GRECIA: Grecii, recunoscuți ca cei mai religioși cetățeni ai UE
Un sondaj paneuropean, realizat de Departamentul de Cercetare Socială din nouăsprezece țări ale Uniunii Europene, i-a recunoscut pe greci ca fiind cei mai religioși din UE. Rezultatele studiului au fost publicate Într-un ghid al Muntelui Athos, cu referire la ziarul "ΕλεύθεροςΤύπος». 75% dintre greci se numesc religioși, iar 46,2% au spus că se roagă în mod regulat. Cifrele corespunzătoare pentru catolici și mai ales pentru țările protestante sunt mult mai mici. În țările catolice, 25,4% se roagă în mod regulat, în timp ce în țările cu cetățeni protestanți, 17,9% din populație se roagă în mod regulat. În Grecia, 26% merg la biserică cel puțin o dată pe săptămână; în țările catolice, 25,6%; și în țările dominate de protestanți, 7,7%.
Cel mai mare procentaj de persoane care participă la slujbele Bisericii, se afla în Irlanda (53,8%) și Polonia (56,7%). Doar 1,7% din greci spun că sunt "nereligioși" și doar 4,1% admit ca nu se roagă si nu merg la biserică. (sursa: lonews.ro)
VATICAN: Papa Francisc incriminează mafia italiană
Papa Francisc și-a încheiat o călătorie de o zi în regiunea sudică italiană Calabria, cu cuvinte puternice împotriva mafiei calabreze, numind-o "adoratoare a diavolului și disprețuitoare a binelui comun". "Cei care, în viața lor, au ales aceasta cale a răului, cum ar fi mafioții, nu se află în comuniune cu Dumnezeu, ci sunt “excomunicați”, a spus el, în aplauzele celor prezenți. Papa a făcut aceste declarații în timpul Messei din orașul mic Sibari.
La Messa (Liturghie catolica) au participat 200.000 de credincioși. În predica sa, Papa a vorbit despre relele care pot apărea, atunci când adorarea lui Dumnezeu este înlocuită de adorarea banilor. (sursa: ziare.com)
CHINA: Biserica Ortodoxă Rusă a deschis un centru de studii la Shanghai
Biserica Ortodoxa Rusă a deschis un centru pentru studierea culturii ortodoxe, în Shanghai. Universitatea de Limbi Străine din Shanghai și Consiliul Patriarhal pentru Cultură au semnat un acord pentru înființarea unui centru pentru studierea culturii ortodoxe în cadrul Universității din Shanghai. Centrul va ajuta la familiarizarea cu cultura tradițională rusă, organizând lucrări științifice, publicând cărți, în special un vocabular biblic chinez-rus și un vocabular cu termeni ortodocși, efectuând programe de schimb între studenți, seminarii și conferințe, prelegeri. (sursa:doxologia.ro)
SERBIA: Exhumarea moaștelor Sf. Iustin Popovici
Mii de credincioși din Serbia și din alte republici ale fostei Iugoslavii, din Grecia, Rusia, Germania, Elveția, Statele Unite ale Americii, Australia și din alte țări, au venit la 14 iunie 2014, la Mănăstirea Celije, situată la o sută de kilometri de Belgrad, pentru a se închina la moaștele Sfântului Iustin (1894-1979), canonizat de Biserica Ortodoxă Sârbă în anul 2010. Exhumarea moaștelor a avut loc joi, 12 iunie, în timp ce Liturghia solemnă a fost oficiată pe 14 iunie, la sărbătoarea sfântului. Patriarhul sârb Irineu a prezidat Sfânta Liturghie, slujind alături de Episcopul locului, Milutin, de Mitropolitul Atanasie de Limassol (Biserica Ortodoxă a Ciprului), Mitropolitul Nicolae de Mesogea și Lavretic (Biserica Ortodoxă a Ciprului), Arhiepiscopul Marc de Berlin și Germania (Biserica Ortodoxă Rusă din afara granițelor) și de alți 15 episcopi ai Bisericii Ortodoxe Sârbe. Au fost prezenți preoți ortodocși, în număr mare, sosiți din diferite țări și de pe Muntele Athos. La sfârșitul slujbei, sfintele moaște au fost însoțite de la locul de slujire, până in noua biserica cu hramul Sfântul Sava, și apoi din nou în biserica veche, unde se odihnesc în prezent. (sursa:doxologia.ro)
DANEMARCA: Cultele, obligate prin lege să oficieze „căsătorii” homosexuale
Danemarca a adoptat, recent, legislație care obligă toate bisericile să ofere servicii de „cununie religioasă” cuplurilor de același sex. Sub incidența legii cad nu doar cultul Luteran, care este biserică de stat în Danemarca, ci toate bisericile. Știrea mai conține un detaliu interesant: ministrul de resort din guvernul danez, cel care a supervizat proiectul de lege și l-a susținut împotriva opoziției creștinilor este ateu. Danemarca este prima țară din lume care a legiferat o formă de „parteneriat civil” între persoane de același sex, în 1989. Astăzi, ea continuă să fie în avangarda ideologiei homofile, expunând celor care au ochi de văzut și minte de înțeles întregul plan: distrugerea celor doi stâlpi ai civilizației, Familia și Biserica. Naivii care mai cred că această luptă este despre „drepturile homosexualilor” mai au, oare, nevoie și de alte argumente? (Sursa: culturavietii.ro)
MUNTELE ATHOS: Părintele Gheorghe Kapsanis a trecut la Domnul
Cunoscut drept una dintre cele mai însemnate personalități ale monahismului athonit contemporan, Gheronda Gheorghe a slujit obștea mănăstirii Grigoriu vreme de peste 40 de ani. În dimineaţa zile 8 iunie 2014, în Duminica Rusaliilor, Arhimandritul Gheorghe Kapsanis, fost stareţ al Mănăstirii Grigoriu din Muntele Athos, a trecut la Domnul. Duminică după-amiază, de la ora 17, Mitropolitul Varnavas de Neapolis a săvârşită slujba de înmormântare la Metocul Mănăstirii Grigoriu din Stravoupolis – Tesalonic. Înainte de a intra în monahism, părintele Gheorghe a fost cadru didactic la catedra de drept canonic a Facultăţii de Teologie din Atena. Ca monah, Gheronda Gheorghe a început cu o comunitate monastică prin împrejurimile Atenei. Văzând dificultăţile vieţii monastice în lume şi s-a decis să încerce să vină la Muntele Athos, instalându-se la Mănăstirea Grigoriu. Ca stareţ al mănăstirii Grigoriu a binecuvântat trimiterea de monahi misionari în toată lumea, în ţări precum Taiwan, Ruanda și Burundi. A scris cărţi de spiritualitate şi teologie.
Dumnezeu să-l odihnească!
MUNTELE ATHOS: americanii returnează un manuscris vechi bizantin
J. Paul Getty Museum din Los Angeles a anunțat că va returna un manuscris vechi din secolul al 12-lea al Noului Testament, cu miniaturi de neprețuit reprezentând scene din povestirile evanghelice, Mănăstirii Dionisiu din Muntele Athos, conform Romfea. Muzeul a achiziționat acest manuscris – o capodoperă a artei bizantine – în anul 1983, ca parte dintr-o colecție mai mare. Cu toate acestea, după cum a informat muzeul, studii recente efectuate de Ministerul Grec al Culturii și Sportului, împreună cu Muzeul Getty, au indicat faptul că manuscrisul ar fi fost sustras din mănăstire în mod ilegal. Această presupunere a fost confirmată de o descoperire recentă din evidențele mănăstirii, din 1960, care spune că manuscrisul "dispăruse", într-adevăr, din mănăstire. Nici atunci, în 1960, nici mai târziu, nu s-au mai primit informații despre dispariția acestuia. Nimeni nu a informat autoritățile de această pierdere, iar manuscrisul nu este listat în nicio bază de date cu opere de artă furate.
ONU: avortul continuă să fie promovat ca “drept”
De curând a fost lansată cea mai nouă versiune a documentului de lucru pentru Obiectivele Dezvoltării Durabile. Aceasta include termenul controversat de "drepturi de reproducere", care legalizează avortul. Statele membre și agențiile non-guvernamentale au cerut ca termenul să fie omis. Din păcate, statele membre pro-viață și pro-familie au capitulat, recent, pe tema "drepturilor de reproducere" și a avortului, în favoarea interzicerii problemelor "LGBT" la nivelul Organizației Națiunilor Unite. Negocierile ONU vizează obiectivele viitoare ale dezvoltării internaționale, care vor fi în vigoare in perioada 2015-2030. Conform unui raport al publicației catolice Zenit, grupurile pro-life nu ar fi singurele înscrise în lupta pentru eliminarea termenilor legați de avort din documentele ONU. (sursa:lonews.ro)
MUNTELE ATHOS: Părintele Ieromonah Moise Aghioritul a trecut la Domnul
La 5 iunie 2014, s-a mutat la Domnul o figura importanta a monahismului athonit contemporan, Ieromonahul Moise, care a onorat monahismul ortodox, conform agenției grecești Amen. Trupul neînsuflețit al călugărului a fost depus la Capela Episcopiei de Kastoria. Călugărul Moise s-a născut în Atena, în anul 1952. El a viețuit pe Muntele Athos, de aproximativ 35 de ani. A fost hagiograf, poet si a publicat 52 de cărți, scriind mai mult de 1000 de articole. Lucrările sale au fost traduse și în alte limbi. A ținut mai multe prelegeri în diferite eparhii, universități și ONG-uri din Grecia și din străinătate. A participat, ca vorbitor, la 80 de conferințe. El a slujit ca prim-secretar al Comunității Sfântului Munte Athos. (sursa:razbointrucuvant.ro)
RUSIA: Flash-mob pentru familia tradițională
Credincioșii ortodocși din Rusia au întreprins o acțiune pe scară largă, în Moscova, cu ocazia Zilei Internaționale de protejare a copiilor. Reprezentanții asociației ortodoxe de tineret "Georgiyevtsy!" au organizat un flashmob-dansat, îndreptat împotriva propagandei homosexuale. Ideea principală a flashmob-ului a fost aceea de a lansa o chemare la relațiile frumoase și sănătoase dintre bărbat și femeie și la familia tradițională. (sursa: ortodoxia.md)
COREEA DE SUD: Comisie de colaborare între Bisericile creștine
Biserica Catolică și alte 10 confesiuni creștine din Coreea de Sud au creat o nouă organizație care adună laolaltă "rădăcinile comune" ale credinței creștine, contribuind la evanghelizarea socială a națiunii, pentru a face față, împreună, provocărilor misiunii. Conferința Episcopilor Catolici din Coreea a explicat că scopul acestei noi Comisii, este acela de a menține legături, în vederea studierii, lucrării și rugăciunii. Episcopii au declarat că dialogul reciproc "va juca un rol principal în relație, ajutându-i pe creștini să împărtășească rădăcinile comune ale credinței lor și să facă față sarcinilor impuse de misiunea creștină", amintește un raport AsiaNews.
ISRAEL: Sigiliu mănăstiresc din era cruciată, descoperit în Ierusalim
Conform Jerusalem Post, Autoritatea de Antichități Israeliana a anunțat că a descoperit un sigiliu rar, vechi de 800 de ani, din plumb, aparținând Mănăstirii Sfântul Sava din Ierusalim. Sigiliul prezintă bustul unui bărbat cu barbă, cu veșmânt, ținând în mâna dreaptă o cruce și în cea stângă Sfânta Evanghelie. Acesta este înconjurat de o inscripție în limba greacă: "Sfântul Sava". Pe partea din spate a sigiliului se află o inscripție grecească mai mare: "Acesta este sigiliul Lavrei Sfântul Sava". Sfântul Sava, sau conform numelui sau siriac, "Mar Saba", a fost unul dintre cei mai importanți și influenți lideri ai mișcării monahale creștine în curs de dezvoltare în deșertul Iudeii, în timpul perioadei bizantine. Sfântul Sava a înființat mai multe mănăstiri, dar realizarea lui suprema a fost construirea Mănăstirii Sfântul Sava, denumită în continuare "Marea Lavra", în perioada bizantină. Mănăstirea, situata pe o stâncă cu vedere spre Nahal Kidron, a fost casă a câteva sute de călugări. Aceasta este singura mănăstire din deșertul Iudeii, locuită continuu de la înființare, și chiar și astăzi există circa 10 călugări greci care locuiesc în mănăstire, aparținând Bisericii Grec-Ortodoxe", a declarat Autoritatea de Antichități.
SIRIA: Primul Sinod General al Bisericii Ortodoxe Siriace
Pe 30 mai 2014, a avut loc primul Sinod General al Bisericii Siriace Ortodoxe, prezidat de noul Patriarh Ignatie Afraim al II-lea, la Mănăstirea Sfântului Efrem Sirul din Saidnaya, Siria. Conform serviciului de presă ecumenic al Bisericilor Ortodoxe Orientale CPO, la întrunire a fost prezent și Preafericitul Catolicos Aboon Mor Baselious Thomas I, din Biserica Ortodoxă Siriacă a Antiohiei. (sursa:lonews.ro)
BRAZILIA: Biserica Catolică în favoarea uniunii civile între persoane de acelaşi sex?
Biserica Catolică din Brazilia s-a declarat recent în favoarea uniunii civile între persoane de acelaşi sex, aflate deja în vigoare în această ţară, în contextul în care era împotriva acesteia în urmă cu un an. “Este necesar să se poarte un dialog asupra drepturilor vieţii în comun a persoanelor de acelaşi sex care decid să trăiască împreună. Ele au nevoie de o susţinere legală din partea societăţii”, a declarat secretarul general al Conferinţei Naţionale a Episcopilor din Brazilia Leonardo Steiner, într-un interviu publicat pe site-ul cotidianului O Globo. În urmă cu un an, Biserica s-a opus unei hotărâri a justiţiei din Brazilia, cea mai mare ţară catolică din lume, care obliga toţi ofiţerii stării civile să înregistreze uniunile persoanelor de acelaşi sex, în aşteptarea unei legi în Parlament. Potrivit clericului, Biserica se află într-o schimbare constantă. “Ea nu mai este aceeaşi de-a lungul timpului (…) Biserica caută în continuare să citească semnele timpului, pentru a vedea ce trebuie să schimbe sau nu. Adevărul credinţei nu se schimbă”, a subliniat el. Monseniorul Steiner a declarat că partea Bisericii care se opune acestei măsuri judiciare se bazează pe faptul că legea nu a fost votată încă. Proiectul se află în aşteptare în Parlament. În pofida acestor măsuri de integrare, peste 300 de homosexuali, transsexuali şi travestiţi sunt asasinaţi anual în Brazilia, potrivit ONG-ului Grupo gay da Bahia. (sursa:mediafax.ro)
UCRAINA: Mitropolitul Onufrie de Cernăuţi, împotriva integrării Ucrainei în Europa
Mitropolitul Onufrie, Locţiitor al Tronului Mitropolitan de Kiev, consideră că situaţia morală actuală a Europei de azi nu pregăteşte nimic bun pentru Ucraina. “Europa ne arată deja un exemplu concret de viaţă fără Hristos. Acolo nu se mai acordă atenţie poruncilor Domnului, interdicţiilor Lui. Din contra, se dă tot mai mult o permisivitate în toate lucrurile, după care viaţa este sfinţită nu după legile divine, ci prin dorinţa oamenilor. Este o cale incorectă. Din nefericire, dorinţele oamenilor nu sunt sfinte”, a declarat Mitropolitul într-un interviu acordat Agenţiei Interfax-Religion. Vorbind de Occident, ierarhul a evocat problematica legalizării unirilor homosexuale, eutanasia, atitudinea tolerantă asupra avortului. “Aceste legi pe care le propune lumea nouă, europeană, sunt inacceptabile pentru noi. Noi nu putem să colaborăm cu această lume şi să ne unim cu ea. Noi trebuie să fim în unire cu oamenii care păstrează legea divină. Problema e că, dacă nu mai sunt oameni pe pământ care să trăiască după Dumnezeu, viaţa oamenilor va fi condamnată, umanitatea va merge către autodistrugere.”
06-06-2014