Cookies de analiza a traficului  Accept | (oricand puteti renunta la acceptul dat) Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
ACTUALITATEA religioasăNr. vizualizari: 4321

Știri externe - martie 2014 (EXT)

Tags: ;

UGANDA: lege dură contra homosexualității

Președintele Ugandei, Yoweri Museveni, a semnat o lege ce impune penalități drastice pentru homosexuali, sfidând atât protestele grupurilor pentru drepturile omului, cât și criticile și avertizările primite de la partenerii din Vest. Noua lege a „înfierat" pedepsele existente pentru oricine este prins în acte homosexuale, impunând chiar închisoare pe viață pentru „acte agravante", adică relații homosexuale cu minori sau cu persoane care au HIV. De asemenea, a incriminat pentru prima dată lesbianismul și ajutorul acordat persoanelor care se angajează în acte homosexuale, scrie Reuters. „Astăzi se încearcă impunerea unui imperialism social, impunerea unor valori sociale. Ne pare rău să vedem cum trăiți voi (în Vest), dar nu spunem nimic despre asta", declara președintele Museveni.

VATICAN: Papa Francisc - Biserica ar putea sprijini uniunile civile gay

Un interviu acordat miercuri de Papa Francisc cotidianului Corriere de la Serra aprinde speranțele militanților pro-gay cu privire la acceptarea căsătoriei homosexuale de către Biserica Catolică. Papa Francisc a reafirmat opoziția Bisericii Catolice față de căsătoria gay, însă a sugerat că ar putea sprijini unele tipuri de uniuni civile. Din afirmația papei, activiștii au înțeles un sprijin fără precedent din partea Bisericii Catolice, la un nivel de la care nu s-au mai auzit astfel de cuvinte. Pe marginea aceleiași declarații însă, Biserica Catolică emitea clarificări care să îi asigure pe credincioșii catolici că instituția nu renunță nicidecum la doctrina căsătoriei heterosexuale. „Căsătoria este (numai) între un bărbat și o femeie. Statele laice vor să justifice uniunile civile pentru a reglementa diverse situații de coabitare, care pornesc de la nevoia de a reglementa aspecte economice între persoane, de exemplu, asigurarea asistenței de sănătate. E vorba de stiluri de viață de diferite feluri, nici n-aș ști să descriu diversele forme. Avem nevoie să vedem cazurile diverse în varietatea lor", a spus Papa Francisc în cadrul interviului.

VATICAN: Victor Ponta, primit în audienţă de Papa Francisc

Premierul Victor Ponta a fost primit la începutul lunii martie în audienţă la Vatican de către Papa Francisc, cu scopul unor discuţii care au avut în centrul libertatea religioasă, drepturile omului şi combaterea discriminării creştinilor în lume. Întâlnirea a avut loc cu ocazia vizitei oficiale de trei zile a delegaţiei române în Italia, care s-a centrat pe relaţiile economice dintre cele două state. Cu ocazia vizitei la Vatican, prima întâlnire dintre Ponta şi Francisc, şi patriarhul ortodox Daniel a transmis un mesaj. Acesta din urmă i-a trimis papei o icoană cu Fecioara Maria şi Pruncul Iisus. La rândul său, premierul a primit o medalie care să-i amintească de această întâlnire şi o icoană pentru fiul său, care şi-a serbat sâmbătă ziua de naştere.

Între subiectele discutate au fost colaborarea dintre România şi Vatican în susţinerea drepturilor omului, a libertăţii religioase şi a combaterii discriminării creştinilor în lume, promovarea cooperării ecumenice prin încurajare a dialogului dintre cele două biserici şi susţinerea comunităţilor româneşti din diaspora. Ponta i-a mulţumit papei în mod special pentru faptul că ortodocşii din Italia sunt priviţi cu toleranţă şi acceptaţi în lăcaşurile de cult pentru slujbele şi evenimentele religioase de care comunitatea românească are nevoie. Premierul a apreciat că şi România este cel puţin la fel de tolerantă ca şi Italia în ceea ce-i priveşte pe credincioşii altor religii şi culte religioase, informează Mediafax.

NIGER: Biserica Anglicană nigeriană le cere liderilor săi un jurământ anti - homosexualitate

Membrii Bisericii Anglicane nigeriene vor fi nevoiţi să depună un jurământ anti-homosexualitate înainte de a putea ocupa vreo poziţie de conducere în biserică. Biserica şi-a manifestat întotdeauna opoziţia faţă de homosexualitate, iar acum a introdus această poziţie în constituţia ei. Autorităţile bisericii au declarat că au fost nevoite să adopte această măsură, deoarece lucrurile se schimbă din ce în ce mai mult şi mai repede, iar numărul homosexualilor este în creştere. Jurământul depus cuprinde următoarele: „Declar în faţa lui Dumnezeu şi a Bisericii Sale că nu am fost niciodată homosexual/bisexual (sau regret acest lucru) şi jur/promit că nu mă voi implica niciodată în practicarea homosexualităţii/bisexualităţii. Dacă, după acest jurământ, voi fi implicat sau găsit implicat sau declar a fi homosexual/bisexual, lucru care este împotriva învăţăturilor Sfintelor Scripturi, aşa cum scrie în Biblie, voi atrage asupra mea mânia lui Dumnezeu şi mă voi supune de bunăvoie disciplinării din partea Bisericii, după cum spune constituţia Bisericii din Nigeria, aşa să mă ajute Dumnezeu." – semneletimpului.ro

SUA: Premieră în Biserica Catolică - papa aprobă hirotonirea unui preot căsătorit

Un secol s-a scurs de la ultima hirotonire a unui preot căsătorit în Biserica Catolică din Statele Unite, dar asta nu l-a oprit pe Papa Francisc să facă o excepţie pentru diaconul Wissam Akiki. În prezent, Akiki, care a fost hirotonit pe 27 februarie, este singurul preot catolic din America care este căsătorit. Preotul nu face parte direct din Biserica Catolică, ci este membru al unei ramuri creştine catolice orientale, denumită Biserica Maronită — una dintre cele câteva grupări religioase (precum catolicii bizantini, armeni şi caldeeni) care au rămas în comuniune cu Biserica Catolică după Marea Schismă din 1054 şi care recunosc şi acum autoritatea papei.

Biserica Maronită din Orient (Liban şi Siria) hirotoneşte frecvent preoţi căsătoriţi, însă practica a fost interzisă în Statele Unite în anii 1920. Atunci, episcopii argumentaseră că situaţia avea potenţialul de a crea confuzie. Totodată, preoţii din America de Nord şi de Sud obişnuiau să favorizeze la hirotonire pe propriii fii, ceea ce crea tensiuni în cadrul bisericii. Prin urmare, Vaticanul a decis în 1929, prin emiterea documentului Cum Data Fuerit, ca preoţii din rituri orientale din America de Nord şi Sud să rămână celibatari, informează Huffington Post.

TIBET: Dalai Lama nu vede nicio problemă în căsătoria între persoane de acelaşi sex

Conform Mediafax, Dalai Lama a susţinut că nu vede nicio problemă în căsătoria între persoane de acelaşi sex şi a condamnat homofobia. “Dacă două persoane aflate într-un cuplu consideră că le ajută mai mult, că le mulţumeşte mai mult şi sunt de acord, atunci nu am nimic împotrivă”, a spus liderul spiritual într-un interviu acordat celebrului jurnalist Larry King. “Persecutările şi violenţele nu sunt bune. Sunt încălcări ale drepturilor omului”, a adăugat liderul tibetan în exil, aflat în prezent într-o vizită în Statele Unite. Dalai Lama s-a întâlnit recent, la Washington, cu aleşi din Congres, după ce, pe 21 februarie, a fost primit de preşedintele american, Barack Obama, la Casa Albă. Întâlnirea dintre Dalai Lama şi Barack Obama a fost denunţată de China, care l-a convocat ulterior pe însărcinatul american cu Afaceri în semn de protest.

SIRIA: Maicile siriene din Maalula au fost eliberate

Treisprezece maici libaneze și siriene răpite de rebeli din orașul creștin istoric Maalula în decembrie au fost eliberate și s-au reîntors în Siria după ce au traversat Libanul. Agenția de spionaj a Libanului, Directoratul General al Securității Generale, confirmase, anterior, că maicile ortodoxe fuseseră eliberate și luate în custodia autorităților libaneze. Ele au fost transferate în satul Arsal, vestul Libanului, la începutul săptămânii. Condițiile și locul unde au fost deținute au rămas necunoscute timp de peste trei luni, primele știri despre răpirea lor apărând la începutul lui Decembrie după ce rebelii islamiști cuceriseră un vechi cartier din Maalula, oraș predominant creștin și site UNESCO aflat în estul Siriei. 

ANGLIA: O creştină practicantă, concediată din cauza respectării duminicii

O creştină practicantă din sudul Londrei şi-a dat în judecată angajatorul, după ce a fost obligată să lucreze duminica. Ea susţine că angajatorul său a ştiut de la început că ea merge duminica la biserică şi, în plus, acelaşi angajator i-a permis unui coleg musulman să aibă vinerea liberă. Celestina Mba, în vârstă de 57 de ani, se ocupa cu îngrijirea copiilor cu probleme de la centrul din Morden, care este condus de consiliul local. La interviul de angajare din 2007 ea a menţionat faptul că nu va putea lucra duminica, iar reprezentanţii consiliului local au asigurat-o că vor găsi o rezolvare.

Reglementările cu privire la drepturile angajaţilor afirmă că angajatorii trebuie să justifice lucrul într-o zi de duminică că fiind imperioasă. Cu toate că nu există cifre oficiale cu privire la numărul de creştini care au refuzat să lucreze duminica, un sondaj din 2005 a aflat că 87% dintre englezii chestionaţi au considerat că o zi liberă respectată de toţi este importantă pentru echilibrul familiei şi viaţa comunităţii. Cazul Celestinei Mba apare pe fondul preocupărilor crescânde ale creştinilor britanici cu privire la „marginalizarea" religiei în viaţa publică şi la doar câteva zile după discursul Baronesei Warsi (preşedintele partidului conservator) cu privire la „elita liberală" care încearcă să minimalizeze importanţa religiei. De asemenea, problema de fond se referă la 2 aspecte: statutul zilei de duminică, ca zi de închinare promovată de biserică, dar şi graba cu care angajatorii se preocupă de confortul spiritual al credincioșilor altor religii, mai puţin al creştinilor. Surse: Christian TodayDaily MailDaily Telegrap

ISRAEL:  Lege istorica - recunoașterea creștinilor palestinieni din zona ocupată, ca non-arabi

Puterea legislativă a Israelului, cunoscuta sub numele de Knesset, a adoptat un proiect de lege controversat, care definește creștinii palestinieni din 1948 ca "non-arabi", conform mass-mediei israeliene. Noua lege diferențiază, pentru prima dată, pe creștinii palestinieni, de restul comunității palestiniene, care au supraviețuit purificării etnice din 1947-1948 de către forțele sioniste și au rămas în cadrul teritoriilor 1948. "Aceasta este o lege istorică. Este prima dată când există o reprezentare separată pentru creștini", a declarat Yariv Levin, care a propus proiectul de lege, citat de presa israeliană, înainte de vot. "În curând vom extinde aceasta și le vom da crestinilor toata reprezentarea aparte pe care o merita", a adăugat el.

"Noi și creștinii avem multe în comun. Ei sunt aliații noștri naturali, o contrapondere a musulmanilor care vor să distrugă țara din interior. Vom folosi o mână de fier și vom demonstra toleranță zero față de arabi, care tind să se identifice cu teroarea statului palestinian", a adăugat el. Membrii arabi ai Knesset-ului au condamnat în unanimitate proiectul de lege, ca pe un act "rasist" și o tactica "divide et impera". "Colonialiștii încerca să creeze grupuri separate de localnici. Primul exemplu în acest sens este Africa de Sud", a declarat Hanin Zoabi, din partidul politic arab, conform relatărilor mass-media de după vot. – sursa 

UNGARIA: Acord istoric cu Patriarhia Ecumenică

"Istoricitatea" acordului semnat în aceste zile la Budapesta, de către Patriarhul Ecumenic Bartolomeu și Prim-Ministrul maghiar Viktor Orban, constă în faptul că este prima dată când Patriarhul Ecumenic semnează un astfel de acord cu șeful guvernului unei țări, care se semnează de obicei de către ministrul responsabil. Acordul se refera la îmbunătățirea colaborării între cele doua părți. Patriarhul ecumenic a comentat: "Noi, creștinii, suntem obligați să ne unim resursele, în scopul protejării turmei în fața persecuțiilor din ce în ce mai îngrijorătoare și a valurilor tragice de violență împotriva creștinilor, în diferite părți ale planetei, în special în Orientul Mijlociu, Africa și în alte locuri din lume. Am dori, de asemenea, să profitam de această ocazie, pentru a vă informa cu privire la preocuparea și îngrijorarea intensă a Patriarhiei Ecumenice privind protejarea creștinilor în țările unde picioarele lui Hristos au pășit, în primul rând, acolo unde apostolii au trăit și martirii timpurii au murit – o preocupare pe care o adoptăm, de asemenea, si o împărtășim cu frații noștri cireneni în această luptă umanitară". sursa   

ATHOS: Patriarhia de Constantinopol limitează numărul călugărilor non-greci

Agenția greaca Romfea a precizat că reprezentanții Sfântului Munte Athos au primit un mesaj recent din partea Sanctității Sale Patriarhul Ecumenic Bartolomeu al Constantinopolului în care își exprimă îngrijorarea în legătură cu încercările de a construi peste măsură în Muntele Athos și de a "schimba aspectul său", printr-un aflux necontrolat de călugări de origine non-greacă. Patriarhia de Constantinopol informează, astfel, că nu le va mai acorda permisiunea "călugărilor non-greci" să locuiască în mănăstirile de limbă greacă. Scrisoarea conține, de asemenea, o recomandare, conform căreia numărul total de călugări străini nu trebuie să depășească 10% din numărul total al fraților de pe Sfântul Munte Athos.

Călugării din Muntele Athos subliniază faptul că acest mesaj ridică multe semne de întrebare, conform Agion Oros, în special într-o perioadă "în care Fanarul a anunțat o lupta împotriva filetismului în Biserică". Filetismul este concepția, socotită erezie în Creștinismul Ortodox, care pune specificul particular deasupra binelui comun. Altfel spus, în filetism sunt incluse toate concepțiile care așează națiunea mai presus de omenire ca întreg și mai presus de rânduielile dumnezeiești. Sursele Romfea au informat că liderii Sfântului Munte Athos intenționează să ia în considerare mesajul Patriarhului, după prima săptămână a Postului Mare și va reveni cu amănunte. Sursa lonews.ro

GRECIA: Sfântul Sinod Grec condamnă din nou Masoneria

Astfel, ierarhii Bisericii Greciei au hotărât să trimită o circulară prin care credincioşii să fie asiguraţi că niciun membru al Sinodului sau al clerului ortodox nu a fost sau este membru al Francmasoneriei. De asemenea, Sinodul Bisericii Greciei a reafirmat incompatibilitatea dintre credinţa ortodoxă şi apartenenţa la Masonerie. Biserica Ortodoxă Română a emis şi ea o condamnare a masoneriei în 1937, hotărâre ce nu a fost revocată nicioda. Mesajul complet al BOR, poate fi citit pe http://activenews.ro.

CRIMEEA: Eparhiile din Crimeea își mențin statutul în cadrul Bisericii Ortodoxe Ruse

"Crimeea a fost și rămâne în zona de jurisdicție și de responsabilitate a Bisericii Ortodoxe Ruse a Patriarhiei Moscovei", a declarat președintele Departamentului de Informații Sinodale, Vladimir Legoida (foto).  Statutul administrativ al eparhiilor din Crimeea nu s-a schimbat. În declarația Sfântului Sinod, cu privire la situația din Crimeea, se subliniază că Crimeea a fost și rămâne o parte integrantă a Bisericii Ruse multinaționale. Declarația mai conține, de asemenea, un apel la rugăciune, pentru Crimeea. Sfântul Sinod și-a exprimat convingerea că, în cadrul relațiilor frățești dintre Rusia și Ucraina, nu ar trebui să se înregistreze probleme care sa fie rezolvate prin forță. sursa

01-03-2014


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu