schismaticul roșu' de la Cernăuți, după cum l-au poreclit romanii, a interzis preoților și enoriașilor să mai primească veșminte, publicații, cărți religioase și de cult, materiale pentru biserici sau orice alt sprijin din România, amenințându-i cu sancțiuni canonice și administrative", notează Timpul.md.
Prima poziționare publică a noului Patriarh Ucrainean față de conflictul armat din țară
Moscova, 18 august Interfax – Biserica Ortodoxă Ucraineană Patriarhiei Moscovei și-a exprimat îngrijorarea cu privire la intensificarea violenței în estul Ucrainei și a făcut apel către membrii grupurilor armate ilegale să se predea. Într-o declarație publicată pe site-ul său, Sinodul Episcopilor din Biserica Ortodoxă Ucraineana a spus:
“Activitățile militare continuă pe teritoriul Ucrainei de azi. În fiecare zi auzim de victime noi atât în rândul militarilor din Ucraina cât și din rândul populației civile din regiunile Donetk și Lugansk. Facem apel la toți cei care au pus mâna pe arme în mod ilegal să renunțe la ele și să caute modalități de soluționare a conflictului pe cale pașnică”. Autorii documentului au declarat ca sunt îngrijorați de faptele de violență în care au fost implicați clerici, raportate în mod regulat în zona de luptă și au cerut autorităților să investigheze în mod imparțial toate aceste cazuri.
În același timp, Sinodul consideră că este necesar să se intensifice eforturile de a solicita ajutor umanitar “pentru civilii rezidenți, militari și alte persoane care au suferit în regiunile Donetk si Lugansk.” În document se mai specifică: “Cerem, de asemenea ierarhilor din eparhii să acorde sprijinul spiritual necesar persoanelor care s-au mutat din regiunile din est, care și-au găsit refugiu în eparhiile lor.” (sursa: theorthodoxchurchinfo)
20-08-2014