Cookies de analiza a traficului  Accept | (oricand puteti renunta la acceptul dat) Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
ACTUALITATEA religioasăNr. vizualizari: 2592

Știri interne - iunie 2014 (RO)

Tags: ;

Senzațional produs de ignoranță liturgică

În legătură cu materialele din presă scrise de unii jurnaliști fără cunoștințe liturgice, în ziua de 17 iunie 2014, referitoare la sfințirea cu „trafaletul îmbibat în apă sfințită” (sic) a noilor studiouri ale posturilor de radio şi televiziune TRINITAS ale Patriarhiei Române, precizăm: În Biserica Ortodoxă Română, la slujbele de sfințire a caselor sau a unor edificii se folosește busuiocul pentru stropirea cu agheasmă (apă sfințită) şi miruitorul pentru ungerea cu untdelemn sfințit a pereților casei. Din raţiuni practice, pentru sfințirea pereților edificiilor mai înalte, miruitorul este unul extensibil, fiind confecţionat dintr-o tijă telescopică de aproximativ 2,5-3 metri lungime, având la partea superioară un burete care se îmbibă în untdelemnul sfințit, pentru a face semnul Sfintei Cruci pe zidul sau peretele clădirii.

Prin urmare, după ce este stropit cu agheasmă, folosind un buchet din ramuri de busuioc, numit sfeștoc, peretele este însemnat cu untdelemn sfinţit. La sfințirea unei biserici înalte se folosește tot miruitorul extensibil, dar îmbibat cu Sfântul şi Marele Mir. Începând cu anul 2010, când a fost sfințit Marele Mir, toți ierarhii ortodocși români folosesc miruitorul extensibil pentru sfințirea bisericilor sau a unor edificii bisericeşti, acesta fiind practic şi ușor de transportat. (Biroul de Presă al Patriarhiei Române)

Patriarhul României la aniversarea a 150 de ani de la înființarea Senatului României

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României a participat la 17 iunie 2014, la Palatul Parlamentului la aniversarea a 150 de ani de la înființarea Senatului. Senatul României a fost înfiinţat în anul 1864, primul Preşedinte fiind Mitropolitul Primat Nifon Rusăilă. Între Preşedinţii Senatului României se numără şi Mitropolitul Primat Calinic Miclescu, iar mai mulţi ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române au fost senatori în Camera Superioară a Parlamentului României până la venirea regimului comunist. Mitropoliţi Primaţi, Preşedinţi ai Senatului României. Senatul României a avut la conducerea sa încă de la înfiinţare zeci de preşedinţi. Printre aceştia s-au aflat şi doi ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române care s-au aflat la conducerea Camerei Senatului încă de la începuturile istoriei instituţiei şi anume, Mitropolitul Primat Nifon (care a fost primul Preşedinte al Senatului) şi Mitropolitul Primat Calinic Miclescu. Până la venirea comunismului ierarhi din Sinodul Bisericii Ortodoxe Române erau senatori de drept. (basilica.ro)

Mihai Eminescu pomenit la 125 de ani de la trecerea la Domnul

La 15 iunie s-au împlinit 125 de ani de la moartea poetului naţional Mihai Eminescu (1850-1889). La Catedrala patriarhală şi la mormântul poetului de la cimitirul Bellu au fost săvârşite slujbe de pomenire, informează „Ziarul Lumina”. La fel ca în fiecare an, personalitatea poetului a fost evidenţiată de preoţi, profesori, poeţi, oameni de cultură, care şi-au exprimat dorinţa ca opera acestuia să nu fie uitată, ci să continue să inspire sentimentul de mândrie naţională şi dragoste faţă de România.

Personalitatea lui Mihai Eminescu a îmbrăţişat multiple aspecte ale fiinţei naţionale. Cunoscut îndeosebi ca „poetul nepereche“ sau „Luceafărul poeziei româneşti“, Mihai Eminescu şi-a exprimat în lucrările lui atât latura mistică şi devoţiunea faţă de Biserica Ortodoxă Română, cât şi idealurile sale naţionale, de ridicare a poporului român şi de constituire a României Mari. (Ziarul Lumina)

Dependența de telefoane inteligente și internet, un rău în creștere în rândul tinerilor

Medicii psihiatri trag un semnal de alarmă în legătura cu dependența tinerilor de telefoanele inteligente și internet, militând ca aceasta să fie recunoscută drept o boală psihologică, relatează France Presse. Dependența de internet ar trebui clasificată ca tulburare mintală, apreciază Adrien Wang, psihiatru la centrul medical Gleneagles. Medicul evocă cazul unui tânăr de 18 ani ale cărui simptome erau extreme. Era neras, slab, cu părul lung, nu făcuse duș de mai multe zile. Avea înfățișarea unui om fără adăpost. Adolescentul a venit împreună cu tatăl său la medic pentru că acesta a vrut să-i confiște calculatorul. Și când i-a tăiat accesul la internet acasă, băiatul a rătăcit prin cartier pentru a reuși să se conecteze la rețelele wireless ale vecinilor. În final, a trebuit să fie spitalizat, i s-au administrat antidepresive și face psihoterapie. Simptomele dependenței sunt incapacitatea celor afectați de a se opri din navigare, anxietate atunci când nu au smartphone-ul la ei, pierderea eficienței la locul de muncă sau la școală, nevoia de a verifica tot timpul dacă are telefonul asupra lor. Părinții trebuie să se abțină total de a le da copiilor un smartphone sau o tabletă pentru a-i ține ocupați sau pentru a-i face să tacă, previn specialiștii. (Sursa Agerpres.ro)

Preasfințitul Varsanufie Prahoveanul a fost întronizat Arhiepiscop al Râmnicului

La Catedrala Arhiepiscopală din Râmnicu Vâlcea, în Duminica Rusaliilor, in ziua de 8 iunie 2014, Sărbătoarea a debutat cu Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala Arhiepiscopală începând cu orele 09.00 de către un ales sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi sub pronia Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolit al Olteniei. După săvârşirea Sfintei Liturghii a avut loc ceremonia de întronizare a noului Arhiepiscop al Râmnicului în persoana Înaltpreasfinţitului Părinte Varsanufie care a fost ales în această demnitate în şedinţa de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din data de 22 mai 2014. (Sursa: arhiram.ro)

Parteneriatul civil între persoanele de acelaşi sex, RESPINS

Camera Deputaţilor a respins proiectul de lege iniţiat de Remus Cernea care prevedea posibilitatea încheierii parteneriatului civil între persoanele de acelaşi sex, Cernea îndemnându-i pe parlamentari să recunoască drepturile cetăţenilor şi “să nu le arunce la coş”. Au fost înregistrate 298 voturi pentru respingerea proiectului, 4 împotrivă şi 3 abţineri. Cernea a făcut apel, la începutul dezbaterii, ca un lider de grup parlamentar să ceară amânarea discutării acestui proiect, pe motiv că el a depus o sesizare privind nereguli la întocmirea raportului de către Comisia juridică, însă niciun lider nu a răspuns solicitării lui Cernea. Comisia juridică a respins, cu unanimitate, în 5 martie, proiectul de lege, argumentele fiind religioase şi sociale. Proiectul de lege propus de Cernea definea parteneriatul civil ca fiind “un contract încheiat fără niciun fel de discriminare între două persoane care decid să convieţuiască în baza afecţiunii, respectului şi sprijinului reciproc şi a egalităţii în drepturi”. (sursa: mediafax.ro)

Lansarea volumului “Ştiu un om întru Hristos: Părintele Sofronie, isihastul şi teologul”

La 1 iunie, la Librăria Sophia din București a avut loc lansarea volumului “Ştiu un om întru Hristos: Părintele Sofronie, isihastul şi teologul”, de ÎPS Ierotheos, Mitropolitul Nafpaktosului în prezența ierarhului grec. Spicuim din prefață: “Cartea de față este expresia celei mai adânci recunoștințe pe care o aduc lui Dumnezeu și starețului Sofronie. Am scris-o cu un dor nespus, cu o dragoste fără de margini și cu cea mai adâncă străpungere. Titlul cărții, Știu un om întru Hristos, este preluat de la Apostolul Pavel, care, referindu-se la propria-i experiență vorbește despre sine la persoana a III-a. Am ales acest titlu deoarece starețul Sofronie a avut o experiență asemănătoare cu a Sfântului Apostol Pavel și ar fi putut rosti el însuși cuvintele apostolice… A trăit extazul, a fost răpit la al treilea cer și în Rai, trăind multe experiențe ale lumii nezidite. Atunci când mă apropiam de el simțeam că mă aflu înaintea unui mare chip, asemenea Apostolului Pavel, Sfântului Simeon noul Teolog sau Sfântului Grigore Palama.” (sursa: pemptousia.ro)

Avorturi refuzate de medici din Iaşi, din considerente religioase

Maternitatea „Cuza Vodă” din Iaşi şi-a închis porţile pentru avorturi. Secţia rămâne închisă pentru reamenajare până la toamnă, dar există medici în secţie care au anunţat că nu vor să mai facă chiuretaje nici după finalizarea lucrărilor, motivând că ei trebuie „să aducă viaţă, nu să o ia”. Este vorba despre convingerile religioase ale respectivilor medici, opţiuni care îi împiedică să intervină prin astfel de proceduri. „Sunt medici care, la o anumită vârstă, refuză să mai facă avorturi la cerere. (…) Fiecare îşi reconsideră starea în funcţie de opţiunile religioase şi sunt o serie de medici care nu vor mai face astfel de proceduri. Și nici nu ai cum să îi obligi, fiindcă obstetricianul trebuie să aducă viaţă, nu să o ia, ori un avort înseamnă a ucide”, a spus dr. neunatolog Maria Stamatin. (sursa: Digi24.ro)

Marşul pentru Familie: Tatăl, mama şi copiii. E natural

Familia pur şi simplu este. Natural, firesc. Însă, la fel de reale sunt şi atacurile tot mai dese împotriva familiei. Minorităţile, fără a intra în polemici discriminatorii, nu trebuie să stabilească reguli pentru majoritate. În România, familia încă mai beneficiază de respectul şi integritatea fără de care s-ar destrăma, dar, atât timp cât există persoane ce consideră necesară o „modernizare“ a definirii instituţiei familiei, pericolul denaturării este foarte mare. În fiecare an, pe 1 iunie, se sărbătoreşte Ziua Copilului. În acest an, pe 1 iunie, a fost şi Marşul pentru Familie, o manifestaţie ce susţine şi promovează valorile tradiţionale ale familiei, în care copilul are un loc special - acela de moştenitor şi păzitor.

Acest eveniment, organizat de Asociaţia Familia Tradiţională, are ca scop susţinerea ideii de familie sănătoasă, definită prin valorile ei tradiţionale. Societatea românească are nevoie de principii bine stabilite şi fondate pe experienţa înaintaşilor noştri, drept garanţie pentru echilibru şi sănătate socială. „Pentru că ne pasă de familie, cel mai important grup social care influenţează în mod egal dezvoltarea indivizilor şi a societăţii pe care o formează. Şi pentru că familia nu poate avea la bază altceva decât căsătoria dintre un bărbat şi o femeie. Fiecare părinte îşi iubeşte copiii şi încearcă să le ofere «tot». Dar dincolo de mărunțișurile materiale, ce rămâne moştenire şi contează cu adevărat sunt valorile spirituale, principiile. De aceea este nevoie de o reacţie în masă, care să susţină familia tradiţională“, ne-a explicat Elena Crăciun, director executiv al Asociaţiei Familia Tradiţională. (Sursa. www.marsulpentrufamilie.ro)

Patriarhul României a participat la sfinţirea noii Catedrale Ortodoxe din Tirana

În perioada 31 mai – 2 iunie 2014, la invitaţia Preafericitului Părinte Anastasios, Arhiepiscopul Tiranei şi al Întregii Albanii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, însoţit de o delegaţie a Bisericii Ortodoxe Române, a efectuat o vizită frăţească la Tirana cu prilejul sfinţirii noii Catedrale arhiepiscopale Învierea Domnului. Duminică, 1 iunie 2014, Patriarhul României, împreună cu alţi Întâistătători de Biserici Ortodoxe Surori, a oficiat slujba de sfinţire a noii Catedrale şi Sfânta Liturghie. Ansamblul noii Catedrale Învierea lui Hristos din Tirana este format din catedrală, paraclis, clopotniţă, sediul Sfântului Sinod şi un centru cultural. Construcţia a început în anul 2004 şi a fost finalizată în anul 2011. Luni, 2 iunie 2014, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel s-a întâlnit cu preşedintele Republicii Albania, preşedintele Parlamentului Albaniei, prim-ministrul guvernului albanez şi primarul capitalei Tirana. (Biroul de Presă al Patriarhiei Române)

06-06-2014


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu